Temné bratrstvo

Temné bratrstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207410/bmid_temne-bratrstvo-lbm-207410.jpg 4 139 44

Temné bratrstvo série

1. díl >

První díl strhující trilogie od nejslibnějšího nového hlasu britské fantasy. Je doba temna. Zásoby kouzla čerpaného z mrtvých bohů pomalu docházejí. Démoni a netvoři zamořují zemi a poslední hranice mezi říšemi se začínají hroutit. Žárliví mágové tří velkých měst sedí ve svých kamenných věžích a přemítají nad tou špetkou magie, která zbývá… Není to doba stvořená pro hrdiny. Hrdinské písně jsou už dávno zapomenuty, jejich činy zůstávají nezapsány. I v takových chvílích se však najde pár odvážlivců, kteří si uchovají jiskru naděje, spojí své síly na obranu proti tyranii nesmrtelných pánů a vytvoří nezvyklou skupinu — Temné bratrstvo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Grim Company , 2013


více info...

Přidat komentář

evilunicorn
18.09.2023 4 z 5

Kvůli trochu rozpačitému začátku mi trvalo trochu déle než jsem se začetl,ale nakonec to vůbec nebylo špatné.. Líbil se mi ten nápad s těžbou kouzel z těl mrtvých bohů. Je tu dost postav, ale díky jejich povahovým rysům se v tom člověk neztrácí.. Dějová linka s Yllandris asi nejlepší. Celkem příjemná záležitost, byť se nejedná o nic objevného.

Ovecka_Saki
01.08.2023 1 z 5

Asi jsem měla velká očekávání, nebo prostě čekala něco trochu jiného. Odkládám do nedočtených.
Souhlasím s dřívěji zmíněným, mapa není kompletní, spoustu míst mi na ní chybělo, hromada postav. Cole na facku.


Atlantis
29.05.2023 4 z 5

Nebudu lhát, začátek byl jak vykradený Abercrombie. Jen bez té jeho hloubky postav. Ale svět, ve kterém byli poraženi bohové a místo nich vládnou nesmrtelní kouzelníci si mě postupem času získal a jednotlivé postavy začaly zajímat a bavit. Nečekejte revoluci, tu nedostanete, a užijte si povedenou fantasy.

Zathira
03.03.2023 3 z 5

(SPOILER) První půlku knihy jsem trpěla, nemohla jsem se vůbec začíst a celkem se i nudila. Davaruse Colea jsem nemohla ani cítit. Jeho arogance byla fakt na facku. Druhá půlka už mě dost zaujala a měla spád. Jen smrt Salazara byla na můj vkus moc...jednoduchá. Jinak kniha není jako celek vůbec špatná.

Hade
31.10.2021 1 z 5

Přečetl jsem asi do poloviny, dál už to nešlo. Strašné množství postav, ve kterých jsem se ztrácel, velmi chabý děj, kniha celkem hodně rozvláčná a rozhovory mi připadaly moc nucené. Navíc mi velmi vadilo to, že se děj odehrává na spoustě míst, které přiložená mapa vůbec nezobrazuje.

Metla
01.07.2021 4 z 5

- „Málem jsem se utopil,“ řekl a třískl zbraněmi o sebe. „Rozpárali mě jako rybu.“ Břink. „Dostal jsem horečku, po který se cítím hůř, než kdybych chcípnul.“ Břink. „A aby toho utrpení nebylo málo, z toho zatracenýho lijavce bych chcal jako alík.“ Břink. Namířil obě zbraně na krakatona. „Tak nemám náladu na to, abych tu jenom stál a nechal si srát na hlavu od takovejch, jako seš ty.“ -

Další drsný svět, kde to hrdinové ani „hrdinové“ nemají vůbec snadné; do ideálů se plete nelítostná realita i mocná kouzla. Nečekala jsem příliš, ale Abercrombieho knihy nevychází v takovém množství, abych pohrdla napodobeninou, pokud je obstojná. A co se mě týká, „Temné bratrstvo“ obstálo. Jasně, Joe je lepší, jaksi důkladnější, jde hlouběji pod povrch. Také jsem zachytila možnou inspiraci tvorbou Glena Cooka, možná zpovzdálí pomrkával ještě Steven Erikson… to je fuk. Podstatné je, jak jsem se bavila (dobře) a jestli jsem se dokázala ztotožnit s postavami (s většinou docela ano), třeba mezi nimi najít i sympaťáka (dokonce jsem pro něj uronila slzičku). Charaktery nejsou černobílé, což platí i pro zápletku, sklouzávající k tmavším odstínům šedi – se štědrým přídavkem krvavě rudé. Přesto nechybí vítané záblesky humoru.
Svět, jeho kraje, historie, obyvatelé, tvorové, zkrátka pozadí je načrtnuto na můj vkus příliš nahrubo, ráda bych celek viděla lépe. Snad se dočkám v příštích dílech, druhému se nejspíš podívám na zoubek brzy. 75%

