Cilkina cesta

Cilkina cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431140/bmid_cilkina-cesta-gq0-431140.jpg 4 1623 400

Krása jej zachránila život – a odsúdila ju na roky utrpenia Cecília „Cilka“ Kleinová mala len šestnásť rokov, keď ju deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam si ju vyhliadol veliteľ Schwarzhuber a násilne ju oddelil od ostatných väzenkýň. Cilka rýchlo pochopila, že moc, hoci nechcená, znamená šancu prežiť. Zato, že spala s nepriateľom, ju obvinili z kolaborácie. Mala však na výber? Kde sú morálne hranice pre dieťa, ktoré skončí v koncentračnom tábore? Po vojne Cilku odsúdili na pätnásť rokov nútených prác v gulagu. Na Sibíri čelí novým hrôzam vrátane nechcenej pozornosti dozorcov. Vďaka priazni istej lekárky dostane príležitosť starať sa o chorých. Tí zápasia o život v neľudských podmienkach a mladá žena sa tak dennodenne borí so smrťou. Napriek útrapám však stále nachádza dosť síl na prežitie a napokon aj na lásku. Cilkina cesta je strhujúci príbeh Slovenky z pera austrálskej spisovateľky Heather Morrisovej a voľné pokračovanie románu Tetovač z Auschwitzu o osude našich krajanov, ktorý obletel svet.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Cilka's Journey , 2019


více info...

Přidat komentář

malina097
19.04.2024 4 z 5

Co znamenal v této knize lidský život??Absolutně nic a to je strašné poznání. Strašné bylo v této době vůbec žít ještě navíc v lagru,,ať koncentračním nebo gulagu.Tolik let vidět jen a jen utrpení, hlad,zimu,ponižování a znásilňování to může vydržet jen hodně silný člověk.Cilka vše přežila a dočkala se i lásky jen si myslím,že celý další život musela mít ty vzpomínky v hlavě. Prostě naprostá a čirá hrůza a ona se že všech sil jen snažila přežít. Někdy,ale šla v risku dost daleko a to mi právě vadilo,protože si neumím představit, že by někdo v tomto prostředí takhle riskoval.Vsechno jsem pak měla dlouho v hlavě a myslím,že už se nebudu pouštět do knih na tohle téma, jsem pak smutná. Ale vím,že se to opravdu dělo a teď mám i strach,aby naše děti byly vždy ušetřeny takové hrůzy.!!!!

Jacinda123
15.03.2024 4 z 5

Čítala som Tetovača, mimochodom vraj z toho bude serial a veľmi ma zaujímalo ako Cilka dopadla. Bohužiaľ aj po vojne to nemala jednoduché. Urobila čo musela, aby prežila, na mieste, kde morálka bola luxus, ktorý nemala a bohužiaľ zaplatila za to. Namiesto šance na nový život v podstate len vymenila jedno peklo za iné.


j.vitek
07.02.2024 4 z 5

Zajímavý a čtivý pohled do sovětských gulagů z pohledu ženy. Neuvěřitelné, jaké krutosti si lidé dokáží mezi sebou provádět.

Teri27
16.01.2024 5 z 5

Cilka mě zaujala už v knize Tatér z Osvětimi. Velmi silná žena, ani se nechce věřit jak to vše zvládla.Po třech letech hrůzy v koncentráku, pak na dalších deset let do gulagu. Jsem ráda, že jsem se mohla něco o tomto tématu dozvědět. O německých koncentračních táborech jsem četla mnoho, ale o gulagu nikoliv. Zajímalo by mě , jak dopadla Josja s Nadou. Jestli se ještě někdy setkaly s Cilkou, nebo to byly smyšlené postavy.

KnihoSny
10.01.2024 5 z 5

Tater z Osvětimi a Cilčina cesta prostě jsem hltala a nemohla přestat :)

Emily82
06.01.2024 2 z 5

Od autorky jsem přečetla tři knihy. Tatér byl nejlepší, Tři sestry nejhorší. Cilku jsem hltala, bavila mě retrospektiva, ale stejně jako u Tří sester mi u ní vadilo idealizování a patos. Jako by Cilka byla nadlidské stvoření bez jediné vady. Nijak nezlehcuji to, že si prošla peklem, o tom žádná, spíš mi vadí autorčin až moc nereálný popis a styl. Z témata holocaustu i gulagu jsem četla podstatně kvalitnější knihy.

