Praha osudová

Praha osudová https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171034/bmid_praha-osudova-tnX-171034.jpg 4 97 22

Temný Berlín série

< 8. díl >

I za druhé světové války se vraždilo jinak než masově na frontě. Bernhard Günther je v tomto svém detektivním případu samotným Reinhardem Heydrichem poslán do okupovaného Československa. O víkendu stráveném v zabraném zámečku v panenských Břežanech, kde se sešly nacistické špičky, je za dveřmi zamčeného pokoje nalezena mrtvola a Bernie musí prokázat, že jeho pověst provtřídního detektiva se zakládá na pravdě. Jinak by si ho nechvalně proslulý protektor podal.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Argo
Originální název:

Prague Fatale , 2011


více info...

Meda77
Meda77
17.01.2022 4 z 5

Napínavý příběh z domácího prostředí pražské Haidrichiády. Philip Kerr je profík a psaní mu jde, takže žádný šlendryán. Velmi čtivé a poctivé 4starsy.Nebudu hodnotit nějakou brutálnost v knize, kdo se v historii se jménem toho hnusu Haidricha potkal ví své.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
04.09.2020 4 z 5

Docela bych toho Heidricha s chutí odkráglovala taky. Tentokrát to bylo drsné, mělo to spád a taky oceňuji pražské a vůbec protektorátní reálie. Jen tak úplně nevím, jestli byla Arianne fakt ... Nenapíšu co, nechci spoilovat. ;)


Gracian1964
Gracian1964
26.09.2018 5 z 5

Moje prvé stretnutie s Kerrom. A možno nie posledné. O atentát a všetko, čo s ním súvisí, sa mohutne zaujímam, preto som aj siahol po tejto knihe. A neľutujem. Je mimoriadne dobre napísaná, pútavá, s množstvom skutočných postáv. Len jedno mi nie je celkom jasné. Či to autor nevedel, alebo len použil autorskú licenciu? V skutočnosti sa Heydrich do vily v Panenských Břežanoch presťahoval až na Veľkú Noc v roku 1942, dovtedy býval na hrade. Ale inak veľká spokojnosť.

1amu
1amu
07.04.2018 4 z 5

Ale ano ! I Philip Kerr má právo na nadsázku. A o tom kniha je. Protože "Atentát" vždy zůstane ve středu mého zájmu, kniha se mi, i s tím co ostatní autorovi vyčítají, líbila. Také proto, že mám Bernieho G. rád a přečetl jsem, myslím, skoro vše, co u nás vyšlo.
Po Francii (HHHh) i Brit, ale je to pochopitelné, vždyť ve Skotsku ten náš fantastický tým vycvičili.

mejpl
mejpl
02.02.2018

Velmi dobré tempo detektivního příběhu z druhé světové války zasazeného do reálií protektorátní Prahy. Mohu vřele doporučit, avšak místy je příběh pouze pro otrlé...

bezprezdivky
bezprezdivky
02.10.2017 3 z 5

Kvalitou o kousíšek níž než Muž bez dechu, ale stále velmi čtivá kniha.

trudoš
trudoš
05.07.2017 3 z 5

Ze strany nakladatele chytrý krok, jak po letech naskočit do rozjeté série, protože i když jde o osmý díl v řadě, autor se v ději vrací mezi druhou a třetí knihu původní Temné trilogie.
Jak jsem však byl zpočátku nadšen návratem oblíbené figury, nějak jsem o něj v průběhu čtení přišel. Philip Kerr se sice opět pohybuje v atraktivních kulisách nacistické Říše, ale příliš toho nevyužívá. A to, co v prvních dílech pečlivě budoval - tedy hutnou atmosféru strachu, jež nedávala prostor na hrdinství - zde rychle bere za své, když se Bernard Gunther sarkasticky montuje do jednoho pohlavára za druhým, Reinharda Heydricha nevyjímaje. Samotná zápletka se pak ze zpětného pohledu ukazuje jako zbytečně překombinovaná, přičemž její půlení na špionážní a detektivní linii nemá jiného významu, než se před čtenářem ukázat jako grant. Navíc se z Bernieho stal přes noc nejlepší berlínský detektiv, což moc nefunguje, vzhledem k tomu, že je to prostě jen drzej floutek s pohnutou minulostí. Tak snad příště.

Majdule
Majdule
10.03.2017 4 z 5

Zápletka téhle detektivky vlastně není nijak originální, je to variace na téma zamčeného pokoje. Co z ní dělá mimořádný příběh, je doba a zejména hlavní hrdina. Detektiv Kripa za nacistického Německa, který se snaží zachovat si lidskou důstojnost a elementární slušnost, byť ví, že o obojí nejenom on, ale celé Německo, už dávno přišlo. Je, zejména z pohledu určitého vnitřního embarga (které možná souvisí s věkem), zvláštní číst příběh z pohledu „obyčejného“ Němce v době 2. světové války. Ani nacista, ani antifašista, člověk, který se prostě snaží proplout. A stejně máte pocit, že je něco špatně, jako by v nacistickém Německu neexistovala šedá zóna. Obyčejný je tenhle hrdina samozřejmě jen zdánlivě, jak příběh postupně odhaluje. Praha je pro hrdiny osudová, ale v knize zas až tak velkou roli nehraje. A samozřejmě autor nám tak trochu vzal atentát na Heydricha. Ráda si přečtu další příběhy komisaře Günthera, ale docela ráda bych ho poznala i v jiné, méně vypjaté době.

