Záhada zmizelého šlechtice
Tadeáš z Příhraz série
1. díl >
Pan Tadeáš z Příhraz je povolán samotným Václavem II., aby se dostavil na hrad v Sadské. Vydává se tedy na cestu, na níž ho doprovází jeho sluha Vítek, zatímco velitel hradní posádky Jozífek zůstává na panství, aby ho chránil před řáděním lapků. Po příjezdu do Sadské je pan Tadeáš panovníkem pověřen vypátráním mladého šlechtice, který zmizel beze stopy. Zdánlivě snadný případ se však záhy komplikuje. Nic a nikdo není tím, za koho se vydává, a na povrch vyplouvají dávná rodová tajemství…... celý text
Komentáře knihy Záhada zmizelého šlechtice
Nevím, odkud začít. Jako detektivka docela fajn, včetně obsazení a zápletky. Interpretace audioknihy také ok.
Ale s takovou mírou nepřiměřeně poníženého chování figur jsem se opravdu ještě nesetkala. Před hlavním hrdinou, který má být charakterní, morálně na výši, hodný, netrestající a obecně úžasňák, se třesou jak osiky jeho sluha i další hrdina, který se k nim v průběhu událostí připojí. Tento chlapec se třese hrůzou a obavami i studem nejen před panem Tadeášem, ale i před uvedeným sluhou Vítkem. Pan Tadeáš je zase celý bez sebe z jednání s králem. Ve svých obavách, studu a poníženosti mají všichni zjevnou představu, že objekt jejich obav se bude chovat iracionálně a jako amorální blbec. Mezi postavami tak vládne totální nedůvěra a neustálé podezření na nevypočitatelnost toho kterého hrdiny.
Stejně tak nelze pochopit pana Tadeáše, jenž je prezentován jako někdo, kdo by nikdy neudeřil ženu a vzápětí zápasí s touhou fyzicky napadnout ženskou, o níž ani neví, zda něco doopravdy provedla.
Prokousat se všemi těmi úvahami cobykdyby se pánové A, B nebo C začali chovat jako někdo úplně jiný, všemi těmi sterými omluvami a pokornými prosbami o odpuštění, je poměrně iritující.
Jistě, středověk byl krutý a člověk nevěděl, odkud co přiletí, ale komunikace a spolupráce na této úrovni fungovat nemohla.
Dále mi u morálního majáku, pana Tadeáše, se stupňující se tendencí vadilo, jak své poddáné a podřízené naschvál „šponuje“, napíná a psychicky drtí a svou moc nad nimi si vychutnává. Nakonec se vždy zachová správně, ale pocit zadostiučinění, že by ho na to někdo upozornil, nebo ho poslal do háje, čtenář nezíská.
Zkusím i další díly, ale až trochu vychladnu a přečtu si něco o lidech se zdravým sebevědomím, kteří věří sobě i ostatním kladným figurám
Hodně příjemné překvapení. Zajímavý příběh, děj rychle odsýpal bez zbytečné vaty, nakonec skoro všechno "dobře dopadlo", jak je jen na detektivku možné, ještě by se mi líbilo, kdyby se pan Jan dozvěděl jisté tajemství od paní Adléty. Autorka nám poněkud zamlčela, jak to bylo s tím pláštěm s plameny. Na další detektivní případy pana Tadeáše, Vítka a Prokopa jsem víc než zvědavá. Jenom bych vytkla dost překlepů, jsou toho typu, které vám Word nepodtrhne, takže se autorka upsala a korektor (pokud vůbec nějaký byl), se na svou práci mírně řečeno vybodnul.
Moje první kniha od této autorky, a nebylo to špatné. Příběh zajímavý, zápletka taktéž, jen rozuzlení mi přišlo trošku překombinované. Nicméně příjemná oddechovka pro deštivý víkend.
Ráda časem zkusím i další díly.
Záhada zmizelého šlechtice je historická detektivka z časů Václava II. Autorku jsem doposud neznala, takže jsem „ochutnala“ první díl a soudím, že by se našim fandům historických detektivních příběhů mohl zamlouvat. Líbí se mi stručné úvody jednotlivých kapitol, které občas vyzní trochu nečekaně; hlavní vyšetřovatel pan Tadeáš je také postava veskrze sympatická, jeho panoš Vítek se teprve otrkává v lepší společnosti a těší se na návrat ke své milé Klárce.
