U Dvořáků

U Dvořáků https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87803/u-dvoraku-87803.jpg 4 21 9

Román tří selských generací. Román tří selských generací. Autorka líčí dramatické osudy starého selského rodu Dvořáků, a to od doby první republiky až do sedmdesátých let minulého století. Přesvědčivě zachycuje milostné i rodinné konflikty spolu s útrapami, které snášeli v těžkých dobách členové rodu, aniž ztráceli svou víru a svůj vztah k rodné půdě.... celý text

Přidat komentář

Naďa2411
09.12.2022 4 z 5

Krásný autentický román ze statku, kde dlouho pobýval rod Dvořáků dokud....
Autorka se detailně věnuje minulému století a věrně čerpá z historie. Tato kniha by měla být povinná četba základních škol. Některé věci naší generaci nám bylo utajováno.....Krásný text, dobře se četl a není opomenut popis naší krásné země.

BabaJaga11
01.12.2022 3 z 5

Původně jsem si tuto knížku opatřila do ČV 2020 – Kniha, která má na obálce květinu. Tady se obálka květinami jen hemží a je celkově moc pěkná. Nakonec jsem přečetla jiné knihy a tuto jsem si nedávno vzala do vlaku. Což o to, četlo se to dobře, příběh byl poutavý, ale... pár věcí mě vytáčelo. Nejdřív ale světlé stránky knihy, ať potenciální čtenáře hned neodradím :-).

Co na knize oceňuji, je popisovaná soudržnost rodiny a statečnost, s níž rodina Dvořáků čelila nepříznivému osudu. Zajímavé bylo zasazení do krajiny Českomoravské vrchoviny, kde ovšem autorka názvy obcí kreativně pozměnila. Asi k tomu měla důvod, nejspíš tam žila skutečná rodina, jejíž osud ve své knize popsala. A tak místo města Studená je v knize Mrázová, místo Mrákotína v ní najdeme Mlkotín, Telecím si nejsem jistá, ale patrně půjde o Telč. Bohužel Šeříkov, kde Dvořákovi měli statek, jsem neodhalila, vesnic s názvy podle různých dřevin je v kraji víc.

A co mi vadilo? Předně neustálé omílání, jak byli všichni Dvořáci hodní lidé a dobří katolíci, zejména pak Milošovi synové. Katolíci = dobře vychovaní, ostatní = nevychovaní. Znám spoustu katolíků, či křesťanů obecně, kteří by pro bližního svého nehnuli prstem, a pak lidi, kteří o svojí víře nemluví, nebijí se v prsa, ale rozdali by se. Tak to bylo, je a bude a myslím, že kdyby autorka nechala promlouvat postavy a nepletla do knihy vlastní hodnocení, celkové vyznění by bylo daleko lepší.

No a pak je to trochu jednostranný pohled na naši historii, který mi vadí. Konec čtyřicátých a padesátá léta byla těžká a nijak nezpochybňuji, že se děly hrozné věci. Autorka ale zapomíná, že tomu všemu nahrála krize třicátých let, která vedla nejen ke druhé světové válce, ale i prosazení komunistických režimů. Kdyby se lidé u všech továrníků a statkářů měli dobře, nenapadlo by je revoltovat. Pár křiklounů, kterým není dobré nikdy nic, by ke změně režimu nestačilo. Dobře si pamatuju, co mi o dnes opěvované první republice vyprávěly moje babičky. Rodina jedné se mohla udřít, přesto mívali hlad. Rodina druhé babičky zase zakusila pocit bezpráví u soudu. Navíc, někteří členové mojí rodiny zakusili příkoří ze strany katolické církve – v době, kdy byli dětmi, a v situacích, kdy by jim ze strany církve měla být poskytnuta podpora. Zkrátka obyčejný člověk neměl na růžích ustláno. Opět, autorka tyto věci téměř pomíjí. Pokud by nechala mluvit jen své postavy, byla by lépe udělala.

Bohužel, když dojde na změnu režimu, zaplatí všichni – ti, co dělníky dřeli z kůže, i tací, co se k nim chovali jako k rodině. Příval smete všechny. Toto píšu s vědomím, že příval může přijít i v této době a spolu se šizuňky, podvodníky a politiky smést i drobné podnikatele, trochu lépe situované příslušníky střední třídy a laskavé faráře, kteří svým ovečkám pomáhají, jak jen to jde. A to vše jen proto, že zapomínáme, necháme si překroutit dějiny, jsme náchylní ke zjednodušování a černobílému vidění světa. Kdy už se konečně poučíme?


RADIN
31.05.2022 4 z 5

Dojímavo napísané z pohľadu Dvořáků,ale Javořická vie dobre písať,ej veru vie.

knihomolka1197
08.06.2021 5 z 5

Moc krásný román. Přestože s některými politickými názory autorky nesouhlasím, určitě každému doporučuji si tuto knihu přečíst.

Lotti
29.09.2020 1 z 5

Od VJ jsem četla ledacos a bohužel tato kniha se mi zatím líbila ze všech nejméně. Vyprávění příliš povrchní, plytké, postavy ploché... Škoda.

Kopretina
29.05.2020 4 z 5

Útlá kniha pro ty, kteří říkají, že za komunismu jsme se měli lépe. Pro ně povinná četba. A možná i pro toho, kdo by si chtěl v kostce připomenout, jaké to tehdy bylo. Ztratit svobodu se dá velmi rychle, ale nabýt ji zpět, není tak snadné. Konec mohl být dotaženější, prostě to autorka utla, už asi dospěla do současnosti (tehdejší).

bábuška
04.03.2017 5 z 5

Všechny knihy které autorka psala o této době a pravděpodobně "do šuplíku", se zakládají na faktech, v době mé školní docházky mě skutečně učil truhlář. V této knize přesně popsáno. I v dalších románech z tohoto období jsou popsány osudy skutečných lidí.

radus
29.08.2015 3 z 5

Kniha o selské rodině, pro které jejich půda a domov znamenají všechno. Po válce přijdou o všechen majetek, musí se odstěhovat z rodného statku, ale ani to je nezlomí a drží jako rodina pohromadě.

kika 13
10.04.2014 2 z 5

Tři generace se vejdou do románového příběhu.