Dvorní dáma

Dvorní dáma https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35410/dynastie-morlandu-dvorni-dama-35410.jpg 4 128 24

Dynastie Morlandů série

< 2. díl >

S dvorní dámou - Nanette Morlandovou - navštívíme dvůr Jindřicha VIII., panovníka, jenž proslul svými šesti manželkami. Jindřich si vybojoval anglickou korunu v bitvě u Sutton Cheyney, především díky zradě anglických vévodů Stanleye a Northumberlanda - rodina Morlandových však stála v této bitvě na straně Richarda z Yorku.. V první dílu epické ságy o rodině Morlandů, žijící na drsném severu blízko skotských hranic, jsme poznali zakladatelku rodu Eleanor Courteneyovou. Ta přišla na Morland proti své vůli jako nevěsta Roberta Morlanda, syna nevzdělaného chovatele ovcí, zároveň ale jednoho z nejzámožnějších můžu Yorkshiru. Spolu s Eleanor jsme prožívali dramatický osud celé rodiny, až k bitvě u Sutton Cheyney, kde zahynuli dva její synové.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Dark Rose , 1981


více info...

Přidat komentář

raty
01.12.2023 5 z 5

Na začátku jsem zažila mírné rozčarování. Nevím, proč jsem si myslela, že bude přímo navazovat na první a ještě se setkám se všemi postavami.

Nové postavy z další generace jsem si ale rychle oblíbila a doba panování Jindřicha VIII je zajímavá sama o sobě. Krásný historický román, od jehož čtení mě úplně zbytečně odrazoval rozsah celé ságy čítající 27 dílů. Poslouchám jako audio k ruční práci a jsem moc spokojená.

Evaho73
26.10.2023 5 z 5

Čítaním tejto knihy som sa presunula do 16. storočia a spolu s hlavnou hrdinkou Nannete som prežívala vzostupy a pády anglického kráľa Henricha VIII.
Nanette je ďalšou silnou postavou ako bola Eleanor v predchádzajúcej časti. Prostredníctvom tejto nezabudnuteľnej postavy spoznáme okrem ďalších osudov rodiny Morlandovcov, aj celý život Anny Boleynovej z iného uhla pohľadu; narodenie jej dcéry Alžbety; a život Catherine Parrovej. Autorka tu tiež vynikajúco mapuje komplexný portrét vlády Henricha VIII..
Celkovo vzaté, ďalší skvelý diel zo série. Áno, má to svoje momenty frustrácie, pokiaľ ide o to, aké rýchle je tempo a že s určitými postavami netrávite veľa času. Ale čo je skvelé, je vidieť, ako táto konkrétna rodina rastie a prispôsobuje sa meniacim sa dejinám. Je tiež zábavné vidieť ich v interakcii s významnými historickými osobnosťami tej doby. Veľmi sa teším na ďalšiu generáciu Morlandovcov v nasledujúcej knihe počas alžbetínskej éry.


Paulika419
26.03.2023 4 z 5

Samozřejmě i po přečtení druhého dílu budu pokračovat.Vůbec dynastie Morlandů patří mezi dobré historické romány i když se v mnohém co se týká postav neslučuje se skutečností.Popravě Anny Boleynové byla přítomna dvorní dáma Nan Savilleová a taky ji vázala na oči šátek.Nan Morlandová to nebyla.Ale o čem by spisovatelka psala kdyby román neměl šmrnc a jiskru?

bookcase
09.01.2023 5 z 5

Dávám si opáčko, opět skvělý díl. Pokaždé najdu něco nového, souvislost nebo informaci, která mi předtím unikla.

likaf
12.08.2022 5 z 5

Skvělé čtení. Z rodinného zázemí i od královského dvora. Rozhodně doporučuji. A už se vrhám na třetí díl.

martiline
03.08.2021 5 z 5

Je tomu už nějaký čas, co jsem přečetla první díl. Ten druhý se mi snad líbil i víc. Skvěle napsané ... jako by autorka v té době žila. Až mne to překvapilo - pohled na život, pohled na častou smrt ... útrapy a radosti královského dvora. Pěkná četba.

keselylenka
12.01.2021 4 z 5

Za mě jednoznačně lepší než první díl. Ubylo za mě trochu hluchých míst a přibylo romantických linek. Moc mě bavil dvůr Jindřicha VIII.

Shardlake
17.10.2020 5 z 5

Pokračování osudů rodu Morlandů jsem si opět užívala. Tentokrát se děj knihy odehrával především za vlády Jindřicha VIII. a jeho šesti žen. Doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi historii Anglie.

certik003
02.10.2020 5 z 5

Začátek knížky mě trochu zklamal, chyběla mi tam tak výrazná postava, jako byla Eleanor, její potomci se mi zdáli takoví spíš nanicovatí. Ale jakmile se děj přesunul na dvůr Jindřicha VIII., což je moje hodně oblíbená doba, a objevila se tam Nanette, byla knížka opět úžasná. Tentokrá se mi asi víc líbilo líčení dvorských intrik než život na Morlandu, ale i tak se těším na pokračování.

