Spálená země: kniha první

Spálená země: kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523949/bmid_spalena-zeme-kniha-prvni-65225324cf77c.jpg 4 59 14

Strašák série

< 3. díl >

ENERGOZBROJE, KYBERNETICKÉ ZRŮDY, MUTANTI A DVOJHLAVÉ KRÁVY… Rok 2121. Z české kotliny zbyla po události, pro kterou se vžilo označení Restart, jen radioaktivní pustina. Není ovšem třeba si zoufat. Vrátila se stará víra, a stejně jako kdykoliv předtím i teď nás chce všechny spasit. Snad to dopadne lépe než posledně. Vyhlídky ale nejsou jenom radostné. Jako by nestačila přemíra záření, objevila se i hrozba, na niž jsou zárodky civilizace v Pustině krátké: armáda mutantů vybavených technologiemi, jakými by neměl nikdo disponovat. Bezpečí podzemního Trezoru proto musí opustit muž, který je ve všech směrech jen stínem toho, kým býval dříve. A býval mnohým: zabijákem, vůdcem, prorokem… hrdinou. Aby ochránil, co mu ještě zbývá, bude se muset Strašák na to všechno zase rychle rozpomenout. A můžete se vsadit, že pro sečtení všech, kteří u toho rozpomínání zařvou, vám nebudou stačit prsty jedné zmutované ruky. A nejspíš ani té druhé…... celý text

Přidat komentář

panPatejl
25.03.2024 5 z 5

Fallout New Bydžov? Mad Marx of Tanwald? Rešice evil?
Opět trochu šokr. Další změnu kulis jsem stejně jako Kája God teda vůbec nečekal. Nejdříve mi tedy bylo trochu líto promarněné příležitosti. Strašidlák by určitě zasloužil ještě jedno nebo dvě klasická preapo pokračování.
Ale po pár stránkách si každý správný prepper nádherně vyňůkovanou domovinu zamiluje. Zdroje inspirace jsou explicitně přiznány. Žádný skovávačky! A vůbec to nevadí, jedna hra je víc než milion slov.
Za mě moc hezká tečka za Strašivránou.
A už chřestím víčky od NukaKofoly netrpělivě čekajíc na Mad Hozovu další nestvorbu!

renefer
28.02.2024 2 z 5

Možná to je tím, že jsem vynechala druhý díl, ale první díl byl jednoznačně lepší. Nesmrtelný Strašák se dvěma manželkama a rodinou v trezoru se mi moc nelíbil. Putování českou kotlinou bylo daleko zajímavější, ale stejně to nedokázalo přebít nově pojatého Strašáka a jeho nadlidské vlastnosti. Zabiják Strašák s kamarádem Jaroušem se mi prostě líbil daleko víc.


Terva
19.01.2024 5 z 5

„Naděje se vyhrabala
ze svého neoznačeného hrobu.
Vyplivla zbytky hřbitovní hlíny,
odhodlaně se ušklíbla
a vyhrnula si rukávy.“

Spálená země: Kniha první je údajně pokračovaní příběhu Do pekla a zpět, ale já bych to zas tak nebral. Spálená země se totiž odehrává, pokud to dobře chápu, asi po patnácti až dvaceti letech od událostí v New Yorku (Českém New Yorku) A hlavní hrdina Strašák už dávno není tím, čím byl. Ostatně, kdyby ho pan spisovatel přejmenoval vůbec nic by se nestalo. Je to cítit i z příběhu samotného. Příběh Do pekla a zpět (budeme jí brát jako první) je akční nářez plný vulgarismů a krve. Spálená země je mírnější. A o to možná i dobrodružnější. Vlastně jak brzy zjistíte, přečtete půlku knihy a v podstatě se nic zvláštního neděje, ale celkově jste spokojení :-)

Citát: Svahy kolem mě byly porostlé suchými torzy stromů. Armáda mrtvých Entů křičící němou obžalobu lidstva. Dostali svou pomstu. Ani z lidstva samotného mnoho nezbývalo.

Je to také dáno tím, že Spálená země: Kniha druhá je pokračováním jedničky. Proto asi bylo nutné to trochu prodlužovat. Avšak tato Kniha první je opravdu jízda. Je tu spousta popkulturních odkazů na filmy a postavy známé i neznámé. Sem tam proletí nějaká zdařilá hláška, hlavní Strašák je příjemná postava a není problém si ho zamilovat. Má to děj a napětí a srandu. Tady prostě pan spisovatel zaválel a není co řešit. Trochu jsem přemýšlel, co mám použít jako Malou ochutnávku, zda tu o Schwarzeneggerovi, nebo tu o Elen Ripleyové, nebo snad tu o . . . nakonec jsem dal tu o Strašákovi.

Malá ochutnávka:
Postavil jsem se před Sylvii, rozpažil a otočil se kolem dokola.
Trochu jí cukaly koutky úst, ale to se mi mohlo jen zdát.
„Tak. Řekni mi, ale upřímně, jak vypadám?“
„Jako debil.“

Citát: Ať vás provází síla!

