Ostří mrtvého muže

Ostří mrtvého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342789/bmid_ostri-mrtveho-muze-tQM-342789.jpg 4 51 22

Temné bratrstvo série

< 3. díl

Bývalá povstalkyně Sasha a její druh Davarus Cole bojují ve Městě věží za udržení míru mezi Magelordy soupeřícími o nadvládu. Ale když je Davarus Bílou paní vyslán na jih do Rozdrcených království, aby mezi padlými královstvími hledal spojence, zjistí, že nejtěžší bitvu bude možná muset svést sám se sebou. Spojení s důstojníkem z řad Mizejících dává Polomágu Eremulovi výsadní postavení mezi novými pány Dorminie. Na vlastní oči je tak svědkem osudu, který lidstvo čeká. Ale se svými chabými kouzly tváří v tvář moderní technologii Mizejících musí Polomág spoléhat jen na svou chytrost, aby ušetřil, koho může. A na ledovém severu svádí legendární válečník Brodar Kayne zoufalý boj za svůj lid. Dochází mu čas: starodávné zlo uvězněné pod horami se brzy dostane ven a nezastaví ho nic, dokud se celý svět neutopí v krvi…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

Dead Man´s Steel , 2016


více info...

Přidat komentář

evilunicorn
01.10.2023 5 z 5

Tak tohle mě bavilo asi ze všech tří dílů nejvíc.Jasně, možná by nebyl na škodu ještě jeden díl, ale já jsem spokojený. A byť se autor k postavám zachoval dost macešsky,za mírný úkrok do žánru sci-fi mi udělal radost a já se opravdu bavil. Věru, tahle série, to nebyl promarněný čas.

luculi
18.04.2022 3 z 5

Tohle bylo opravdu nečekané. Příběh se dost posunul a byl o dost zajímavější, než v předchozích dvou dílech. Vidím v tom strašně velký potenciál, i když mi přijde, že se autor sotva dotkl povrchu. Z postav mi k srdci přirostl nejvíc Vlk a Kayne, ostatní mi moc nepadli do oka. A to, co se dělo na pozadí, jsem tedy nečekala.

V první části knihy se to krásně rozjelo, ukázalo příběh, který byl tak jiný a neobvyklý. Alespoň do doby, než připluli Mizející a tak nějak to zničili. Fakt, že autor použil tuhle rasu jako něco víc, která ovládá technologie, mi přišlo trošku moc. Vůbec se mi to do děje nehodilo. Ke všemu se skákalo z jednoho tématu do druhého, lidé bozi, tihle Mizející, do toho démoni, draci a já nevím co ještě. Válka s jedněmi, válka s druhými, válka s vlastními. Najednou to působilo dost překombinovaně a ničilo dojem, který jsem si do té doby vytvořila.

Už jsem se radovala, jak skvěle se to všechno vyvrbilo, jak je to napínavé, jenže to nakonec dost sklouzlo a výsledný dojem změnilo. A nepomohl tomu ani závěr, který se neustále prodlužoval, až to vypadalo, že konec nikdy nepřijde. Který mě navíc tak nějak naštval, až jsem zuřila. Takové zvraty těsně před koncem nemám zrovna ráda a tady jsem se jich dočkala rovnou třikrát. Když už jsem myslela, že se blížím k poslednímu rozloučení s příběhem, kdy autor všechno vysvětlí a uzavře, bum, další útok a je to zase jinak. A to nebyl dobrý nápad. Epilog už byl přehnaný sám o sobě.

Takže nakonec jsem nucena dát zase jen tři hvězdičky a přitom to vypadalo tak nadějně... ️