Brambora_Šeby
27.12.2023 5 z 5

Opravdu dojemný příběh, kterému se mi ani nechce věřit. Je podle pravdivého příběhu, ale Cilka mi tak nějak nepřipadá reálná. Většinou čtu fantasy, kde jsou hrdinky o dost statečnější a silnější než běžní lidé, ale Cilka byla ještě něco víc a byla reálná. Prošla si něčím strašným a i tak se nevzdala. Příběh ještě o level výš posunulo to, jak skvěle byl napsaný. Přečetla jsem jedním dechem a určitě se pustím do čtení dalších autorčiných knih.

Ivka14
21.10.2023 3 z 5

Cilčin příběh je tragický, o tom není pochyb. Byla osvobozena z Březinky, jen aby zjistila, že byla poslána do jiného zajateckého tábora, tentokrát na Sibiři, kde byla obviněna z kolaborace s nacisty v Osvětimi.

Jsem rád, že to není jen další příběh z Osvětimi a místo toho se autorka zaměřila na sovětské pracovní tábory, které jsou v historii méně viditelné než nacistické koncentrační tábory.

Cilčin příběh, jak jej vyprávěla Heather Morris, na mě nezapůsobil tak, jak by měl. S Laleem a Gitou má Morris vyprávění z první ruky. S Cilkou svou knihu pouze založila na vzpomínkách a dokumentech jiných lidí a velkou část příběhu si vymyslela. Udělala z Cilky dokonalou, téměř plastickou postavičku, která nic nezkazí, kterou si všichni zamilovali a bez ohledu na následky touží pomoci. Pro mě to bylo sotva uvěřitelné. Zpočátku jsem byla nadšená, že se Morris vypořádala s vinou přeživších a učinila z ní ústřední bod svého románu, ale Cilčiny vnitřní monology zněly stroze, bez emocí a nepřesvědčivě.

Bylo tam mnoho narativních vláken, které byly řešeny, ale zůstaly viset. Některé z nich, jako například příběhy Borise a Kirila, byly použity pro čistě tragickou hodnotu, ve skutečnosti neposouvaly příběh kupředu. Jiné mohly příběhu přinést skutečnou hodnotu ve smyslu intrik, ale stejně nikam nevedly.

JancaMia
07.10.2023 3 z 5

Ke knize jsem přistupovala částečně skepticky (tatér zklamal, tim nijak nezlehčuji Láleúv životní příběh), nicméně kniha překvapila, líčení houževnatostí Cilky a její neskutečné smůly a zažívání dalších a dalších hrůz . Rozhodně Cilka i Tři sestry stojí za to. Půjčeno z knihovny.

IvcaIva
20.09.2023 5 z 5

Silný příběh a velmi statečné a odhodlané mladé dívce. vydržela až neskutečné rány osudu a dokázala se s nimi vypořádat jako by to zvláš´t v dnešní době zvládl málokdo. Určitě si přečtu i Tatéra z Osvětimi.
Je dobře, že se o těchto věcech píše, historie by se neměla zapomínat ani zkreslovat!

KatyM.
19.09.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Silný příběh mladé ženy, která přežila Osvětim a byla odsouzená do gulagu. Neskutečné, jak Cilka byla statečná a i v nejtěžších chvílích nezapomínala na ostatní.

Kortez
15.09.2023 5 z 5

Audiokniha. Vyslechl jsem si Tatéra a tak bylo jen otazkou casu kdy se dostanu k tomuto "volnému pokračování". Nebyl jsem zklamán, i když jsem čekal více děje z Osvětimi. Příběh byl každopádně drsný a tak slovo líbil se mi se tady tak nějak těžko píše.

