Smyčcový kvartet

Smyčcový kvartet https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77480/mid_smyccovy-kvartet-3bu-77480.jpg 4 41 4

Průřez povídkovou tvorbou autorky, která patří k moderním klasikům světové prózy. Některé povídky jsou impresionistické studie a miniatury, jiné jsou záznamem „emocí v klidu vzpomínaných“. Poslední skupinu tvoří povídky, které svou stavbou i dramatickým napětím připomínají ruské realisty, zváště Čechova.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Haunted House and Other Short Stories , 1944


více info...

Přidat komentář

capricorn__
03.08.2022 5 z 5

Já byl nadšený. Jednotlivé povídky zachycují lidské emoce či postoje s velkým smyslem pro detail, vždy jsem unesen z toho, jak Virginia Woolfová umí rozebírat myšlenky a vnitřní monology postav. Pointa některých povídek byla snáz odhadnutelná než u těch ostatních, ale všechny se mi moc líbily. Věřím, že to nebylo naposledy, co jsem povídkovou knihu otevřel.

adlapadla
25.03.2020 1 z 5

Bohužel mě to nenadchlo. Většině povídek jsem neporozuměla, a tudíž mě ani nebavily. Popisované obrazy byly na můj vkus příliš abstraktní. Woolfová se snaží navodit jakousi atmosféru, která se ke mně nedostala. Těžko se mi to četlo a na konci jsem byla ráda, že už to mám za sebou.
Každopádně jde ryze o můj názor, nedokážu to kouzlo ukryté v této knize docenit, avšak věřím, že spoustu lidí iluze knihy uchvátí. Jak krásně a výstižně řekl pan Martin Hilský: "Nemá cenu ji kritizovat a vytýkat jí např. nedostatek robustnosti. Znamená to chtít, aby V. Woolfová přestala být V. Woolfovou a stala se někým docela jiným."


Pawlisman
27.01.2015 3 z 5

Bohužel dílo mě nezaujalo, poeticky uhnětené nesourodé těsto, které je těžko čitelné. Ani ne tak myšlenkově jako spíše formátem textu. Bohužel mám rád a preferuji přímočařejší texty, které člověka strhnou. Zde u této autorky jsem si na své nepřišel, ačkoliv jde bezesporu o vysoce kvalitní literární počin.

fialka voňavá
09.06.2013 4 z 5

Autorka je jednou ze spisovatelek, která stála u kolébky evropské prózy 20. stol. Uvádí čtenáře svými povídkami do kouzelného světa. Z podnětu - květina, letící volavka, skvrna na zdi. Knihu jsem ráda přečetla, i když mám raději jiné žánry, byla určitě zpestřením.