Smrt hraje vrhcáby

Smrt hraje vrhcáby https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517059/bmid_smrt-hraje-vrhcaby-64719595a15e5.jpg 4 30 10

Tadeáš z Příhraz série

< 3. díl >

Když je Tadeáš z Příhraz obviněn, že liknavou správou svého území, na kterém se usídlila tlupa bezcitných lapků, zapříčinil smrt Vnislava z Vyskeře, mladého šlechtice ze sousedního panství, rozhodne se jednat. Společně s velitelem hradní posádky Jozífkem se vrhá do pátrání. Je odhodlán učinit vše, aby očistil své jméno a zachránil tak rodovou čest. Záhy se ale ukáže, že situace je mnohem složitější… Vynořují se nové skutečnosti a s nimi související podezření. Když už se zdá, že má pachatele nadosah, dochází k dalšímu zločinu. Tadeáš se tak vrací na samý začátek vyšetřování. Znovu se utvrzuje v tom, že není radno kdekomu věřit, krásné ženy nevyjímaje.... celý text

Přidat komentář

Modrina
22.04.2024 5 z 5

Sice nechápu, proč jsme se posunuli zpátky v čase, ale na funkci to nemá vliv. Trochu zamotané, ale mně se příběh líbil.

pujec
03.04.2024 4 z 5

Ve třetím díle se konečně dozvíme, jak se dali Tadeáš a Vítek dohromady. Chronologicky je to tedy díl první a řekla bych, že zatím nejšmrncovnější. Je skvělé, že se všechny postavy od rána do večera nečervenají, jak tomu bylo v předchozích dílech. Co mi ale pořád vadí, je šílená servilnost všech vůči Tadeášovi. Možná to tak dříve bylo a já jen nahlížím špatně optikou moderního člověka. Každopádně kdyby toho ubylo, byla by kniha kratší, což by nebylo na škodu. Začátek mi přišel hodně zdlouhavý.
Děj se pořádně rozjede až s druhou vraždou a děj získává spád. Dokonce padnou asi 2 ironické hlášky. Tadeáš působí méně jako vycpaný, zkrátka konec dobrý, všechno dobré.


alnahu
25.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Již třetí díl série v kterém se setkáme s Tadeášem z Příhraz.Ten je obviněn,že špatně spravuje své panství,kde se usadila tlupa lapků,kteří zde přepadají lidi a zapříčinili smrt mladého šlechtice ze sousedního panství.A proto se Tadeáš za pomoci velitele hradní posádky Jozífkem,vydá aby očistil své jméno.V příběhu je docela dost osob,tak jsem se musela na děj docela soustředit-za mne by mohla být kniha klidně kratší.

Honey0105
30.01.2024 4 z 5

Když se v audiotéce objevilo pokračování série s Tadeášem, měla jsem hned jasno, co budu na nočních poslouchat.
Už předchozí dva díly se mi moc líbily a tenhle nakonec také nezklamal.
Nejdřív jsem byla zmatená, proč Tadeáš všude tahá Josífka, ale jakmile se objevil Vítek, tak jsem pochopila, že jde sice o třetí díl, ale odehrává se ještě před těmi dalšími. A líbilo se mi, že se konečně dozvím, jak Tadeáš k Vítkovi přišel. Zajímavé vyšetřování, i když pak už to bylo trochu předvídatelné.
Libor Hruška navíc příběh skvěle namluvil, takže tomu patří pochvala také. A teď už jen čekat na další díl.

