Tajemství zámku Ashmore

Tajemství zámku Ashmore https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472745/bmid_tajemstvi-zamku-ashmore-lLS-472745.jpg 4 98 37

Zámek Ashmore série

1. díl >

První kniha z nové série od autorky úspěšné dynastie Morlandů se odehrává na samém počátku 20. století v jižní Anglii na svazích malebného údolí řeky Ash, s majestátní budovou zámku, jemuž místní lidé stále ještě říkají hrad a kde sídlí několikátá generace váženého hraběcího rodu Staintonových. Historie rodiny a jejich služebnictva začíná tragickou smrtí lorda Staintona na lovu, po níž se musí ujmout titulu a rodinného majetku nejstarší syn Giles. Zjišťuje, že nezdědí jen majetek, ale i tajemství, která rodinu tíží, a obrovské dluhy. Nezbývá mu než se bohatě oženit, aby zachránil panství a postaral se o matku a sourozence. V románu, který se čte jedním dechem, nechybí ani romantika a jemný anglický humor.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Secrets of Ashmore Castle , 2021


více info...

Shardlake
Shardlake
19.11.2023 5 z 5

Děj knihy je svižný a osudy hlavních postav i těch v povzdálí se krásně promíchávaly. Těším se na pokračování a věřím, že jako v "Dynastii Morlandů" autorka napíše více dílů a postupně nám odhalí i podrobnosti ze života služebnictva. Doporučuji.

eva-lupen
eva-lupen
08.11.2023 4 z 5

Oproti sérii ´Za války´ kvalitou docela sešup dolů. Čtivé to sice je, ale spíš to připomíná červenou knihovnu a je tam fůra zbytečné vaty. Taková víc oddechovka než historický román. Zkusím druhý díl, třeba se to zlepší.


Vojslava
Vojslava
10.09.2023 4 z 5

Příjemné počtení zcela v autorčině stylu; jsem zvědavá kolika dílů se dočkáme a jestli vyprávěcí linie "panstvo" bude nadále zajímavější než "služebnictvo", které až tolik prostoru nedostalo (zejména ve srovnání s Panstvím Downton, které bylo v tomto ohledu mnohem vyváženější). Zkrátka a dobře zůstává zvědavost na pokračování, určitě pro relax po pokračování sáhnu.

ivousekk
ivousekk
31.07.2023 4 z 5

Nebylo to špatné. Ale díky přirovnání k Panství Downton jsem čekala víc. Bylo tam moc postav, např u služebnictva mi to přišlo zbytečné. Jejich postavy nijak zásadně nezasahovaly do děje. Dále byl děj občas rozvleklý, zbytečná vata okolo, co ubírala na dynamice. Škoda, že konec zůstal tak otevřený, teď abych někde sehnala další díl.

Zelený.úval
Zelený.úval
12.07.2023 4 z 5

Některé části se trochu moc vlekly, ale ke konci dostal příběh spád a četl se dobře. Kniha nebyla ani moc předvídatelná, například rozhodnutí Niny mě překvapilo. Jsem zvědavá na další díly, jak se všechno vyvine.

evask
evask
21.06.2023 5 z 5

Mně se to líbilo, odpočinkové nenáročné čtení, zvlášť doporučuji na letní dovolenou.

Aranel15
Aranel15
07.06.2023 5 z 5

Super kniha už se těším na pokračování a doufám, že v dalším díle se Giles do Kitty zamiluje.

janastok
janastok
04.06.2023 5 z 5

Nejsem zrovna milovnicí ženských románů, ale tuto autorku mám moc ráda. Píše velmi čtivě a krásně snoubí život lidí ,, nad schody i pod schody" s anglickou historií. I když zde je jí věnováno podstatně méně místa, než v mé oblíbené Dynastii Morlandů.

čef
čef
19.05.2023 5 z 5

Co se týče historických rodinných ság z Anglie a okolí, je autorka, asi nejen pro mne, bezpochyby jednička. Třeba osudy rodu Morlandů jsou popsány velmi živě a uvěřitelně. Nejinak je tomu zde - v zámku Ashmore se toho děje tolik jako na veleznámém panství Downton. Velmi barevně jsou zde zrovna tak popsány charaktery postav a jejich ne vždy jednoznačné konání v zájmu lásky. Hra je rozehrána pro spoustu dalších dílů. Špica!

Evkae36
Evkae36
16.04.2023 3 z 5

Příjemná oddechovka, hezky se to čte, ale co mi teda vadilo bylo velké množství postav. Přišlo mi jich tam prostě zbytečně moc, a než vyjde další pokračování tak jich víc jak polovinu zapomenu.

