Upírské příběhy

Upírské příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111146/upirske-pribehy-111146.jpg 3 79 21

Kniha obsahuje sedm rozsáhlejších povídek Artura Conana Doyla. Ve třech z nich vystupuje Sherlock Holmes a doktor Watson, zbývající čtyři mají jiné hrdiny a doposud nebyly česky vydány. Všechny spojuje postava upíra, pojatého jako lidský upír se zvláštními, či dokonce nadpřirozenými schopnostmi, který se snaží podmanit si jiného člověka, ovládnout jeho vůli, vysát z něj energii a sílu umožňující vzdorovat. Jde o půvabné ženy-upírky, ale i o charismatické muže. Sedm povídek doplňuje povídka osmá současného autora Billa Cridera Případ zmizelého upíra, v níž se Holmes a Watson setkají s autorem slavného románu Dracula Bramem Stokerem. Kniha obsahuje též zajímavou přílohu - komentovaný seznam všech románů, povídek a komiksů současných autorů, v nichž se potkává slavný detektiv Sherlock Holmes s neméně slavným hrabětem Draculou či jinými upíry. Knížku sestavili Robert Eighteen-Bisang, „vampyrolog" a vlastník nejslavnější sbírky knih o upírech, a Martin H. Greenberg, muž, který přivedl na svět přes 2000 knih a obdržel čtyři prestižní ceny za celoživotní zásluhy v oblasti sci-fi, detektivek a paranormálních hororů.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Brána
Originální název:

Vampire Stories , 2009


více info...

Přidat komentář

Knihomolka506
07.04.2022 5 z 5

"Z doby kamenné "
Sbírka hororových povídek od známých autorů. Překvapilo mě setkání slavné detektivní dvojky SH.+ dr. W. se slavným autorem dnes už dobře známého krvesaje Drákuly Bramem Stokrem v Případu zmizelého upíra. Ostatní povídky se mi líbily, ale ne tak hodně jako takhle.

666Jitka
14.09.2021 4 z 5

Celkové se mi kniha líbila a v těchto pro mně docela hektických dnech byla dobrou volbou, protože na nic těžšího bych neměla kapacitu. Některé povídky byly předvídatelné, ale celkově mám styl sira Arthura C. Doyla ráda a sedí mi. Osmá bonusová povídka od Billa Cridera byla takový lepší průměr. Zajímavý je také přehled Holmesových setkání s upíry v literatuře.


zandlstan
08.01.2021 3 z 5

Některé příběhy byly fajn, ale jako celek mě to neoslovilo.

Selve
04.01.2021 3 z 5

Zajímavý námět, knihu jsem si pořídil více méně náhodou při návštěvě knihkupectví (dokud to ještě šlo). Bohužel příběhy se mi zdály občas přehnaně natahovány a sem tam nedávaly smysl. Zároveň však některé pasáže jsou úžasně napsané, chce to jen u čtení vydržet. Jako celek kniha špatná není, ale podruhé bych již nečetl

Morbidus
08.09.2020 3 z 5

Tahle knížka mírně klame svým názvem. Ano, u některých povídek skutečně některé z prvků upírských příběhů rozpoznávám, byť na „klasické upíry“ zde nenarazíte. To už spíše na ty psychické (a že jsou podáni zatraceně dobře). A dalších povídek zase nechápu, proč byly do knihy zařazeny. Dokonce ani zasvěcené poznámky za každým z příběhů mě nepřesvědčily; spíše mi připadá, že v nich editoři viděli to, co vidět chtěli.
Každopádně jde o relativně povedené kousky. Nejlepším příběhem byl jednoznačně Parazit, kterého tímto považuji za jedno z Doylových nejpovedenějších děl. Vlastně všechny z Doylových povídek byly příjemným čtením a tak se nejslabším kusem stal Případ zmizelého upíra, který pochází od jiného autora. Mezi ostatní povídky nezapadá a působil na mě tak nějak uměle, jednoduše - a hlavně to nefungovalo.
V těchto příbězích typické upíroviny nenajdete, ovšem zajímavé povídky ano.

Dandulka
19.03.2019 2 z 5

Nic moc čtení, čekala jsem od ní více. I když vezmu dobu vzniku knihy, ani tak mě moc nenadchla.

Michonne
02.01.2019 5 z 5

Racionální uvažování Sherlocka Holmese i během řešení velice neobvyklých situací, je nadmíru uklidňující. :)
Já osobně jsem si od Doyla už dlouho chtěla přečíst něco dalšího kromě jeho děl věnovaných výše zmiňovanému detektivovi. Díky této knize se to podařilo, užijete si Holmese a dostanete se i k jeho méně známým, ale rovněž skvělým a napínavým povídkám.

