Střežená zóna

Střežená zóna https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261133/mid_strezena-zona-261133.jpg 4 54 19

Číňané objevili dračí vejce miliony let ukrytá pod zemí. Tajně začnou budovat hypermoderní dračí ZOO a těsně před otevřením sezvou zahraniční vědce i novináře. Ti mají ohromující úspěch zvěstovat celému světu. Skupinka cizinců však zjistí, že dračí safari není tak bezpečné, jak ho čínská vláda chce prezentovat. Pak se rozpoutá peklo…... celý text

Přidat komentář

woita
22.06.2023 3 z 5

Má první kniha od tohoto autora, kdy není hlavní postavou nebojácný voják Schofield "Strašák" (nezapřu myšlenku, že by se tam stejně mohl objevit), ale žena, vědkyně, a navíc s tématikou mírně fantasmagorickou mimo vojenský okruh.

Nepodobnost s Jurským Parkem (JP) není pouze zdánlivá. Stejně jako v tomto kultovním filmu/knize jsou návštěvníci Velké dračí zoo ohromeni pozlátkem dosud neviděného, provozovatel parku se ohání nejlepším zabezpečením a mírou zajištění pro své návštěvníky. Pro ty více zvídavé je součástí prohlídky i prezentace probírající vznik parku a objev pravěkých zvířat.
Jenže ejhle! Zrovna čistě náhodou v tom samém čase, kdy park prochází inspekcí, se udá cosi ohrožující životy všech. Není téměř úniku a všude řádí krvežíznivá monstra.

Jak bylo řečeno, Střežená zóna je Jurrasic Park přes kopírák. To však vůbec nevadí. Stejně jako kdysi u filmu i knihy jsem byl plně ponořen do událostí u kterých mi byli souputníky a průvodci charismatické postavy. Namísto paleontologa Alana Granta z JP byla tou osobou v knize mladistvá herpetoložka CJ. Dobrou polovinu knihy jsem byl unášen proudem zběsileho úprku od jedné katastrofy k další - hroutící se budovy, honička ve vozidlech, z nebe padající vraky, střelba i letecké souboje s draky. Leč i přes mnoha tato úskal, bylo na pozadí tohoto pekla možno pociťovat inteligenci, kterou jen málokdo byl ochoten drakům přisoudit. CJ z první řady poznala čeho byla tato stvoření schopna. A ještě měla překvapit!

Než mohla CJ dospět k rozklíčování plánu draků a najít nečekaného spojence, musela se utkat s pronásledovateli z řad draků a Číňanů. Bylo neskutečné kolikrát tato mladá žena stála před hlavní čínských pušek, kdy ji dělily vteřiny od chladné smrti, a ona pokaždé zázrakem vyvázla. Nemyslete, že to působilo nějak omšele, naopak bylo to akční a nápadité jako Mission impossible. Neméně působivé vystupovali draci, zvláště Rudý čumák, který měl spadeno na samotnou CJ. Ono vůbec od jisté části to bylo celé jenom o akci a napětí. Na jedné straně souboj Davida (chápej Číňani) proti Goliášovi (chápej draci), na další straně neúprosné odtikávání hodin a uprostřed toho všeho CJ se zbytkem přeživších.

Knihy tohoto autora mají svůj osobitý rukopis a formu. V každé z jeho přečtených děl jsem našel schémata či mapky oblastí a budov, ve kterých se příběh odehrává. Společně se skladbou a kvalitou samotného textu to napomáhá vnímat knihu téměř jako film. Člověk se díky tomuto orientuje v dění a je schopen si vizualizovat scénu.

