Strašidelné příběhy

Strašidelné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138574/bmid_strasidelne-pribehy-138574.jpg 3 49 9

Duchařské příběhy tvoří necelou desetinu povídkářské tvorby Henryho Jamese, přitom dobře ilustrují její postupný rozvoj, rané strašidelné příběhy jako „Romance o starých šatech“ (1868) či „Nájemné od ducha” (1876) se časem psychologizují a nabývají na složitosti, pozdější „Přátelé přátel“ (1896) upomínají na známou novelu Utažení šroubu a pozdní „Veselé nároží“ (1908) se vyznačuje propracovanou strukturou a existenciálním přesahem.... celý text

Přidat komentář

Miro.slav
23.10.2021 1 z 5

Skôr než strašidelné príbehy by sa to malo volať "Nudné príbehy". Ani jedna poviedka ma neoslovila. Ak už aj začiatok bol dobrý, tak autor nedokázal udržať atmosféru až do konca. Samotný koniec príbehov nenechal vo mne ako čitateľovi žiaden mrazivý pocit, iba nudné rádoby "vypointovanie" deja. Škoda času, radšej siahnem po Howardovi a Lovecraftovi.

666Jitka
24.05.2020 5 z 5

Skvělý výběr duchařských povídek amerického spisovatele Henryho Jamese, který právem patří k jednomu z nejuznávanějších vypravěčů strašidelných příběhů své doby. Tyto "staré autory", kteří byli průkopníky tohoto žánru, je nutné číst s vědomím, v jakou dobu jednotlivé příběhy psali - v té době, byly tyto povídky TOP a ani dnes nepostrádají své kouzlo.


hellena1523
03.01.2020 2 z 5

Asi mi nesedl styl vyprávění, přece jen byla většina povídek psaná koncem 19. století, takže ten jazyk není dvakrát aktuální, ale vlastně ani ty příběhy mě nijak zvlášť nenadchly. Musela jsem se do čtení dost nutit a cokoliv jsem přečetla, tak jsem zase dost rychle zapomněla.
Antologie ve mne nezanechal přílišný dojem.

honajz
26.09.2018 3 z 5

Je to hodně nevyrovnané - první povídky jsou skvěle napsané, vypointované a mají netradiční námět a nápad, ale pak následuje jeden sešup za druhým, ukecané nic.

Tomas@S
04.10.2017 4 z 5

Sbirku jsem si vybral k precteni spise nahodne, hlavne jsem si chtel precist neco od tohoto autora, o nemz jsem nekde cetl, ze jeho strasidelne pribehy jsou originalni a zcela vybocuji z dobove brakove literatury. Povidky jsou urcite zajimave, nejsou primo uplne prnoplanove strasidelne, spis jen tak neprimo. Ale nektere byly prece jen trochu slabsi, musel jsem se do nich trochu nutit, proto nedavam plny pocet hvezdicek.

Izu
22.02.2017

Nezaujalo.

Fantasysvet
07.01.2016 5 z 5

Ak sa chcete báť, báť ľudsky a intímne, priamo vo vašej hlave, nalaďte sa spolu s Henrym Jamesom na vidiny, preludy aj sny miestami bizarné, inokedy hravé, zakaždým však akési dôverné a úzkostlivé. Na veci skutočné, aj ťažko uveriteľné, stojace tam niekde za hranicou ľudského chápania, pretože Henry James, syn zámožného intelektuála Henryho Jamesa staršieho, veľmi nerád čokoľvek prenecháva náhode a svojím excelentným rozprávačským umením vás nielen máta, ale aj baví. A to rovnako famózne ako majstri toho istého remesla, ktorí neodškriepiteľne začínajú práve pri Edgarovi Allanovi Poovi.

Strašidelné příběhy od Henryho Jamesa predstavujú ten pravý (takmer orechový) výber siedmich kratších, krátkych a snáď aj primerane dlhých poviedok, ktoré, podľa slov zostavovateľov tejto knižnej zbierky, ponúkajú různé autorovy přístupy k nelehkému žánru duchařské historky, anglické ghost story. Niet divu, že na ploche ani nie veľkej a ani nie malej dokážu témou úplne jednoduchou, obyčajne dôverne známou, stojacou niekde medzi strašidelnými domami a dvojníkmi, čitateľa pohltiť, rozžuť a vypľuť tak, aby začal pochybovať o tom, či aj on sám nie je náhodou výplodom bujnej fantázie niekoho iného.

martinstefko
22.09.2014 4 z 5

Sbírka „Strašidelné povídky“ od Henryho Jamese není kompletním výborem jeho hororových povídek, ale na druhou stranu se jedná o výbor povídek, které jsou pro české čtenáře, až na jednu jedinou výjimku – „Přátelé přátel“ – naprosto nové. Seznamujete se tak s tvorbou tohoto jistě zajímavého autora i z jiného pohledu, než z pohledu jeho tradičnějších a známějších děl. A já jsem rád, že nakladatelství Plus navázalo na vydání kompletního díla H. P. Lovecrafta a pokračuje v představování dalších významných a důležitých hororových autorů a jejich děl. Ač Henry James rozhodně není tradiční hororový autor, pro edici Pandaemonium je to skvělý začátek.

Yorika
04.03.2014 3 z 5

V této knize nenajdeme žádné děsivé příběhy, při kterých by nám vstávaly hrůzou vlasy na hlavě.Jde spíše o běsech v každém z nás.O nenaplněných tužbách, starých křivdách a mukách vlastní duše.Běsy v nás samých jsou totiž hrůznější, než přízraky ve starých tajuplných domech.