Už zase sloužím o Vánocích

Už zase sloužím o Vánocích https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449814/bmid_uz-zase-slouzim-o-vanocich-H52-449814.jpg 3 117 36

Blíží se Vánoce, všude voní cukroví…, avšak 1,4 milionů zaměstnanců britského státního zdravotnictví má namířeno do práce. Adam Kay znovu zalovil ve svých denících a výsledkem je humorný a někdy také srdcervoucí pohled za blyštivou oponu svátků vánočních. Kniha se nabízí také jako ideální dárek pro každého, kdo kdy vkročil do nemocnice. Už zase sloužím o Vánocích je milostný dopis všem, kteří tráví sváteční čas na frontě státního zdravotnictví, tahají kostičky Lega a dřevěné kuličky dětem z nosu a ošetřují popáleniny z prskavek, a to všechno v tom nejnádhernějším období roku – o Vánocích.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Jota
Originální název:

Twas the Nightshift Before Christmas , 2019


více info...

Přidat komentář

tereza1964
19.04.2024 4 z 5

Za mě asi nejslabší kniha autora, ale stále obstojná.

Knihotyna
16.12.2023 3 z 5

Na tuto knihu jsem se moc těšila! Kdysi jsem četla knihu - Žena, která spolkla zubní kartáček a jiné bizarní případy z lékařské praxe - ta se mi velmi líbila a čekala jsem, že toto bude podobné!
Nebylo :D. Ale nelituji!
Seznamte se s Adamem, lékařem, který už po několikáté v řadě vyfasoval práci právě v době adventu a Vánoc! Díky deníkovým záznamům můžeme nahlédnout do toho, co se mu v této době v nemocnici (a ne jen tam) dělo!
Nutno podotknout, že na autorův humor je třeba si zvyknout :D, ale když si zvyknete, kniha se bude číst dobře a rychle :).
Najdeme zde pár úsměvných epizod, popis chodu nemocnice v čase Vánoc či Adamův osobní život (i když má vůbec nějaký?).
Kniha se mi líbila. Ne jen to hezké, ale i to nutné - některé věci a situace se prostě neptají, zda jsou zrovna Vánoce či ne!


Alto98
07.09.2023 4 z 5

Vtipné, ale i k zamyšlení. Deníkové záznamy, které nebyly zahrnuty do první knihy.

Mia07
29.07.2023 1 z 5

Kniha taková nijaká. Mám pocit, že jsem ani nedočetla. Jsem zdravotník a nějak mi to našlo po chuti. Čekala jsem vtip, humor, odlehčeně

Lenka4
19.07.2023 1 z 5

Začátky jednotlivých historek vypadají slibně, ale vtip se v nich postupně vytrácí a konce jsou většinou dost rozpačité. Pokud autorova lékařská úroveň byla na stejné výši jako ta literární, je od něho nanejvýš ohleduplné, že již ve zdravotnictví nepracuje.

Vendyorit
06.03.2023 1 z 5

Nemůžu si pomoct, ale dvě Kayovy knihy jsem se snažila rozečíst a nešlo to ani jednou. Jeho (dle mého názoru tak trochu vynucený) humor a styl psaní mi prostě absolutně nesedly.

Dela90
18.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Humorný deník z pohledu lékaře v britském státním zdravotnictví, sloužící o Vánocích.

U téhle knížky jsem se náramně bavila. Neskutečně mi to sedlo.
Klobouk dolů před všemi zdravotníky, kteří jsou nuceni trávit vánoční svátky ve službě.
Některé ty příhody mi přišly fakt komické, u některých jsem jen kroutila nevěřícně hlavou, jestli je vůbec možné, že je někdo tak hloupý. A v některých případech jsem fakt řvala smíchy.

“U svaté Agáty trvali na různých barvách úborů pro každou profesi - oranžové pro anesteziology, zelené pro porodní asistentky, purpurové pro porodníky a tak dále. Když se pak celý tým sešel u naléhavého případu, vypadalo to, jako kdyby někdo zavolal Strážce vesmíru.”

Vánoce na urologii - na ten “geniální” nápad, kdy si chlap omotá paže, nohy, trup a hlavu alobalem a přestrojí se tak za krocana na ten snad nikdy nezapomenu :D

Zato vánoce na porodním a gynekologii se mi moc líbily, sice jako když nemáš lubrikant použij arašídové máslo, jen na něj nesmíte mít alergii, to jako fakt? :D:D:D

Pokud hledáte vtipnou oddechovku, tak tohle je přesně ono! Tady se rozhodně nudit nebudete!

Lenka339
11.11.2022 3 z 5

První kniha je určitě lepší. Rychle se čte.

madem
01.03.2022 4 z 5

Jako dítě někoho, kdo sloužil 10x Štědrý den za sebou mám naprosté pochopení pro autora. A taky je to tím, že je to první kniha, co jsem od něj četla.

KačkaNik
19.01.2022 5 z 5

Tak tenhle pán je pravým následníkem těch nejlepších anglických humoristů, opravdu čistá ukázka tzv. suchého anglického humoru, a to pořádně černého. Jerome Klapka Jerome, Richard Gordon, Sue Townsendová atd. by z něho měli velkou radost. Už dlouho jsem se u knížky nesmála nahlas, ale téhle se nedá odolat. Nic pro citlivky :)

mdracek
17.01.2022 3 z 5

Oproti prvnímu dílu už autorovy došly vtipné historky, kniha není špatná ale je to spíš taková oddechovka na zimní večer.

Dixinka
31.12.2021 5 z 5

Pěkné, ze života zdravotníků.

