Tajemná města - Brno

Tajemná města  - Brno https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249002/bmid_tajemna-mesta-brno-iME-249002.jpg 3 4 2

Populární výklad dějin Brna a nejbližšího okolí s důrazem na události záhadné nebo tajemné, ale i na stavební vývoj města a jeho hospodářský vzestup. V úvodních kapitolách se autor zabývá dějinami Moravy v době, která předcházela moravskému markrabství - tedy dějinami Velkomoravské říše, počátkům křesťanství (v této souvislosti podává obecně méně známou, ale velmi zajímavou historii Velehradu) a vývojem dalších historických měst - Znojma a Olomouce. Dále probírá pozoruhodná i zvláštní místa města Brna a jeho bližšího okolí spjatá s významnými a i někdy tajemnými historickými událostmi a osobnostmi. - Doplněno mnoha kresbami, reprodukcemi i fotografiemi.... celý text

Přidat komentář

pkovarik
09.10.2022 5 z 5

Kniha zahrnuje celou řadu příběhů, které se sbíhají v Brně. Jedná se o střípky ze života panovníků a dalších význačných historických osobností, ale i vyprávění o těch méně známých, mnohdy jde o legendy, které ale autor poctivě přiznává. Je to krásný průvodce Brnem, který ponouká čtenáře, aby vyrazil do ulic a prošel si všechna zmiňovaná místa. Navíc to je příjemné počtení.

Adapa
10.02.2021 4 z 5

Naprosto něco jiného než jsem čekal. Čekal jsem historii a záhady Brna, ale knížka je soubor historických střípků z různych období, které mají něco společného s Brnem. Dočítáme se zde například o italských karbonářích, Elišce Rejčce, Přemyslovcích, Tatarech u Olomouce... Čte se to dobře, jen název by měl být jiný.