DeaverRhyme
09.09.2023 5 z 5

Tento příběh mi sedl. Silné příběhy o osudech žen mám rád už z románů klasiků. Beru příběh za fiktivní i když je zmínka o skutečné inspiraci. Pohled na gulag byl celkem dobře vykreslen a dokazal jsem ho napasovat do toho, co jsem už o nich stačil nastudovat. Příběh je velmi silný a emotivní a stojí za přečtení. Stojí za připomenutí, co vše obnáší válka a utrpení, které sebou přináší.

aaamirka
19.07.2023

Strhující příběh o silné ženě. Četla jsem německou verzi z roku 2020. Autorka hned na přebalu knihy tvrdí - podle skutečné události. Na konci knihy v epilogu a shrnutí je nám detailně představena celá rodina, což dodává knize na autentičnosti Snažila jsem se o Cilce dohledat více informací a narazila na velké rozpory s realitou. Smutné je, že skutečná Cecilie Kleinová nikde nechtěla o svém utrpení mluvit, pobyt v gulagu dokonce zamlčovala. Bohužel si spisovatelka Heather Morris pro její fiktivní román vybrala zrovna její jméno.

maluck
07.07.2023 4 z 5

Příběh začíná propuštěním Cilky z koncentračního tábora, pokračuje transportem do Ruska a popisem jejího života v gulagu. Hlavní hrdinka se musí vypořádat s hrůznými událostmi, které se v gulagu odehrávají. Líbilo se mi zpracování, kde autorka nezachází do úplných detailů už tak otřesných událostí, i když skutečnost byla jistě krutější, než je v knize popsáno. Silou své vůle a za občasné pomoci ostatních Cilka přežila a našla i celoživotní lásku. Závěr mi ale přišel příliš uspěchaný.

essterkaa
01.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla opravdu hodně silná kniha. Nejen díky tomu, že popisuje hrůzu gulagů, ale taky proto, že zachycuje život tak inspirativního člověka, jako byla Cilka. Její statečnost, vytrvalost a rozdávání se pro druhé mě přímo uchvátila. Díky za tuto knihu.

Elis.n
04.06.2023 4 z 5

Jeden z těch opravdu silných životních příběhů, u kterých si říkám, že to snad nemůže jeden člověk všechno zažít a vydržet. Nepředstavitelné. Vzbudilo to ve mně zájem zapátrat víc o osudech lidí ze sovětských gulagů a jejich fungování.
Co se týče stylu psaní, přišel mi maličko krkolomný a chvíli mi trvalo začíst se, ale nakonec mě to chytlo (zvlášť kvůli příběhu samému a Cilce). Ráda zkusím i autorčiny další romány.

Ivanule
27.04.2023 5 z 5

Tak jsem se konečně dostala k pokračování Tatéra z Osvětimy, setkáváme se zde s Cilkou, která už jsi jedním takovým pracovním táborem prošla a co a proč se tam dostala,co následovalo ve Vorkutě to už je jenom na vás,aby jste si tuto knihu přečetli... Je to opravdu zase silný příběh a člověk ho musí nějakou dobu zpracovávat v sobě, jak to u takových příběhů tohoto typu bývá... Je občas potřeba si i tento velice smutný historický fakt připomenout...

Leny68
25.04.2023 5 z 5

Až se nechce věřit, co člověk dokáže přežít. Příběh Cilky ve mně chvílemi vzbudil až nevolnost z toho, kolik dostala životních ran. Stejně jako miliony dalších lidí, kteří tuhle hrůzu prožili. Po Tatérovi z Osvětimi další vydařená kniha této autorky.

Briv
19.04.2023 5 z 5

Trvalo mi docela dlouho než jsem se po Tatérovi pustila do Cilčiny cesty. I když bych určitě našla poutavěji a hlavně věrohodněji popsané události z gulagů, tak mě knížka bavila, přečetla jsem ji za dva dny.
I když prostředí v Rusku za polárním kruhem bylo spíše trochu přikrášleno, i tak ve mě kniha dovedla vyvolat představy, jaké tam musely panovat šílené podmínky. Vůbec si neumím přestavit v takové oblasti jen normálně pobývat, natož v šílených mrazech rubat uhlí. Obdivuji všechny lidi, kteří měli tak velkou vůli žít a zvládli to.