Poměry v Nymburce, především v jeho šatlavě, jsou vylíčeny velmi realisticky, podobně jako tamní rychtář. Z mého komentáře je tudíž určitě zřejmé, že já jsem ani tolik nesledovala linku pátrání jako spíše popis středověkého města a života jeho obyvatel. Netuším, zda vše odpovídá historické realitě, ale mně se to četlo velmi příjemně. A na víno ze Sadské se mi sbíhaly sliny . . .
Poutavá historická detektivka. Dobře prokreslené postavy. Zápletka je kvalitní. Malinko místy slabší tempo děje, ale vše vyváženo právě dějem. Doporučuji.
Poslouchala jsem audio , takže pravopisné chyby mě neobtěžovaly.
Historická detektivka, sympatičtí vyšetřovatelé až ten příliš vztahově propletený závěr to trochu pokazil.
No tak já fakt nevím. Za mých mladých let bývalo zvykem, že knihy procházely redakční úpravou, tedy že byly odstraněny minimálně pravopisné a gramatické chyby.
Bylo to zvláštní. Trochu hloupoučký příběh, což by mi primárně nevadilo, ale bohužel v naprosto neuvěřitelných kulisách. Mám ráda historickou atmosféru, ale tak nějak mi připadalo, že konkrétně v této knize jí autorka dosahuje podivnými jazykovými prostředky. Spokojená fakt nejsem.
Doslechla jsem se o talentované české spisovatelce M.Novotné a tak jsem se vlastně dostala ke své první historické detektivce. Napoprvé to nebylo úplně špatné. Jen mi trochu vadil trochu natahovaný děj, pan Tadeáš neustále přejíždí mezi tvrzemi a pátrá ( no na koni to asi rychleji nejde). Přízrak v bažinách nakonec zůstal bez vysvětlení, ale to si asi čtenář snadno domyslí.
Velmi příjemně strávený víkend s Tadeášem z Příhraz a jeho pomocníky. Z přízraku se dalo vytěžit víc, ale to je snad jediná výtka jinak velmi čtivého příběhu. Hezky bylo ukázáno, že každý byl podřízený. Vítek přehnaně úslužný k Tadeášovi, Tadeáš ke králi. Příběh nebyl komplikovaný, postav tam bylo tak akorát. Ráda sáhnu po dalším dílu.
Detektivní zápletka dobrá. Hlavní postava mi moc k srdci nepřirostla, pořád všechno protahoval, tak když sakra chci, aby kluk šel se mnou, tak to řeknu hned a nenechám ho půl knihy trápit budoucností. Ani chování pana Tadeáše nebylo nijak extra lidumilné a to vynucování vhodného chování od všech ostatních mě hodně štvalo. Tak jen 3*, snad další díl bude lepší.
No nevím, hodně tu zmiňujete nějakého Vondrušku... Bohužel neznám, takže nemohu srovnávat. On se v poslední době s historickými romány ze třináctého století celkem roztrhl pytel. Bohužel času na psaní recenzí nemám přímo úměrně tomu, kolik jich díky audiotéce stačím ,,zkonzumovat,,. Možná právě kvůli tomu, jak vysoký počet knih v krátké době člověk dokáže ,,vyslechnout,, tak se jeho laťka pro hodnocení jednotlivých děl docela rychle zvedá....
Tadeáš z Příhraz...
Kniha začíná celkem slibně kdy hlavní hrdina dostává úkol na který s sebou vezme svého sluhu viz. anotace. Pan Tadeáš působí v celku čestně i když jde ve skutečnosti za králem ,,na kobereček,, z jakýchsi nám neznámých důvodů. Bohužel po nějaké době se pan Tadeáš začne jevit spíše jako takový nadčlověk, který je nejen prudce inteligentní, ale také sečtělý, čestný, morální, zbožný, bezpohlavní a s šermířskými schopnostmi zastiňujícími i samotného zaklínače. Pár komentářů se zmiňuje o tom, že je hlavní hrdina příliš přísný. Co to je za bláboly? Doslova celou knihu nám (a celkem otravně) autorka neustále připomíná jak se (nejen) Vítek zrovna zachoval neuctivě vůči svému pánu, jak mu neuctivě skáče do řeči, jak by bylo zrovna na místě (nejen) Vítka potrestat a nikdy nic neřekne, natož aby trestal.