LucySmile
20.12.2021 3 z 5

Jsem z této knihy tak trochu rozpolcená. Zápisky lékaře jsou sice úsměvné (ne tak jako v jeho první knize), ale dost mi vadilo jeho neustálé stěžování. Sice to chápu, taky to pořád dělám, ale nemusím o tom ještě číst...

Dela111
15.12.2021 2 z 5

Tato kniha je většinou čtenářů přijímána kladně, ale pro mne není. Autor se evidentně snaží o humorné podání příhod z lékařského prostředí, ale na mě to působilo jen jako křečovitý až trapný pokus o vtip a nezachránily to ani občas použité vulgární výrazy. Naopak sem nesedly. Většinou jsem to vnímala jako jednu velkou stížnost na těžkou práci lékařů, kteří musí do práce dokonce i o Vánocích...
Nemůžu říct, že bych se u prvního dílu zrovna válela smíchy, to určitě ne, ale přestože to bylo takové průměrné čtení, i tak byl mnohem lepší než tento.
Příjemné či vtipné vyprávění si představuji jinak.

sgjoli
01.12.2021 4 z 5

Příjemná jednohubka na dlouhý zimní večer o věcech smutných i veselých z prostředí nemocnic. Autor tu srozumitelně a dost příjemným stylem psaní poukazuje na dojmy a zážitky, které nastřádal za 4-5 po sobě jdoucích Vánoc, během nichž musel mít službu v nemocnici. Zajímavě se tu kombinují dvě polohy - jedna vážnější, kdy nám autor nastiňuje nepříjemné až bolestivé události s lékařstvím spojené, na straně druhé tu pak jsou pasáže humorné, vtipné, psané s nadsázkou a s trochou ironie - a hlavně s nadhledem. Pokud hledáte před Vánoci nějakou fajn oddechovku, která je trochu "jiná", tato kniha by mohla být možná tou pravou volbou.

domihruzkova
22.10.2021 3 z 5

Občas vtipné, místy zbytečně vulgární.

kackahracka
20.09.2021 4 z 5

Adama Kaye jsem si půjčila, protože jsem se tady na Databázi dozvěděla, že je skvělý. Mrzelo mě, že jsem nesehnala první díl jeho doktorských historek, ale co už, alespoň něco. Každopádně se mi to hodilo do výzvy. Po návratu z knihovny mi Adam ležel hezky nahoře na kopičce ostatních, tak jsem do něj jen tak nakoukla, že zhodnotím první kapitolu. No přečetla jsem jí celou (tu knížku) a opravdu jsem se bavila. Skoro jsem si k tomu ani nesedla, jak mě to chytlo. Autor píše v sarkastickém stylu, který miluju, navíc popisuje prostředí, které dokonale znám. Fascinovalo mě, kolik detailů pojí lékařskou profesi napříč celým světem (jo, i já zažila ten děsně pomalý automat na vydávání prádla, i já si syslila čisté kusy na pernější dny, abych díky technice nezůstala ve štychu (a nahá). Co čtenáři trochu ubírá na zážitku je fakt, že text obsahuje přemíru narážek na konkrétní věci spjaté s oblastí, kde autor žije (Británie). Sitcomy, zboží z potravinových řetězců, postavy z televize či britských vánočních tradic...Já, jako cizinka, je samozřejmě neznám, a tak jsme mohla jen smutně konstatovat, že daný vtip v knížce prostě nechápu. Některá souvětí byla dost krkolomná, ale řekla bych, že jen díky překladu, který byl jistě pořádným oříškem. Specifický styl psaní autora musí být v originále to, co lidi k jeho textům tak táhne. Taky jsem si uvědomila, jak náročné musí být pro překladatele pracovat na knížce, která je prošpikovaná cizími termíny, jejichž skrytý význam v podstatě tvoří jádro popisované historky. Minimálně dvakrát jsem narazila na místo, které autor bezpochyby myslel jinak (např. historka o dívce, která skončila na pohotovosti s alergickou reakcí na jídlo (arašídy). Nepožila je ovšem klasicky ústy, nýbrž je ve formě arašídového másla mázla na svůj genitál coby lubrikant při sexu. A to i přesto, že věděla, že u ní můžou vyvolat anafylaxi (nejtěžší stupeň alergie). Pointou příhody měla být diagnosa, kterou Adam popsal jako vaginafylaxi (což je termín, který v medicíně přirozeně neexistuje, protože lidí, kteří by si vědomě mazali alergen přímo na genitál, na světě příliš není). Překladatel však pro čtenáře poznamenal, že slovo "fylaxis" znamená ochranu. Což je sice také pravda, ale vskutku mi pak příhoda nedává žádný smysl. Škoda. Jinak moc dobré.

Worbitka89
16.08.2021 4 z 5

Četli jste jedničku? Nic Vás tedy nepřekvapí a zasmějete a zesmutnite jako v prvním díle a možná trochu rychleji.
Nečetli jste jedničku? Tak se připravte na černočerný humor s porcí rolnicek.
Máte rádi Vánoce? Budete mít ještě raději.
Nemáte rádi Vánoce? Tohle budete milovat...
Jste těhotné? No, těžké rozhodnutí ... Jedničku zatím nečtete :)

Popko
29.07.2021 3 z 5

Řekla bych, že první díl je lepší než tento. Odpočinková literatura.

Jossie
20.07.2021 4 z 5

Vtipné, čtivé, se spoustou zajímavých doktorských příhod a ještě jsem se dozvěděla nějaké užitečné medicínské věci.