Kanimůra2
Kanimůra2
20.03.2023 5 z 5

kniha dala přesně to, co slíbila. Krásně se četla a určitě budu pokračovat

tereza6169
tereza6169
06.03.2023 4 z 5

Knížka nabízí přesně to, co člověk podle obálky a anotace očekává - příjemnou a čtivou výpravu na začátek 20. století do lepší společnosti v Anglii. Jen škoda, že většina událostí je poměrně předvídatelná. Kdo ví, třeba další díly přinesou nějaké zajímavé zvraty v ději.

evineckY
evineckY
30.01.2023 5 z 5

Moc pěkná rodinná sága, která se četla moc hezky :-)

marli58
marli58
12.12.2022 4 z 5

Vše bylo řečeno. Pěkné počtení o způsobu života ve staré Anglii. Zatím jsem žádné tajemství neobjevila.

gordon13
gordon13
04.12.2022 4 z 5

Sice nechápu, proč se kniha jmenuje jak se jmenuje, ale je vcelku čtivá. Opravdu je to styl panství Downton, tudíž se všem fandům určitě bude líbit. Pro mě perfektně posloužila jako odpočinková četba a určitě si přečtu i další díl až bude k mání.

putpuda
putpuda
13.11.2022 4 z 5

Panství Downton jsem shlédla trochu pod nátlakem, ale nakonec mě to chytlo a nepustilo, takže když mi padla do ruky tato kniha, byla jsem zvědavá. A moc dobře se mi četla. Sice místy dost natahovaná a místy opravdu hodně připomíná seriál PD, ale i tak se těším na další pokračování, protože mě zajíma, kam se příběh posune.

Starmoon
Starmoon
23.10.2022 5 z 5

„Myslím, že keď ťa to začne zaujímať, zhltneš to. To je to, čo pre teba chcem – aby si bol taký zaujatý príbehom, že si nevšimneš, že čítaš.“

Nuž, prianie, ktoré Crooks adresoval Axemu (v súvislosti s inou knihou, samozrejme), veľmi dobre ilustruje moje pocity z tohto románu – hltala som ho a bola som ním zaujatá natoľko, že sa mi ešte aj tých vyše 500 strán málilo.

Skvelá atmosféra, dynamika (určite tomu pomohli aj „filmové“ strihy), postavy (vrátane tých kvázi vedľajších)... Fakt som mala radosť z každej stránky. Nevraviac o tom, že celý príbeh na mňa pôsobil hodnoverným dojmom; akoby sa niekedy niekde všetko ozaj stalo. To pri fikcii nie je u mňa zvykom.

Veľmi sympatický mi bol aj ústredný „trojuholník“ – už dlhšie som sa v románe nestretla so sympatickejšími postavami ako Giles, Nina a Kitty. Navyše ma milo prekvapilo, že „rozuzlenie“, koho si mladý gróf vyberie, nebolo záverečnou pointou, ale že zhruba od polovice je čitateľovi predložené, ktorá dievčina sa stala mladou pani Staintonovou, a ďalej „už“ len sledujeme, ako sa kto s týmto faktom vyrovnáva a ako sa ďalej vyvíjajú osudy všetkých zúčastnených.

Tiež zbožňujem, ak sú v deji pozvoľna vkomponované rôzne narážky na dobové udalosti. Takto som sa tu dozvedela napríklad viac o tom, ako a prečo sa v Európe spopularizovala operácia slepého čreva :).

Názov je trochu zavádzajúci, o tajomstvá v deji veľmi nejde (aspoň nie v štýle nejakých dramatických či detektívnych peripetií), skôr je tým asi naznačené, že každá z postáv má v svojom vnútri aj pocity, pohnútky či príbehy, o ktorých veľmi nehovorí. Alebo (niekedy) radšej vôbec.

Aby som to zhrnula – pre mňa veľmi príjemný, skôr historický ako romantický príbeh bez rušivých či nudných pasáži, na ktorého ďalšie pokračovanie sa už teraz teším ako dieťa na Mikuláša.

Jonna
Jonna
18.10.2022 4 z 5

Autorku čtu moc ráda a ani tentokrát nezklamala. Po pomalejším rozjezdu jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Těším se na další díly.

Szilvia1
Szilvia1
12.09.2022 4 z 5

Knížka byla pěkně napsaná,děj trošku pomaleji plynul,ale doufám,že druhý díl už bude lepší.

Aquagirl
Aquagirl
04.09.2022 4 z 5

Mám moc ráda starou Anglii a jsem fanouškem panství Downton, tak jsem si užila i tuhle knížku, i když mi chvílema přišla trochu rozvleklá a asi úplně nesplnila moje očekávání... Ale celkově byla hezká.