Tesla noir

Tesla noir https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456005/tesla-noirsHdEIt-Qi6-.jpeg 4 68 22

Thriller z alternativní historie světa plného Teslových vynálezů Píše se rok 1936. Ulicemi New Yorku se míhají světla elektromobilů a vysoko nad úrovní vozovky sviští vlaky nadzemní magnetické dráhy. Na střechách hučí transformátory a plazmové kanály zásobují město energií. Mladý reportér Jamie Collins je proti své vůli zatažen do vyšetřování, které začíná v hotelovém pokoji číslo 3327. Z tohoto apartmá totiž zmizel světoznámý vynálezce a vizionář Nikola Tesla. Místo něj leží na podlaze tři spálená těla. Netrvá dlouho, než Collinsovi dojde, že i jemu hrozí nebezpečí. Společně se svéráznou a emancipovanou Lilly Kolbenovou přichází na to, že případ je složitější, než se zpočátku zdálo. A mohlo by být ještě hůř — pokud se posledního Teslova vynálezu zmocní tajuplný nepřítel.... celý text

Přidat komentář

charlizee
14.04.2023 3 z 5

Tesla, Edison, Ford, Kolben, Morgan. Každé z uvedených jmen je vám přinejmenším povědomé.
Lukáš Vavrečka tyto známé osobnosti použil coby postavy svého fiktivního příběhu a zasadil je do New Yorku alternativních 30. let 20. století.
Velmi dobře se mu přitom podařilo vystihnout žánr noir - od spiknutí, přes několik sledovaček, až k trefné femme fatale (mimochodem, k tomuto tématu doporučuji vynikající diplomovou práci Milana Haina Žena ve filmu noir).
Co se týče samotného příběhu, po slibném začátku došlo k postupnému vystřízlivění, až rozbřednutí. Možná je to příliš komplikovanou zápletkou, možná přehršlí postav, každopádně nesnadná orientace se pro mě po čase stala důsledkem toho, že děj neodsýpal.
V audioverzi to bylo ještě znatelnější v okamžicích, kdy jsem se 100% nesoustředila (např. při řízení auta), jsem se musela často vracet, aby mi neunikaly souvislosti. Audioknihu jinak považuji za velmi, velmi zdařilou. Jednak díky vhodné hudební složce, jednak díky fenomenálnímu přednesu Vasila Fridricha ten podle mě u nás momentálně nemá v roli předčítače konkurenci.
Umím si tento román představit jako výbornou předlohu filmu, jehož vizuální podoba zajistí dějovou přehlednost. Ale co já vím, možná jsem se v knize ztrácela jen proto, že nemám dostatečnou představivost. :)

Kniho_mol
21.03.2023 5 z 5

Bavilo mě moc!
Napínavý detektivní příběh skutečných postav v "alternativní" historii, spousta zajímavostí o Teslovi,  jeho vynálezech,  přátelích vědcích i konkurentech. Během čtení jsem si dohledávala informace o postavách i událostech z příběhu,  baví mě,  když mě k tomu knížka motivuje. Ale i bez hledání je v knize zajimavých informací spousta, tuším,  že autor je (jako já po přečtení) zřejmě velkým Teslovým obdivovatelem a nastudoval
k tématu spoustu pramenů. Ale kniha je i zábavná,  napínavá a napsaná čtivě. Každou kapitolu uvádí Teslův citát (či parafráze jeho výroků), za všechny jeden (ehm...dva) pro mě nejzajímavější, protože v současné době velmi aktuální:
"Když budeme k získávání energie používat palivo, budeme žít ze zásob a rychle je vyčerpáme. Tato metoda je barbarství, bezohledně marnotratná a musí být v zájmu příštích generací zastavena."
A ještě jeden:
"Kdyby se vaše nenávist dokázala proměnit v elektřinu, rozsvítila by celý svět."
Skvělá kniha, chystám se i na audioverzi a rozhodně ji chci mít v knihovně.


snimcibdim
25.10.2022 2 z 5

Zajímavý námět, sugestivní začátek, ale dál pro mě byla zápletka bohužel neslaná nemastná, rozbředlá. Přišlo mi to trochu jak dort pejska s kočičkou: vraždy, akční scény, pronásledování, terorismus, politika, love story, historie, fikce - od všeho trochu a nic pořádně konzistentně. V půlce jsem se přistihla, že kdyby se mě někdo zeptal o čem to je, tak odpovím, že ani nevím - a jak to bude dál že mi je fuk. Takže je mi líto - nedočteno.

