Od trůnu dál

Od trůnu dál https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15188/od-trunu-dal-15188.jpg 4 121 10

Tajemství opuštěného přemyslovského trůnu II (1309 - 1323) Po vraždách, bojích a intrikách kolem opuštěného přemyslovského trůnu královna Viola, vdova po Václavu III., nachází jedinou pomoc a ochranu u mladého Záviše z Falkenštejna. Války císaře Jindřicha Lucemburského a jeho syna Jana, který byl po sňatku s Eliškou Přemyslovnou povolán na český trůn, však odvádějí Falkenštejna na dlouhé měsíce do Rakouska, Německa a Itálie, kde žije Závišova matka, která poskytne útočiště milence Jana Parricidy, jenž se musí stále skrývat před pomstou svých habsburských příbuzných. Královna Viola může nyní otevřeně projevit svou lásku k Petru z Rožmberka, jejich svatba je však stále oddalována intrikami Elišky Přemyslovny a soupeřením nejvlivnějších šlechtických rodů. Ale tím román zdaleka nekončí. Autorka dovedla do konce osudy všech postav, které se historikům většinou ztratily v bouřlivé a nepřehledné době po nástupu Lucemburků na český trůn.... celý text

Přidat komentář

Petass
22.11.2023 3 z 5

Čekala jsem více historických fakt a méně červené knihovny. Na styl autorky jsem si pár stran zvykala a ze začátku mi vadilo právě málo informací “kdo je kdo, “kde, s kým a proč". Měla jsem zmatek v postavách, nechápala souvislosti. Bez Googlu bych se nezorientovala a i během čtení jsem se ujišťovala, že chápu souvislosti správně. Nakonec mě to i bavilo. Zkoušela jsem nejprve “Cval rytířským koní", ale musela jsem po pár stránkách odložit. Příběh Karla IV. mě naopak neměl čím překvapit a proto mě ani nebavil. Určitě se někdy k autorce vrátím, budu ale pečlivě vybírat, co z jejího díla si přečtu. U této knihy mě překvapilo i množství překlepů.

WaN635
16.03.2022 4 z 5

Co jsem si od knihy slibovala, jsem i dostala :) . Byla to nálož historických faktů a zároveň proložená fantazii autorky a láskou hlavních hrdinů.
Kniha o době nejisté a těžké, kdy každý bojoval o majetek a aspoň i ždibíček moci.
Královna Eliška vykreslena jako pyšná Přemyslovna, což bezesporu byla. Občas jsem měla problém vyznat se v postavách, neb v této době zrovna nebyla variabilita jmen jako dnes .


DuncanIdaho
22.07.2021 5 z 5

Kniha se dobře četla, ale na můj vkus už tam je moc zamilovanosti. Zkrátka červená knihovna začíná převládat nad historií.

Luigi1
26.12.2020 5 z 5

Relaxační odpočinková četba u které si člověk odpočne

Staráknížka
17.08.2018

Nejdříve jsem četla Mosty přes propast času a moc se mi kniha líbila. Později jsem přešla na historické romány a můj obdiv trval až do té doby, než jsem při čtení začala mít pocit - tohle jsem už někde četla. Autorka začala vykrádat sama sebe a ze dvou vydaných knih hravě dala dohromady třetí. A tak Vaňkovou už nečtu. Ovšem fantazii má a čtení to není špatné.

likaf
24.05.2017 5 z 5

Kniha se mi četla velmi dobře (jako všechny knihy od p. Vaňkové). Ale asi zde bylo opravdu víc fantazie než faktů. Ráda si dohledávám informace o skutečně žijících postavách - to se mi zde nepodařilo. Přesto se mi kniha fakt hodně líbila. Dávám plný počet hvězdiček a vřele doporučuji k přečtení.

Johny70
02.05.2017

Tak tento titul, který jsem dostal v r.´93 coby dárek pod stromeček, byl prvním od mě do té doby neznámé autorky. A natolik mě pohltil a "dostal", že mám přečtené bezmála kompletní dílo Ludmily Vaňkové.
Knihy pí. Vaňkové jsou prostě (alespoň pro mě) nezapomenutelné. Ano, nečtou se mi uplně lehce, nečtu si je na autobusové zastávce či ve vlaku. Ale zážitek skvělý. Dík za ten vánoční dárek!!

Selinute
02.12.2015 5 z 5

Další skvělá knížka od mé oblíbené autorky, která čtenáře nejen seznámí s naší historií, ale i pobaví. Já osobně hltám každou její knížku jako o závod. A nepřestanu, dokud nedočtu do konce.

KikiZ
24.04.2014 4 z 5

A mně se to líbilo. Samozřejmě, musím uznat, že tentokrát zde bylo poněkud více beletrie, než skutečné historie, ale po namáhavém dni si v klidu vzít tuhle knihu a začíst se mi přišlo jako docela dobrá volba.

Zmiu
11.12.2012 2 z 5

Dost splácané pokračování "královského nacha". Místy vykradená Léč pána z Rožmberka. Příběh mladého Záviše, co si vychová svoji budoucí nevěstu mě fakt neoslnil. Na můj vkus je zde až moc vymyšlených postav, a celkově je to hodně poslepované.