Stín větru

Stín větru https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28734/bmid_stin-vetru-Io0-28734.jpg 4 1192 300

Carlos Ruiz Zafón, vypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere vzpomíná na své dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe. Daniel knihu získá na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a nastoupí tak na spletitou cestu iniciace do světa literatury i dospívání. Když se rozhodne po neznámém autorovi pátrat, v jeho životě nastane nečekaný zvrat... Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem tajemného autora Juliána Caraxe na straně druhé se začnou postupně prolínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevnatý propletenec. Důležitou součást děje vytváří kouzelná a tajuplná atmosféra katalánské Barcelony. Stín větru, úchvatný příběh s prvky thrilleru, detektivky i gotického románu, se stal krátce po svém vydání světovým bestsellerem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

La sombra del viento , 2001


více info...

5tužka
5tužka
15.02.2024 5 z 5

Dokonalá, napínavá, zábavná i tajemná. Miluju ji.

PetK
PetK
20.12.2023

Nedoposlouchala jsem, nebyl to můj šálek kávy. Přišlo mi to jako spíš YA, nedokázalo mě to zaujmout.


Rihatama
Rihatama
09.11.2023 4 z 5

„Je to příběh o lásce, o nenávisti a snech, které žijí ve stínu větru“.


Kterého knihofila by tento podtitul nechal chladným... A tak jsem se ponořila do tajemství zapomenutých knih, především pak knihy záhadného Juliana Caraxe Stín větru. Předlouhou dobu jsem měla pocit, že mě někdo láká na ten největší, nejsladší a nejchutnější meloun jaký kdy vyrostl a popisuje mi jej do nejmenších podrobností, stejně jako pocity, jaké ve mně vyvolá, vlastního melounu mi však ochutnat nechce dát. A tak jsem v očekávání toho, co mi Stín větru - tato tajemstvími v knize opředená kniha - a její autor vyjeví, jsem četla a četla a četla. Jenže Stín mi unikal dál a dál. Kdo kdy taky mohl spatřit stín větru? Pomalu jsem se propadala do spleti životů Juliana Caraxe, Daniela Sempere, Beatriz, Fermína... životů členů jejich rodin a přátel, životů složitě propletených a střetávajících se v nečekaných odbočkách a dramatech. Doba nenahrává svobodnému člověku ani lásce, sebemenší poklesek je ukrýván či se svým nositelem ubit a umírá v nevětraných místnostech starobylých domů poválečné Barcelony. Město přitom ovládá bezbřehá a nekontrolovaná policejní zvůle, zejména životy těch, jež se snaží na světlo boží přinášet radost a lásku, které svádí nerovný souboj s nenávistí a zlobou. Autor pak, jakoby jej dějová kombinatorika příliš unavila, čtenáři v závěrečné části díla orientaci v labyrintu všech těch tajemství až příliš usnadní v podobě předlouhého, všeobjasňujícího monologu Nurie Monfortové. Pokračování se ale tak jako tak nemohu nechat ujít. A doufám, že v něm bude více prostoru pro samotné pohřebiště zapomenutých knih, které tady sehrálo takřka epizodní roli.

"Žádné náhody neexistují. Jsme loutkami vlastního nevědomí."

leny.wood
leny.wood
06.11.2023 4 z 5

Místy jsem se ztrácela v postavách, celkově ale skvělé čtení, napínavé, mnohdy jsem tajila dech a druhý díl ze série určitě nevynechám.

ujira
ujira
31.10.2023 4 z 5

Pozoruhodné dílo o rituálu zasvěcení v lásce k literatuře, dějinám mistrně využívá prvky mystické, tajemné a rozehrává košatý příběh v němž nechybí neobvyklá láska, španělské dějiny, intriky, knihy, lákavé prostředí Barcelony a Paříže. Mé první dechvyrážející setkání s Carlosem Ruizem Zafónem.

Kortez
Kortez
28.10.2023 4 z 5

Audiokniha.
Zaujal me namet: pohrebiste starych zapomenutych knih ktere snad nikdo nikdy necetl... Nebo prece nekdy nekdo?
Knih ze stare Barcelony v mem ctenarskem deniku neni mnoho, rekl bych ze neni vubec zadna. Dalsi duvod proc sahnout po tehle.
Na zacatku, mozna i v cele knize jsem se sem tam ztratil v deji, jmenech nebo case, co nedavam za vinu autorovi, ale memu poslouchani za volantem.