ThomasRuhe
05.06.2023 2 z 5

Při čtení jsem si nemohl nevzpomenout na Jurský park, obě knihy si jsou dost podobné. Je zde supermoderní zoo, jehož tvůrci se domnívají, že zvířata v něm držená mohou ovládat a předvádět je. Ale chyba lávky...
Kromě úvodu je zde hodně akce, ale opravdu hodně. Snad bych trochu ubral, ta spousta bojů je nepřehledných a přehnaných do extrému. Možná méně by bylo více. Výsledek je spíše průměrný. Knihu jsem přečetl, ale velký dojem na mě neudělala.


mulderka
22.04.2022 4 z 5

Milí čtenáři, na úvod si spočítáme rovnici. Dávejte pozor:
Jurský park + Eragon+ tajnůstkářští všehoschopní Číňani, to vše do závorky a vynásobit pořádnou dávkou akce, plus vynalézavé autorovy nápady, copak nám z toho vyjde? Správně, Střežená zóna.
Kdo se s knížkami M.Reillyho prozatím nesetkal, stojí po rozečtení před dvěma možnostmi:
a/zaklepat si na čelo a zahodit tu nepravděpodobnou slátaninu se standardními postavami do nejbližšího močálu
Nebo:
b/ hodit nohy na stůl,vypnout centra kritického myšlení v mozku a užít si solidní dobrodružnou jízdu, a co na tom, že je to celé tak trochu za vlasy přitažené a hlavně ten závěr si Matty pořádně zjednodušil? A pak mazat do knihovny, co tam mají od autora ještě.
Pro mě je výběr jasný. I když jsem si Zónu přece jen neužila tak jako třeba sérii s Jackem Westem jr. /proč jste ji sakra přestali vydávat?!?!!/
Tak tedy v kontextu tvorby pana R. to bude za slabší čtyři, ale...
Ruku na srdce, přiznejme si: kdo z nás by odmítl profrčet si nad exotickou krajinou na hřbetě opravdového draka???

PS: Konečně jedna hlavní akční hrdinka, která není krásná, zato chytrá, odvážná a vynalézavá. Za to všechny palce hore :-)

Meda77
06.11.2021 4 z 5

Souhlas s TheSarcasm. Oddechové, pohodové, velmi dobře čtivé.Kdo rád dráčky nebo dračice bude se líbit. Kdo rád jiné "dračice" musí holt do červené knihovny.

TheSarcasm
22.12.2020 4 z 5

Kdo začne číst první knihu od Reillyho, a netuší o co jde, tak možná bude dost překvapen. Nás, zkušené čtenáře jeho příběhů, už jen tak něco nerozhodí. Přečetl jsem je všechny. Vždycky si říkám - Ježíš to je ale ptákovina, ale stejně jdu na další. Jeho knihy mají v sobě určité kouzlo, kterému nedokážu odolat. No a ty klišé - malá holčička, zlí politici, supermani, tedy zde superwoman, sci-fi technologie.... Prostě paráda. Já osobně kromě Polární stanice miluji i jeho prvotinu Souboj - ta je totiž úplně mega šílená.

slunečnice777
19.03.2020 5 z 5

V současné situaci jsem netušil že se mohu odreagovat s takovým pěkným příběhem. Draky mám strašně rád tak se četlo dobře. Vypnout mozek, bavit se skvělou akcí, dobrodružstvím. Někdy je potřeba nenamáhat mozkové buňky kdo je vrah nebo odbornější literaturou. Jednoduše u knížky odpočívat a to se mě splnilo. Ještě mě schází přečíst dvě knihy autora. Tak se mám nejspíše na co těšit.

Corpy
02.02.2020 4 z 5

Tak tohle byla kniha naplněná akcí, někdy až směšně Hollywoodskou a neuvěřitelnou. Ale vesměs se mi líbila. Bylo to velice čtivé, děj nezaostával na mrtvých bodech, příběh se mi také líbil. Pozor, spojler... Ne všichni draci jsou tam zlí a jednoho jsem si velice oblíbil.

