Úsměv Štěstěny

Úsměv Štěstěny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478065/bmid_usmev-stesteny-io0-478065.png 5 77 27

Waringham série

1. díl >

Anglie 1360.Po smrti svého otce, bývalého hraběte z Waringhamu, uprchne dvanáctiletý Robin z klášterní školy. Vstoupí do služby jako stájník na statku, který kdysi patřil jeho rodině. Jako syn údajného velezrádce patří k nemajetným a je odkázaný na milost vrchnosti. Především Mortimer, syn nového hraběte, šikanuje Robina, kde jen může. Mezi chlapci vznikne smrtelné nepřátelství.Ale Robin jde svou cestou, která ho posléze zavede zpět do světa šlechty a rytířství a nakonec i ke dvoru. Po boku charismatického vévody z Lancasteru prožije polní tažení, vzpoury a politické triumfy – a setká se s ženami, které jsou stejně krásné jako nebezpečné.Ale kolo Štěstěny se točí nepřetržitě dál, a zatímco Anglie se pod vládou mladého, nezkušeného krále řítí do zkázy, Robin náhle znovu stojí proti svému dávnému nepříteli…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Brána
Originální název:

Das Lächeln der Fortuna , 1997


více info...

Přidat komentář

katka134
29.03.2024 5 z 5

Úžasná kniha, autorka skvěle propojila příběh fiktivního hrdiny s osudy skutečných postav.
A vůbec nepochybuji, že někdo jako Robin, stál po boku Lancasterů.
S chutí si zase někdy těch tísíc stran znovu přečtu.
A jsem zvědavá na volné pokračování
Strážci růže.

Boby17
02.02.2024 5 z 5

Tak to je tedy nádherná knížka! Strhující historický příběh, oči mi po stránkách doslova letěly a několikrát jsem litoval, že musím do práce. 976 stran mi vůbec nepřipadalo zdlouhavých, naopak bych se ještě rád dozvěděl, jak se Robinův život vyvíjel dál. Za absolutní spokojenost dávám všechny hvězdy.


marlowe
27.01.2024 2 z 5

Velké zklamání.
Současné čtyřiadevadesátiprocentní hodnocení ve mne vzbuzovalo obrovskou naději na potencionální literární zážitek – ale ten se, bohužel, nekonal. Škoda.
Dočetl jsem to celé, byť ve druhé polovině jsem už docela masivně přeskakoval. Velice záhy jsem totiž pochopil, že tahle knížka má daleko blíže k romantické story než ke skutečnému, plnohodnotnému historickému románu.
Co mi nesedlo?
- přílišná černobílost postav
- skutečnost, že vývoj mnohých dějových linek se řídí spíš přáním autorky, než logikou věci
- předvídatelnost vývoje příběhu
- výskyt četných dramatických prvků, které jako by vycházely z kratochvilného čtiva (padoušsky proradný mladý šlechtic, strojící úklady proti hlavnímu hrdinovi ap.)
Do dalších autorčiných knihy se už pouštět nebudu.

