Nové šaty

Povídka od: Virginia Woolf
Z knihy: Strašidelný dům, Smyčcový kvartet


Příběh o nových šatech, které se hrdince vůbec nelíbí, i když ji ostatní přesvědčují, jak jí sluší.

Originální název:

The New Dress


Rok vydání originálu: 1924

Komentáře (1)

Přidat komentář

Jass
31.03.2021 5 z 5

Popis téhle povídky mi tedy vůbec nepřijde přesný... Upřímně, tohle Je Virginia Woolf, kterou jsem očekávala (Po Skvrně na zdi mě Odkaz přišel trochu ordinérní...). Není totiž vůbec zřejmě, o čem je. Snad skutečně je o šatech (ale nemyslím si, že ostatní hrdinku přesvědčují, že jí sluší), ale daleko spíš je o společnosti a o způsobu, kterým spolu lidé komunikují, o etiketě, o společenském obrazu a... o asi milionu dalších věcí, kterým jsem vůbec neporozuměla... Virginia Woolf je jednou z autorek do kterých se chci už dlouho pustit, ale stále na ně tak nějak nedochází. Tak jsem ráda, že jsem se dostala alespoň k téhle jednohubce.
Posloucháno jako audiokniha, volně dostupná z mujrozhlas .cz (po omezenou časovou dobu). Krásně namluvená a doplněná o nádherný hudební doprovod, mohu jen doporučit.

Účinkuje: Taťjana Medvecká
Překlad: Zuzana Mayerová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2002.

Edit: Po čtení... z papíru musím říct, že mi tahle povídka přijde ještě úžasnější, určitě patří mezi mé oblíbené.

"Ano, byl to božský okamžik a Mabel tam ležela a měla pocit, jako by byla v rukou bohyně představující svět; trochu kruté, ale velmi krásné bohyně; byla jehňátkem položeným na oltář (člověka občas napadají takové hlouposti, ale to nevadí, pokud o nich nemluví). A dokonce i s Hubertem někdy, zcela nečekaně - když v neděli u oběda krájela skopové, zničeho nic, když otevřela dopis, když vešla do místnosti - zažila jakési nadpozemské okamžiky, kdy si v duchu řekla (protože nikomu jinému by to nikdy neřekla): "To je ono. Teď se to stalo. To je ono!" A na druhé straně stejně překvapující bylo - to znamená, když k tomu byly všechny předpoklady - hudba, počasí, prázdniny, všechny ty důvody ke štěstí byly nablízku - že tehdy se nsetalo vůbec nic. Člověk nebyl šťastný. Bylo to prázdné, jen prázdné; to bylo všechno."