Bohemians
Bohemians
20.09.2016 3 z 5

První díl, který jsem od Phillipa Kerra přečetl - zaujala mě tématika Čech v době protektorátu. Vše se však v rámci Čech odehrává v Panenských Břežanech, nikam dál se bohužel nedostaneme.. Nicméně prostředí, postavy a děj jsou velice dobré. Jen si nejsme jistý, jestli by občasné narážky a prupovídky hlavního hrdiny opravdu byly tolerovány vrchností nacistického vedení.

cori
cori
20.08.2016 4 z 5

Autor vzdává hold Agathě Christie variací na zločin v uzavřené společnosti, kdy je oběť nalezena v zamčeném pokoji. Heydrich se projeví jako milovník Hercula Poirota. Bernie mi moc sympatický nepřišel vzhledem k jeho minulosti (genocida Židů na Ukrajině a v Bělorusku), ale postupně si mě získal. Nejvíc mě dostala scéna mučení na gestapu v "pečkárně". Líbilo se mi i zapojení linie se Třemi králi.

vincek1
vincek1
14.07.2016 4 z 5

Zajímavé čtení a co hodnotím nejvíce, výborně načtená doba, ve které se příběh odehrává. Například popis života běžných obyvatel Berlína. Už mám další, v pořadí třetí knihu tohoto autora připravenou a jsem zvědavý.

Paulika
Paulika
27.05.2015 4 z 5

Kniha se mi moc libila a docela me nadchla. Kriminalni inspektor B. Gunther ve vzbudil i sympatie. Kniha se mi cetla dobre, skvele ubihala. Trochu me zarazilo jak je Gunther protinacisticky uvedomely obcan (asi na zaklade svych drivejsich zkusenosti), cekal jsem, ze v te dobe, jeste za Heydricha byli Nemci spise nadseni nacismem. Pekne popsane realie Prahy za dob protektoratu, jiste narazky na blizici se Heydrichuv atentat. Krimi zapletka take zajimava, ale vrah se da uz vytusit od pulky knihy. Cetl jsem v originale, preklad nedokazu posoudit.

yanna33
yanna33
26.04.2015 2 z 5

Tolik jsem od knížky očekávala, ale dost mě zklamala. Detektivky z válečného prostředí mám ráda, ale tady jsem docela postrádala napětí a přišlo mi to takový těžko uvéřitelný. Díky pražskému prostředí jsem ale dočetla a zkusím od autora ještě jednu knížku.

Klára90
Klára90
25.02.2015 3 z 5

Nebyla to špatná knížka, děj byl napínavý, ale člověk to musí brát s velkým nadhledem, protože občas mi to přišlo hodně utažené za vlasy. Ale četla se dobře.

Sauerkraut
Sauerkraut
03.01.2015 3 z 5

nebylo to špatné, ale Bernieho mám raději v jiných dílech. V Bernieho vnitřní světonázor věřím, netuším ale, zda je možné, aby ho prezentoval takto veřejně, tj. přímo před lídrem SD, Heydrichem

Heyhey
Heyhey
02.01.2015 4 z 5

Sice jsem čekala něco jiného podle recenzí, ale nebyla jsem rozhodně zklamaná a krásně jsem si čtení užila.

exitus
exitus
26.09.2014 3 z 5

Budu se nejspíše opičit po předchozích komentářích, protože mi na knize vadily ty samé věci. Měla jsem pocit, že se autor za každou cenu snažil udělat z hlavního představitele hrdinu a rovného chlapa tím, že nám ho líčil jako člověka, který se nebojí mluvit tak "jak mu zobák narostl" i tváří v tvář vysoce postaveným nacistickým pohlavárům. Možná ale, že byla jeho vůle žít tak nízká, respektive jeho ochota zemřít tak vysoká, že to bral jako nějakou zvrácenou hru. Nevím, každopádně jsem neměla dojem, že by mu to mohlo projít a nepůsobilo to na mě zcela reálně. Velkým plusem je samozřejmě to, že se děj odehrává na známých místech. Kdyby se kniha nejmenovala Praha osudová, asi bych se k ní nedostala.

Oksalakka
Oksalakka
06.07.2014 3 z 5

SPOILER ALERT! Mix Agathy Christie s Chandlerem zasazený do reálií roku 1941. A v tom je právě ten problém. Odehrávat se to na planetě Bentol se smyšlenými postavami, ani neceknu. Představa berlínského kriminalisty v zámku plném špiček SS, který v rozhovoru s jemu dosud neznámým důstojníkem ve třetí větě odhalí své protinacistické smýšlení (a ten druhý taky), to se mi prostě nechce skousnout. Navíc když komisař Günther všechny ty esesáky při výslechu krutě drtí a ponižuje. Občas také dá práci prokousat se přebujelou houštinou chandlerovských cool hlášek a přirovnání.

Na druhou stranu, zápletka slušná a poklona Agátě Christie až k zemi. Ztracený čas to nebyl.

Disease
Disease
27.01.2014 4 z 5

Dobře napsaná krimi se sympatickým detektivem. Sice občas přitažené za vlasy (jednání s nacistickými pohlaváry), ale body navíc pro nakladatele, který se v dnešní době nebojí vydat neskandinávskou detektivku :-)

Melanka
Melanka
11.01.2014 4 z 5

Styl vyprávění se mi líbil, sarkasmus a ironie hlavního hrdiny. Přišlo mi poněkud nepravděpodobné, že by se nacisti tak otevřeně kriticky bavili o svých šéfech, že by se nebáli? Nicméně podařená detektivka v reálném čase a prostředí.