Naštěstí to zachraňuje v celku povedený detektivní příběh, kdy až na pár oslích můstků (viz. stříbrná brož...), jsem se docela bavil a těšil se na rozuzlení. Za mě padesát procent, takže dvě a půl hvězdy poblikávající na středověkém nebi.
PS: Málem bych zapomněl. V knize jsou asi dvě nebo tři akční scény. Bohužel něco tak moc tragického a odtrženého od reality jsem nikdy, NIKDY nečetl. Paní autorka nemá absolutní představu jak funguje šerm, nebo jen boj muže proti muži. Je to opravdu otřesné, jako kdyby autorka nikdy ani nečetla žádnou knihu které obsahuje akční scénu... Opravdu děsivé... Brrrr...
Audiokniha.
Byl to příjemný a pohodový poslech. Postavy mě bavily, detektivní zápletka byla celkem zdařilá a období raného českého středověku mi v poslední době nějak přirostl k srdci. Přesto se jednalo o poměrně průměrný počit, u kterého si člověk odpočine, ale ničím novým nepřekvapí. To však neznamená, že se k Tadeášovi z Příhraz zase jednou ráda nevrátím.
Ani ne tak historická detektivka jako spíš klasická detektivka v historických kulisách. Postavy toziž používají moderní výrazy a detektivní metoda je také spíš modernější, až jsem skoro čekal, kdy tam padne výraz "forenzní". Také to trochu srazilo zakončení ve stylu "padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina". Na Šimáčkovy Zlenice to nemá ani náhodou, ale jako kratochvilná záležitost v pohodě. Časem to vidím na další díly.
Málokdy mě detektivka tak nadchne, i když má to plus, že je historická. Často mi připadá, že ačkoli jsou historické reálie skvěle vykreslené, detektivní linka výrazně pokulhává. To však není tento případ.
Paní autorka vymyslela brilantní detektivní linku. Není se co divit, má k tomu potřebné znalosti i zkušenosti. Příběh byl napínavý až do poslední chvíle a jak lákala anotace, nic v něm skutečně nebylo tak, jak se na první pohled zdálo.
Pan Tadeáš, hlavní postava knihy, je sice tak trochu nepřístupný přísný šlechtic, ale má potřebnou dávku lidskosti a trochu toho tajemství, aby si ho člověk oblíbil. To jeho pomocník Vítek je sympaťák na první dobrou.
Celkově jsem z knížky opravdu nadšená a s chutí se pustím do dalších dílů, protože ačkoli v ní o mrtvé i jiné zločiny nebylo nouze, přece jen z ní čišela lidskost a soucit s trpícími.
Historické krimi, které se odehrává za vlády Václava II. Sympatický panTadeaš má za úkol vyřešit zmizení neznámého šlechtice. Za pomoci svého sluhy, se případ vyřeší. Vyšetřování je ale velmi zamotané a složité. No a konec, ten je úplně jiný, než čtenář tuší. Nedávám plný počet hvězdiček, čekala jsem asi něco více.
Nebylo to špatné, ale taky mě to úplně nenadchlo. Kniha přečtena audio Liborem Hruškou velmi dobře. Na jedno poslechnutí dobré, ale čekala jsem trochu víc.
Pane Vondruška, myslím, ze Vám roste konkurence:)
Knížka se mi líbila, anžto jsem od ní vůbec nic nečekala:)
Příběh je precizně vymyšlen a poměrně dobře napsán. Občas styl sklouzavá k jednoduchosti, takže jsem pátrala, pro koho vlastně je kniha určena. Tipla bych to na YA literaturu. Poměrně kvalitní. Kupodivu.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
detektivní a krimi romány 13. století česká literatura historické detektivky Nymburk historické romány české rományMartina Novotná také napsal(a)
| 2022 | Záhada zmizelého šlechtice |
| 2022 | Prokletí hradu Mydlovar |
| 2023 | Svědectví uloupené dýky |
| 2021 | Ďábel z Frejštejna |
| 2023 | Smrt hraje vrhcáby |

88 %
77 %
Záhada zmizelého šlechtice
Dobře čtivá kniha o začátku do konce.Stredne napínavá.Tesim se na další díly.