Údolí smrti

Údolí smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102544/udoli-smrti-dm-20-102544.jpg 5 52 8

Dynastie Morlandů série

< 20. díl >

V tomto pokračování ságy rodiny Morlandových se ocitáme na několika místech: v Londýně, kde Charlotte, znovunalezená dcera Rosamund, zakládá nemocnici a prosazuje tu nevídaně moderní způsoby ošetřování; v Manchestru, kde Fanny bojuje se sobectvím svého manžela; a především se zúčastníme slavné bitvy o Sevastopol. Spolu s důstojníky i mužstvem procítíme hrůzy války, kde se na obou stranách bitevního pole prolévá krev… Mezitím na Morlandu rozkvétá nová láska. Mary se nevhodně zamiluje a nešťastný otec Benedict vymýšlí strategii, jak dceři vyhnat nevítaného ženicha z hlavy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Winter Journey , 1987


více info...

Přidat komentář

likaf
03.09.2023 5 z 5

Tento díl se mi četl moc těžko - tolik krve a smrti...Doufám, že další díl bude pozitivnější.

Shardlake
04.05.2022 4 z 5

Osudy dynastie Morlandů pokračují první polovinou 19. století. Charlotte se daří zavést ve své nemocnici lepší dodržování hygienických pravidel, vybere mezi ženami pochybných mravů ty schopnější, které jsou ochotné opustit toto živobytí a začít lepší život za přísných pravidel, která určí pro bezproblémový chod nemocnice. Fany se podaří utéct od svého tyranského manžela a žije na skrytém místě. Dějem knihy se též proplétají boje Angličanů, Francouzů a Rusů na Krymu o Sevastopol a na Balaklavě. Útrapy vojáků v nemilosrdných podmínkách, při špatné hygieně a za nemocí jako je úplavice a cholera, v kruté zimě, přidávají ději na autentičnosti té doby.


nikikostadinova
08.03.2021 3 z 5

Jsem zvědavá, jak se bude příběh odvíjet dál.

hankapimi
02.09.2020 5 z 5

Další povedený díl Dynastie Morlandů, čtenář se nemůže odtrhnout, skládám několikátý kompliment autorce ! Těžko se mi četlo o krymské válce a jejím průběhu. Hlavu jsem si mohla ukroutit nad neschopností vojenského velitelství, nepřipravenosti a veškerého nedostatku, zbytečně promarněných životů vojáků i koní. Kdyby autorka ještě o pár stránek toto líčení protáhla, tak jsem si ji určitě ukroutila...

Janadvorackova
24.04.2018 4 z 5

Protože jsem hrozná držka - ukecaná, řekla bych, že i v tomhle příspěvku najdete pár věcí, které fakt nechcete vědět dřív, než si knihu sami přečtete.

Také nosíte takové ty "hadrosvetry" - dlouhé svetry pro všechny příležitosti, co se jim říká "cardigany?" Já teda tomu říkala odjakživa prostě "svetr," ale autorka mi tuhle informaci vytunila spojením s jedním generálem stejného jména, vojákem z Krymské války, (protože prý on tam někde v táboře takové hadrosvetry nosil).
Touhle válkou se zaobírá zhruba poslední třetina knihy. Nechybí popis bojů - vojáků ženoucích se do bitky a smutných očí zmrzačených koní. Sakra, to je fakt, koně za nic nemohli, chudinkové roztomilí. A autorka je tam masakruje dělovou palbou a popisuje, jak je útok rozmázne po bitevním poli...
A těm, co neumřou, pak dochází krmení... A to jako přehnala.

Následuje popis útrap způsobených cholerou a úplavicí, dokonce i popis smradu z nemocnice a podmínek špatně zásobovaného tažení. Několik historických skutečností ohledně reakcí anglického lidu, když mu jedni z prvních válečných zpravodajů práskli, co se v daleké Rusi děje.

Na Morlandu vyrovnali dluhy a žijou si tam poklidně. Jenom Mary je trochu taková zmatená - chvíli, ale to se vyřeší (trochu jsem čekala, že tam bude i linie jejího bratra), mohlo by to být zajímavé.
Neprovdané paničky se vdaly a překvapila mě o sexualitě v manželství neinformovaná Agi. Jenomže on jí to vlastně neměl kdo říct, chuděře jedné.

Fanny překvapila a autorka taky, protože tímhle stylem týranou ženu mezi hlavními hrdiny snad ještě neměla.

Nejstarší generace, to už se dá tak nějak čekat, odejde. Lucy svého času zájemkyně o studium medicíny, by se asi divila nad šikovností a věhlasem historicky nejznámější válečné ošetrovatelky.
Zdá se mi, že autorka hrozně rychle přešla od faktu "ženská je jenom na rození dětí" k "ženská může být sestra, protože ona dokonce pochopí, co se po ní vyžaduje," ale je fakt, že co jsem tak četla, nemocnice se zakládaly poměrně hojně, holky mohly studovat na sestru a hodně se řešila hygiena ve špitálech, jakož se i zkoumaly nejrůznější příčiny vzniku různých onemocnění (cholery třeba). To si představte, že si dříve doktoři mysleli, že srajdu a zvracení způsobuje špatný vzduch - výpary.
A pokud mohu srovnat z dnešní dobou, sice máme poměrně pohodovou lékařskou péči, ale zase se kolikrát posereme z cen za ni. Takže hurá!

Jednou z takových šikovných ošetřovatelek je i Charlotte, dcera Rose, což je zase dcera Lucy (trocha rodinné historie). No a ta se proplétá skrze děj celého dílu, takže hádám, že se s ní potkám i dál.

Autorka mě mile překvapila i tím, že nezabila postavy, u nichž jsem to předpokládala. Takže zase hurá!

Audrina
17.03.2018 5 z 5

Moc pěkný díl, líbilo se mi, že pokrývá osudy velkého množství postav a naláká vás na jejich další osudy. Jsem zvědavá, jak to bude s Fanny nebo Mary v Americe. Naprosto skvěle knížka vystihla nesmyslnost války, ani si neumíme představit v jakých podmínkách museli vojáci žít.

čef
04.12.2017 5 z 5

Krymská válka byla z dnešního i tehdejšího pohledu naprostý nesmysl, přehlídka vojenské, zásobovací i zdravotnické neschopnosti a amatérismu. Jak říká autorka slovy jedné z hlavních postav - "Taková zatraceně hrůzná fraška". Jinak se toho opět s rodinou děje hodně smutného i veselého -"svět se otáčí a veliká hladová země vzdychá a převrací se a znovu usíná. Nic se nikdy neztrácí". Není to nádhera?

TheMelorry
01.03.2016 5 z 5

Další skvělý díl ze života rodiny Morlandů. Najde se tu spousta nečekaných zvratů a velice zajímavé je popisována bitva u Sevastopolu.... dalšího dílu už se nemůžu dočkat...