Přátelé přátel

Povídka od: Henry James
Z knihy: Strašidla, duchové & spol., Strašidelné příběhy


James je považován za jednoho ze zakladatelů moderní americké literatury a jednoho z nejvýznamnéjšich inovátorů fantastické prózy, třebaže fantastika tvoří jen nepatrnou část jeho díla. Zatímco Bierce si libuje v náhlých, šokujících vpádech (nad)přirozena do skutečnosti, James vidí celý život jakoby prostoupen nadpřirozeným fluidem, třebaže jeho povídka působí veskrze realisticky. Snad se náš život opravdu ubírá dvěma různými cestami – tou pozemskou, každodenní realitou, a za oponou z naší nevědomosti druhou, duchovní cestou, kde platí zcela jiné zákony (mimo jiné i proto, že nikdy nevíme, co si druzí doopravdy myslí a co se odehrává v našem podvědomí).

James je nepřekonatelným mistrem v líčení zdánlivě prostých mezilidských vztahů, které vždy – ať chceme či ne – v sobě skrývají cosi nevysvětlitelného, nevyjádřitelného, co se ubírá vlastní cestou nezávisle na naší vůli. Přispívá k tomu neobvyklý úhel vypravěččina pohledu, jenž se pohybuje téměř na hranici melodramatické absurdity. Přátelé přátel (původně pod názvem Jak se to stalo) patří právem mezi nejlepší povídky novodobé americké literatury.

Originální název:

The Friends of the Friends


Rok vydání originálu: 1896

Komentáře (1)

honajz
honajz
26.09.2018 1 z 5

Vyloženě nejslabší povídka - bohémští a umělečtí známí z Londýna se sejdou v Alpách a tři čtvrtě povídky se kromě popisů krajiny o nich dozvídáme různé náznaky a popisy a vyprávění o ničem, aby se v poslední čtvrtině udála jakás takás záhada, která však nijak není vysvětlena a vlastně se s ní ani nijak nepracuje. Na tu celkovou rozvleklost povídky přijde konec unáhleně a je utnut pár větami.