Sestry pod vycházejícím sluncem

Sestry pod vycházejícím sluncem https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530375/bmid_sestry-pod-vychazejicim-sluncem-65a7b37c65d8b.jpg 4 22 4

Silný příběh odvahy a přežití z japonského zajateckého tábora. Od autorky bestselleru Tatér z Osvětimi. Norah Chambersová miluje hudbu, svého manžela i svou osmiletou dceru. Jenže druhá světová válka umění nepřeje a rodiny kvůli ní končí v troskách. A tak dojde k tomu, že se roku 1942 Norah ocitne v japonském zajateckém táboře, kde musí čelit krutým podmínkám. Spolu s ní tam skončí i velšská zdravotní sestra Nesta Jamesová. Obě ženy na místě nelidského utrpení objevují záblesky lidskosti i nečekanou odvahu uvnitř sebe sama – a pomáhají tak i ostatním. Příběh vznikl na základě skutečných postav a událostí.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , CPress
Originální název:

Sisters Under the Rising Sun , 2023


více info...

Přidat komentář

okeey
20.04.2024 4 z 5

Jedná se o příběh válečných zajatkyň v japonských internačních táborech v Indonésii.

"Můžete nám prosím aspoň půjčit nářadí na vykopání hrobů a trochu dřeva na stlučení křížů?'' "Kapitán Seki vám dá na kopání mačetu." "Mačetu a k čemu nám bude? Ta by se hodila, kdybychom si klestily cestu džunglí, ale jak máme kopat do země tvrdé jako kámen velkým nožem?" "Dáme vám dvě mačety. To je vše, teď odejděte."

Pozn. autorky: "Nevyprávěla jsem tento příběh válečných zajatkyň v japonských internačních táborech v Indonésii proto, aby nebyl zapomenut. Vyprávěla jsem ho proto, aby vešel ve známost. Jak si můžete pamatovat něco, o čem jste ani nevěděli? Příběhy těchto žen by se měly zachovat stejně jako příběhy mužských válečných zajatců, protože jejich utrpení nebylo o nic menší; odvaha, s níž bojovaly za své přežití a postaraly se o své družky, jež zemřely, by měla být napořád oceňována a obdivována. Teď o nich víte. Pamatujte si je."

S autorkou naprosto souhlasím. O těchto zajateckých táborech jsem neměla vůbec tušení. Cením, že si vybrala toto téma.
Odvaha, rozdělení rodiny, pomoci nemocným i za cenu toho, že se rozdělím o svůj skromný denní příděl, utrpení, zoufalství, bezvýchodnost, to vše v příběhu najdeme. Vojenské sestry se srdcem na správném místě, které by za sebe navzájem položily život.
Námět výborný, ale zpracování už trochu pokulhávalo. Z knihy mám pocit, že tam nebyla dostatečně vyjádřená atmosféra a ten boj o přežití, zkrátka to celé působilo tak, že ano, sice měli zajatci málo jídla, ale že to vlastně nebylo tak tvrdé a dalo se to. Těžké téma, ale za mě by to chtělo lépe propracovat. Nicméně věřím, že měla autorka s knihou hodně práce, proto nechci být moc ostrá. Hodnotím knihu něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Co si o knize myslíte vy?

mnohoknih
15.04.2024 3 z 5

Četla jsem Tatera z Osvětimi a nelíbil se mi. Autorka neumí válečné utrpení podat. Proto jsem se pustila do sester, abych zjistila, zda autorka vylepšila svůj styl. A musím bohužel konstatovat, že nikoliv. Příběh má být dle skutečné události, tak jsem si myslela, že ho autorce někdo vyprávěl a ona ho jen literárně upravila. Ovšem vzhledem k tomu, jak byla většina dialogů nereálná a vzhledem k poznámce v závěru, to vypadá, že si autorka většinu vymyslela na základě navštívení památníku padlých australských sester. Zvolené téma je určitě skvělé. Jen se ho měl ujmout někdo jiný. Já měla celou dobu pocit, že jsem se ocitla na ženském letním táboře. Z celé knihy stačí přečíst poznámku autorky, ta beletrie před tím jen znevažuje válečné oběti. Hvězdičky jsou za téma, za válečné oběti a za závěrečnou poznámku.


BellaIrisBenson
20.03.2024 4 z 5

Od Heather Morissové už mám doma knížku Tater z Osvětimi, ale za ty dva roky, co mi v ní leží, jsem se k ní nedostala a to z toho důvodu, že i přesto, že miluju a dějepis a historii tak mě tahle knížka nelákala tím, že je vlastně o válce, protože jsem strašně citlivý člověk a určitě bych u knížky brečela. Ale když se mi dostala do rukou knížka Sestry pod vycházejícím sluncem řekla jsem si, jo tu knížku si přečtu. A rozhodně jsem neudělala chybu. Knížka je vlastně z japonského zajateckého tábora a děj začíná v roce 1942, v době druhé světové války. Hlavní hrdinka Norah miluje svoji rodinu a hlavně svoji malou dceru a ale druhá světová válka jí v tomhle nepřeje. Její dcera musí odjet od ní pryč, a Norah se pak ocitne v zajateckém táboře. A spolu s ní tam skončí zdravotní sestra Nesta. Obě ženy se na tom místě snaží přežít a snaží se najít odvahu.

Upřímně já jsem strašně ráda že jsem si tuhle knížku při přečetla a taky jsem strašně ráda že existuje autorka jako Heather, strašně se mi líbí, že všechny knížky které napsala, napsala podle skutečného příběhu, podle toho, co se fakt někomu stalo a já ji fakt hrozně můžu doporučit pro milovníky podobných knížek a nebo celkově pro lidi kteří miluju dějepis, protože tady to je takové krásné doplnění o kterém se ve škole úplně neučíte.

Za knihu děkuji @albatrosmedia.cz

Jane2016
19.03.2024 3 z 5

Heather Morris, autorka, se kterou se nesetkávám poprvé. A věřím, že ani mnozí z Vás ne. V minulosti totiž Morris napsala knihy jako „Tatér z Osvětimi“ či „Cilčina cesta“. Velmi známé válečné, historické romány, které dojaly nejednoho čtenáře. A proto, když jsem se dozvěděla, že autorka přichází s dalším příběhem, tentokrát z prostředí japonského zajateckého tábora, musela jsem si jej přečíst.

Sestry pod vycházejícím sluncem jsou dojemným a velmi emotivním příběhem. Během čtení jsem se musela několikrát pozastavovat a přemýšlet nad tím, co to vlastně čtu. To, že příběh vznikl na základě skutečných událostí je opravdu dechberoucí.

A i když se musím přiznat, že se mi líbil Tatér z Osvětimi o trochu více, tak i tento příběh Vám musím vřele doporučit! Pokud máte rádi válečná a historická témata, toto bude něco pro Vás.

Autorovy další knížky

Heather Morris
novozélandská, 1953
2018  80%Tatér z Osvětimi
2019  88%Cilčina cesta
2021  88%Tři sestry
2020  56%Příběhy naděje
2024  75%Sestry pod vycházejícím sluncem

Kniha Sestry pod vycházejícím sluncem je v

Právě čtených3x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce69x
Chystám se číst105x
Chci si koupit41x
dalších seznamech1x