Německé rekviem

Německé rekviem https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22509/bmid_nemecke-rekviem-VPT-22509.jpg 4 24 4

Temný Berlín série

< 3. díl >

(třetí část volné trilogie Temný Berlín) Detektivní příběh z nelítostného prostředí poválečného Německa, kde soukromý detektiv pátrá po válečných zločincích. Soukromý detektiv Bernhard Gunther se zaplétá do nebezpečné hry bývalých vysokých důstojníků SS. Odjíždí řešit svůj případ do Rakouska rozděleného vítěznými mocnostmi, kde se odehrává děj plný napětí, nečekaných zvratů a odhalení a sám detektiv se ocitá v bezprostředním nebezpečí života. Autor odkrývá pohled nejen na politické intriky, ale také na neutěšené hospodářské poměry, vraždění a drancování ve válkou zbídačelém Německu a Rakousku, na podmínky života obyčejných lidí, žijících v polorozbořených domech, odkázaných na šmelení, podvody a prostituci k uhájení holého života... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

A German Requiem (Berlin Noir)


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
21.08.2020 3 z 5

Možná je to tím, že mě špionážní témata moc neberou, ale tenhle díl mi připadal přehnaný. Každý byl aspoň dvojitý agent, úvodní zápas s Rusem ve vlaku mi přišel jak z béčkového akčňáku, a k tomu ten překlad byl děsně nedotažený. Uf, co s tím? Komančové jsou zlí, Amíci jsou zlí, náckové jsou tuze zlí a kapku úchylní a Bernie v tom litá. Kromě pár přes hubu utrpí rozličné zlomeniny, ztrátu potencionální přítelkyně fakt nechutným způsobem a kapavku jako bonus.
Asi jako on trpím po tomto díle, deziluzí.

Arbenin
27.07.2019 2 z 5

Pominu-li absenci korektorky a kostrbaty preklad, tak mi pribeh prisel moc prekombinovany. Na podobne tema radsi doporucuji precist Otcinu Roberta Harrise.


trudoš
03.05.2017 4 z 5

Třetí kniha série je zas o trochu jinačejší, než ty předchozí. Bernard Gunther nám zestárnul a změnil se i svět kolem něho. Poválečná léta nejsou pro Německo právě jednoduchá a v mnohém jsou dokonce krutější, než ta válečná. V tomhle ohledu Philip Kerr perlí a dobovou atmosféru poraženecké beznaděje zachytil naprosto dokonale. Dějiny píšou vítězové a úděl těch, co prohráli, je skákat jak „hrdinové“ pískají. Autor přitom nacistické zločiny nijak nezmenšuje a naopak perfektně vykresluje kořeny národního traumatu, které si Němci ponesou na bedrech ještě pěkně dlouho.
Se zápletkou to naneštěstí nedopadlo úplně nejlépe. Úvodní rozehrávka je ještě výborná a Bernieho vyšetřování propracované, jenže v poslední třetině jakoby tvůrci došly nápady a uvědomil si, že vůbec netuší, jak ze špionážní hry ven. A tak si vypomůže nevěrohodnými zvraty a pochybnými náhodami, nemluvě o tom, že jsem zcela ztratil přehled, kdo je proti komu a o co komu jde. Přesto střih moderního thrilleru sluší knize náramně.

Oksalakka
08.09.2014 2 z 5

Podle mě asi nejslabší díl s Berniem Guntherem. Tradičně dobrý popis prostředí, ale takové podivně rozplizlé, dočetl jsem se zaťatými zuby.