Metla
23.02.2022 3 z 5

„Zbraň z tebe chlapa neudělá. To ty děláš zbraň zbraní.“

Ráda bych uznale kývala hlavou, že se autorovi podařilo předčit předchozí díly, nebo přinejmenším udržet podobnou úroveň. Pro některé čtenáře určitě, já k nim bohužel nepatřím. Mizející vnesli do drsného, temného fantasy světa výrazné sci-fi prvky, což mi tentokrát úplně nevonělo. Barbaři, Jižané, Bohové, Magelordi, démoni a jejich bossové, obři, ještěři, draci, golem, vyhubení elfové, už tak toho v příběhu bylo hodně a najednou tam Skull ještě kydnul arogantní rasu z jiné planety či dimenze, moderní technologie, narážky na naši Zemi… prostě čurbes. Postupně jsem ztrácela zájem o děj i postavy, osud většiny z nich byl stejně předem jasný, ovšem v několika případech to chtělo přitvrdit.
Neuspokojivé finále zanechalo pachuť plytce nakousnutých motivů a nezodpovězených otázek (především ohledně jedné osoby - co byla vlastně zač, kudladrát, odkud se vzala ta nezničitelnost?!)
Průser to vyloženě není, první polovina knihy mě bavila, rozhodně si však série zasloužila lepší završení, konzistentnější, s absencí wtf?! momentů, kdy jsem svému mozku zakazovala aktivitu.
Z úcty k Brodarovi velmi laskavých 65%… a honem pryč, než začnu neuctivě vzpomínat na méně povedené figurky.

Alma-Nacida
13.03.2021 3 z 5

No, tak to bylo... Jaké vlastně? Asi ze všeho nejvíc divné. Potenciál to mělo velký, ale občas se to rozbředlo do lidového vypravování. Plno věcí zůstalo zcela nevyjasněných a asi necelých 100 stran před koncem jsem si říkala, že snad u Peruna nebude následovat svatba, hepáč a spol. Ehm, tak to teda opravdu nenásledovalo a už jen pro to překvapení jsem byla v pokušení dát 4 hvězdy. Jenže se tak nějak nic nejasného nevysvětlilo, podivné znovuzjevení některých postav, likvidace v podstatě všech ostatních postav... Zkrátka valar morgulis v praxi, ano, každý zemře a zejména každý, kdo se vyskytuje v této knize, muhehe! ;-)
Leda že by se snad autor chystal na další díl? Ale vypadá to, že spíš ne.

whiolet
10.01.2021 4 z 5

"Myslím, že poučení je takové, že dobří lidé jsou schopní páchat zlo, a že zlí lidé můžou bezděčně konat dobro. Nejsou žádní jednoznačni hrdinové nebo padouši, jenom lidi, co se snaží dělat správnou věc, a ti, co ne. "
Krásné a pravdivé shrnutí všech postav, které vás v trilogii provázejí.
Příběh se mi četl dobře, zamilovala jsem si ještě víc Kayna a Jereka (budete mi chybet kluci) . Bohužel vytkla bych až moc záporných postav, chvílemi už jsem se ztrácela kdo je proti komu.
Trilogie má svoje mouchy, ale pořád se, to dle mého názoru řadí mezi tu lepší a propracovanější fantasy.

skepsi
23.10.2020 3 z 5

Jelikož čtení Temného bratrstva předcházelo trápení se s Červenákovou škvárou (čti Černokněžník) bude hodnocení trochu neobjektivní :)

Spousta skvělých a originálních nápadů je srážena kvanty totálně zbytečné vaty, bez které by se to celé vešlo do dvou knih... Autor dokonce nakousne několik faktů (magelordi z východu, Gholam a okolnosti kolem něj, Marius), které kdyby rozvinul místo těch, v každem díle se opakujících, "pracovních táborů" bylo by to skoro na plný počet. Spoilovat nebudu, ale originální vývoj od konce druhého dílu zmáknul skvěle a s grácií

Takže pokud si chcete užít originální příběh a jste ochotní autorovi odpustit jeho nevypsanost (i když to je defakto mistr ve srovnání s panem Č.) - směle do toho! :)

7*/10*

cca
14.06.2020 5 z 5

Je tu hodně kritizované zanesení technologií moderní doby do příběhu. Mně ale překvapivě vůbec nevadilo. Zároveň musím autorovi v závěru trilogie přiznat dlouho odpírané body, protože v tomto díle už mi nic nechybělo, příběh jsem zhltla za jedno odpoledne. Bylo to napínavé, epické, prostě správné fantasy. Vlastně by se mi i líbil konec (na Jereka jsem byla zatížená už od začátku), až na to, že z nějakého nevysvětlitelného důvodu ve čtenáři vyvolá tisíc dalších otázek, na které už nedostane odpovědi. Knihy by se měly zakončovat pořádně.