Richard Skolek
16.10.2022 3 z 5

Kniha s obrovským potenciálem, který je ovšem nakonec dost promarněný. Začátek je bombastický a může směle konkurovat těm nejlepším světovým bestsellerům, alternativní New York 30. let je popsán až nepochopitelně podrobně a uvěřitelně. Okouzlení se ale postupně vytrácí a přichází určité vystřízlivění – zatímco po stránce prostředí je kniha naprostým zjevením, ve všem ostatním je pouze průměrná či lehce nadprůměrná. Postavy, zápletka, dialogy, to vše je v kontextu celku mírným zklamáním. Rozhodně se nejedná o špatnou knihu, to v žádném případě, přesto se člověk po dočtení neubrání dojmu, že tady místo "pouhého" nadprůměru za jiné konstelace hvězd mohlo vzniknout něco výjimečného.

Janadvorackova
17.06.2022 3 z 5

Dobře napsaný příběh, který mě zpočátku nadchl, postupem času zájem upadal. Ani nevím proč.
Bohužel svůj přístup nedokážu lépe vysvětlit.

puczmeloun
14.06.2022 3 z 5

Noirovka propojená s energeticky alternativní realitou? Ano, ale...

Hrátky s Nikolou Teslou, jeho vynálezy, proudem, hlavními americkými firmami i s tím spojeným světovým řádem mě bavily. Úplně si to představuji jako grafický román na způsob Sin city. Parádní "electric Tesla-coil punk" v kulisách New Yorku před druhou světovou válkou.

Detektivně-příběhová část mě naopak moc nechytila. Pravda, noirovky moc nečtu, tedy nevím, zda to není snaha o žánrovou klasiku, ale ono přeskakování ze záhady na záhadu moc čtenáře v pozornosti neudrží. Ano, od začátku je tušit, že se za vším skrývá "něco víc", ale autor mu "to" předkládá velmi postupně a pomalu. Podobný styl "od zločinu ke spiknutí světové úrovně" velmi dobře funguje např. v Židovském policejním klubu, tady si to ale úplně nesedlo. Na konci sice zvrat následuje zvrat a autor vše až polopaticky vysvětluje, ale pomalé tempo většiny knihy už to bohužel nedožene.

Ales.BD
28.01.2022 3 z 5

Asi by z toho byl pěkný seriál. Kdyby si někdo dal práci s vizuální stránkou a děj trochu zkoncentroval, aby měl větší spád. Oceňuju práci s reáliemi i výběr citátů, ale je to příliš pozvolné, chvílemi nepřehledné, málo napínavé a vyžaduje dlouhé závěrečné vysvětlování, což je vždycky špatně.

pavel0839
20.12.2021 3 z 5

Namet dobry, ale nakonec trochu promarneny. Postavy i prostredi celkem nevykreslene aby me to vtahlo a dychla na me ta historie. Zapletka se dal nijak nekomplikuje. Cekal jsem neco ve stylu "Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti" a to jsem nedostal.

jaroiva
20.10.2021 3 z 5

Nevím. První dojem - super - takové světové. Ale postupně mě to bavilo míň a míň. Celkově mě to pak nakonec tak nenadchlo.

TheRaven
06.09.2021 3 z 5

Celkem zábavná žánrovka, která jistě potěší každého Teslova fanouška, neboť ukazuje, jak by svět mohl vypadat, kdyby se historie na několika křižovatkách vydala trochu jinudy. Alternativní historii se autorovi dokonce podařilo vybudovat natolik dobře, až čtenář občas zapomene, že to vlastně nakonec bylo kapku jinak. Co se samotné zápletky týče, ta je spíše průměrná, sice ne zcela předvídatelná, ale nijak zvlášť překvapivá či osvěžující. Ve výsledku snad i trochu překombinovaná. Hlavní postavy lehce šablonovité a ve Vavrečkově Teslovi moc se mi nedařilo vidět toho idealizovaného Teslu, který dlí v mé hlavě, ale to bude nejspíš ryze subjektivní problém. Vedlejších postav zase bylo o pár víc, než by bylo potřeba. Přesto Tesla noir (to je prostě výborný název, což platí i o obálce) jakožto „thriller z alternativní historie“ splňuje očekávání a návdavkem mě seznámila se zajímavým autorem (stylem i výběrem témat), o němž nepochybně ještě uslyšíme. Snad by ho potěšilo, že jeho kniha ve mně vyvolala neodolatelnou chuť nalít si dvojitou skotskou a znovu si přečíst vynikající Říši světla od Jill Jonnesové.

