Den Trifidů
kniha od: John Wyndham (p)
KoupitKoupit eknihu
Když vyšel poprvé v roce 1951 Den trifidů od Johna Wyndhama, měl autor knihy za sebou už řadu románů a povídek. S nimi však literárně příliš neuspěl. I Den trifidů vycházel původně jen časopisecky na pokračování. Velký zájem čtenářů si však vynutil rychle za sebou hned několikeré knižní vydání a způsobil, že se Wyndham věnoval pak již nastálo vědeckofantastickému žánru. Román o tom, jak neznámý roj meteoritů způsobí u většiny pozemšťanů slepotu a jak toho využijí průmyslové rostliny „trifidi“, které náhle vyvinou zcela nečekané vlastnosti a zaútočí na lidi, má v sobě dostatek prvků neobvyklosti, aby čtenáře přitahoval. Zároveň mu však nechybí onen wellsovský obecný pohled na život a jeho reálné jádro, které z fantastického příběhu činí podobenství o skutečném ohrožení přírody člověkem a člověka přírodou. Verše přeložili Hana Žantovská a Jan Zábrana. Vydání třetí, opravené. (= První necenzurované)...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29816/den-trifidu-oWa-29816.jpeg 4.64662Série | Trifidi 1. |
Žánr | Literatura světová, Romány, Sci-fi |
Vydáno | 1990, Odeon |
Orig. název | The Day of the Triffids, 1951 |
více informací... |
Komentáře (698)
Kniha Den Trifidů

Teda, to byla jízda! Poslední třetině už docházel dech a konec mi přijde zbytečně uspěchaný, ale jinak báječné čtení. Neustále se něco děje, není prostor pro zbytečnou vatu a na svůj věk je kniha stále aktuální.

Kniha začala slibně, pokračovala zajímavě a skončila velice uspěchaně a místy až nelogicky. Pokud někoho zaujala myšlenka této knihy, doporučuji knihu velice podobnou a (z mého pohledu) mnohokrát lepší: Válka s mloky od Karla Čapka.

Achjo, vypadalo to tak slibně, nápad výborný, ale provedení bylo opravdu mizerné. Škoda.

Výborná nadčasová kniha, doporučuji. Naprosto mě pohltila, krásně přeloženo, opravdu povedené.

Jako první jsem viděla film, no vlastně asi dvě minuty, protože víc jsem nezvládla a tak mi trvalo dost dlouho než jsem našla odvahu sáhnout po knížce a jsem ráda, že jsem tak udělala. Je to výborný příběh, kdy lidstvo dostane zase jednou na frak a snaží se s tím vypořádat co nejlíp může, každý po svém. Je tu dobře zachycená lidská psychika a je tu i toho hodně k zamyšlení. Máme zachránit sebe, když se záchrana ostatních rovná skoro nule? Nebo pomoct ať už to dopadne jakkoli prostě proto, že můžeme?

Naprosto výborný, nadčasový příběh. Kniha se velmi dobře čte a dává mnoho podnětů k zamyšlení.
Kdysi dávno jsem viděla film, ten oproti knize opravdu nestojí za nic...:)
Štítky
postkatastrofická invaze slepota boj o přežití zfilmováno sci-fi rozhlasové zpracování jedovaté rostliny zfilmováno – TV seriál
Autor a jeho další knihy
- Den trifidů 2014
- Kukly 1992