PetaZ
27.09.2020 5 z 5

Tuhle dynastii zacinam mit cim dal vic radsi, tesim se na dalsi osudy a zvraty rodiny

katallinka
23.03.2020 4 z 5

Nádherná kniha. První díl jsem četla a bylo dost náročné se knihou prokousat. Tentokrát jsem zvolila audioknihu a jsem nadšená. Skvěle namluvený příběh, nemohla jsem se odtrhnout. Moc se těším na další díly.

hankapimi
03.03.2020 5 z 5

Ve Dvorní dámě se dozvídáme historické podrobnosti o vládě Jindřicha VIII, rušení klášterů a přesun jejich majetku do královské pokladny, boje a nenávist mezi katolíky a protestanty, velký vliv Cromwella, odstranění královny Anny a její poprava za smyšlenou velezradu. Celá Dynastie Morlandů mě velmi baví, dobře se mi čte a obdivuji paní autorku, že se pustila do tak rozsáhlého díla.
Nikdy si nepamatuji, jestli Jindřich VIII měl 7 manželek nebo Jindřich VII měl 8 manželek... a tu 6 nikdy netrefím...
Smlsla jsem si i na dalším díle Divoký princ, netradičně plný počet a pro milovníky historie velmi doporučuji !

Herča76
10.01.2019 5 z 5

Nejkrásnější díl ze všech.
Nějak tajně si začínám pohrávat s myšlenkou, že přestože mám celou ságu přečtenou, dám počínající díly ještě jednou, byly dokonalejší vzhledem k historickým faktům a detailům.

nikikostadinova
15.06.2018 3 z 5

Ano, slušný zmatek. Příběh zajímavý, spojený s historií, ale pro mě částmi velmi nečtivé vzhledem k jazyku knihy. Ale stále je na tom něco, co mě poutá, takže jdu dál.

Janadvorackova
29.11.2017 4 z 5

Tohle je peklo i pro fanoušky genealogie -:))). Jako fakt v dobrém, ale místy mi z toho mírně hrabalo.
"Drahý bratranče, milá sestřenice," přičemž se fakt neřeší, ze kterého kolena to je :).
Znám to z vlastní zkušenosti, zrovna o víkendu jsem poznala příbuzenstvo, přičemž náš nejbližší společný předek je pra prababička. Nářez - to u ž je lidí, to by naplnilo... minimálně hospodu :). No a ještě uvažovat, jestli bychom dostali od papeže povolení k sňatku :). V knize no problém :).

Hrdinové příběhu spadají do třetí a čtvrté generace - vnuk zakladatelky rodu a jeho početné příbuzenstvo se tu parádně vyřádí, někteří zemřou na různé příjemné středověkké nemoci.

Příběh z doby Jidřicha Vlll a jeho snad až oblibě všemožně likvidovat manželky, se mi zamlouval. Ale Anny Boleynové mi bylo fakt líto. Kdyby tehdá ti zabedněnci věděli, že ženská neovlivní, co jí v děloze vyroste a že by se nastávající mamča neměla nervovat, kdo ví, jak by osud Anglie pokračoval.
Krásně popsaná poprava a lehce incestní vztah hlavních protagonistů. Hlavní hrdinka byla dvorní dámou zmíněné královny a furt se tak jako mrcasila mezi dvorem a rodným domem, ale osud jí jaksi moc nepřál, takže vlastně to, co si přála, bylo vždy někde na druhém místě.

čef
15.05.2017 5 z 5

Doba Jindřicha VIII. je v Anglii snad nejlépe popsaná v mnoha uměleckých dílech ať už výtvarných, literárních, divadelních nebo filmových. Dodnes vychází mnoho nových knih a točí seriály i celovečerní filmy až se zdá, že se nějaký originální pohled na tyto zajímavé časy ani nedá najít. Přesto se to v této knize hodně povedlo. Dvorní dáma z rodu Morlandů může vidět vše z první řady aniž by se zpronevěřila sama sobě. Moc hezky napsané a pro mne objevné!

Avefa2pe
05.08.2016 5 z 5

přečetla jsem všechny díly této ságy a nemohla se od nich odtrhnout, líbí se mi zpracování , popisování děje, návaznost .

ritz
30.05.2016 5 z 5

Moc pěkné, zajímavé, čtivě napsané. Tak už se těším na další díl.

veusa
17.01.2016 5 z 5

Moc pěkný díl z této dynastie a zajímavý svým převážným děním na dvoře krále Jindřicha VIII.

astroweb
15.05.2015 4 z 5

I když jsem knihu přečetl s přestávkou, hodně líbila. Skvělý historický román.