Slib

Slib https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520498/bmid_slib-64ce6e2d47afb.jpg 5 349 109

Thriller o osmnáctileté dívce, která se obětuje pro partu svých přátel a později po nich vymáhá dodržení slibu, že pro ni za tento čin vykonají vše, po čem bude toužit. Je léto po střední škole. Šest talentovaných přátel má po zkouškách a čeká je zářivá budoucnost. Jenže pak se pustí do riskantní zábavy a způsobí smrtelnou nehodu. Sen o prestižních univerzitách se rázem změní v noční můru o životě ve vězení. Ve vypjaté situaci se osmnáctiletá Megan rozhodne vzít vinu na sebe. Ostatní jí za to slíbí, že jí po propuštění z vězení splní jakékoliv přání. O dvacet let později je Megan na svobodě a hra začíná.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Pact , 2021


více info...

Přidat komentář

Karin94
02.04.2024 4 z 5

Partia kamarátov ma po skúškach a čaká ich skvelá budúcnosť. Lenže potom sa niečo stane a spôsobia smrteľnú nehodu. Sen o prestížnych univerzitách sa okamžite zmení na nočnú moru. Osemnásťročná Megan sa rozhodne vziať vinu na seba pod podmienkou, že keď ju zavrú a po rokoch znova pustia na slobodu, partia kamarátov jej za to musí splniť akékoľvek želanie aké si zaumieni. O dvadsať rokov neskôr je Megan na slobode a nastáva čas zúčtovania

Príbeh je písaní v 3. osobe a my tak máme možnosť sledovať dianie okolo ďalších hlavných postáv a vnímať napätie, ktoré sa okolo nich tvorí. Už od začiatku autorka všetky postavy opisuje bravúrne a takto môžme vidieť ako sa vyvíja celý príbeh. Brutálne dobre prepracovaný psychothriller, ktorý ide hlboko až do vašej mysle. Nechýbali ani prekvapivé zvraty a dusivá atmosféra. Štýl písania bol skvelý, dej bol čtivý, svižný. Koniec bol na mňa prirýchly, čo je škoda, ale inak nemám čo vytknúť.

Neviem z určitosťou povedať, či som od autorky niečo čítala, ale ak aj nie, toto môžem zaradiť medzi top psychothrillery, aké som kedy čítala.
A kľudne by to mohli aj sfilmovať, nesťažovala by som sa.

4,5*

jjitka
01.04.2024 5 z 5

Napínavé, čtivé, hodně dobré.


Karoley
20.03.2024 5 z 5

Obětovala se pro ně. Teď je čas platit.
Parta přátel. Autonehoda. Slib. Laskavost.

Šest přátel má po střední a čeká je zářivá budoucnost. Jenže pak riskují a způsobí smrtelnou nehodu. Megan se rozhodne vzít vinu na sebe. Dostane na oplátku od přátel slib, že jí po propuštění z vězení splní jakékoliv přání. O dvacet let později je Megan na svobodě a hra začíná!

Přečteno během dvou dní, takovou jízdu jsem nečekala, napínavé až do konce! Už se moc těším na novou knihu Mrazení, která má vyjít v dubnu!

Annannas
17.03.2024 5 z 5

Napínavé, čtivé, děsivé a výborné. Doporučuji.

GYROTOURBILLON
15.03.2024 5 z 5

Moje 7 kniha S. J. B. Ano, velmi dráždivá kniha. Není se čemu divit, že má kniha tak vysoké hodnocení. Budu souhlasit se všemi 5*.
Uvízne vám hlavní myšlenka v hlavě, určitě na více dní, a budete to chtít donekonečna s někým rozebírat. Přestože to není literatura faktu, budete mít chuť se na tuto problematiku takto koukat.

Pavlína2019
11.03.2024 5 z 5

Naprosto skvělá a perfektní kniha, od které se nedá odejít, jak je napínavá a zajímavá. A to jsem jich už přečetla spoustu! Rozhodně mě štvala drzost hlavních hrdinů, nesympatičtí byli tak, že jim vše člověk až přál. :-) Určitě si nenechte knihu ujít!

šipek
27.02.2024 5 z 5

Tak k této knize není již pomalu ani co napsat abych se neopakoval, vše je již níže sepsáno. Za mě vynikající psychologický thriller, který by mohl být pomalu jako povinná četba. Vřele doporučuji. A ještě dovětek, jen zírám kolik mých oblíbených uživatelů zde na databázi knih má tuto knihu již přečteno.

Čmeláček
03.02.2024 5 z 5

Tak to byla zase jízda jak na horské dráze! :) Celou dobu jsem byl napjatej jak kšandy a zajímalo mě, proč na sebe Megan vzala vinu. A samozřejmě taky, co za to bude žádat. Konec mě trošilínku zklamal, ale těch pět stars dám i tak :))).

klobonek
25.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha, která se četla sama. Možná závěr mohla autorka vzít za jiný konec. Jednotlivé postavy mě v průběhu nutily o nich hodně přemýšlet a udělat si na ně úsudek. Už od začátku jsem tušil, kdo je největší srab a to se mi také v závěru potvrdilo! Jsem rád, že jsem se nemýlil!

Koudy411
22.01.2024 5 z 5

Moje první kniha od této autorky a určitě ne poslední. Perfektně napsaný psychothriller, četlo se samo)
Konec mě malinko zklamal, nicméně za mě 5*.

Anajkaa39
20.01.2024 5 z 5

tuto knihu jsem přečetla jedním dechem skvěle psaná vřele doporučuji

zimolka
18.01.2024 5 z 5

Skvěle napsaná kniha.

