Turecké záhady

Turecké záhady https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109898/turecke-zahady-109898.jpg 4 32 6

Autor urazil tisíce kilometrů v oblasti mezi horními toky Eufratu a Tygridu, procestoval východní Anatólii a další části Turecka a přivezl unikátní materiál o nevysvětlených archeologických nálezech a překvapivých objevech v těchto doposud málo navštěvovaných oblastech. Z obsahu: Tajemná hrobka pod umělou horou, Nová výprava na Starat, Ztracené město Lúz…... celý text

Přidat komentář

Adapa
12.01.2023 5 z 5

Krásně napsané záhady z dnešního Turecka. Přehledně rozčleněné do kapitol, které všechny byly zajímavé.
Vašíček klade spoustu otázek, ukazuje některá možná řešení, ale nechává na čtenáři, zda se pro to rozhodne a nebo ne. Nejvíce mě zaujaly záhady kolem Chetitů. Čeho se bály? Proč budovaly podzemní úkryty? Opravdu mohly být předchůdci Inků? Tolik otázek a žádná přesvědčivá odpověď.
Zaujala mě také teorie, že Atlantida a Trója jsou vlastně jedno a to samé. Opět to znělo docela přesvědčivě a najednou tak vše geniálně prostě.
Monstrum z jezera Van mě donutilo googlovat a zjišťovat si více.
Jedinou slabinou této knížky je, že je tak krátká.

gad
11.08.2018 5 z 5

Autor nedává jasné odpovědi na zkoumané záhady, pouze klade otázky nebo připomíná již známé teorie na dané téma a nechává tak na čtenáři samotném, aby popřemýšlel a rozhodl se sám, kde by mohla být pravda. Tajemno mne vždy lákalo, takže za mne dobré.


Finn123
25.05.2016 4 z 5

Dobrá kniha. Je vidět ,že autor je zcestovalý a hodně viděl na vlastní oči.Také je přínosné vyprávění o ne tolik známých záhadách,i když ty nejproslavenější také neopomíjí.Rozhodně si přečtu další jeho knížky.

kannibal28
27.01.2016 4 z 5

čo dodať nošti znovu nesklamal

Selinute
07.10.2014 4 z 5

Turecko je země plná úžasných památek. Nejvíce mě zaujala kapitola o Kappadokii. Kapadokie se svými podzemními městy, tunely, které jednotlivá města spojují, skalními městy a kostely s bohatou freskovou výzdobou. Nabízí se otázka. Kdo a proč tato podzemní města vybudoval ? Byli to Chetité? K čemu sloužila a před čím měla jejich obyvatele chránit? Kdo vytvořil klimatizační systém, kdy některé šachty byly určeny k odsávání vydýchaného vzduchu a jiné do těchto podzemních prostor čerstvý vzduch přiváděly? Záhada nad záhadu. Kappadokie je jedna z nejnádhernějších, ale zároveň nejtajuplnějších lokalit Turecka. Ráda bych ji jednou navštívila.

Dandulka
25.02.2013 5 z 5

Jednou bych se tam chtěla jet podívat! Mám moc ráda tyhle knížky, jen víc!