8722
07.04.2020 1 z 5

Místo Fantasy se z toho stalo Scifi. Moderní technologie opravdu neprospěly Temnému fantasy. Fakt že ne. Konec byl taky strašný. Linka s Mariusem velmi nedostačující. Dožaduji se pokračování, protože tohle je ten nejhorší konec na světě. Zklamání.

Ben Nevis
02.12.2019 3 z 5

Musím uznat, že Mizející příběh spíše zkazili než vylepšili. Už tak tam bylo vedlejších linií habaděj a některé byly zakončeny velkým Bum, což degradovalo minulé úsilí a oběti na životech. Na druhou stranu musím ocenit, že se autor nenechal zviklat oblíbeností postav a linií a nechal svých postavám svobodnou vůli. Temných fantasy je málo, a tak dávám palec nahoru. Nicméně ubírám body za některé WTF, hlavně u Saši.

Archie
14.10.2019 4 z 5

Tedy, ze Scull do sve ciste fantasy trilogie prida technologie, jsem neprijal s uplnym nadsenim. Ve fantastice to nemam vubec rad, byt je pravdou, ze autor se temer vzdy drzel na uzde a stale (vyjma situaci s vytahem!!) balancoval nekde na hrane "porad jeste fantasy". Nicmene, ten feeling toho poradneho, spinaveho pribehu plneho vecne nasranych barbaru, mocnych carodeju a demonu, bohuzel v mych oci narusil. Co je ale horsi, nezvladl ukocirovat to, co v prvnich dvou dilech nacal. Oslich mustku a prekombinovanych deus ex machina bylo uz prilis a to nejzajimavejsi ustoupilo linii s invazi "mimozemstanu". Pribeh s magelordy, Bilou pani, Mariusem a spol., mohl byt dostatecne nosny a ve vsech aspektech mi pripadal zajimavejsi. Je to obrovska skoda, protoze prvni dva dily byly jsem si uzil jako maloco. Porad je Trin fascinujici, porad plati ze bych si dalsi pribeh tohoto sileneho svetadilu rad precetl - uz to ale nebyla takova cista parada.

CharlesWard
07.09.2019 1 z 5

Naprosto totožný problém jako u závěru trilogie Stín Krkavce. První polovina knihy ještě jakž takž drží tempo, ale po vyřešení první příběhové linie, ji najednou dochází dech a Lukáš Lepka začíná přepínat na výpary. Tempo knihy se najednou neuvěřitelně zpomalí, a na stránkách se v podstatě vůbec nic neděje. Což si Lepkoun začíná uvědomovat až úplně v samotném závěru a najednou, jako by mu scházely stránky a nápady, jak celý ten nekonzistentní myšlenkový bordel ukočírovat. Příběhovou grcku se Lepka marně snaží napravit v hamletovském závěru, ale i tak zůstávají po přečtení epilogu nezodpovězené otázky. Proč nebyla domyšlena celá zápletka s magelordy? A co ta rádoby překvapivá situace z epilogu?

HockeyGirl
19.08.2019 3 z 5

Poslední díl Temného bratrstva od Sculla jsem si přála k Vánocům, protože jsem už dva předchozí díly četla a docela se mi líbily. Bohužel do třetího dílu jsem se pustila během ledna a pak jsem začala chodit do práce. Bohužel jsem neměla každý den čas a náladu na to, abych četla. Celkově se mi tento díl už tak moc nelíbil a nějak mě nenadchl tak, jako ty dva předchozí. Byly tam ty samé hlavní postavy jako Brodar Kayne, Jerek (Vlk), Saša, Cole, ale k nim se přidalo mnoho dalších, takže jsem se už ztrácela v tom, kdo je kdo a kdo je na čí straně a kdo je naopak záporák. Dost se mi to pletlo a hodně pasáží bylo zbytečně moc rozepsaných. Kapitoly byly dlouhé a někdy nudné, zmatené, teda aspoň pro mně. Nevím, prostě jsem se do posledního dílu nemohla "zakousnout" s nadšením a přečíst ho během pár týdnů. Bohužel jsem ji četla skoro 4 měsíce a byla jsem opravdu ráda, že jsem ji konečně dočetla. První dva díly byly rozhodně lepší, ale poslední díl je potřeba k zjištění, jak to se všemi dopadne.

