Tak pravil Fridrich Nietzsche

Tak pravil Fridrich Nietzsche https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51134/mid_tak-pravil-fridrich-nietzsche-KTm-51134.png 4 24 3

Tak pravil Fridrich Nietzsche je soubor tří jeho děl: Soumrak model čili: Jak se filosofuje kladivem (1913) Duševní aristokratismus (1940) Oživotě a umění (1943)

Přidat komentář

Miro.slav
15.11.2018 5 z 5

Ten, kto číta Nietzscheho s predsudkami, nájde predsudky. Ten, kto číta Nietzscheho s nenávisťou, nájde nenávisť. Kto však číta Nietzscheho s otvorenou mysľou, nájde inšpiráciu.

Aaliyan
13.05.2016

Uznávám tohoto filozofa a uznávám i tuhle knihu. Přestože někdy to "přehání", tak základ, který v ní položil, je až bytostně pravdivý. Ale! nereálný. Je nemožné dodržovat to, co podle něj vede k úspěchu, přestože teorie, které zde rozvíjí, někde "nahoře" pravděpodobně doopravdy existují. My jich ale nedosáhneme, ale je fajn, že o nich věděl už tak "dávno". Tady asi nejde knihu ani hodnotit, protože sám Nietzsche je podle mě autor tak svébytný, že to ani nejde. Jasně si podle mě vyhranil dvě hranice: a) nesnášíte jej, b) berete jej jako součást vývoje filozofie a baví vás číst, k čemu přišel. Pak je ještě c) žerete jeho myšlenky a překroutíte si je podle svých potřeb.


eraserhead
22.07.2011 1 z 5

Tak v této trojici svých spisů Nietzsche shromáždil vše, z čeho je mi na blití, co se mi hnusí a je mi z celého srdce odporné. Nechutné ódy na nadřazenost, sílu, glorifikace války a zne/využívání slabšího, esence zkostnatělého konzervativismu a machismu (shazování žen, názory na manželství), libidizace vlastního egoismu, to vše v mých očích hází Nietzscheho do starého železa, kam nepochybně, v tomto ohledu, patří. Nejsmradlavější bahno filosofie. Nehledě na to, že si místy sám odporuje: "Naříkání si nestojí nikdy za nic: pochází ze slabosti," píše, ale půlka celé této knihy je pouhým Nietzscheho naříkáním..... Jediné, co se na něm dá ocenit, je jeho kritika křesťanství, to je jediné, v čem bych se s ním shodl. A to je žalostně málo.