špulo
22.10.2023 4 z 5

Obrovské dielo, ohromný kus práce. Skláňam sa pred autorkou. Toto všetko vymyslieť, spísať to a totálne sa vyhnúť akejkoľvek vate... To chce naozaj veľkého spisovateľského fištróna. Stále sa niečo deje, prídu slzy a plač, ale aj smiech a pocit úľavy. Lenže, je tu zároveň jedno veľké ALE. A pár menších. Po slovensky - WTF ;)).
Už na obálke na vás žiari RYTIERSKY EPOS. A tu je to veľké ALE. Po stranu 200 sa rytieri dejom len tak mihnú. To sa bavíme o hrdinovom detstve. Nedozviete sa nič o rytierskom výcviku, pravidlách, zásadách. To autorku trápi len tak na okraj. Dozviete sa však veľa o chove koní, niečo o živote stájnikov, vystrkuje rožky šľachta a hlavnému hrdinovi sa dejú všakovaké veci. Zlé, menej zlé a občas dobré. Hrdina nám rastie, z prachu sa dvíha do nebies. A opäť to ALE. V rytierskom románe, pardón epose, očakávate rytierske súboje, bitky, turnaje... A ono to tu je. ALE, ani si to poriadne nevšimnete. Sú popísané pár vetami. Len tak, aby sa nepovedalo, že nie. Autorka sa už v sérii o Ottovi Veľkom výrazne vyhýbala popisom bitiek/akcie a tu to dotiahla do dokonalosti. Lenže, mne to strašne chýbalo. Zato sa dozviete všetko možné o vtedajšej politike, pričuchnete k životu na kráľovskom dvore a mimo neho, ujasníte si rodinné vzťahy v kráľovskej rodine. Do života bežných ľudí v stredoveku však nejak zásadne nepreniknete. Čoho si naopak užijete vrchovate sú rodinné a osobné peripetie hlavného hrdinu, jeho vzlety a lásky, pády a strasti nie len čoby šľachtica, leníka, chovateľa koní a majiteľa panstva, ale aj ako manžela, milenca, otca, priateľa či nepriateľa. V tomto autorka exceluje, je to popísané naozaj bravúrne. Zároveň si ale urobila medvediu službu práve rozsahom románu. Od strany 700 som sa úplne o nášho hrdinu prestal báť. Možno aj preto ku koncu nastala dejová výhybka a zrazu sa sústredíme na jedného z hrdinových synov. Ani by mi to nevadilo, keby autorka z ničoho nič neprepla na rýchloposun a záver, v ktorom sa aj po historickej stránke udiali mimoriadne zásadné veci, sa doslova pár stranami mihol pred očami a šlus. Koniec. Vyrovnanie účtov s úhlavným fujtajblom tiež kolom mňa len tak prešumelo. Je to obrovská škoda. Až mám chuť ísť v celkovom hodnotení ešte o jednu * nižšie. Radšej mohla autorka knihu rozdeliť na dva tri diely a všetkému sa adekvátne povenovať "po zásluze". Ak vyjde pokračovanie, budem tuho rozmýšľať, či sa doň pustím.
Čili, nejde o rytiersky epos, ale o rodinnú ságu v danej dobe. Pokiaľ k tomuto veľdielu pristúpite takto, sklamaní nebudete. Ja som čakal viac. Respektive, niečo trochu iné ;)).

Andrea864
14.07.2023 5 z 5

Skvělý, uvěřitelný román v kulisách středověké Anglie. Velmi dobře zakomponované skutečné historické osoby a události doby v příběhu o přátelství, lásce i nenávisti, o životě na hradě i v podhradí a hlavně o vrtkavosti štěstí a jeho koloběhu v životě. Výborně vykreslené charaktery postav i popis středověkého života, věcí, oblečení, jídla a také myšlení a jednání lidí dokáže naprosto vtáhnout do děje. Mám ráda historické romány a musím říct, že tento mě opravdu bavil. Doporučuji a těším se na další díl.

broskev28
28.05.2023 5 z 5

Po Cizí královně jsem se pustila do další knihy téhle výborné autorky a zjišťuju, že jde opět o sérii. Navzdory objemu jsem ji sice zhltla, ale než se dočkám pokračování, určitě aspoň polovinu zapomenu, škoda. A velká poklona paní překladatelce - odvedla skvělou práci, pokud mohu jako čtenář soudit!
I když se výchozí schéma autorčiných knih víceméně nemění, jak trefně konstatuje komentář Sidonka3, přesto je všechny doporučuju. Nejen že snadněji vstřebáte a pochopíte historická fakta, ale dostanete zajímavý příběh, v němž nefigurují lidé černobílí, ale nerozhodní a chybující - včetně hlavního hrdiny, i když tomu do dokonalosti chybí jen malounko. Pro mě je ovšem hlavním hrdinou Lancaster nejstarší - v podání autorky je to neuvěřitelně chytrý, zajímavý, předvídavý a často sarkastický šlechtic, úžasná postava!
Takže pokud pro vás je slovní spojení válka růží velkou neznámou jako pro mě, nelekejte se téměř tisícovky stran a hurá do toho; po přečtení si zaručeně už nikdy nespletete Plantagenety s Lancastery. A najdete tady i zmínku o českém angažmá v této válce, resp. o poslední bitvě nejmenovaného českého krále, pro něhož byla (hloupá) rytířská čest nade vše . . .

"Jak namyšlení, jak opovážliví jste vy Plantageneti, když si neustále namlouváte, že znáte boží vůli. Koruna leží u tvých nohou, Henry. Jak můžeš vědět, že ji tam nepoložil Bůh, abys ji zvedl?"

