Striptease Chicago

Striptease Chicago https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346298/bmid_striptease-chicago-7fP-346298.jpeg 4 22 7

Poeticko-naturalistický pohled na české Chicago. Dějově vzájemně propojené povídky obnažují nemilosrdně všechny problémy spojené s českou emigrací v Americe 80. let. První, exilové vydání. Grafická úprava Věra Držmíšková. Obálku s použitím obrazu J. Hašpy navrhla Barbora Munzarová.

Přidat komentář

Iki1
19.03.2024 4 z 5

Krásný jazyk, který nám navzájem proplétá povídky, je to, co nejvíc hodnotím na této knize. K tomu nepříliš korektní humor solený čížkovskou americkou angličtinou. A nesmím zapomenout na barvitě podané postavy, tu méně, tu více vystupující na povrch tehdejšího Chicaga. Jejich charaktery jsou fakt výživné, prostě Čecha lze poznati nejspíš úplně na celém světě. Není divu, že kniha byla ponejprv tehdejšími vrchnostenskými exulantskými kruhy tvrdě sepsuta.

los
13.12.2023 4 z 5

Striptease Chicago jsem rozečetl na počátku devadesátek a hele, po 30 letech jsem na stejné (první) vydání náhodou narazil - a tak jsem se do něj pustil znovu, jestli má text pořád ty stejné grády; dokonce se mi podařilo identifikovat místo, kde jsem tehdy skončil, a jsem nadšen nejen bezbřehým cynismem a o hranu broušeným černohumorem, který ještě není cenzurován politickou korektností, stejně jako otevřeností bez nadsázky, ale i svéráznou, velmi živou a po letech stále účinnou prací s jazykovými prostředky, různými stylovými rovinami, zapojením autentické hovorové mluvy čechoameričanů, bavily mne nebývale originální metafory a trefná přirovnání (národ rozdělený na dvě půlky jako prdel; láska je namátková jako pasová kontrola)

doporučuju s varováním mladších a útlocitných, že jim Novákova výstižná charakteristika čecháčkovství může způsobit emoční dysbalanci


n.ezn.amy
13.12.2023 4 z 5

Pět povídek vzájemně propletených o českých emigrantech v osmdesátých letech v Chicagu. Jejich způsob života, slangová mluva prokládaná anglickými slovíčky, hodně alkoholu, ovšem česká povaha se ani v emigraci nemění. Buranství, závist, pomluvy nezmění ani život v júesej.

mi-380
25.05.2021 4 z 5

Překvapivě drsný náhled do české komunity v Chicagu osmdesátých let. Sex, chlast, chudoba, slang, cynismus. Autor v několika propojených povídkách popisuje vzdálený americký sen, který ale vypadá spíš jako průlet černošským ghettem let sedmdesátých. Starou vlast připomíná jen čeština a škodolibý humor.
85 % (aktuálně 14 hodnocení s průměrem 77 %).
...
„Představte si, jak sou ty Američani blbý. Tři votázky se mě ptali na imigračáku: Kdo že byl první impresario tohodle cirkusu. To byla ta nejtěžší. Kdo prej je prezidentem letos a kolik nakradli států. A já se vůl šprtám ústavu? Na co, prosím vás? Dyk tady se může stát vobčanem každej debil.“

kap66
07.10.2018 5 z 5

Obsahem i vyzněním zajímavá knížka povídek s různými vypravěči, tedy i odlišnými styly.
Striptease Chicago je opravdu striptýzem: striptýzem Čechů hledajících nový život v Americe. V celé nahotě vystoupí jejich buranství, omezenost a absence morálky, což často vzbudí u diváků - Američanů (a nás čtenářů) - smích.
Jenže; několikrát jsem si uvědomila, jak neohrabaně jsem si vybojovávala své místo v životě, a to pouze na domácí půdě. O co těžší to musí být, když jste mimo ni. "Cpali se všichni mastnou pizzou, celá ta společnost českejch reků, a ďáli si drsnou prdel ze židů a černejch." - primitivní rasismus - zcela jistě, ale taky hledání těch ještě slabších. "Proč nemůžeme být normální banální rodina. proč se u nás musí dělat něco creative,..., abysme si dokázali, že my sme něco special." - sebestřednost, předvádění se - ano, ale taky touha po tom, abychom něčím zaujali. A to vše, aby nás, cizáky - čížky, přijali. Neomlouvám nic nemorálního, jen motivaci trochu rozumím - a nezapomínám Gogolovo (parafrázuji): "KOMU se smějete? Sami sobě se smějete."
Hořce vtipné.

Radek99
05.07.2018 4 z 5

Velmi originální kniha navzájem propojených povídek, kterou Jan Novák ozvláštnil především po formální stránce - všechny povídky jsou psány česko-anglicky, nejspíš by se dalo říci ,,exulantskou češtinou" Čechů odešedších do Spojených států amerických, tzn. za použití řady anglicismů, hybridních slov, polokalků i čistě anglických slov a frází...dokonce celých pasáží v angličtině... Směrem k českým exulantským kruhům (v USA) velmi podvratné dílo, které bez milosti tepe malosti národního charakteru, úzkoprsé čecháčkovství či východoevropské sklony k alkoholismu nebo k rasismu...i poklesky obecně lidské...jako je manželská nevěra...a dělá to tím nejlepším odsouzením - ironií a vtipem...ve výsledku kniha jasně ukazuje, že celý emigrantský sen byl zabalen v pozlátku a ve skutečnosti byl chleba o dvou kůrkách na obou stranách Železné opony...

Dagnov157
10.02.2017 4 z 5

Mně to zas tak nemilosrdné nepřišlo, v leckteré povídce jsou i velmi veselé momenty, každopádně se mi líbily a podnítily mě k tomu, že jsem si obstarala i další knihy od tohoto u nás nepříliš známého spisovatele.