kamibe
05.07.2021 5 z 5

Celkově mi knížka připadá jako velmi inteligentní skorodetektivka zasazená do alternativní historie. Příběh si určitě vychutná ten, kdo zná historii konce devatenáctého a začátku dvacátého století, kdo má přehled o politice, hudbě i filmech té doby a ví něco nejen o Teslovi, ale i o Kolbenovi a Fordovi. Může si totiž bez námahy dávat do souvislostí to, co se vskutku podle historie dělo, s tím, co si autor přimyslel. ALe příběh si užije i ten, kdo takový přehled nemá, obzvlášť když se začne pídit po neznámých jménech na internetu. Ovšem i bez této vedlejší přídatné činnosti si může čtenář knížku užít tak, jak je. Možná bych udělala dobře, kdybych si hned zpočátku sepsala vystupující postavy, kterých je tam docela hodně a musím přiznat, že až v druhé půlce knížky jsem si pamatovala, kdo je kdo.
Dozvěděla jsem se ledacos ze života Tesly i Kolbena, netušila jsem, že Edison měl tolik synů a že gigant Ford byl v závěru života oproti Teslovi nemohoucí stařík.
Ocenila jsem velmi kultivovaný, skoro vybroušený styl psaní. Aby mohl takový příběh sepsat, musel přečíst spousty materiálů a knih, což tedy obdivuji.
Všimla jsem si pouze jediného překlepu, jinak je text prost chyb, čehož si cením.
Velmi se mi líbilo, že každá kapitola začíná Teslovým citátem. Některé jsou přímo filozofické a mluví mi z duše.
Uvítala bych na nějaké předposlední stránce seznam zkratek užívaných v textu.
Ke čtení žánru, po kterém bych už skoro nesáhla, mě přiměla beseda s autorem, ta se totiž velmi vydařila.

Klesňa
16.05.2021 4 z 5

Poprvé jsem dostal do rukou příběh z alternativní historie a neměl jsem tušení, jak to na mě zapůsobí. Je to trochu jako číst sci-fi, kde ovšem máte reálné postavy a místa. Jen ta historie je pozměněná (v tomto případě o technickou vyspělost lidstva). Musím říct, že mě to dost bavilo a rychle jsem si na tento svět zvykl. Příběh hezky plynul a neodradilo mě ani to, že jsem technický antitalent. Pokud jste na tom podobně jako já, nemáte se čeho bát. I když je tady spoustu pro mě nových výrazů, autor vše krásně vysvětlí a vy pochopíte to podstatné. Co se mi na knize líbilo asi nejvíc, je vztah mezi mladým reportérem Jamiem Collinsem a Teslou samotným. V jednu chvíli Teslovi naprosto důvěřuje a je na něho hrdý a v druhé jeho názory a činy zpochybňuje a nejradši by s ním neměl nic společného. Jeho dilema navíc pořád roste s odhalováním dalších skutečností. Jediné co mi na knize trochu vadilo, byl ohromný počet jmen a postav. Hlavně na konci, kde se většina potká na jednom místě, to dokáže pořádně zamotat hlavu. Ale i to se dá vyřešit. Pokud se teda chystáte na tuto knihu, doporučuji si dělat bokem poznámky (seznam postav). Mě dokonce tohle zapisování začalo bavit a celkový zážitek to tak ještě víc okořenilo.

nefernefer
15.02.2021 3 z 5

„To znamená, že využívat k získávání energie pohonné hmoty je čiré barbarství. Volná energie [...] na rozdíl od energie získané spotřebou paliv nedožene tuhle planetu k záhubě.“

Hodně zajímavá myšlenka založená na Teslově vizionářství. Hodně zajímavě napsaná kniha založená na fikci s využitím reálných postav. Je to vlastně taková ta hra, co by bylo, kdyby... Stačí trochu šoupnout figurkami a vývoj se mohl ubírat úplně jiným směrem. Autor si dal opravdu práci a stvořil alternativní historii, která působí přesvědčivě. Vystupují zde skutečné postavy, skutečná místa, budovy, odkazuje na skutečné filmy či dobové šlágry. Samotná „detektivní zápletka“ mě sice příliš neuchvátila, ale svět, ve kterém se odehrávala, ano. A navíc mě tahle kniha donutila zamyslet se nad tím, jak všechno souvisí se vším a že každá mince má dvě strany. To, že hodnotím relativně nízko, je způsobeno mojí nedostatečností v oblasti všeobecného vzdělání. Na rovinu se přiznávám, že některé věci na mě byly příliš složité, ať už se jedná o technické záležitosti, nebo o čachry v politickém zákulisí. Ale pokud bude číst knihu elektroinženýr, jehož koníčkem je historie, potažmo „velká“ politika, jsem přesvědčená, že bude nadmíru spokojen.

