Záhada zmizelého šlechtice

Záhada zmizelého šlechtice https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495517/bmid_zahada-zmizeleho-slechtice-Z0B-495517.jpg 4 66 25

Tadeáš z Příhraz série

1. díl >

Pan Tadeáš z Příhraz je povolán samotným Václavem II., aby se dostavil na hrad v Sadské. Vydává se tedy na cestu, na níž ho doprovází jeho sluha Vítek, zatímco velitel hradní posádky Jozífek zůstává na panství, aby ho chránil před řáděním lapků. Po příjezdu do Sadské je pan Tadeáš panovníkem pověřen vypátráním mladého šlechtice, který zmizel beze stopy. Zdánlivě snadný případ se však záhy komplikuje. Nic a nikdo není tím, za koho se vydává, a na povrch vyplouvají dávná rodová tajemství…... celý text

Přidat komentář

S.sidi
22.04.2024 audiokniha 3 z 5

Nebylo to špatné, ale taky mě to úplně nenadchlo. Kniha přečtena audio Liborem Hruškou velmi dobře. Na jedno poslechnutí dobré, ale čekala jsem trochu víc.

Dámaskloboukem
24.03.2024 4 z 5

Pane Vondruška, myslím, ze Vám roste konkurence:)
Knížka se mi líbila, anžto jsem od ní vůbec nic nečekala:)
Příběh je precizně vymyšlen a poměrně dobře napsán. Občas styl sklouzavá k jednoduchosti, takže jsem pátrala, pro koho vlastně je kniha určena. Tipla bych to na YA literaturu. Poměrně kvalitní. Kupodivu.


martin9929
23.02.2024 1 z 5

Kniha vůbec nenadchla. Vadilo mi mnoho věcí. O zvláštním konci s propletením příbuzenstva nemluvě.

E.l.i.a
15.01.2024 2 z 5

Vskutku cimrmanovské rozuzlení :))

Honey0105
09.12.2023 4 z 5

Po Zuzaně Koubkové jsem si říkala, že ještě chvíli zůstanu ve vodách historických detektivek. Narazila jsem na tuto autorku a teď mohu říct, že jsem za to velmi ráda. Knihu jsem si poslechla v audiu, které namluvil Libor Hruška. Velmi dobře namluveno a samotný příběh se mi také líbil. Co jsem četla některé komentáře, tak dost lidí píše, že jim nebyly sympatické postavy. Já to mám naopak. Tadeáš i Vítek se mi zalíbili hned. Už teď se těším na další vyšetřování v čele těchto dvou.

Opatov
20.11.2023 5 z 5

Další série od oblíbené autorky. Historická detektivka, krásně namluvené audio. Pan Tadeáš a jeho sluha Vítek řeší vraždy v době panování Václava II. Sice v jiné době, ale podobně jako Oldřich z Chlumu se svým panošem Otou......
Těším se na pokračování.

pujec
08.11.2023 4 z 5

Vcelku povedená detektivka, stylem mi připomíná příběhy Oldřicha z Chlumu. Ale trochu těžkopádněji, chybí tomu určitá lehkost. Upřímně také nechápu, proč v příběhu pořád někdo rudne a stydí se (nebo co za zálibu v tom autorka má).
Jako oddechovka ale pořád fajn a těším se na další díl.
A abych zodpověděla duchaplnou otázku, která zazněla v komentářích níže (zkrátka mi to nedá), proč by se král Václav zabýval takovým případem. Odpověď několikrát zazní v textu. Otec zmizelého Velena byl králův přítel a staral se o vinice. Král se případem zabýval na jeho prosbu.

Turlogh
04.11.2023 3 z 5

Vcelku povedený román, historická detektivka, podobná stylu pánů Hrdličky, Vondrušky, Niedla, i když ne tak dobrá. Nicméně po přečtení všech vydaných knih výše uvedených poslouží dobře k počtení i toto dobrodružství. Proto říkám jen houšť. Howgh.

kokrokr
21.10.2023 3 z 5

Průměrný příběh, který mě nezaujal. Také nechápu, proč by se Václav II. zajímal o jednodenní nepřítomnost šlechtického mladíka, nejednalo se přece o žádného význačného šlechtice. Tohle by se ke králi vůbec nedostalo.

hana1039
10.10.2023 3 z 5

Audiokniha:
Další česká středověká detektivka v audiu, což mě moc potěšilo a hlas Libora Hrušky mě provázel celkem dlouho ( trošku natáhly děj :-) ještě, že má tak příjemný hlas)ale i tak jsem zvědavá na další díly...3,5/5 *

katallinka
07.10.2023 4 z 5

Celkově mám ráda historické detektivky. Tato nebyla asi ničím originálnější než jiné, ale já jsem naprosto spokojená, další série, ve které budu ráda pokračovat. 4,5* velmi příjemné a pohodové čtení se zajímavou zápletkou.

