Trafalgar

Trafalgar https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208881/bmid_trafalgar-208881.jpg 5 20 7

Bitva u španělského mysu Trafalgar (1805) je jedním z největších a nejproslulejších námořních střetů v dějinách. Původní česká práce líčí její průběh na základě vyprávění mnoha očitých svědků. Přibližuje i zásady bojové taktiky plachetních lodí, manévrů, dělostřelby a plavby samotné.

Přidat komentář

Hor89
14.08.2023 5 z 5

Velmi podrobná, a přesto čtivá, kniha z námořních bojů Napoleonských válek. Bitva u Trafalgaru samotná zabírá přibližně čtvrtinu knihy. Kromě ní jsou v knize podrobně popsány přípravy na invazi do Anglie a celé předcházející námořní tažení vrcholící bitvami u Trafalgaru a mysu Ortegal. V dovětku knihy jsou přehledně popsány osudy jednotlivých lodí a nejdůležitějších postav kofliktu.

Igor1311
18.05.2020 5 z 5

Kovařík pre tentokrát opúšťa bojiská pevninskej Európy a vydáva sa na juh starého kontinentu, k mysu Trafalgar, kde prebehla asi najslávnejšia námorná bitka všetkých čias. Ako je jeho zvykom, jednu bitku rozpitval tak, že sa dostal niekoľko rokov pred ňu a doslova ju rozpitval - asi preto anatómia námornej bitky. :)
Mnoho, mnoho nových mien, technických detailov, ktoré mi chvíľami prišli nudné, ale následný opis života na palube ma úplne pohltil. Samotný opis bitky so spomienkami účastníkov je vynikajúco opísaný. Pri čítaní posledných Nelsonových slov som mal slzy na krajíčku. Boli to praví vojaci, čestní, oddaní kráľovi, vlasti či cisárovi, ktorým išlo predovšetkým o slávu, boli to poslední rytieri.


Rawen616
22.10.2019 5 z 5

Opět není co řešit. Anatomie námořní bitvy je víc než výstižný název. Kovařík zde opět čtivou až téměř románovou formou podává obraz bitvy u Trafalgaru téměř minutu po minutě a střídavě z pohledu obou bojujících stran. Podobně jako u předchozí Kovaříkovo knihy jsem měl pocit, že sleduji spíše výpravný velkofilm s doslova extrémním rozpočtem. Úplně lehké čtení pro každého to ale není. Jelikož se kniha věnuje jen jediné bitvě + tomu co jí předcházelo a co po ní následovalo, mohl se autor o mnoha věcech naplno rozepsat a taky to udělal.
Dá se říci, že kniha do vás napálí fakta a informace se stejnou razancí jako plná boční salva z řadové lodi. Také se připravte, že jestli jste někdy měli nějaké romantické iluze a představy o věku plachetnic, tak kniha vám je spolehlivě zadupe do země. Služba na řadových lodích byla peklo. Mizerná strava, nulová hygiena, tvrdý režim a stereotyp, závislost na větru a mořských proudech, kdy se krátká výprava může protáhnout na několik měsíců. A když vypukne bitva? Myslím, že výmluvná je ta pasáž, vysvětlující, proč se před bitvou sypaly paluby pískem.

Aby to tak neklouzalo až bude po první nepřátelské salvě všude jen krev a kusy roztrhaných těl...

thorir
20.08.2018 5 z 5

Epická bitva u Trafalgaru, legendární Lord Nelson, který za vítězství zaplatil cenu nejvyšší. Kdo by neznal? Brilantní kniha od českého historika Jiřího Kovaříka je stejně epická, jako bitva, kterou popisuje. Autor provede čtenáře detailně celou kampaní, vč. politického pozadí. Pro českého (angličtinou nevládnoucího) čtenáře je to navíc, myslím, jedna z mála příležitostí seznámit se fungováním fascinujícího světa plachetnic a námořnictev Napoleonské doby. Text je napsán velmi čtivým stylem, výňatky z dobových deníků účastníků kampaně/bitvy jen podtrhují autentičnost. Čtenář žije s kapitány jednotlivých lodí, důstojníky a námořníky. Jen málo stačí k tomu si představit, jaké to tam vlastně tehdy bylo. Rozhodně povinnost pro všechny fandy plachetních lodí.

francouz
20.08.2017 5 z 5

Tak jako většina knížek od pana Kovaříka, i zde jsou precizně podávaná fakta, která Vás vedou až do pomslného finále. Ano není to tak čtivý přáběh jako u jiných románopisců, ale to je vyrovnáno naprosto detailním popisem všeho, co v té době proběhlo na obou stranách, které svedli bitvu u Trafalgaru. Co tomu předcházelo, v jaké kondici se kdo nacházel a mnoho dalších velkých podrobností se dozvíte právě a jenom od pana Kovaříka. jako vždy skvělé.

jakub87
21.01.2017 4 z 5

Vysoký standart pana Kovaříka. Dobře napsáno. Škoda že se pan Kovařík nevěnuje více námořnické tematice jako třeba Napoleonovi. Je rozhodně vidět, že se v této tematice neztrácí. Určitě bych si rád přečet i o slavných érách francouzského válečného loďstva 18. stol.

jakub87
24.02.2013 4 z 5

Jak jinak, než další výborná kniha z napoleonských dob. Moc pěkně popisuje francouzský pochod od spojení kombinovaného loďstva až po osud u Trafalgaru. Trošku mi v knize chyběl detailnější náhled na anglickou stránku tažení.