sharik
20.12.2020 5 z 5

Normálně noirové příběhy moc nemusím, připadají mi přelidněné a kapku zmatené. Nicméně Tesla Noir takový není. V postavách i příběhu se člověk nakonec dobře zorientuje. Naštěstí aniž by tím trpěla kvalita, na čemž má zásluhu mimo jiné Vavrečkův vybroušený styl a místy poetický jazyk, což je v české fantastice dost ojedinělé, ale kdyby to bylo běžné, má tuzemská žánrová literatura jako celek nesrovnatelně vyšší úroveň.
Samotný příběh je umístěn do třicátých let, v nichž hrají prim vynálezy Nikoly Tesly a kombinuje „tesla punkovou“ (v podstatě derivát steam punku) estetiku právě s detektivní zápletkou, jako vystřiženou z „americké drsné školy“. Nejlepší na tom je, že ač to primárně působí jako zábavná kniha, autor se nebojí i vážnějších témat, která mezi řádky prosvítají, včetně aktuálně dosti zásadních ekologických otázek.
Spletitý příběh dojde ke konci katarze, žádná z vedlejších linií nezůstane neuzavřena a výsledkem je čtenářova spokojenost nad originálně pojatým světem a dobře vystavěným románem. Jsem zvědavý, kam se posune naznačené volné pokračování.

Dukát
14.12.2020 5 z 5

Tesla vyhrál nad Edisonem a... svět se vůbec nezměnil. Tedy jistě, jezdí tu elektrická auta a proud se přenáší bezdrátově, ale korporace jsou pořád korporace, novináři jsou pořád novináři, a geniální věci jsou pořád trochu šílení. A o těch je kniha především.

Kdo čeká od knihy popis úžasných vynálezů a toho jak proměnili svět, bude určitě zklamán. Detektivka to je ale moc dobrá - z prostředí souboje velkých korporací, s novinářem tajemné minulosti a s Nikolou Teslou, pro kterého je pokrok více než peníze.

Četlo se to jedna báseň, zhltnul jsem to za den. Kdo má přehled o historii 1. pol. 20. století, najde zde velké množství perliček a odkazů.

laepus
22.10.2020 5 z 5

Za mě absolutní spokojenost, na přímo nadšení. 350 stránek přečtených za den... to už se mi dlouho nepovedlo (bohudíky za ten lockdown). Děj úžasně odsýpá, rozhodně i díky brownovskému členění, kdy kapitola končí vždy v tom nejnapínavějším zlomovém momentu a vy prostě musíte číst dál. Nic není zbytečně překombinované, prolíná se zde několik dějových linek a vyšetřování, které jsou na konci smysluplně rozpleteny a vysvětleny - a já se orientoval! K tomu přidat i trochu filozofičtější a alarmující přesah k současnosti, nějakou tu historickou narážku. Celá ta historie a postavy jsou trochu pozměněny, ale jen kvůli funkčnosti příběhu - a ten opravdu funguje a drží pohromadě. Nebylo tam nic, co by svou nelogičností, náhodností či přitažeností za vlasy nějak bilo do očí. Skutečně, těžko se mi hledají negativa - kniha se přesně trefila do mého vkusu a nálady, s radostí hodnotím maximálním počtem a už se těším na další Vavrečkovu knihu.

ondras666
21.10.2020 4 z 5

Musím říct, že po přečtení anotace a zhlédnutí obálky jsem si řekl, tohle bude bomba. A pak jsem se pustil do čtení.
Kniha posazená do Ameriky 30.let, ale v jiné technické alternativě. Musím říct, že tohle mě hodně bavilo. Pokusy, vynálezy, dobové osobnosti a hybatelé tehdejšího průmyslu. To vše super. Ale...
Samotný příběh byl docela dobrý, ale ne zcela mě bavil. Ten konec trochu překombinovaný, ale celkově vzato, dali se to.
Tudíž bomba ano, ale jen taková menší.