Vesmich
04.10.2023 2 z 5

No, poslouchala jsem jako audio, protože to bylo v rámci členství, takže celkem zadarmo a když tedy srovnám cenu a výkon, dopadlo to celkem dobře. Jinak je to styl Vondruška, akorát to není moc vychytané, takže hlavní postava je takový svatoušek jako Olda z Chlumu, akorát o dost nesnesitelnější a svalovec vedle něj nesahá Otovi ani po kotníky, byť má taky účes podle poslední módy a lepí se na něj každá žena, která jde kolem. Nápad mě zaujal, pátrání mělo místy šmrnc, místy moc ne. Rozuzlení bylo na hlavu postavené a že se to odehrávalo v době Václava II. bylo poznat jen podle toho, že to tam soustavně zaznívalo. Jinak to tedy nebyla ani detektivka ani historická, spíš takové soudobé pojetí červené knihovny, kdy je méně historického muchlování a více historického mordování.

Galadwen
09.08.2023 2 z 5

Pro mne bohužel zklamání. Děj mi připadal rozvleklý, bez napětí i věrohodné středověké atmosféry, kterou bych od knihy zasazené do 13. století čekala. Postavy, hlavně - ale nejenom - pan Tadeáš, extrémně nesympatické. A jako detektivka za mne úplně selhává - porušuje jednu ze základních zásad detektivního románu, nebudu spoilovat kterou (vyzradila bych příliš mnoho). Přitom samotný námět s hledáním nezvěstného mladíka zněl slibně. Nemyslím, že bych ve čtení série pokračovala, rozhodně ne v dohledné době.

21olaf
28.05.2023 3 z 5

Dlouho jsem nedokázal začíst..., moc dlouho. Takže nevím jestli si přečtu pokračování

Sahti
10.04.2023 4 z 5

Příběh byl do 2/3 zdlouhavý a moc se děj neposouval, ale poslední třetina to všechno vynahradila a závěr se povedl. Bylo to daleko zamotanější než jsem čekala. Jsem ráda, že jsem vydržela a knihu dočetla :-)

astroweb
06.04.2023 5 z 5

Poprvé čtení od této autorky a hned napoprvé jsem absolutně nadšený. Příjemně pohodové čtení, historicky dokonalé a zajímavé.

Lenny33
26.03.2023 4 z 5

Povedená detektivka z doby Václava II. Děj je hned od začátku čtivý, máme zde sympatické hlavní postavy a v knize se po celou dobu něco děje. Hlavním hrdinům mnohdy pomáhá dostat se tam kam potřebují až moc náhod, ale jinak povedené čtení.

Henriette
26.02.2023 5 z 5

Nový hrdina nové řady od této veleúspěšné autorky detektivních historických románů, pan Tadeáš z Příhraz. Spolu se svým sluhou Vítkem, který je mi velmi sympatický, vyšetřuje z pověření Václava II. případ pana Velena, mladého zbožného může, který zmizel za záhadných okolností.
Vyšetřování ho zavede na Milovice i do středověkého Nymburka. Vyšetřování ve šlechtických kruzích i krčmách je napsáno velmi citlivě, zajímavé a příběh je víc než napínavý.

Autorka dokazuje, že je knihu od knihy lepší. Její příběh má vše, co má historická detektivka mít, přesto se v ní neztrácíme, jako v posledních knihách pana Vondrušky. Postavy si počínají logicky a lidsky, nejsou žádní superhrdinové a občas bojují sami se sebou. Děj plyne zcela logicky, nutí vás přemýšlet s hrdiny, kdo je vrahem. Zároveň vám garantují, ze skutečného pachatele hned tak neodhalíte. Alespoň já byla tentokrát úplně mimo.

Modrina
23.02.2023 5 z 5

Tak tohle se mi hodně líbilo. S historickými detektivkami se roztrhl pytel, ale to mně rozhodně nevadí :), a tahle se hodně povedla. Nikde mi nic nedrhlo, lidi se chovali, jak se lidi chovají, příběh byl zajímavý. Už se těším na další díl.

HanaVa98
15.02.2023 5 z 5

Právě dočteno a jsem velmi nadšená. Příběh se mi líbil, hlavní postavy jsou sympatické a děj byl pěkně zamotaný. Do poslední chvíle jsem netušila, jak to celé dopadne. Moc pěkně napsáno, krásně se mi četlo a jen nerada jsem knihu odkládala.
Pan Tadeáš se mi chvílemi zdál na Vítka příliš přísný a Vítek mi chvílemi připadal zase příliš přísný na Prokopa. Přitom Vítek vyšel ze stejných poměrů jako Prokop. Ale jinak opravdu skvělá kniha a já už se moc těším na další pokračování.