Muž bez dechu

Muž bez dechu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226112/bmid_muz-bez-dechu-JRO-226112.jpg 4 39 8

Temný Berlín série

< 9. díl

Zuří válka, uběhl měsíc od německého debaklu u Stalingradu, Rudá armáda táhne na západ. Do policejního ústředí v Berlíně dolehne zpráva, že u ruského Smolensku byly nalezeny ostatky svázaných a zastřelených polských důstojníků. Vina má padnout na Němce, ale to nesmí Bernie Günther a jeho parťáci dopustit. Jak ale dokázat, že tu vraždili Rusové? Je třeba vydat se na dlouhou cestu na východ...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Man Without Breath , 2013


více info...

Přidat komentář

trudoš
25.08.2017 3 z 5

Přestože Muž bez dechu přišel s jednou z nejatraktivnějších zápletek v celé sérii, autor se paradoxně chytil do pasti, kterou si sám vykopal. Tím že se rozhodl zpracovat skutečnou událost, zůstal lapen v nesnadné situaci, kdy se snaží za každou cenu držet při zemi a zároveň uhrát konspirační thriller. Což má bohužel neblahý důsledek, že skončí u několika různých teorií, ale s konkrétním řešením žádným. Jako by si nebyl jist, zda čtenář požaduje detektivku nebo literaturu faktu, zůstává věren oběma žánrům a nenaplní tak očekávání vlastně ani jednoho. Zápletka je díky tomu vachrlatá, vyšetřování spíš na okrasu a celkové napětí nula nula nic. Pravdu říct, i detektiv Bernard Gunther přišel o kouzlo a v některých momentech je dokonce v přímém rozporu se svým starším/mladším já. Navíc ať před něj Philip Kerr staví jakékoliv překážky, čtenář ví, že je překoná, protože jinak by jednoduše nemohlo dojít k událostem příštím. Nakonec tedy zklamání, o to víc, že hlavní téma bylo skutečně zajímavé.

Majdule
14.04.2017 5 z 5

Tak to mě vzalo dech. Válka pokračuje a v Berniem se sváří touha přežít, bolestná minulost a současná nenávist k režimu. Mezitím se připlete do Katyně. Příběh ve velkolepých kotrmelcích přidá pár vražd a zejména fascinujícího hrdinu, který od minulého setkání prodělal drobnou, ale přesto určující změnu. Už ani nepředstírá, že on a svět mohou být v pořádku, je jen krůček od beznaděje. A právě ta bezohledná upřímnost k sobě i ostatním je až živočišně, morbidně přitažlivá.
A na svoje si přijdou i milovníci nečekaných zvratů, takže zbývá jen si počkat, jak to s Berniem bude dál, v dalším pokračování.


ThomasRuhe
23.03.2016 4 z 5

Tahle série s Bernie Guntherem mě baví. Každý díl je svým způsobem jedinečný.Tento není vyjímkou. Umístit příběh do historicky reálné situace byl dobrý nápad. Největší klady jsou určitě atmosféra Smolensku v roce 1943, dialogy mezi Guntherem a vysokými důstojníky wehrmachtu a také samotný kapitán Gunther.I já se domnívám, že by Gunther za své otevřené protinacistické názory a prostořekost s nadřízenými dávno koupil kulku, ale to mi příběh výrazně nekazí.Takže dávám 4/5.

Sauerkraut
01.11.2015 5 z 5

Byl to super zážitek, ale nevím, zda i pro ty, kdo se neorientují v této části dějin. Každopádně ad Taklamakanův komentář je třeba zdůraznit, že v roce 1943 hlavně na východní frontě, bujela silná protirežimní rétorika, kdy si skutečně kde kdo z důstojníků - šlechticů - otvíral hubu na špacír. Atentáty se skutečně odehrály, a to, že se nevydařily bylo dílem neschopnosti atentátníků, i dílem neuvěřitelné náhody.

beanstk
16.09.2015 5 z 5

Série o Berniem Güntherovi mne s každým dílem baví více a více. Málokdo umí naroubovat fiktivní příběh na německé reálie 1930-1950 tak, jako P. Kerr.

Paulika
27.05.2015 4 z 5

Rekl bych o fous lepsi kniha nez Praha osudova. Celkove souhlasim s kometarem od cefa nize.

čef
19.05.2015 5 z 5

Inteligentní, vtipná kniha popisující absurdní pátrání po několika mrtvých vojácích na pozadí masového vraždění národů. Hlavní hrdina je atypický Němec, který snad nikdy nepropadl nacistické ideologii a snaží se dělat svou práci práci kriminálního důstojníka i v prostředí spravedlnosti nepřejícím. Neústupností a pohledem na děsivou skutečnost kolem sebe trochu připomíná hrdinu z opačné strany barikády, ale ze stejného totalitního prostředí v SSSR Lva Děmidova v knize Dítě č.44. Oběma anglosaským autorům těchto knih není cizí poctivá práce s prameny a tak se můžeme leccos nového dozvědět i o událostech víceméně známých - zde o vyvraždění polských důstojníků v katyňském lese nebo o Hitlerových atentátnících.

Taklamakan
09.05.2015 1 z 5

Neuvěřitelně hloupá kniha. Hrdina je multitalentovaný asi jako James Bond a průzračně správňácký, že byste mu nejradši jednu vrazili. V éře nejtužšího nacistického režimu se chová a mluví tak, že by ho museli okamžitě popravit. Jednoznačné zklamání.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) nacismus vraždy Rusko historické detektivky

Autorovy další knížky

Philip Kerr
britská, 1956 - 2018
2013  78%Praha osudová
1997  82%Krvavé diamanty
2016  64%Modlitba
2000  85%Bledý vrah
2015  78%Muž bez dechu

Kniha Muž bez dechu je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce48x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x