Strašidelný kláštor

Strašidelný kláštor https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44199/bmid_strasidelny-klastor-uTs-44199.jpg 4 186 26

Příběhy soudce Ti série

< 5. díl >

Pät záhadných úmrtí v tajomnej atmosfére taoistického kláštora... Sudca Ti opät pátra s nasadením vlastného života. Ked sudcu Ti na spiatočnej ceste do Chan-jüanu búrka v horách prinúti uchýlit sa do kláštora Ranných oblakov, zistuje, že sa v nom dejú čudné veci. Jeho pozornost neupúta len smrt troch nevysvätených mníšok, ale aj bludisko chodieb a krídel, v ktorom sa vyzná iba starý mních, čo tam žije odnepamäti. Nič dobré tu očividno nečaká ani pôvabnú Bielu Ružu, ak sudca Ti včas nezasiahne a nepostará sa, aby kláštorná krypta a Galéria hrôz so sochami predstavujúcimi spôsoby mučenia vydali svoje temné tajomstvo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Haunted Monastery , 1961


více info...

Přidat komentář

alabra
31.12.2023 4 z 5

V tomto příběhu dokázal Ti během jedné noci zdolat několik zapeklitých příběhů, proto jen čtyři hvězdy, protože to není tak docela on, má rád rozvahu a dostatek času na svá moudrá rozhodnutí. I závěr byl poněkud jiný, ale i tak jsem se opět dobře pobavila a v podání Priebehov pod viečka je tato audioverze naprosto nepřekonatelná.

Usire
14.11.2023 5 z 5

Tomu tedy říkám pracovní nasazení (nachlazení, otřes mozku) a ještě nekonečná noční šichta. Rozuzlení jsem tušil někde od poloviny, ale všechny drobné záhady jsem ani nezaznamenal.


mataj
30.05.2023 5 z 5

Je až s podivem, co všechno stihne vynikající soudce Ti za jednu jedinou noc... I navzdory počínající nemoci zdolá nespočet schodů v taoistickém klášteře, vyřeší tři různé, i když navzájem související případy záhadných úmrtí a navíc zachrání jednu mladou dívku. Útlá knížka, při které se čtenář nenudí. Tedy alespoň já ne.

Senga
25.01.2023 5 z 5

"Tiovky" mám doma všechny, moje oblíbená, oddechová četba. Baví mě popis života a reálií v Číně. Strašidelný klášter přibližuje myšlenky a praktikování taoismu. Příjemně napínavé.

Ulala
10.08.2022 5 z 5

Jako obvykle u pana Van Gulika dávám pět hvězdiček. Logika a rozum jsou ve všech příbězích na prvním místě a to mně baví.

katerina5544
01.05.2021 3 z 5

Moje první prectena kniha o Soudci Ti. Přiznám se že jsem četla několik dní, moc mě kniha netahla. Tech popisu klastera bylo moc,ztracela jsem se plus ta jmena...vraha jsem uhodla prakticky hned. Soudce mi byl sympaticky,skoda,ze v knize nebylo moc humoru, strasidelna ani hororová mi nepřišla. I tak hodnotím knihu pozitivne a zkusim dalsi dily :)

Luciefever
22.02.2021 2 z 5

Atmosféra kláštera mě bavila a mnohé mi ukázala. Asi je jedno, jestli je řeč o taoistech, i v západní víře vidíme tu samou hierarchii. Mniši jedí suchou rýži a dlí ve studených celách, ti nahoře žijí v přepychu a pohodlí a těží ze své "svátosti". A proto mi byl v tomto příběhu soudce Ti obzvlášť sympatický, když se zde o mnoho více než v jiných jeho případech přikláněl k filozofii rozumu Mistra Konfucia. Logika a vyjímečný pozorovací talent opět vyhrály nad duchařinou a mystériem. A tleskám, jak si Ti Žen-ťie poradil s pětinásobným vrahem, který byl přesvědčen o své nedotknutelnosti. Však se na každého se vaří voda...

mats379
22.01.2021 5 z 5

Můj nejoblíbenější příběh u kterého jsem se nejvíc bála.

