Zrada

Zrada https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46068/bmid_zrada-046-46068.jpg 5 29 6

Druhé království série

< 2. díl

Druhý díl rozsáhlého historického románu pokračuje ve vyprávění o vzdělaném Caedmondu z Helmsby, který má na starosti výchovu a vzdělávání královských synů. Především se však snaží udržet na královském dvoře, protože je to jediná možnost, jak získat zpět rodinné panství.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Das zweite Königreich , 2000


více info...

Přidat komentář

Bedřich63
01.08.2023 5 z 5

Po přečtení knihy Druhé království jsem nějakou chvíli věnoval tomu, abych si objasnil, co jsem vlastně četl. Tady na DK je kniha rozdělena do dvou dílů vydaných v roce 2004 nakladatelstvím Alpress. Já jsem ale četl knihu, která má 700 stran a byla vydána v roce 2021 Euromedií. Po chvíli zkoumání jsem usoudil, že tento výtisk obsahuje jak děj zde uvedené knihy Druhé království, tak i druhého dílu Zrada. Pro mě asi škoda..... těšil jsem se na druhý díl a pokračování.
Kniha je čtenáři hodnocena velmi vysoko a já se k tomu hodnocení bez výhrad připojuji. Autorka píše vynikající knihy, její znalosti historie a umění vytvořit napínavý, zajímavý a poutavý příběh je fascinující.
Tuto knihu jsem si přečetl na základě mé zkušenosti s knihami autorky o Ottovi Velikém. Takže jsem věděl, že autorka píše vynikající historické romány na základě reálných historických událostí, kde vystupují jak postavy známé z dějepisu, tak i postavy fiktivní. Pokud někdo čte mé komentáře a nechá se jimi někdy ovlivnit, tak rád Druhé království doporučím těm čtenářům, kteří mají tento žánr rádi a zajímají se o historii a podmínky života šlechty i poddaných v dávných dobách.

Ronnie68
23.05.2021 4 z 5

Nebylo to špatné pokračování ... ale je pravda, že mě více (ale jen o malinko) bavil první díl ... bavil mě děj, který se odehrává za vlády Viléma Dobyvatele ...


broskev28
10.10.2019 5 z 5

Pokračování historického příběhu, který dokumentuje vzestup normanského šlechtice-levobočka, z něhož se stal anglický král. Vilém Dobyvatel byl zřejmě velmi nedůvěřivý, opatrný a krutý vládce, ale jedině díky tomu dokázal ovládnout Anglii a zabránit opakovaným dánským nájezdům na anglické území.
Svým dětem, resp. svým synům neprojevoval lásku ani přízeň, ale očekával jejich bezvýhradnou poslušnost. Svou manželku, královnu Matyldu, naopak velmi miloval; po její smrti dlouho truchlil. Dožil se v plné síle téměř šedesáti let.
Příběh Caedmona z Helmsy, jeho sourozenců a jeho rodiny, na pozadí všech zásadních událostí Vilémovy vlády, je i v této druhé knize popsán skvěle a velmi čtivě. Osudy Caedmonových přátel - Ettiena, Wulfnotha, Oswalda - a především Caedmonovy rodiny, jeho nemanželských synů a posléze i dětí z vytouženého manželského svazku, jsou strhující a umožňují nám čtenářům vytvořit si představu o náročnosti života v té době.

"Nyní vím, jak lehce může vést láska ke klamu a zradě, protože je prostě silnější než svědomí. Musela jsem o vás v posledních měsících hodně přemýšlet, protože jsem sama poznala, jaké to je stát mezi dvěma lidmi, které milujete. Když nemůžete jednoho z nich milovat, aniž byste zradil toho druhého. A najednou už vás nedokážu odsuzovat."

A já si jdu koupit první díl nové série této skvělé spisovatelky, s názvem Hlava světa.

Richie1
28.06.2019 4 z 5

Chvíli trvalo, než jsem se do románu pořádně začetl, ale nakonec mě příběh chytnul a docela se mi líbil. Období vlády Viléma Dobyvatele na anglickém trůně bylo velmi bouřlivé, král musel obhajovat své právo na získaný trůn. Hlavní hrdina Caedmon je původem Angličan a nemá jednoduchou pozici - slouží Normanům a zároveň se snaží pomáhat Angličanům. V těchto prvních desetiletích normanské nadvlády nebyly vztahy mezi oběma národy příliš přátelské a bude trvat ještě mnoho let, než se z nich stane jeden národ.
Autorka si dobu dobře nastudovala - nenašel jsem nějaké výrazné chyby v popisech událostí, osob či dobových zvyklostí. Snad jen ona zmínka o dámském sedle byla anachronismem - dámské sedlo se začalo používat až o několik set let později. Tento druhý díl se mi líbil o něco více než první díl. 70%

Ebeca
10.08.2018 5 z 5

Báječné, skvělé, jen mne mrzí, že nebylo přeloženo víc autorčiných knížek.

Bezantina
26.11.2014 5 z 5

Kniha navazuje na předchozí díl Druhé Království. Opět musím jen pochvalně hodnotit vynikající dějovou linii.