kure91
16.10.2020 5 z 5

Poté, co jsem si v jedné z předchozích Pevností přečetl o téhle knížce, měl jsem jasno, že ji musím mít (už jenom ta obálka :)). Knížka nás zavádí do alternativních 30. let, kdy díky Teslovi vládne elektřina světu a další obrovský průlom je na spadnutí. Do toho se však ztratí samotný Tesla a do pátrání po něm je stále víc zatahován reportér Jamie Collins. Prozrazovat cokoliv dalšího z děje by byla škoda, takže obecně. V knížce se vyskytuje celá řada skutečných postav a korporací, takže aspoň stručný přehled o reáliích 30. let v USA docela pomůže, stejně tak znalost smýšlení a názorů těchto osob, protože z mého pohledu hrály docela důležitou roli při závěrečném rozuzlení. Děj jako celek pěkně příjemně plyne, poměrně očekávaně směřuje k závěrečné gradaci, kde se ukáže, že ne všichni jsou těmi, kým se zdají být, ale vše se krásně rozplete a uzavře. Knížku jsem si užil, takže lze jen a pouze doporučit.

robin9739
11.10.2020 4 z 5

Na tuhle knihu jsem se moc těšil, a nakonec moje očekávaní vcelku naplnila. Thriller z alternativní historie, světa plného Teslových vynálezu s Panem Teslou v hlavní roli.
Jako člověk, co miluje historií a viděl nespočet dokumentu a četl spousty článku o tomhle období a geniálních lidech co v něm žily, jsem nemohl tuhle knihu minout.
Přebal knihy se mi moc líbí ta lesklá přední strana na vás působí elektrizujícím dojmem, a o to tady jde – o elektřinu o čistou energií.
Díky za to, že v naší malé zemi se najde autor, který se nebojí vymyslet fiktivní svět a v něm fiktivní příběh, do kterého dal dohromady reálné historické událostí a postavy. Na téhle knize mě osobně nejvíce bavila ta práce, kterou si autor s tímhle dílem dal. Každá značka ať už alkoholu či automobilu je reálná. Názvy skladeb a jména herců se kterými se v příběhu setkáváme jsou opravdová. Když si je zadáte do googlu, tak se vám zobrazí člověk, který v této době opravdu žil a nese toto jméno. Za to velké plus. Navíc zmínky o Tunguské události z roku 1908, anebo narážka na Filadelfský experiment dokonale dokresloval to propojení skutečných událostí fikce a různých konspiračních teorií.

Samotný příběh je zajímavý, není moc komplikovaný, ale pro člověka, co se vůbec nevyzná v období, ve kterém se kniha odehrává muže byt spousta jmen a názvu matoucích. Příběh solidně plyne, kniha se čte lehce, atmosféra je místy hodně detektivní a dostatečně noiar. Každých sto stran na nás čeká nějaký zvrat, takže vás to nutí neustále číst. Konec knihy nebyl špatný, ale čekal jsem něco trochu jiného. Moje hodnocení je takové, že příběh není to nejsilnější na téhle knize ale to co knihu děla výbornou jsou ty reálie a to propojenost a celistvost z skutečným světem a fantazie autora postavena na základech Teslových vynálezu. Jak by dnešní svět mohl vypadat, kdyby se tenhle geniální člověk mohl dožít třeba 150 let….

Limonadovyjoe
13.09.2020 4 z 5

"Píše se rok 1936. Ulicemi New Yorku se míhají světla elektromobilů a vysoko nad úrovní vozovky sviští vlaky nadzemní magnetické dráhy. Na střechách hučí transformátory a plazmové kanály zásobují město energií."
A mezi tím vším velká zvířata na poli energetiky a průmyslu jako Tesla, Edison, Ford, Westinghouse... a jejich intrikaření ve válce energií. K tomu nacistické Německo, bolševické Rusko a tajemný paprsek smrti. Fantaskní příběh ve stylu Noir s historickými fakty a konspiračními teoriemi. Schválně zkuste si během čtení na Wikipedii najít p. Emila Kolbena s rodinou nebo další jména opakující se v knize. Ta hra s vymyšleným příběhem a skutečnými činy mě bavila moc. Navíc prostředí New Yorku popsané tak, jako bych se znovu procházela po milovaném městě. Kniha se čte i přes množství fyzikálních informací velice dobře ale tuším, že nebude pro každého. K páté hvězdice mi chybí trochu více napětí nebo takový ten wow efekt :-)
"Kdyby se vaše nenávist dokázala proměnit v elektřinu, rozsvítila by celý svět" N.Tesla