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj ako vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

lencin
24.08.2020 5 z 5

Klasická detektivka. Soudce Ťi je zde důstojný a schopný vyšetřovatel.
(2006)

kyssling
22.08.2020 3 z 5

Další dobrodružství soudce Ti, škoda, že nakladatelství Perseus nevěnovalo tisku poněkud větší péči, spousta chybějících interpunkcí apod. Také nevím co je to za "prase" co do knih z knihovny čárá a doplňuje chybějící znaky, asi nějaký zneuznaný korektor ...

Jaruš7
08.05.2020 5 z 5

Soudce Ti byla skutečná postava v čínském císařství. Postupně z nejnižších postů se vypracoval na posty vysoké, v soudnictví, v politice, a jako rádce císařovny umožnil nápravu nespravedlnosti, nástupu na císařský trůn právoplatnému dědici.
To, že osobnost soudce Ti nám autor excelentně z historie pro naši dobu připomenul, tím dodal kultivovanosti literatuře detektivního žánru, za což mu patří dík.
Příběh je pestrý, neboť kde jinde mohou panovat podivnosti než v klášterních tajuplných kobkách. To že soudce byl svým způsobem všemocným, měl možnost spravedlnost vyladit tak, aby trest měl auru zásahu vyšší moci.
Audiokniha, skvělý zážitek.

Opatov
08.05.2020 5 z 5

Jedná že tři detektivek z knihy 3x Soudce Ti. Líbila se mi nejvíc. Podle mě je to nejzdarilejsi detektivka od sinologa Roberta Van Gulika, ve které jsou opět znamenitě vylíčeny život, zvyky a zákony v Číně v dávných dobách.
Skvělé audio.

BlackBlade
17.02.2020 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha z trojrománu - 3x Soudce Ti

haki34
11.06.2019 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha, namluveno Richardem Honzovičem.
Tradičně skvělý Ti Žen-Tie rozlouskne tentokrát celkem zamotaný případ a odhalí zvlášť zákeřného a úchylného vraha. Před koncem mě dokonce napadlo, jak to asi pořeší a -- částečně jsem to uhodla...zajímavé řešení, spravedlnosti bylo učiněno zadost i bez soudního tribunálu, vrah spoléhal na to, že nemá svědky...a jako spousta samolibých osob podcenil protivníka - Ti však nezaváhal.
Kromě vraha porazil také rýmečku a otřes mozku :) dal dohromady 2 páry mladých lidí, svým dámam zajistil celkem dobrý výlet, poučil nás o rozdílu mezi taoisty a konfucionisty, no zas to byla výživná jízda.
Miluju ty drobné detaily tvořící atmosféru jako "posadil se k nízkému čajovému stolku, upravila si noční oděv, rýže ke snídani, čerstvý horký čaj, Tiovy 3 dámy...." a najednou cítím vůně, hmatám po zdech klášterních chodeb, spolu se soudcem mi třeští hlava (jak rýmou, tak úderem :)) a společně pak znaveně srkáme čaj, spkojeni ale s vyřešeným případem...
opět skvělé dílo pana Gulika, jednoznačně 5*

konicekbily
30.01.2019 5 z 5

Autor píše krátké detektivní příběhy a většinou jeho hrdina vyřeší tři případy. Tentokrát to stihne v souvislosti s přenocování v klášteru - náhodou kvůli nepřízni počasí. To je produktivita oproti současné policejní a soudní praxi!

jindrich7442
18.07.2018 4 z 5

Tady mě pobavila naprostá shoda s Adventní kletbou pana Vondrušky. Špatné počasí na začátku, které donutí hlavní hrdiny k neplánované zastávce... chystané oslavy, herecký soubor potulných umělců, k nimž se za úplatu přidá jeden neznámý... krypta do níž je zakázán vstup, obvaz na bolení hlavy, který zachrání hlavnímu hrdinovi život...
Ovšem nic z toho nemá vliv na kvalitu tohoto díla. Poněkud u mě kleslo dílo pana Vondrušky....

kolacky
09.04.2018 5 z 5

Moje asi nejoblíbenější ze série...

Halka2
10.12.2017 3 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem si vzpomněla, že v knihovně mám tuto knihu, která patřila mému otci. A tak jsem se do ní pustila a nelituji. Zajímavá kniha, trochu hororu, cizí kultury , náboženství, historie i napětí. Až na ten překlad. Také mě to rušilo. Ale stejně jsem zvědavá na další příběhy.