Radimka
Radimka
30.09.2023 5 z 5

Gotický milostný román s úžasným vykreslením staré Barcelony. Místy lehce přitažené za vlasy a trochu jsem se v tom ztrácela. Ale stojí za to si přečíst.
- A pak přišlo druhý čtení a já jsem se zamilovala - do krásného jazyka, magického příběhu a pohádkové Barcelony. Jedna z nejúžasnějších knih

Zahradnice19
Zahradnice19
28.09.2023 4 z 5

Zpočátku čtení jsem byla docela rozpačitá... Určitě se nejedná o thriller, jak je psáno na záložce. Čekala jsem něco úplně jiného, zpočátku to na mne působilo trošku jako vyprávění z "Bylo nás pět" říznuté "Saturninem", nevěděla jsem co od knihy dále čekat, avízované napětí žádné, spíše humoristický román... ale cca v druhé třetině se to docela slušně rozjelo. Určitě neotřelé téma, zajímavé pozadí španělské občanské války i doby Frankova režimu, trošku mi to evokovalo naše 50. i pozdější léta s StB, spousta originálních myšlenek a mouder. Drsný příběh, ale vše odlehčeno pro mne velice příjemně vtipnými komentáři, inteligentním humorem, trošku těžší čtení, náročnější na koncentraci, ale určitě stojí za to.

Timkim
Timkim
18.09.2023 3 z 5

No, co k tomu napsat....začátek byl skvělý, připadal jsem si jako Bastien z nekonečného příběhu, prostředek byl ucházející, díky pomocníkovi v antikvariátu a jeho myšlenkám a poučkám, ale zbytek? Spousta jmen, člověk ztratí přehled kdo je s kým nějak svázán a úplně přestane mít zájem dozvědět se konec. Ten konec to zabil. Ne. Zbývaly mi 2:34:16 k doposlechnuti, ale nedal jsem to. Ale i tak dávám jako přečtené.

petr_
petr_
29.08.2023 4 z 5

Trochu jsem si připadal, jako v pohádkách tisíce a jedné noci až na to, že se nejedná o pohádky, ale skladba příběhů, které jsou zasunuty jeden do druhého tomu odpovídá.
Ale nevím, jestli se odhodlám číst celou sérii, protože pro mě to byla docela obtížná četba v tom, že jsem měl problémy vstřebat celý děj a musel jsem si dělat přestávky.
Na knize mě zaujalo, že se děj odehrává ve Španělsku v době vlády Franka. Zpočátku zmiňuje jen tak mimochodem co se v Barceloně v té době dělo a s postupem děje tyto rysy děje byly stále zřetelnější. Mám pocit, že to bylo na celé knize nejponurejší. Na toto údobí španělských dějin tak často v literatuře nenarážím a určitě by mě zajímalo se o něm dočíst více. Zajímalo by mě jak se Španělé s tímto dědictvím vypořádali dnes, protože postihlo velkou část obyvatelstva.

dagmar7028
dagmar7028
21.08.2023 5 z 5

Wow, neuvěřitelné čtení. Vůbec jsem se od něj nedokázala odtrhnout. Několik dějových linií, stále hlouběji a hlouběji se noříte do tajemství, naprosto úžasně vykreslené postavy. Četla jsem to s mapou Barcelony a hledala místa, kde se děj odehrává (takhle čtu většinu knih).
Už mám v knihovně objednaný další díl tetralogie a nemůžu se dočkat. To zase bude pročtených nocí!! Nebo že bych si vzala dovolenou? :-D

zdenaR
zdenaR
20.08.2023 4 z 5

Kniha, která vás dostane - příběh jako z jiného světa, originální, zajímavé prostředí, obzvláště, pokud se zrovna vrátíte z Barcelony.

VerronikaH
VerronikaH
24.07.2023 5 z 5

Příběh několika příběhů. Tahle kniha je jako matrioška. S každou kapitolou se odkrývá nová hloubka tajemství, která čtenáře vtáhne a nepustí, dokud nejsou všechny otázky zodpovězeny. Ze začátku mi dělalo trochu problém se zorientovat ve všech těch postavách, ale brzy jsem si je téměř všechny oblíbila a fandila jim - hlavně mladému Danielovi. Mistrovsky vystavěný příběh i postavy. Určitě to není poslední kniha tohoto spisovatele, kterou jsem četla.

dlabikk
dlabikk
10.07.2023 5 z 5

Úžasně a poutavě napsaný román. Dlouho jsem ho oddalovala a zbytečně. Chvíli mi trvalo se do děje ponořit, ale jakmile se stalo, nešlo odložit. Tajemný příběh z pera Zafóna mohu určitě doporučit. Audiokniha výborně namluvená a ta hudba ... miluju Španělsko :o)

E_Lan
E_Lan
31.05.2023 5 z 5

Madona Mia, já jsem v šoku! Tak originální, zajímavé, napínavé a hlavně zábavné dílo jsem vůbec nečekal. Krásně napsané, mnoho mouder, které se dají vzít si s sebou do života a krásný příběh, který to vše přináší. Skvělé, zatím pro mne kniha roku!