Etule
28.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Autor se s námi nijak nesere (pardon!) a rovnou nás hodí do akce. Ostatně jako v předchozím díle. A já to naprosto miluju! Postupně se mezi řádky dovídáme, co se vlastně stalo, ačkoliv to není úplně dovysvětleno, snad se dočkáme v dalším díle. Protože začátek bylo jedno obří WTF? :D Otevřete knížku a najednou zjistíte, že je Strašákovi přes sto let, ale pořád vypadá na třicet. K tomu dostal "pár" schopností, které z něj dělají nadčlověka, dvě manželky a očividně se z něj stal velmistr jakési "sekty" (nenepadá mě teď lepší název). Jo a země je jaksi totálně v prdeli. A totálně nahláškovaná jízda může začít. Akce střídá akci a já si to užívám plnými doušky.
* Odvaha se vyhrabala ze svého neoznačeného hrobu. Vyplivla zbytky hřbitovní hlíny, odhodlaně se ušklíbla a vyhrnula si rukávy. *

karel bradac
01.10.2023 5 z 5

Krásně brutální postapo, plné hlášek. Odsýpá to jedna báseň. Nejenom Kotleta řádí v české kotlince!

kure91
04.09.2023 5 z 5

Měl jsem zase po chvíli čas na pořádný brakovatý slasher a toho se mi od mistra Hozy dostalo měrou vrchovatou. Již předchozí knížky se Strašákem mě dost bavily a tady jsme dostali jeho příběh pořádně na steroidech. Nyní jsme daleko v budoucnosti, ze Země radioaktivní pustina a Strášák se vydává na misi do světa na pomezí Mad Maxe a Falloutu. Co se zdá zprvu jako jednoduchý úkol se začne postupně komplikovat, potkáváme nové hráče a frakce, kteří všichni mají jeden cíl. Dorazit do mýtické oblasti. Dost mě bavila samotná skutečnost, že se jedná o postapo odehrávající se v našich končinách a různé odkazy na popkulturní díla a hlášky dodaly celé knížce pomyslnou třešínku na dortu.

Hotovson
31.08.2023 5 z 5

Ze začátku jsem si řikal, že to bude zřejmě na jedno brdo jako "Do pekla a zpět", a začátek tomu i odpovídal, i když o sto let později, pak příběh ale nabral nečekanej spád a já už se nemoh od knížky odtrhnout (a jsem rád, že nemusim čekat na pokračování kdovíjak dlouho). Čet už jsem jiný postapo, hrál jsem Fallouty, ale ani ve snu mě nenapadlo, že by se to mohlo odehrávat v naší kotlince, tohle je naprosto geniální a zároveň i trošku děsivý, že by se nás to jednou mohlo týkat taky. Když odmyslim tu fantasmagorii s Nesmrtelnýma, ale to knížce právě dodává ten správnej říz. Strašák se opět s ničim a nikym nesere a moc se těšim na to pokračování!

Gigantický hmyzáci, krysy a jiný potvory, to je paráda! Nikdy bych to nechtěl potkat!!!

MartinProtschke
29.08.2023 3 z 5

Číst se to dalo, ale mě moc nesedl styl psaní, celkem nucená přirovnání dost na sílu. Ale jako oddechovka posloužila. Třeba je to tím, že jsem nečetl předchozí knihy se Strasakem

Jaruš7
19.08.2023 4 z 5

Jako vždy, styl s cejchem značky dvou blesků - vysokého napětí.

Zničená, spálená země se mění v životně nebezpečnou zónu.

Citace:" Čert a evoluce vážně nikdy nespí."

Evoluce řádí a změny jsou děsivé.

Citace:" Spoléhání se na OZE- obnovitelné zdroje energie, pochopitelně selhalo. Fyziku neoc.čiješ. Jenže na víru je rozum krátký. Tam, kde víra vládne srdci, mozek umírá."

Možná k doporučení pro VČR.

orson
04.08.2023 4 z 5

Fajn akčňárna ve stylu Kulhánka :)

Merlin_CZ
29.07.2023 5 z 5

výborné pokračování, jen mi to spíš přijde jako další díl knihy "projít ohněm" než přímo "do pekla a zpět"

biki
23.07.2023 5 z 5

Na nový příběh se Strašákem jsem se těšila možná až moc, takže jsem se zpočátku nemohla začíst. Také mi chvíli trvalo zorientovat se v novém, navýsost nehostinném prostředí. Ovšem od událostí u obchodní stanice už jsem se nemohla odtrhnout a knížku jsem dala skoro na jeden zátah. Zběsile ubíhající děj, hromady mrtvol, popkulturní odkazy, vesměs vtipné hlášky a k tomu děsivé výtvory autorovy fantazie v podobě zmutovaných potvor. Ale v pozadí také neznámé skryté síly ...

kolby
05.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Parádna "jízda". Zábavné kultúrne odkazy na každej druhej strane, dej odsýpal až taká rozkoš. Veľmi zábavné. Seknúť knihu v strede rozbehnutého vlaku mi však nepripadá ako šťastný marketing. Kľudne z toho mohla byť dlhšia 500-600 stranová vec za vyššiu cenu. Na dvojku sa ale teším.

kokrokr
28.04.2023 4 z 5

Dosud vyšlé knihy se Strašákem autor datoval do roku 2028 a 2030. Teď je z armádního zabijáka Higlander ve světě Falloutu. Radioaktivní pustina v roce 2121 je hodně drsné místo a i nesmrtelný má co dělat aby přežil. Horala jsem viděl, Fallouty jsem hrál, za mě povedená kombinace. Podle databáze vyjde kniha druhá již v květnu, tak to je dobrá zpráva.