RickyRicardo
30.03.2021 3 z 5

Z knížky mám pocit jako když celej den tvrdě pracujete, pak přijdete domů, jdete si dát osvěžující sprchu a nesundáte si ponožky. Je to fajn, ale něco nesedí. Není to špatný, ale stačilo by to trošku pordrtit malinko větší originalitou a byla by to bomba jako kanec. Uvidím jestli Meč severu dopadne lépe.

Alma-Nacida
20.02.2021 4 z 5

Hrdinská fantasy se stárnoucím barbarem a jeho trochu záhadným kámošem, spratkovským rádoby hrdinou a dalšími klasickými postavami hrdinské fantasy. Příběh byl vymyšlený dobře, a tak věřím, že se bude stejně rozvíjet i dál. Hvězdu ubírám právě za to, že už to tu všechno bylo někde jinde a někdy jindy.

whiolet
31.12.2020 4 z 5

Nejdřív jsem se za boha nemohla začíst, táhlo se to jako smrad. Někde v pulce knížky jsem si oblíbila pár postav a na jejich dobrodružství se těšila no a konec, ten byl výborný. Skvěle napsána bitva a tři větší zvraty. Nakonec jsem s prvním dílem spokojená, což je pro mě teda překvapení :D

9095
04.08.2020 2 z 5

Temné bratrstvo, respektive Luke Scull mají smůlu, že jsem knihu přečetl asi týden poté, co jsem dočetl Trochu zlé krve od Abercrombieho. Srovnávat Scullovu prvotinu s osmou knihou Abercrombieho světa Prvního Zákona není úplně fér, na druhou stranu je to prostě stejný žánr psaný podobným stylem, čímž si o to autor tak trochu řekl. Nemůžu říct, že by Bratrstvo byla nějak mizerná nebo špatná kniha. To ani zdaleka. Častokrát se při čtení dostavoval efekt, že mě určitá pasáž zaujala natolik, že jsem si ji musel přečíst a vychutnat ještě jednou. Jen bohužel ve srovnání s Abercrombiem vychází Scull snad ve všech ohledech jako tovaryš vedle mistra. Postavy nejsou tak vykreslené a propracované, říše je načrtnuta jen v hrubých obrysech (ovšem lze čekat, že druhý a třetí díl trilogie toto změní) humor není tak temný, sarkasmy tak vybroušené, popisy bitev tak reálné... Nicméně i přes tyto výtky jsem zvědavý, jak to s postavami dopadne, takže si zřejmě zbývající dva díly pořídím. Hlavně mě zajímá, jestli celá trilogie bude mít nějaké hlubší a zároveň originální poselství, morální ponaučení, které její vznik "ospravedlní", něco, co prostě ze sebe autor potřeboval dostat, nebo jestli to je jen snaha svézt se na vlně zájmu o grimdark.

honZic
04.04.2020 3 z 5

Kniha mi přišla zdlouhavá, hodně postav a několik příběhových linií. Sice se vše nakonec spojí dohromady ve velmi zajímavý celek, ale jakmile vypadnete z tempa vyprávění třeba nějakou delší pauzou ve čtení, není to dobré - budete se ztrácet ještě víc a postavy vám budou splývat. Jinak za mě celkový dojem velmi dobrý, příběh se mi líbil i přesto, že jsem se u toho musel dost soustředit a přemýšlet. Doufám, že další dva díly mě chytí více.

cca
02.03.2020 3 z 5

První dvě třetiny byly dost mdlé. Rozjezd to byl tedy doopravdy pomalý. Nemůžu říct že by knížka vyloženě nestála za to přečíst, protože konec už mě chytl a určitě chci vědět jak to dopadne, ale stejně mě mrzí že takový potenciál na skvělý fantasy příběh byl utlumen.