Gi-Gi
21.08.2018 4 z 5

Reilly nezklamal, ale ani neprekvapil. Proste to jelo, hodne akcne. Se zloduchy to dopadlo, jak melo. S hodnymi taky. Takze klasika. Ctive, nove tema, draci me teda nenapadli, jen premyslim, jak na knihu nahlizi cina ☺

trudoš
01.06.2018 3 z 5

Kdyby Střežená zóna nebyla tak okatou kopií Jurského parku, určitě bych si ji užil mnohem víc. Jenže příběh kromě samotných draků postrádá vlastní nápad a zápletka se bohužel vyvíjí podle scénáře daleko úspěšnějšího kousku. Přitom Matthew Reilly dokáže být v mnoha ohledech vynalézavý, jde-li o možnosti, jaké mají okřídlení ještěři při likvidaci dvounožců. Ovšem agitku o tom, jací jsou Číňané bezcharakterní roboti, obětující na oltář komunismu prakticky cokoliv, si mohl odpustit.
Každopádně akční jízda tepe adrenalinem od první strany - žádné dlouhé úvody, autor představí postavy, uvede kulisy a rup ho, páni hrdinové, teď si poraďte s problémem velikosti Texasu. Proti vývoji událostí pak žádné výhrady nemám, i když je předvídatelný jak zákon káže. Tempo však udrží až do konce, který naneštěstí sklouzne k hollywoodskému kýči, ale co už, člověk to musí brát jako daň čtenářskému úspěchu, přestože to znamená spisovatelovu kastraci. Ve výsledku tuctová dobrodružka s nevyužitým potenciálem.

muchomurka
29.07.2016 5 z 5

Přečteno na jeden zátah. Skvělý příběh, sympatické postavy, napětí, akce. Moc se mi líbí autorův styl psaní a to, že je to permamentní thriller, žádné dlouhé úvahy a přemítání.
Jediné, co mě zarazilo, bylo, že když CJ ukryla agenta CIA do výtahu, tak i přesto, že v celém areálu nejel proud, výtah fungovala a jel. A nejen tento. Ale to je drobný detail, který autorovi ráda odpustím.
Často je kniha srovnávána s Jurským parkem (nedivím se), ale mně se teda více líbila tato kniha. Už se moc těším na další knížky z pera Matthewa Reillyho. :)

adela3429
26.12.2015 3 z 5

Jurský park jak vyšitý, ale protože mám Jurský park ráda, užila jsem si i tuhle knížku. Příběh je akční, neustále se tam něco děje, autor se nebojí ani krvavých a mnohdy až nechutných scén, za což má u mě rozhodně plus, a rozhodně jsem se při čtení bavila. Jediné, co mi na knize opravdu hodně vadilo a představovalo to pro mě docela dost rušivý element, byla nereálnost postav (hlavní hrdinka CJ).
Když se začaly objevovat její znalosti ve všech možných zbraních, u kterých znala i názvy, a dokonce věděla, jak sestavit plamenomet, ještě jsem to přešla. Autor hned na začátku prozradil, že je CJ velice chytrá žena s eidetickou pamětí, takže jsem při přimhouření očí mohla souhlasit s tím, že by to mohla umět. Ale když pak uskakovala před draky na jedoucím náklaďáku a předváděla tam psí kusy, kdy se i nějakým, mně naprosto nepochopitelným způsobem, dokázala dostat pod auto a za jízdy se tam udržet, jako kdyby byla nějaká tajná super agentka, musela jsem se smát. Která herpetoložka ve středních letech tohle sakra dokáže? A to jsem popsala jen jednu situaci, takových podobných tam byly spousty.

biki
17.11.2015 3 z 5

Ach jo ! Tak jsem se na nového Reillyho těšila ... Inspiraci Jurským parkem autor klidně přiznává hned v počátku (a proč ne), námět taky zajímavý. Jako vždy u M.R. akce stíhá akci, ale stejně mi celá kniha připadá jakási odbytá, nedotažená, když ji srovnám s jeho předchozími. A ještě jeden dojem, jako by byla psaná spíše po 14-15tileté puberťáky.
Nicméně přidám hvězdu za pár docela zajímavých informací o krokodýlech, které jsem tak získala bezbolestně, bez pracného vyhledávání.

