Prokletí hradu Mydlovar

Prokletí hradu Mydlovar https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488675/bmid_prokleti-hradu-mydlovar-baY-488675.jpg 4 42 16

Na nově budovaném hradu Mydlovar, vystavěném ve druhé polovině 13. století, dochází k podivnému úmrtí oblíbeného psa hradního pána. Pan Jan se s jeho smrtí nehodlá tak snadno smířit, chce odhalit viníka, aby ho mohl náležitě potrestat. Jeho vypátráním je pověřen Martin, mladý voják, kterému hrozí přísný trest za jeho předchozí provinění. Rázem tak dostává na výběr – buď se mu podaří objasnit, k čemu v hradním psinci došlo, nebo ho za svítání čeká popraviště. Martin se pouští do vyšetřování, čímž píchne do vosího hnízda. Na hradě se stávají další nešťastné náhody a dochází ke zdánlivě přirozeným úmrtím. Mrtvoly se vrší, trpělivosti hradního pána ubývá a stopy stále nikam nevedou…, což je možná i lépe. Když Martin zjistí, co - a hlavně kdo - za zločiny stojí, je přesvědčen, že šibenice, která mu hrozila na začátku, je nic proti tomu, čemu bude muset čelit nyní…... celý text

Přidat komentář

jarmila7388
21.02.2024 4 z 5

Dobrá detektivka ze zvláštními zápletkami.Trochu moc postav,někdy jsem se stracela v postavách.Ale možná by to chtělo díl Z Janovou Magdalénou. Atd.

čef
14.02.2024 4 z 5

Historické kriminálky z našich hradů a zámků jsou nyní v laufu, zjevuje se jich teď stále více a více. Těžké je proto najít v tomto žánru neobjevenou polohu vyprávění. Ani zde se to nepovedlo. Příběh je sice hodně zamotaný, plný podezřelých a nespravedlivě osočených, detektiv pátrá, nespí, nejí, jen popíjí, souloží, dostává spoustu ran, až jde z toho všeho hlava kolem, ale vůbec by neškodilo, kdyby se ubraly emoce a přidalo trochu té logiky. Třeba bude líp.


jarin58
27.01.2024 4 z 5

Myslím,že věrohodně napsaný příběh.Líbil se mi.

wooloong
12.12.2023 3 z 5

Detektivní zápletka celkem dobrá, ale u postav a jejich vzájemných interakcích to docela drhlo. Nejlepší byl Matouš, pak Bohdan a Martin.

astroweb
25.10.2023 2 z 5

Druhá kniha autorky, co jsem četl, musím přiznat, že první se mi líbila víc. Tahle je sice dosti čtivá, ale méně zajímavá po historické stránce, zvláště postava pana Jana, majitele Mydlovaru je velice autorsky odbytá a nevěrohodná. Samotné rozuzlení taktéž.

Zmitko.m
03.08.2023 4 z 5

Kniha se mi docela líbila, mám rád historické romány a příběhy ze středověku. Navíc rád dávám šanci českým autorům, takže celkem spokojenost.

21olaf
25.06.2023 2 z 5

Budu muset lépe vybírat. Jen průměr.

babicka_amalka
29.04.2023 2 z 5

tak tohle se moc nepovedlo... příběhy s Tadeášem z Příhraz se ještě číst daly, tohle je ale nudné, nevěrohodné, jazyk neodpovídá postavám ani době....prostě napsat aspoň slušný historický příběh, stejně jako historickou detektivku, chce přeci jen víc literárních schopností, než kterými disponuje tato autorka;

kolacky
25.04.2023 4 z 5

Na pachatele jsem přišla poměrně rychle. Pan Jan z Mydlovaru byl pěkný pacholek se světlejšími chvilkami, ostatní postavy dost uvěřitelné, Martinovi nešlo nedržet palce. Ale... Chtělo by to prosím další díl... Je to tak nějak nedokončené.

Ív688
15.01.2023 2 z 5

Příběh se mi líbil, i když se mu dá samozřejmě i něco vytknout, myslím že by se hradní pán vůbec poddaným nezabýval, ale kdo ví, život byl určitě kdysi drsný a lidé též, docela by se mi líbilo pokračování i nějaký šťastnější osud pážete Bohdana ...

jaroiva
17.12.2022

Začala jsem, ale nějak mě to nechytlo, nechávám nedočteno. Možná se k tomu ještě někdy vrátím, ale spíš ne.

orinka3
30.10.2022 1 z 5

Asi omylem zařazeno do četby pro dospělé čtenáře. Je to spíš taková rádoby historická fraška. Napsané v duchu současných (úspěšných) autorů jako je Vondruška, Niedl atd, jenže pouhá snaha o napsání historické detektivky nestačí. Autorka za našimi výše zmíněnými hodně pokulhává. Vzhledem k době, ve které se to odehrává, by neškodilo sem tam zařadit i nějaké to tenkrát používané slovo, ne? Zápletka nic moc, příběh se vleče vinou zbytečných dialogů a úvah až je to úmorné. Klišé na každém řádku. A neustálý bodrý tón jde po čase na nervy. Nebavilo mě to, nudilo.

Kanimůra2
23.10.2022 5 z 5

Já historický detektivky miluju. A tak, jak píše paní Novotná, tak si jí přesně představuju.

gordon13
16.10.2022 1 z 5

Autorku jsem četla poprvé, zjistila, že je docela zdatný psavec a knihy má vcelku vysoko hodnocené, což pravda vůbec nechápu. Již po přečtení prvních stran jsem měla pocit, že čtu slohovou práci žáka základní školy...a dál to nebylo lepší. Naivita prýští z každé druhé věty...za mě bohužel velké NE!!

honeybee
27.04.2022 5 z 5

Autorka si pro nás tentokrát připravila opravdu zapeklitý případ, v němž vystupuje řada postav, ale i tak se v příběhu neztratíte. Velmi se mi líbilo, že dlouho netušíte, kdo tahá za pomyslné nitky, a ačkoliv čtenář na viníka přijde nejspíš dříve, než je skutečně odhalen, rozhodně mu to nevezme chuť ze čtení, ale spíše ho to potěší. Voják Martin je muž s dobrým srdcem, budete mu držet pěsti a chvílemi obavami tajit dech. Myslím, že osud mu nachystal tolik životních ran, že závěr knihy se bude jevit jako vysvobození.

Více si můžete přečíst v mé recenzi s názvem Smrtící zášť https://www.databazeknih.cz/recenze/prokleti-hradu-mydlovar-488675

hanzmb
15.03.2022 5 z 5

Čekal jsem, kdy autorce při její známé plodnosti, nebude stačit jen jedna řada a stejně jako ostatní autoři historických detektivek se rozhodne otevřít si další. Aby se při styku se stejnými hrdiny při psaní nenudila. Pokud jsme se loni seznámili se znojemskou partou, tak nyní se přestěhovala do Čech na Nymbursko a Boleslavsko. Zůstala věrná období Václava II., za což velký dík. Každý autor, který se vyhne Lucemburkům má u mě * navíc. Navíc nový hrdina není ani soudce ani rychtář (to by mělo být taky za *), ale prostý hradní zbrojnoš. Za každý čerstvý závan v naší historické literatuře dík. Pokud byste chtěli poznat i místa děje navštivte kromě hradu Mydlovar i památný ujkovický dub, třetí největší v republice. Třeba si na Vícka ještě pamatuje :-).