Archie
22.09.2019 5 z 5

Genialni. Nejprve jsem se, s mirnou neduverou v dalsi "temnou fantasy serii", procital zabavnym, ale pomerne bezne pojatym uvodem. Nasledne jsem si zacal pomalu uzivat propracovane postavy a styl jakym Scull vypravi a rafinovane kombinuje pribehove linky do sebe. Takovy mene vtipny Abercrombie, rikal jsem si. S chuti jsem se ale dilem dale procital a kazdou dalsi kapitolkou ve ma narustalo nadseni. Tolik detailu, tolik ctenarsky vdecneho fantasy prediva! A kdyz jsem knihu nakonec ( a ze to byl rychly konec) docetl, ulevilo se mi. Uvedomil jsem si totiz, ze ma tahle bozi vec jeste dalsi dve pokracovani! Respektozni Salazar, demonicky Saman, krute krasna Bila pani, ne-hrdina Cole, kruty sever, hlaskujici polomag, barbarske duo Kayne/Vlk, temna sila v pozadi, tuna malych pribehu, emocí, postavicek a fantasy zabavy. Next please!

CharlesWard
29.08.2019 3 z 5

V podstatě identická situace s prvním dílem Stínu krkavce. Opravdu hodně postav, ve kterých se hlavně ze začátku budete docela ztrácet (já to řešil vypisováním) ale nakonec do sebe vše jakž takž zapadá. Problém ovšem je, že jsem se stále cítil, jako by mi někdo převyprávěl příběh, který vypravěči převyprávěl původní svědek událostí. Po přečtení totiž nemám úplně dojem, že vím co, jak, proč. Uvidíme co další 2 díly.

jockel
13.07.2019 4 z 5

Lepší než dobrá knížka.

Diggitty
01.05.2019 5 z 5

Dobrá knížka, začátek má pomalý rozjezd, kolikrát jsem se musela do čtení nutit, ale když už jsem se donutila, nemohla jsem přestat a nikdy mi to nepřišlo jako ztráta času.
Dobrý příběh, dobré postavy, hodně se těším, až se pustím do dalšího dílu :)

denniys
29.04.2019 5 z 5

Začátek knihy mě moc nezaujal, možná to bylo prostě seznamováním se s příběhem, ale díky bohu se děj parádně rozjede..nutno uznat, že na autorovu prvotinu se jedná o slušnou kvalitku..obecně se v současné době objevilo mnoho fantasy spisovatelů, jejichž díla nedají rozumu spát..Temné bratrstvo je skvělý příběh plný soubojů, cti, intrik i přátelství..těžená magie už sice byla i jinde, ale vůbec to nevadí..líbí se mi, že autor se nezdržuje zbytečnými detaily a popisy a příběh se žene přímou trasou k cíli..postavy nejsou černobílé a povedlo se rozehrát hru s charaktery..finále knihy mě bavilo opravdu hodně a na další díl se strašně těším :)

Lutzinka
18.02.2019 4 z 5

Přiznám se, ze začátku mě to vůbec nebavilo, nemohla jsem se začíst. Ale druhá polovina knihy to rozhodně napravila! :-)
Každá postava je jiná, každá má dobré a horší stránky, žádná není neporazitelný superhrdina, a prostě každá má svoje kouzlo.
Rozhodně jedna z těch lepších fantasy! :-)

Klarsik3
10.07.2018 4 z 5

To, jak se každá kapitola zabývala jinou postavou, mě bavilo. Nejvíc jsem si oblíbila Yllandris, která se bohužel objevovala v tomto díle po málu. Dalšími favority byli jednoznačně oba Horalové.

KAREL6725
28.01.2018 5 z 5

Co napsat začátek knihy mi dal zabrat než jsem se z orientoval kdo je kdo . Ale, jinak mě kniha vtáhla do děje a už nepustila dokud jsem to nedočetl. Popravdě mě se to líbilo moc, proto plný počet hvězd. Snad mám výhodu , že jsem nečetl nic Ambercrombieho. Tak že hurá na druhý díl , snad bude tak dobrý jako tento. Na PRACHMISTRY to nemá ani náhodou , ale díky za tuhle sérii , dobré fantasy je opravdu málo.

Štítky knihy

magie démoni dark fantasy

Autorovy další knížky

Luke Scull
britská
2014  74%Temné bratrstvo
2015  84%Meč severu
2017  76%Ostří mrtvého muže

Kniha Temné bratrstvo je v

Právě čtených8x
Přečtených182x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených10x
Knihotéce143x
Chystám se číst179x
Chci si koupit29x
dalších seznamech5x