Soudce Ti a vražedný zvon

Soudce Ti a vražedný zvon https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22481/bmid_soudce-ti-a-vrazedny-zvon-qTL-22481.PNG 5 243 35

Příběhy soudce Ti série

< 6. díl >

Soudce Ti je nově jmenovaný náčelník v Pu-jangu – okresním městě, které se zpočátku jeví jako velice klidné. Po svém předchůdci Fengovi má objasnit případ znásilnění a vraždy, který se zdá být zcela jasný. Po důkladném prošetření celé záležitosti a s pomocí Ma Žungovy vynalézavosti a síly však cestu k vrahovi odhalí ukradené zlaté jehlice, které nosí smůlu každému, kdo je vlastní. Soudce a jeho pomocníci později také usvědčí falešného opata a mnichy v chrámu Bezmezného milosrdenství, jejichž „zásluhou“ přicházely na svět nelegitimní děti. Jádrem příběhu je případ Liang versus Lin. Při jeho vyšetřování objeví soudce Ti se svými pomocníky pod obrovským zvonem několik let starou kostru, avšak jsou zde uvězněni a jen zázrakem se všem podaří zachránit se a vraha odhalit.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

The Chinese Bell Murders , 1958


více info...

Přidat komentář

babystar
23.04.2024 4 z 5

Nestárnoucí detektivní příběh ze středověké Číny. Spravedlivý a vynalézavý soudce Ti vyřeší případ znásilnění a vraždy dcery řezníka, případ podvodu v klášteře, z něhož si samozvaný opat udělal "reprodukční kliniku" a případ krevní msty. Vzhledem k tomu, že autor byl orientalista, tak věřím, že prostředí a život lidí v těchto fiktivních příbězích se přibližuje realitě cca 15. stol. Příběhy plynou poklidně. Soudce Ti jedná promyšleně a systematicky (i když jeho pomocníci ani čtenáři nemusí chápat, proč tak činí) a po dramatickém vyvrcholení vždy svoje myšlenkové pochody a postupy podrobně vysvětlí. Jsou to příběhy pro ty, co mají rádi detektivky, ale ne krváky.

alabra
01.01.2024 5 z 5

V tomto díle ukazuje autor soudce Ti jako vyzrálého zkušeného vyšetřovatele, který se nebojí jít do předem zdánlivě prohraných bitev a využívá zde postupy, které udivují i jeho nejbližší spolupracovníky, aby dosáhl závěrečného kréda: spravedlnost nad lidský život, i když sám odchází z tohoto souboje zničený a rozvrácený lidskou ničemností. Skvělá kniha.


Usire
13.10.2023 5 z 5

Kniha se dobře čte, protože má spád a vlastně často ani moc netuším, proč soudce jedná, tak jak jedná. Celou dobu byl přede mnou o několik kroků. Celkem mě udivuje brutalita staré Číny a naopak baví naprosto jiná kultura.

Ajinka126
25.01.2023 3 z 5

Měla jsem velká očekávání od slavného Soudce Ti. Skvělé dobové zasazení, statá Čína. To táhne i dnes.

Bohužel pro mě, kniha nestárne dobře. Je to silná stopa po tom, jak špatně byly ženy vnímány. To je bohužel něco, co neumím nevidět a jen tak přejít. A uznávám, že to bylo psané v roce 1958. Beru to.

Zápletka a její rozuzlení bylo takové šup sem, šup tam a všechno vím. Malinko jako Agatha Christie, ale jí to všechno věřím, protože mi podá důkazy svých tvrzení. Tady to tak na mě nepůsobilo.

Dalšího Soudce Ti rozhodně zkusím a třeba názor změním:).

Ulala
11.08.2022 5 z 5

Smekám pomyslný klobouk nad zápletkami a jejich řešením, použitými v tomto díle. Uznávám, že je to jeden z nejlepších příběhů soudce Ti a ráda si vychutnám další.

yaja8823
09.05.2022 4 z 5

Velmi se mi líbí detektivní příběhy a zápletky, které řeší soudce Ti a jeho pomocníci. Rozsudky a doba byla tehdy krutá, ale soudce Ti byl znám svou spravedlností a tím, že případ raději vždy 2x ověří, než aby obvinil někoho nespravedlivě. Kniha se velmi dobře čte...doporučuji.

mataj
08.02.2022 5 z 5

Další z neobyčejných příběhů soudce Ti, i když ve skutečnosti jde o vyšetřování třech různých případů, kterých se soudce i jeho pomocníci zhošťují s neskutečnou vervou. A jak již to bývá, pomocí důkladné detektivní práce ale i úskoků jsou nakonec pachatelé dopadení a potrestáni.