Paulika419
16.05.2023 5 z 5

Jednim slovem smekám.

Pepa0216
27.02.2023 5 z 5

V obsáhlém románu projdeme velký kus Robinova života. Začíná jako ditě a ke konci je mu 50 let. Je to velmi zábavné, kniha moc nudných pasáží nemá. Dobrá ač občas krutá, ale spravedlivá povaha dostane Robina opět mezi vyšší kruhy. Právě odvaha jak jednal s každým na rovinu, ale byl i velice přátelský mě na něm ipomonovala. Podobně jsem si oblíbil němého Leofrika a Henryho z Lancasteru. Čtivý příběh plný odvahy, přátelství a rytířství zasazený do staleté války mezi Anglii a Francií mohu jen doporučit. V příštím roce má vyjít druhý díl a já se na něj moc těším!

Kerberos
04.12.2022 5 z 5

Autorčin nejlepší a taky nejdelší historický román odehrávající se v době stoleté války .Hlavní hrdina Robin přijde po smrti otce o šlechtický titul i rodinné jmění. Začíná jako pomocník u koní na rodném statku kde se poprvé setkává se svým celoživotním nepřítelem Mortimerem. Má zvláštní schopnost vnímání a jeho sestra Agnes vlohy k léčitelství. Čeká je oba dlouhá cesta za znovuzískání titulu i rodinného panství.Cesty osudu jsou spletité. Už se těším na pokračování.

Jaruš7
21.09.2022 5 z 5

Když jen 5*, tak platinových s brilianty.
Něco úžasného.
V době, kdy sledujeme nejen královskou rodinu ve smutku, dostat do zorného pole oživlou historii ze 14 století v excelentním zobrazení, přijde na mysl tíha rodové zodpovědnosti a věrnost tradicím, které tituly a postavení leckdy krutě zavazují.
Celá doba, která tímto dílem jasní náhled na původní historické, zaujaté církví zkreslené dějiny, se jeví jako nepřetržitý ve stoleté válce, mocenský chaos rivalů o vládu a i o dědičné území na kontinentě.

Takto precizně a skvostně podanou historii jsem ještě nečetla. **************************************
Citace:" (původ podvazkového řádu)
"Když Calais konečně kapitulovalo, uspořádal král velkou slavnost. Po jídle následoval tanec a král Eduard prováděl krásnou mladou vévodkyni za Salisbury, svou tehdejší milenku, dávno před Alicí. Při divokém tanci ztratila vévodkyně podvazek. Modrý podvazek. Král ho zvedl ze země, uvázal si ho nad kolenem, podíval se do kruhu smějících se druhů a zahřměl:"Tenhle podvazek se brzy stane symbolem nejvyššího rytířství. Nikdo už se mu neodváží zasmát, pánové, protože bude znamená všechno, co vytváří velikost Anglie.
Tak to všechno začalo a po návratu domů založil král v den svátku svatého Jiří zmíněný řád."


Zářivě bledě modrá šerpa ve smutečním průvodu odlišovala ty "vyvolené".

Přes 970 stránek (v e-knize přes 1000) a fascinace nepolevuje. Další díl je v plánu příští rok, tak se máme na co těšit.

SgtTračník
09.09.2022 5 z 5

Zatím se mi od autorky líbila nejvíc. Zase skvělá. Nerozumím, proč vydavatel nevydává další knihy.

orinka3
05.09.2022 4 z 5

Už ten rozpis osob na začátku knihy je varující. Nehledě na počet stran - toto je snad ukázka "celoživotního díla". Přesto jsem se dala do čtení s chutí, protože jde o mou oblíbenou autorku. Čtení nebylo zpočátku příliš náročné na soustředění, postavy jasné a přehledné. Ale pak nastala nejrůznější válečná tažení, rodiny se rozrůstaly a tím započalo mé trápení. Je mi jasné, že v tak složité politické situaci a diplomatických kotrmelcích nemohlo být všecko jednduché. Jen se mi to zdálo, a zvlášť ke konci, přímo přehuštěné postavami. Chudák Lancaster, ten měl být nesmrtelný při jeho jasnozřivosti a diplomatické obratnosti! Robin je skvělá ukázka ryzí rytířskosti. Se skřípajícími zuby dokázal být nanejvýš loyální a být věren složenému slibu. Padouch Mortimer číhá neustále v pozadí posedlý touhou po pomstě. No a to klubko jedovatých zmijí na královském dvoře, tak tam se musí dávat pozor na každý krok a slovo, jinak čeká temné sklepení a pomalé umírání. Jsem ráda, že jsem to přečetla i dočetla, i když upřímně přiznávám, že ke konci už jsem se do četby nutila. I tak se mi zdálo, že autorka najednou spěchá, aby to mohla uzavřít. Nebylo to určitě snadné, při tolika potomcích těch základních hrdinů a mohl z toho být Nekonečný příběh. Hlavní věc, že nastoupil Jindřich IV. a historie mohla po smrti Richarda II. slibně pokračovat.