ThomasRuhe
23.06.2018 2 z 5

Celkově sbírku povídek drží hlavně ty, které jsou s Holmesem.

bouncer
01.03.2018 4 z 5

Tyhle nové příběhové kompilace AC Doylea mě většinou moc neoslovily, ale Upírské příběhy se povedly - nejde totiž jen o souhrn povídek na jakési téma (často velmi široké), ale je zde navíc i úvod, krátký rozbor u každé povídky, závěr, seznam literatury a povídka od jiného autora, která je myslím povedeným rozšířením.

Ainslee
15.11.2017 3 z 5

U příběhových knih je to vždycky risk. Některé příběhy vás chytnou, u některých by vás ani nenapadlo je číst jako samostatné. Jenže to bez nich nejde. Pokud se chcete dostat k těm dobrým, musíte se prokousat těmi méně zdařilými. Tak to bylo i u téhle knihy. Příběhy s Holmesem mě moc nebavili, není to můj šálek čaje. Zbytek knihy už byl zajímavější. Takový průměr.

malpet
14.11.2017 2 z 5

Vlastně jsem nečetl celou knihu, ale slyšel jako audioknihu jednu z povídek uveřejněných v této knize. Samostatně tato povídka asi nikde vydaná nebyla, proto o ní píšu zde. Šlo o povídku Parazit, a upřímně, mám od Doyla raději pořádné příběhy se Sherlockem, než takovéto napůl povedené experimenty :-)

jaja1989
30.10.2017 odpad!

Nektery knihy by se vydavat nemely.

minimonisek
18.10.2017 3 z 5

Kniha se mi líbila, mám ráda příběhy se Sherlockem Holmesem. Řekla bych, že je kniha hezký průměr.

barleyfox
22.03.2017 5 z 5

Doylovy povídky se mi moc líbily, nejlepší byla dle mého ta první a potom také Parazit. Ta poslední (od jiného autora, nazvývejme ji třeba fanfikcí - tak to na mě působí) už tak dobrá nebyla, ale měla své světlé momenty. Co se týče doslovů ke každé z povídek, pokaždé pobavily - uvádí sice nějaká zajímavá fakta ke vzniku díla, ale jinak zní jako konspirační teorie, hledající v příbězích něco, co tam ve skutečnosti není. Dávat tuto sbírku dohromady já, pojmenuji ji jinak, protože ke konci je čtenář přecijen trochu zklamaný. Z mého pohledu v žádné z jinak skvělých povídek upír nevystupoval. Četba mne však i přesto bavila. Další dalo by se říci zajímavou a vtipnou částí knihy jsou asi poslední čtyři dvoustrany obsahující výčet - znovu se nabízí pojem fanfikce - děl fanoušků Holmese a Drákuly se shrnutím děje. Některé zde uvedené nápady jsou pomalu šílenější než to, co se dá dnes najít na Wattpadu, a to jde klidmě i o padesát let staré výtvory.

hellena1523
15.02.2017 3 z 5

Mé očekávání bylo daleko vyšší, než výsledné pocity. Průměrné čtení.

Lahvacek
01.05.2016

Noo, čekala jsem úplně něco jiného. Nicméně po přečtení prvního příběhu jsem to nevzdala a jsem za to ráda, pak už to bylo docela dobré:)

Petra de Valo
04.11.2014 3 z 5

Musím priznať, že som mala trochu väčšie očakávania. Prvá poviedka bola dosť nudná. Ďalej sa to zlepšovalo a poviedky, kde sa konečne vyskytol Sherlock Holmes, boli veľmi dobré, osobne sa mi najviac páčil "Vznešený klient". Posledná poviedka s názvom "Příběh zmizelého upíra", kde sa stretáva Holmes, Watson, Stoker a akože van Helsing, bola pre mňa doslova úbohosť, iba pokus spojiť dokopy známe mená, námet však bol veľmi slabý a takmer dehonestujúci.
Nie zlá zbierka, ale čítala som už aj lepšie zbierky podobného zamerania.

kleria
20.03.2013 5 z 5

Úžasné povídky :), i když ta první povídka nebyla nic moc. Pak už to bylo lepší a lepší. Určitě doporučuji si to přečíst ;).

Lusik88
08.01.2013 5 z 5

První příběh by mě odradil, ale zbývající jsem přečetla jedním dechem

Livien
21.07.2012 5 z 5

Tato kniha obsahuje naprosto strhující kousky. Příběhy, které neobsahují Holmese (tak proslule známého) jasně utvrzují o velikém talentu a nadání. Takový Parazit nebo John Barrington Cowles mě zcela pohltili. Můžu vážně jen dodat - palec nahoru a více takových spisovatelů v budoucnosti.