Z kamene a z vápna

Z kamene a z vápna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506431/bmid_z-kamene-a-vapna-vHf-506431.jpg 3 30 10

Strážci z Landštejna série

< 6. díl >

Stavba nového hradu Landštejna postupuje jen pomalu a čelí mnohým těžkostem, neboť odlehlá lokalita na samém kraji sporného pohraničního území a dlouhé zásobovací trasy vedoucí liduprázdnými lesy kladou mimořádné nároky na organizaci a logistiku. Hartman z Týnce, královský pověřenec pro řízení stavby, navíc tuší, že se musí připravit i na všemožné úklady ze strany Rakušanů, kterým je nový královský hrad trnem v oku. Hartmanovi pomáhá Sigibert ze Sichelbachu s několika místními starousedlíky, kteří se šťastným řízením osudu stali královskými many těsně před zahájením stavby. Náhlé zmizení hlavního stavitele je zpočátku považováno za dezerci, následná smrt jeho zástupce však vrhá na dění na staveništi jiné světlo. Přes veškerou snahu dosud neznámého vraha nastrojit úmrtí jako následek pracovního úrazu je nešťastná událost po pečlivém ohledání vyhodnocena jako zákeřná vražda... celý text

Přidat komentář

Argony
04.04.2024 3 z 5

Doporučuji přečíst jako první díl v sérii.

likaf
06.03.2024 5 z 5

Knížce dávám plný počet hvězdiček. I když musím přiznat, že mě hodně zklamalo umístění knihy v celé sérii. Myslím, že by měla být dílem 0, pak by dej celé sérii hezký plynul. Jinak dobrý spád, napětí - prostě se i tento díl skvěle četl. Doporučuji.


Márinka
02.08.2023 4 z 5

Román Z kamene a z vápna má velmi daleko do napínavé detektivky. Děj ubíhá pomalu a má velmi "edukační nádech". Přiznávám, že jsem z počátku nervozně otáčela stránku za stránkou a čekala, kdy se to "konečně rozjede". Postupem čtení jsem se však uklidnila a nechala se vzdělávat o životě ve středověku na pomezí Moravy, Čech a Rakouska. A zase jsem se obohatila. Nejen "mé" Slezsko trpělo neustálými změnami "pánů", ale také naše jižní pohraničí. Znáte to, "cizí neštěstí potěší" :o)

Velmi oceňuji mapu na začátku a doslov autora. První umožní čtenáři lépe se orientovat v prostoru příběhu, druhý uvede na pravou míru poměr skutečné historie a fabulace.

Zajímavé byly nejen popisy krajiny, ale také přiblížení stavebních plánů a strategií. A v neposlední řadě ve mně autor svým uměním vzdbudil zájem o hlavní postavy. A to natolik, že jsem si vypůjčila první díl.

Atara16
14.07.2023 1 z 5

Já jsem knihu dočetla jen na základě komentářů zde a doufala že se rozjede, ale ne. Kdyby tento díl byl první tak autora dál nečtu. Za mě zklamání a dost velká škoda.

221B
25.06.2023 2 z 5

Didaktický pojaté vyprávění.
Nápad dobrý, provedení tak pedagogické, až mám chuť si sednout rovně a čekat na zazvonění.

Filatov
24.06.2023 5 z 5

Tak já zase půjdu proti proudu, vždyť to bylo sakra dobrý. Čekal jsem táhlou nudu o stavbě Landštejna, ale díl je našlapaný akcí a dobrým detektivním příběhem! Jako prequel paráda!

petra6315
10.06.2023 3 z 5

Takový prequel této série ,kdy se vlastně vracíte úplně na začátek,tak doufám,že se takto nebudeme vracet s vysvětlením proč postupně synové odešli z rodného statku,přeci jen bylo jich víc

kolacky
30.03.2023 4 z 5

Čekala jsem Oda a Bena - a on taťka. Sedlák z bažin plynně hovořící o historii a filosofující jako akademik... No, aspoň jsme se trochu vzdělali.
A vlastně - díl nultý.

Turlogh
21.03.2023 4 z 5

Opravdu, zatím nejslabší díl série. Pomalý začátek, rozvláčné dění a vlastně detailní rozvedení počátku celé ságy. Detektivní zápletka a pouze konec to celé vylepšil. Howgh.

babicka_amalka
19.03.2023 3 z 5

dost mě zaskočilo, že se děj vrátil místy i před 1. díl nebo do stejného času; a navíc tenhle díl měl strašně pomalý rozjezd - nenadchl mě;