Finn69
Finn69
22.05.2023 5 z 5

Výborná knížka se silným příběhem, živými postavami a trochou té magie, navíc v tajemné atmosféře staré Barcelony. A přestože se to odehrává právě tam, trošku mi to připomínalo magický realismus Domu duchů nebo třeba jihoamerickou trilogii Louise de Bernières. Napsané je to nádherně, příběhy všech hrdinů se zajímavě proplétají, nechybí ani láska, ani tragédie, ale ani trochu toho humoru. Zkrátka Stín větru patří ke knihám, které vás dokážou opravdu chytit, to už jen nečtete, ale prožíváte.
Co s tím jiného, než tomu dát maximum bodů, všem doporučit a podívat se po druhém dílu?

hopla
hopla
22.05.2023 5 z 5

Výjimečný zážitek. Zkoušel jsem ji jako audioknihu, ale abych se mohl pořádně ponořit do děje a hlavně do myšlenek, které se v knize vznášejí a stojí za větší soustředění, přešel jsem pokorně na klasickou četbu. Ostatně, i o tom tento román je. A je v něm tolik vrstev, úplná románová symfonie. I když nejvíc toho má zřejmě co říci Španělům, resp. Kataláncům, možná o to víc je to tajuplné čtení pro nás. Avšak mnoho zmiňovaných míst, osob i událostí má reálný základ. Proto klasická četba dává v tomto případě velmi vhodný bonus v podobě "Poznámky překladatelky," kde jsme s těmito souvisejícími fakty seznámeni. Stejně tak jsou ti, kdo dají přednost audioknize, bohužel připraveni o Doslov (také z pera překladatelky Atheny Alchazidu), který nabízí výklad i obohacení zážitku z četby. Audio provedení v přednesu Gustava Haška je však skvělé, to musím uznat. Kdybych měl tedy radit, doporučil bych poslech doplnit přečtením Poznámek a Doslovu (kniha je k sehnání i v elektronické verzi, DOKOŘÁN 2008).

gambinka87
gambinka87
12.05.2023 4 z 5

Přečteno jako audiokniha, kterou mi manžel náhodně stáhl na poslech. Není to tedy mé obvyklé čtení, žánr, ale příběh mne velice bavil. Přátelství, láska, nenávist, tajemno... Moc povedené, možná se k autorovi a dalším knihám ještě vrátím.

Corso
Corso
09.05.2023 4 z 5

Kedze som sa rozhodol ze si precitam celu seriu, (pred asi 20 rokmi som cital len prvy Tien vetra), jasne ze som sa rozhodol precitat si ho znova osviezit si pamat,, a ze budem potom uz pekne dalej pokracovat knihu za knihou. A kedze som aj trochu na audioknihy, kupil som si tien ako audio. Pohrebisko si pamatam ako krasny zaujimavy az magicko-realisticky pribeh. Musim teda vyjadrit svoje mierne sklamanie ze mi to uz dnes tak neprislo. Tu sa pravdepodobne prejavil ten znamy fenomen ...neviem ako sa vola, take to prikraslenie spomienok. Alebo som kedysi viac bol naladeny na tento druh literatury. Stale mi to pride ako skvele napisany pribeh, vyborne napisane zive postavy, ale uz mi tam nieco v pozadi skripalo.Take to... joj kolko mam este do konca??? Kedze ale je to kniha aj o laske ku kniham, aj o osudoch ludi, aj velka davka romantiky, aj stale dramaticke mysticno a zahady sa tam najdu, .... predsa len uz nedam plny pocet. Mozno je to ku knihe nespravodlive a subjektivne, lebo predsa len.... oklamala ma moja vlastna pamat a zmenil som sa ja, nie Tien vetra. (No a zaroven som aj na vazkach, ci chcem hned teraz v serii pokracovat.)

Etule
Etule
30.04.2023 4 z 5

Velice zajímavý příběh, který si mě získal. Příběh Juliána mě chvílemi zajímal o něco více než příběh Daniela. Jsem ráda, že jsme nakonec dostali jejich příběhy kompletní a vše se vysvětlilo a zapadlo do sebe.