denniys
14.05.2019 5 z 5

wow!! tak se nám příběh velmi zajímavě vyvinul a dostali jsme solidní mix fantasy a scifi :) skoro jako Pán ledové zahrady.. autor se vyřádil, ukázal, že postavy nemusí být výhradně kladné nebo záporné ( stejně jako v životě ), předvedl nám pár hrdinů, s jejichž osudy prostě musíte soucítit a celkově svůj příběh dovedl ke grandióznímu finále..myslíte, že happyend je tu a ono ouha.. při několika úmrtích mi ukápla slzička, konec si zaslouží respekt a co teprve ten Jerek?! epilog je za jedna s milionem hvězdiček..děkuji za další nádhernou sérií, patří do kategorie "prosím víc takových"

Lutzinka
27.02.2019 4 z 5

Řadím mezi dobré fantasy. Zajímavý příběh, propracované postavy, a čte se to samo. Kayne a Jerek - neskutečně skvělá dvojice, která dělá příběh příběhem. A největší moudro je: Zbraň z tebe muže neudělá!

petr3567
05.02.2019

Za mě absolutně skvělá série, ale tak jako bronnovi mi vrtá hlavou kdo byl nakonec Jerek - ani nikde na netu jsem nic nenašel, tam se řeší akorát jestli to byl gay :D.

Bratranice
28.09.2018 3 z 5

Zvláštní zakončení, nebylo špatné, ale nějak mi k tomu nesedí.

Knihomlok2015
19.03.2018 4 z 5

Mohlo to být lepší? Samozřejmě, že mohlo. Taky mě v jednu chvíli opravdu hodně zamrazilo, když se najednou začalo mluvit o cestovatelích po světech, objevily se vrtulníky a atomovky a možná i něco mnohem vyspělejšího. (a ti elfové mi tam přišli taky hodně divní) Ale taky to mohlo být mnohem horší, protože naštěstí se zavčasu všichni ti důležití chopili mečů a dýk, nasadili nasupené výrazy (hlavně jeden božskej nesmrtelnej parchant) a nedovolili, aby fantasy prohrálo se sci-fi. (Jen kdyby to přežilo pár lidí navíc, vůbec by mi to nevadilo:-(
I tak mi ale přijde, že tohle všechno byla jen taková hodně dobrá předehra k něčemu mnohem většímu. Protože mi prostě nevymluvíte, že až se vrátí na Trin bohové, nebude to hustý, že ten Marius tam měl jen takhle vyšumět do ztracena a vůbec, že všichni ti mrtví a pohřbení jsou všechno, co jsme měli dostat.
Takže já se prostě hodně těším do jakejch sraček se Trin zase příště dostane a hlavně, kdo ho z toho dostane.

trudoš
16.02.2018 3 z 5

Jak mě první dvě knihy bavily, třetí přinesla maličko zklamání. První půlka ještě dobrý, vyvrcholení boje mezi seveřany je právě tak drsné, jak jsem doufal. Dokonce i konflikt s Mizejícími graduje hodně zajímavým směrem, ačkoliv už tady jsem začal škobrtat. Ovšem čistě pro svou neochotu přistoupit na nová pravidla hry a překvapivá odhalení, jež přinášejí do série notnou dávku science fiction. A přestože Luke Scull nekombinuje žánry přespříliš, tohle mě trošku otrávilo. Jedna věc je Thorgal, kde věda a magie koexistují bezproblémově a druhá věc je Temné bratrstvo, kde to působí kapánek nadbytečně. Těch motivů je prostě moc, stejně jako hluchých míst, kde hapruje logika. Navíc na ty původní nápady se úplně zapomnělo.
Oceňuji však, že autor kolem ničeho nedělá štráchy a jednotlivé linie uzavírá s řízností katovského mistra. Problém je, že ne všechny dějové zvraty mi zpětně dávaly smysl, a jiné působily značně účelově. Četlo se to samo, ale jako finále epické trilogie bohužel neuspokojivé.

bronn
05.01.2018 5 z 5

Se zakončením této série jsem více než spokojen, bylo tam vše čest, zrada, hrdinství, hodně krve a několik zvratů se kterými jsem ani v nejmenším nepočítal. I když jsem knihu dočetl už před několika dny, pořád nemůžu dostat z hlavy otázku kdo vlastně byl Jerek?!