Peťulka3
15.09.2015 5 z 5

Zase jeden super příběh na zamyšlenou :-) I nová hlavní hrdinka si získala můj obdiv :-)

joshaaak
08.09.2015 2 z 5

Tahle knížka je pro mě obrovským zklamáním. Jelikož mám rád Jurský park od Michaela Crichtona a i některé Reillyho romány, například Polární stanici a Chrám, dost jsem se na ni těšil. Nakonec bych ji shrnul asi takto: prvních sto stran nudy a zbytek nelogické, zběsilé a jednotvárné akce se spoustou záchran na poslední chvíli a občasnými klišé. Kdyby autor občas zpomalil, nějak akci rozčlenil pomalejšími vysvětlujícími pasážemi, určitě by to bylo ku prospěchu věci, takhle už to začínalo být ke konci únavné. Největším problémem této knihy je hrdinná CJ, hlavní postava – tomu, co v knize předvádí, prostě není možné věřit, její nadlidské schopnosti postupně sklouzávají spíš do parodie. Když něco podobného předvádí kapitán Shane Schofield, dá se to ještě pochopit, ale v případě herpetoložky už dost těžko. Navíc mi přijde, že v některých chvíli Schofielda i překonává. CJ to prostě umí s plamenometem jako hrdinná astronautka Ripleyová, dokáže si s pomocí instalatérské pásky sflikovat jakoukoliv zbraň ala MacGiver a dokonce by si troufla bez jakýchkoliv zkušeností pilotovat vrtulník, kdyby po nich tedy draci tak nešli… A taky je hodně, ale hodně naivní. Navíc dostává v knize obrovský prostor, jiné linie, které by mohly být možná zajímavější, mnohdy úplně ustupují do pozadí jen v její prospěch. Některé postavy tak vystupují jen jako občasní společníci v jejích eskapádách. Celkově bych řekl, že se jedná o nepříliš povedeného hybrida Jurského parku, jemuž ovšem nesahá ani po kotníky, a filmu Království ohně. V knize se vyskytuje jeden opravdu zajímavý nápad a zvrat, když jsem si ale nakonec vzpomněl na další Crichtonův román, Kongo, už mi nepřišel tak úžasný a originální. Myslím si, že čtyřicet procent je pro tuhle knihu adekvátním hodnocením a doufám, že se Reilly opět vrátí ke kapitánu Schofieldovi a předvede něco víc, než tohle.

Tazz1
11.08.2015 3 z 5

Jak mám Reillyho rád, tak toto mě celkem zklamalo. Prostě mi ten příběh nesedl, za to hvězda dolů. A pak, není to ani Strašák , ani Jack West, druhá hvězda dolů. Líbí se mi spíše boje mezi vojáky, jak tato amazonka v podání slečny CJ .

kocour_mikeš
01.08.2015 4 z 5

Příjemná akční jednohubka a pohádka pro dospělé. V žánru, za nápady autora a styl textu dávám 80%.

lynx
30.07.2015 5 z 5

Na novou knihu jsem se velmi těšil. Mohu konstatovat, že mně v žádném případě nezklamala. Hlavní hrdinka - odborník se zajímavým životním příběhem, zajímavé prostředí, vhodné zapojení odborných poznatků do textu a velmi příjemné zakončení. Knihu jsem přečetl od začátku do konce jedním dechem.

ciaram
29.07.2015 5 z 5

To co jsem od Reillyho chtěla, jsem také dostala. Akční jízdu, která mě od začátku do konce bavila. Jistě - příhodně zůstávají naživu ty správné osoby, některé sekvence přímo čiší neuvěřitelností. Ale nejsem odborník ani literární kritik, takže jsem si tu jízdu vychutnávala.
Navíc - co se mi u jeho knížek líbí - jsou doprovodné plánky a kresby.

ladycatelyn
05.07.2015 3 z 5

Střežená zóna připomíná Reillyho povídku Komplex 13, kde jsou v hlavní roli také draci. Nicméně inspirace Jurským parkem je zde patrná, akce stíhá akci, draci se nažerou k prasknutí a neohrožená doktorka CJ jim všem ukáže zač je toho loket. Zápletka je jasná - přežít a zachránit svět před invazí predátorů. Čekala jsem od toho víc, slabé

Autorovy další knížky

Matthew Reilly
australská, 1974
2001  86%Polární stanice
2002  82%Chrám
2006  84%Zlatý kámen
2006  83%Strašák
2002  75%Souboj

Kniha Střežená zóna je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x