Tvůj příběh

Tvůj příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524673/bmid_tvuj-pribeh-65316e6ce6181.jpg 4 24 6

Ruta Sepetysová ve své knize rad pro začínající spisovatele vybízí čtenáře k tomu, aby nahlédli do svého nitra a odkryli vzpomínky. Díky tomu můžou nalézt svůj autentický spisovatelský hlas a pozoruhodné detaily, které jen čekají na to, až je zvěční na papíře. Autorka tyto rady umně prokládá vtipnými příběhy z vlastního života, které vždy ilustrují jeden aspekt spisovatelského řemesla (jako je zápletka, vývoj postav nebo dialog), a následně čtenáři překládá řadu námětů k psaní a cvičení.... celý text

Přidat komentář

MollyCornelia
17.03.2024 5 z 5

5*/5*
Velmi hezky zpracovaná příručka pro spisovatele. Oproti jiným, např. Knize divů, ukazuje odlišný pohled na psaní.
Tvůj příběh mi dal množství podnětů k psaní i k zamyšlení. A vzbudil zájem přečíst si jiné knihy autorky :).
Ruta Sepetys do knihy vložila spoustu svých zážitků, a moc ráda bych si přečetla její biografii, protože vede zajímavý život.
Doporučuji začínajícím i pokročilým spisovatelům.

Marekh
18.02.2024 5 z 5

Od této autorky mám už přečteny všechny knihy, za což jsem rád. Budu se těšit na další autorčiny nové knihy. Na knihu TVŮJ PŘÍBĚH jsem se těšil a kniha se mi líbila.

Tato kniha je vhodná pro všechny čtenáře, kteří se zajímají o psaní, ať už v pasivní, anebo aktivní roli.

Kniha je členěna do 9 částí: Zápletka, Vývoj postav, Hlas, Perspektiva, Prostředí, Dialog, Rešerše, Přepisování a připomínky, Odvaha. Součástí knihy je Úvod a Závěr. V závěru každé kapitoly se nachází SHRNUTÍ, NÁMĚTY a PONOŘ SE DO PŘÍBĚHŮ.

Autorka dává čtenářům různé rady a zároveň nutí čtenáře k aktivní účasti, protože mu pokládá různé otázky a úkoly, nad kterými se má zamyslet. Líbilo se mi, že autorka píše také střípky ze svého života, takže se také něco málo dozvíme o jejím soukromí a jejím pohledu na psaní knih.

Autorka píše historické romány a vybírá si zajímavé náměty pro své knihy. Mnoho příběhů není v podvědomí lidí a díky autorce se tyto příběhy dostanou mezi čtenáře. Romány jsou čtivé a lidské. Autorka věnuje hodně času přípravě knihy. Hodně času ji zaberou také rešerše, o kterých se také dočtete v této knize.

Citáty:

Nejsme rok od roku starší, ale den ode dne novější.

Nezapomínej, že je potřeba popisovat nejenom to, co někdo říká, ale také to, jak to říká. A také to, co neříká.

Nesnaž se, aby byl tvůj rukopis dokonalý. Snaž se, aby byl zapamatovatelný.

Žádná recenze nevypovídá o tobě. Za tebe mluví tvá práce.


Kristy.Seb
11.02.2024 5 z 5

Život je příběh v pohybu.

Každý den ke svému příběhu něco přidáš, přepíšeš ho a nahlédneš ho z odlišného úhlu. Něco vymažeš. Vytrhne stránky. A pak lituješ, že některé z nich nejdou vrátit zpátky.

Moc se mi líbily přidané příběhy.

Mathiola8
17.01.2024 5 z 5

Mám ráda Rutiny knihy. Tato byla jiná, ale za mě taky skvělá. Odhaluje něco z Ruty a dává spoustu rad a postřehů. Moc se mi líbila.

Naty21
15.01.2024 5 z 5

Od Ruty mám přečtené pouze dvě knihy a to Musím tě zradit a V šedých tónech a obě za 5/5 i proto jsem se chtěla dozvědět něco víc o jejím životě a způsobu psaní.
Za knihu děkuji @humbook_blogeri a @humbook

Ruta vzpomíná na svoje mládí, je tu spousta vtipných nebo i smutných vzpomínek, od příchodu jejich rodičů do USA, přes její období vzdoru a fázi v hudebním průmyslu až po začátek psaní. Na těchto vzpomínkách se nám pak snaží vysvětlit, jak psát.

Kniha je rozdělena to několika částí podle toho jak se píše kniha a na co se zaměřit, je doplněna o spoustu grafů a tabulek. Na konci každé kapitoly je pak shrnutí, náměty a otázky, aby si čtenář už mohl třeba zkusit něco napsat. Dále jsou taky informace o situacích, akcích, historických událostech a lidech, které Ruta zmiňuje ve svém vyprávění a vzpomínání na mládí.

Pro začínajícího autora je tahle kniha úplně ideální. Ruta skvěle popisuje jak začít, na co si dávat pozor atd. Její historky pobaví někdy i rozesmutní a někdy si člověk říká, že to se snad ani nemohlo stát.

ester4597
12.01.2024 5 z 5

Chcete začít psát a nevíte kde začít nebo už píšete, ale není to ono ? Tak tahle kniha je stvořená přímo pro vás.

Autorčinu tvorbu mám moc ráda, tudíž i tahle kniha mě nesměla minout. Představovala jsem si knihu, kde budou samé tipy, jak něco napsat a žádné užitečné věci, ale tak skvěle motivovanou a inspirativní knihu jsem fakt nečekala.

Budete mít úplně jiný pohled na psaní, než který jste dosud měli. Budete se na vše dívat z různých úhlů. Říkat si “a co kdyby hlavní postava zemřela,? “co kdyby se stalo tohle ? jak bych pokračovala ?

Ruta do knihy vložila i spoustu vlastních životních zkušeností a příběhů, které pro vás budou inspirativní. Také dost často poukazovala, že i když se může daná situace zdát hrozná, která vám nepřináší nic dobrého, tak přeci jen vás může zavést na jinou a lepší cestu.
Autorka vám ukáže různé možnosti, s kterými můžete pracovat.

Rozhodně knihu mohu jen doporučit. Je skvěle napsaná. Přečtenou ji budete mít raz dva a hlavu mít plnou nápadů.

Děkuji @humbook @humbook_blogeri #spoluprace