Andrien
26.12.2017 3 z 5

Na vydání téhle knížky jsem se těšil celý rok a u komentů předchozích dílů jsem se bránil výrokům, že jde o autorovu prvotinu... Po přečtení finální trojky musím v lecčem dát za pravdu :( ... Dvojka zanechala děj rozehraný na mnoha frontách; vracející se mizející, glolam, magelord Marius a jeho plány, Bezejmenný... NÁSLEDUJE SPOILER: jenže po přečtení mi přišlo, že s tolika noži, které Scull do vyhodil do vzduchu, si prostě neuměl poradit... Marius se mihne jenom na konci jako ne/přítel, který všechno od začátku plánoval přesně takhle... Gholama smetou mizející "atomovkou" a už o něm není zmínka, (stejně odbytý mi přijde Mariusův učeň Wolgred, který Glohama osvobodil a Cole ho jednoduše sejme...) a hlavní linka se pak točí okolo zápletky mizející vs. lidé, přičemž, jak šlo očekávat, Bezejmenný se stane největším zlem, které oba tábory sjednotí... Co lze autorovi přiznat, koncem se snažil vymanit těm zajetým kolejím, kdy po vyřízení největšího bídáka budou žít spolu všichni šťastně až do smrti... Ale možná že až moc tlačit na pilu, když nabídl spíš jenom právě tu smrt, v obdobě Rudé svatby od G.R.R. Martina... Ale i po vyvraždění 80 % hlavních postav, jsem si nebyl jistý, zda dokázal příběh ukočírovat... Proč záporňáci mizející vzali na palubu ničiele světů Eremula??? Přišlo mi to násilně roubované do příběhu = tedy jen proto, aby někdo mohl tu nebezpečnou zbraň potopit... Co princ Obrahim? Proč bytost moudrá a stará XY staletí plánovala znovu osídlit Trin a budovat spojenectví s lidmi, když vzápětí, po zradě svého bratra, mění svůj názor o 180 stupňů, mizí z lidských království, s nimiž chtěl žít v míru, ale zároveň tu nechá zrádného sourozence a nechá mu taky zbraň ke ničení světů (!!!), která samozřejmě má najít využití??? Přišlo mi to hodně účelový.... Nebo třeba co drak na obloze, se kterým se utkal Thanates? Jde o vejce rozmrazené spolu s Bručounem, které si nechala vědma? KONEC SPOILERU... příběh prvních dvou dílů se mi docela líbil a opravdu hodně se mi líbil právě ten autorův svět... Neotřelé prostředí, mrtví bohové, pěkně propracovaná historie... Vše se promítalo do příběhu a dohromady Temné bratrstvo nabídlo spoustu potenciálů, kterými autor navnadil a hodně z nich bohužel nevyužil zcela a to vnímám jako největší slabinu posledního dílu i trilogie jako celku... Jestli to lze přisoudit tomu, že jde o autorovu prvotinu, snad si měl Scull ukrojit menší sousto... Za vystavění světa a zápletek má u mě pořád 10/10. Protože mám ale pocit, že všechny linky, které rozehrál, nesvedl ukočírovat a hodně z těch nadějných uspěchal, "odbyl", nebo "vymlčel", moje hodnocení jde dolů... Jestli se ale v budoucnu objeví další příběh ze světa Trinu, kde jsou bohové mrtví a lidští "hrdinové" bojují ve světě Abercombieho temných a nespravedlivých zákonů, rád si takovou knížku přečtu a třeba v ní autor ex-post vysvětlí něco, na co čtenáře v Ostří mrtvého muže jen navnadil a potom je odbyl, tak jak jsem ve výsledku připadal odbytej právě i já... :/ Nejlepší postavou pro mě je Jerek, za tu kombinaci vulgarit a ryzí přímočarosti... :)

Štítky knihy

magie boj o přežití čarodějové hrdinové

Autorovy další knížky

Luke Scull
britská
2014  74%Temné bratrstvo
2015  84%Meč severu
2017  76%Ostří mrtvého muže

Kniha Ostří mrtvého muže je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce102x
Chystám se číst26x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x