pierka
18.06.2022

Krásně napsaný historický román, čte se jedním dechem

Janda777
31.05.2022 5 z 5

Výborně napsaný historický román, knížku jsem přečetla jedním dechem.

Le Chat
14.04.2022 5 z 5

Rebecca Gablé rozsáhlé historické romány prostě umí. Za mne maximální spokojenost, stejně jako u tří předchozích. Uděluji pět hvězdiček a doufám, že česky vyjde i jeho pokračování!

niki-chan
20.02.2022 3 z 5

Příběh byl pěkný, čtivý, historické pozadí zajímavé, velmi se mi líbilo protežování opravdových rytířských ctností ve světě intrik a osudových zvratů. Méně se mi líbilo, že všechno a všichni byli jako na houpačce a pořád dokola ty samé šťastné náhody, jak se dostat z problémů, občas mi neseděly historické reálie. Ale jinak fajn četba.

Jap
16.02.2022 5 z 5

Moc krásný historický román. Tohle je přesně ten typ literatury, který mam nejraději. Paní spisovatelka Rebecca Gablé opravdu umí vyprávět příběhy. Ikdyž kniha má téměř tisíc stran a je to opravdu pořádná cihla, tak ke konci mě mrzelo, že už je konec a s hrdiny románu jsem se musel už rozloučit. Doufam, že nakladatel bude pokračovat ve vydávání dalších knih od této autorky.

Alizon
26.01.2022 5 z 5

Opět maximální spokojenost. Autorku jsem objevila loni a jsem za to moc ráda. Tato kniha je od ní moje třetí a i přes určitou základních šablonu, kterou autorka použila
i v předchozích knihách (spoiler to není - toto je ještě podrobněji v anotaci: hrdina, který je vznešeného původu, je na začátku knihy na dně, ale s pomocí přízně mocného může se dostává nahoru) jsem si čtení maximálně užila. Zasazeno do historického rámce stoleté války a k tomu sledujeme to, co předcházelo pozdější válce růží. Život se s nikým nepáře, I králův oblíbenec nebo příbuzní mohou přijít snadno o život. Trochu mě mrzelo, že se ke konci kniha hodně stočila k intrikám u dvora a některé prosté postavy, které jsem si oblíbila (Agnes, Izak, Elinor nebo Anna), byly tím pádem upozaděny. I když jinak to asi nešlo a pokud se měla uzavřít linka s Lancastery a pokud nemělo přibýt dalších 300 stran, bylo to nutné. Osobně by mi těch dalších 300 stran nevadilo - mám dlouhé historické bichle ráda:) Teď jen doufat, že v češtině vyjdou i další díly Waringhamů (tady děkuji uživateli nero za přehled:). Rozhodně mají místo na mém čtecím seznamu.

socka123
24.01.2022

Úsměv štěstěny bylo nádherné čtení. Mám ráda, když má kniha příběh a ten je zasazen do života té doby, 14. století v Anglii, což je moje srdeční záležitost. Je vidět, že to neměli lehké jak obyčejní lidé, tak ale i šlechta a panstvo, v té době si životem nebyl jistý nikdo.
Těším se na další romám autorky, přečetla jsem všechny a nebyla zklamána nikdy.

LucieT
22.01.2022 5 z 5

Za mě pecka, moc se mi kniha líbila a příběh mě úplně pohltil. I jsem často ve volném čase přemýšlela nad tím, jak se osudy postav budou vyvíjet dál... a to se mi upřímně často nestává:-). Jedinou nevýhodou je těžký svazek knihy, který se špatně přenáší/drží, nedejbože když vám spadne při usínání na hlavu:-DD.