Krastyx
28.04.2021 4 z 5

Detektivky nečtu, ale klobouk dolů p. Gulik, ty vaše se mě líbí. A moc. Propracované postavy, skvělé zápletky , tajemné prostředí. Soudce Ti je gentleman a stratég. Palec nahoru.

Katy_71
15.04.2021 5 z 5

Skvěle a poutavě napsaná detektivka. Pro mě mají taky kouzlo čínské historické reálie, které si po shlédnutí několika seriálů umím přestavit.

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj ako vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

vladislav6610
06.06.2020 4 z 5

Klasický příběh pro relax.

Jaruš7
04.05.2020 5 z 5

Příběh s atmosférou, představa - vchod do paláce byl pokryt vysokým kobercem, vyřezávaný nábytek s bohatými ornamenty ze santalového dřeva provoněl sál s květinovou výzdobu. Nádech a přivřít oči, ( použití parfémů při poslechu doporučuji).
Soudce Ti je nekompromisní a nenechá sebou manipulovat.
I přes nutnost krutých rozsudků má cit, který musí podřídit zákonitosti císařského ediktu, který smývá zatížený pocit svědomí.
Citace :" Spravedlnost má větší cenu než lidský život."
Příběh se zločiny, které léta sužují rodiny, společnost i budhistický klášter. Nadhled je vlastnost soudce Ti, která rozšifruje záhady i zakumuflované zločiny.
Audiokniha, příjemný poslech příběhu z dob čínského císařství.

jindrich7442
16.02.2020 4 z 5

Klasicky van Gulik... příjemné čtení i živý děj. Není moc co jiného dodat. Příběhy soudce Ti jsou příjemnou vsuvkou mezi běžným literárním repertoárem.

Peleus
22.01.2020 4 z 5

Je to trapné a diskuze nevhodné, avšak můj vlastní pocit z knihy vystihuje komentář haki34.

Bavilo mě, že tentokrát se vše obešlo bez úskoků v úskocích a zdlouhavých dialogů.
Palec dolů si skutečně zaslouží rozuzlení třetího příběhu, kdy těch překombinovaností bylo víc. Stejně tak mám etický problém s tím, jak soudce Ti využil mladé kurtizány coby účastníce soudního řízení...

Nicméně jako celek stojí kniha "za hřích".

aktijnov
05.01.2020 5 z 5

Neobvyklé zakončení po vzoru Cimrmanů. Jinak báječné čtení na poslední dny volna...

haki34
02.08.2019 5 z 5

proti obvyklým soudcovým pozdějším příběhům mi první linky (mrtvá slečna a podezřelý nápadník , krádež prutů, zázraky v klášteře) přišly vyřešené celkem rychle, málo překombinovaně a málo zapeklitě :) ale příběh paní Ling a Lin-Fena to už byla silná káva...řešení přitažené za vlasy, až takové telenovelové (můj otec je vlastně moje teta)...každopádně, soudce drží obvyklou laťku, takže hezkých 5* !!!

tonda3582
06.05.2019 4 z 5

Soudce Ti, je můj oblíbenec, byť už jsem u některých příběhů už poměrně záhy poznal směr příběhu. Soudce Ti a vražedný zvon patří určitě k těm, u kterých se sice poměrně snadno příjde na to, jak to vlastně je, nicméně je otázka, dokáže soudce porazit, tak silného protivníka?

A co vedlo zlo k takové surovosti, zajímá Vás to? Určitě si to přečtěte :-)

kyssling
08.02.2019 5 z 5

Skvělý příběh, možná nejlepší Ti co jsme zatím četl.

konicekbily
24.01.2019 5 z 5

Kromě detektivního příběhu o třech případech se tu vyskytuje i dokonalý popis dávného čínského prostředí. Autor do knihy zahrne dokonalého detektiva, který má dokonalou dedukci, obklopil se výkonným týmem spolupracovníků a s jejich pomocí se dobírá pravdy, aby zajistil spravedlnost. Dokonalý historický detektivní román.