_Michelle_
20.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Má velká očekávání se nenaplnila. První cca polovinu knihy považuji za zdařilou. Čtení bylo velice poutavé. Má zvědavost, jak se hlavní aktéři domluví a co podniknou, se stupňovala. Konec mě však zklamal na celé čáře. Za neotřelé téma a první povedenou část knihy dávám 4 hvězdičky. Následnou divočinu (překombinovanost) raději nebudu komentovat.

katynka78
20.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Nemívám přehnaná očekávání, snažím se předcházet nějakému zbytečnému těšení, které pak přinese jen spíš zklamání a přemýšlení o tom, jestli by to mohlo dopadnout jinak.
U Slibu jsem byla tak nějak okolím přesvědčena, že se mi bude líbit, že to je přesně pro mě. Téma pomsty miluju, a to jak v knihách, tak i ve filmech. Oběť, která povstane z popela a všem ukáže, že ji podcenili a že nic nezůstane nepotrestáno. Jo, to mě baví.
I tady mě to bavilo. Bravurně napsaná psychologie postav, jejich uvažování pod tíhou vlastního svědomí a pod vlivem okolí.
První půlka knihy byla perfektní, i návrat Megan byl velmi dobře popsaný. Postupně sledujeme, jak tíha svědomí u ostatních je velmi silná, ale jen v případě, když jim Megan připomíná, co pro ně udělala. Vidíme však, jak zdánlivě běžný život ostatních je ovlivněn tím, co před lety provedli, že to není snadné se toho zbavit a jak hledají cestu, aby svému svědomí ulehčili. Ale nedaří se a toho Megan využije a zničí jejich myšlenkovou svobodu a všichni uvažují, co s Megan, co s tou situací a jak z toho ven.
Jenomže cesta ven je většinou velmi tvrdá, občas krvavá a nese materiální, lidské a osobní oběti.
Závěr je dle mne nezvládnutý a přílišné hraní Megan na city, na špatné svědomí a její následné vydírání jsou přehnané. To, co pak ostatní z party udělali, je už na mě moc.
Šlo to zvládnout líp. Rozhodně. Do okamžiku, než se to definitivně začalo řešit, to bylo opravdu velmi dobré čtení. Ale závěr je trošku mimo.

Poučení z knihy je však důležité a to je, že vykroutit se z odpovědnosti za to, co jsem udělal, nepřinese úlevu a šťastný život. Naopak. A odnesli to všichni, do puntíku.

kyssling
11.11.2023 4 z 5

Výborný námět, příběh, dialogy a chemie mezi postavami výborně nastavená. Opravdu jsem se na knihu těšil ... až do téměř úplného závěru. Bohužel konec a vyvrcholení knihy je podle mě nezvládnuté, překombinované, nesmyslné a sráží (zcela zbytečně) celý příběh.

zoew
30.10.2023 4 z 5

Četlo se to velmi dobře, konec byl trošku šroubovaný a překombinovaný, nicméně dobře vygradovaný. Ale protože série o Lacey je top, ubírám jednu hvězdu, protože TAK VYNIKAJÍCÍ to nebylo.

Leona333
21.10.2023 4 z 5

Kdybych se někdy chtěla vrátit k hraní šachů, tak bych Megan přirovnala k BÍLÉ KRÁLOVNĚ... Ta "figurka" na první dobrou, nemusí působit nikterak "nebezpečně, či ohromně...," přesto její síla v samém základu je značná, nekompromisně dána...
I tak na mě chvílemi působil, tento autorčin Slib. "Hra je rozehrána..." A všichni se chtě nechtě, musí rozpohybovat na "pomyslné šachovnici..." Kdo komu dá v samém závěru očekávaný mat, je na čtenáři, aby si přečetl a rozhodl sám...
Opět další ze skvělých knih od Sharon J. Bolton, u které jsem vydržela při čtení až do ranních hodin, abych se dozvěděla, rozhodující verdikt...
Knihu k přečtení doporučuji.

85098211
18.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Od autorky tohle byla moje třetí kniha a tentokrát jsem byla opět nadšená! ;-) Už od začátku se koná velká jízda - nejprve v podstatě doslova, když se šestice přátel, všichni do jednoho více či méně opilí, rozhodnou i přesto jet autem. A aby toho nebylo málo, řídí ten z nich, který by ještě neměl. Jak se dá očekávat, způsobí tragickou nehodu, při níž přijdou o život matka a její dvě děti. Kdo teď ale na sebe vezme vinu za čin, ke kterému jejich vinou došlo? Nakonec to bude Megan, ovšem ta to neudělá úplně zadarmo. Až bude propuštěna z vězení, její přátelé jí budou muset zaplatit to, co bude žádat...
Autorka v této své knize rozehrála v podstatě hru na kočku a myš, kdy je předem jasné a dané, jaké bude rozdělení těchto rolí. Ale bude to tak i ve skutečnosti? Víc už prozrazovat nebudu... Pokud však budu upřímná, mne tak trochu zklamal závěr, který jsem očekávala jiný, možná o něco lepší? Přesto hodnotím pěti hvězdičkami, kniha se mi i navzdory této výhradě líbila a četla jedním dechem ;-).

simaja
27.09.2023 4 z 5

Mám moc ráda knížky od Sharon J. Bolton a i tato se mi líbila, byla čtivá. Ale bohužel mě zklamal závěr, pro mě nepochopitelné a nevysvětlené chování a proto jen 4*.

katerina6763
15.09.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem tímto narazila na knihu, od které jsem se nemohla odtrhnout. Příběh byl rozdělený do krátkých kapitol, což mám ráda. A v ději se neustále objevovala nová a nová překvapení. Až do konce knihy jsem byla zvědavá, jak celý příběh dopadne.