Temná Budapešť

Temná Budapešť https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344642/bmid_temna-budapest-Z5G-344642.jpg 3 42 17

Snil o fašistickém státě. Než stihl svůj sen zrealizovat, zemřel. Novináře Gordona však více než smrt premiéra zasáhne případ mrtvé ženy, která je nalezena ve vykřičené čtvrti s židovskou modlitební knihou. Vyšetřování její smrti jej zavede hluboko do odvráceného, temného světa Budapešti a do nejvyšších mocenských kruhů, kde plánují provést vraždy v napojení na nacistické Německo. A Gordon ví, že svou židovskou minulost musí udržet v tajnosti...... celý text

Přidat komentář

MisakCZE
13.08.2023 1 z 5

Oldschool detektivka, pro mě jedna velká nuda, dočetl jsem silou vůle. Nezachránilo to ani malebné prostředí Budapešti.

Parwana
28.08.2021 4 z 5

Historická detektivka, jakou jsem ještě nečetla. Miluju Budapešť, a proto jsem si tuto knihu nemohla nechat ujít. Čekala jsem sice něco trochu jiného, ale i tak se mi kniha líbila.


jprst
26.03.2021 3 z 5

Poutavý příběh, který ale autor nedokázal patřičně využít, takže to nakonec skončilo jako průměrná až nudná záležitost. I ta zajímavě využitelná atmosféra Budapešti tehdejší doby vyznívá spíše jako část turistického bedekru.

martina2540
27.12.2020 5 z 5

Byl to jiný příběh, než na které jsem zvyklá, kniha mě zaujala, velmi dobře se mi četla, úsměv na rtech mi vytvořil děda se svými zavařeninami. Doporučuji ji.

mona.benny
18.10.2020 2 z 5

Za celou knihu jsem si nezvyklá na formu psaní knihy, to byla moje největší překážka. Zápletka mě bavila, novinář, který pátrá na vlastní pěst.

hellena1523
27.07.2020 3 z 5

Průměrná detektivka, které dávám vyšší hodnocení za zasazení do mé milované Budapešti.
Chválím taktéž neotřelého Gordona, díky němuž jdu dnes uvařit perkelt.

haki34
03.04.2020 3 z 5

z knihovny....ráda jsem se vrhla na Budapešť - že konečně něco jiného než Emerika a England...a nebylo to špatné...ale ..a.ni velmi dobré či vynikající...pouze dobré.
Četlo se rychle, ale bez hlubšího záběru někam hlouběji pod povrch. Bez větších emocí. Takové to jako když se zpovzdálí dívám na nějakou scénu, kteru určitě do hodiny zapomenu...
Fašisticko-komunistické pozadí, politika, mocenské boje - to mě neoslovilo. Více se mi líbil život redaktora - litry černé kávy, nějaký ten perkelt k obědu. Děda zavařující i vlastní ponožky...přesuny tramvajemi Budapeští...sice jsem tam (zatím) nikdy nebyla, ani jsem neměla mapu před sebou, ale po pár stránkách jsem si dle popisků dokázala představit jakýs takýs plánek ulic a náměstíček (třeba Okogon, Rytířská ulice, Kulaťák či Hitlerovo náměstí, chcete-li)..za to plus.
Záhadný vztah redaktora a jeho přítelkyně Krisztiny - na tu dobu asi hodně odvážný...a podobně odvážné je jeho pátrání. Když se noří do podsvětí a jeho temných uliček. Nahlédneme do pozadí boxu a černých zápasů. A nejvíc po pokličku "luxusní" prostituce...
Ono to všechno vlastně funguje a existuje dodnes..včetně těch zločinů.
Takže : nebylo to špatné, nebylo to ani uchvacující. A obávám se, že brzy zapomenu. Jako oddechovku v pohodě doporučím. 3,5*, kloním se ke 3,....

Mike99
17.11.2019 5 z 5

Výborně napsáno, příjemný styl, žádné zbytečné "zdržování", sympatický novinář pátrající po pravdě. Thriller na obálce odkazuje na něco, co kniha rozhodně není a možná někoho spíše odradí. Dle mého se jedná o příběh zasazený do historických souvislostí v Maďarsku v Budapešti 36. roku 20. století s kriminální zápletkou.
Doufám, že do češtiny budou přeloženy i zbývající 4 knihy ze série.

stefinam
11.06.2019 4 z 5

Zajímavý a napínavý příběh v předválečné Budapešti. Tohle město mám moc ráda a tak jsem po knize s chutí sáhla. Jen se mi nelíbily počeštěné názvy ulic, vůbec jsem se u nich nechytala.

witko
05.06.2019 3 z 5

Převažuje mírné zklamání. Pro mne to až takový thriller nebyl. O hlavní postavu jsem se ani chvilku nestrachoval, žádný překvapivý zvrat se nekonal a i ten konec byl takový do ztracena. Sice se dobře četlo, popis města dobrý, ale to je prostě málo.

jiri77
04.01.2019 4 z 5

Z knihy na mě dýchla atmosféra Budapešti třicátých let minulého století. Skvěle popsané prostředí ,vesměs zatažené a mlhavé počasí, nastíní čtenáři příběh s novinářem Gordonem ,který odkrývá příčiny smrti jedné dívky. Kniha splnila mé očekávání.

jan0504
31.03.2018 3 z 5

Sklamanie...ťažko sa to čítalo, písané nejakým "starodávnym" štýlom. Musíte poznať Budapešť, aby ste sa vedeli orientovať...nemalo to spád, až na ten koniec, ktorý ma neovplyvní, aby som dal viac hviezdičiek :-)

rodak
30.08.2017 4 z 5

,Mělo to zvláštní atmosféru.Byla tam skvělá detektivní zápletka a hlavní hrdina novinář taky sympatický.Takže budu číst další díly a těším se na ně.

ThomasRuhe
05.08.2017 2 z 5

Asi nejzajímavější na příběhu je místo kde a kdy se odehrává. Jinak to byla celkem nuda s fádní zápletkou, popisem vyšetřování i závěrem.

marlowe
19.07.2017 3 z 5

Zajímavý a neotřelý příběh z pro nás téměř exotického prostředí předválečného Maďarska – jenže to zpracování mi přišlo hodně amatérské, nedotažené, polovičaté a bez invence. Nedokázal jsem se do příběhu položit, všechno probíhalo jaksi na povrchu, v informativní rovině – jako bych četl nějaké surové, přípravné poznámky k finálnímu dílu. A jestli mě něco hodně vadilo, bylo to nadužívání místopisných údajů – všechny ty názvy ulic, kterými hrdina prošel a projel, po určité době začaly působit jako manýra.
60%

čef
06.07.2017 5 z 5

Novinář Gordon nehledá pravdu, ani by nevěděl co s ní počít. Jde mu jen o člověka a i přes všechny překážky pokračuje v pátrání. Opravdu originální atmosféra předválečné Budapeští s množstvím dobových hrátek. Nedivím se, že kniha měla takový ohlas, jsem si jist, že u nás jí určitě přijde na chuť také mnoho čtenářů.

Eliškam
02.07.2017 3 z 5

Nebylo to špatné, ale čekala jsem víc.
Při čtení jsem měla neustále dojem, že je to druhý díl nějaké série. Jednání, postoje a vztahy některých postav mi tak nedávaly úplně smysl. Nedokázala jsem se s nimi ztotožnit.
Popis tras hlavního hrdiny může zaujmout spíš někoho, kdo Budapešť dobře zná. Jinak to děj spíše zdržuje.