Kanimůra2
21.12.2023 4 z 5

Ač je paní Novotná má oblíbená spisovatelka, dávám tentokrát "jen" čtyři hvězdičky. Příběh mi přišel trochu natažený. Tam už nebylo koho podezírat... kdyby měl příběh o 50 stránek míň, dala bych plný počet.
Což mi nebrání v tom, že se těším na další knihu

hana1039
09.12.2023 5 z 5

Audiokniha:
Tento příběh nás zavede na samý začátek této série, jak se Vítek stal Tadeášovým osobním sluhou...jak už poněkolikáté tady píšu,jsou určité knihy lépe brány jako audio a tyhle patří určitě k ním... načtené jsou skvěle Liborem Hruškou...

babicka_amalka
29.11.2023 2 z 5

Příběh docela dobrý, i slušně gradoval.
Ovšem jazykově absolutně nezvládnuto: autorka používá velmi omezenou slovní zásobu, výrazy i celé věty se stále dokola opakují. Celé je to literárně hodně upocené.
Škoda.

adela7791
28.11.2023 5 z 5

Pokud chcete knihu, která Vás okouzlí nejen obálkou, ale i obsahem, tak kniha z brněnského nakladatelství MOBA s názvem Smrt hraje vrhcáby od české autorky Martiny Novotné je tou správnou volbou.
Hlavním hrdinou v knize je Tadeáš z Příhraz, který je panovníkem s dobrým srdcem, ale zároveň je obviněn z nedostačující správy svého území. Jeho panování nejen na svém hradě, ale i v okolí měla zapříčinit smrt Vnislava z Vyskeře, jenž je mladý šlechtic ze sousedství. Panovníka s pevnými morálními zásadami to pochopitelně urazí, a proto se rozhodne, že očistí své jméno tím, že najde vraha. Do pátrání se pouští s velitelem svého vojska s Josífkem, který je mu velice oddaný. Cestu během pátrání, jim zkříží mladík Vítek, který zamotá osudem nejen samotného pána, ale celého osazenstva hradu. Komplikace z počátku přinese nejen Vítek, ale také i ženy a hlavně další záhadné zločiny, které vyplouvají na povrch.
Osudy hlavních hrdinů jsou popisovány plynule, že knihu nedokážete odložit, a to i navzdory tomu, že autorka se také věnuje značnému popisu prostředí nejen v interiéru budov, ale i okolí. Popis mi tentokrát vůbec nevadil, spíše naopak. Paní Martina Novotná si dala práci nejen s detaily, ale i střídáním s dějem, a tak věřím, že to ocení každý čtenář, stejně jako, že se dozvíte, jak dopadly všechny vedlejší postavy.
Dle mého subjektivního názoru, Vás kniha vtáhne do děje již na začátku a pustí až na konci. Nejen Tadeáše z Příhraz potká nečekaný zvrat, ale i možné zklamaní v jeho životě. Budete se setkávat s napětím na každé stránce a konec Vás mile překvapí, neboť ho nedokážete ani v posledních chvílích vůbec odhadnout. Nedokážete odhadnout, ani to, jak smýšlí hlavní hrdina, což si troufám říct, si přeje každý vášnivý čtenář.
Historické krimi, mi v pozitivním slova smyslu vyrazilo dech. Jsem pevně přesvědčena, že ačkoliv příběh Smrt hraje vrhcáby je již třetím dílem z knižní série Tadeáš z Příhraz, mé čtenářské oko stoprocentně sáhne po prvních dvou dílech. Charakter, který autorka totiž dala hlavní postavě, se Vám dostane pod kůži, že určitě budete chtít sáhnout i po dalších dílech, stejně jako já.

kolacky
18.11.2023 5 z 5

Je znát, že se autorka krásně vypsala. Ačkoliv je tenhle příběh vydaný jako třetí, je to vlastně začátek, kde se dozvíme, jak pan Tadeáš k Vítkovi přišel. Už se těším na jejich další příběhy.

hanzmb
29.10.2023 5 z 5

Jak to všechno začalo. Tento díl je sice třetí v sérii, ale ve skutečnosti chronologicky první. Dovíte se, jak to vše začalo, jak Tadeáš vyřešil svůj 1. případ, jak se vlastně seznámil s Vítkem. Příběh má solidní zápletku, vše se postupně řeší, bez nějakých nelogických skoků. A velmi zajímavé nestandardní vyřešení. Alespoň co se týče vrahova konce. Ten se mi moc líbil. Dle mého zatím asi nejlepší díl série.