Komentáře knihy Vražda na faře

vaclav3708
16.04.2026

Jak tady někdo psal, připomínalo mi to nějaké Babovřesky...chvíli čtu a pořád si říkám, co to sakra je? Tohle je od A. Christie? Tohle je detektivka? Co to je za postavy? Kdo je kdo? O čem to proboha je?
Omlouvám se, všechny ostatní knihy se od této spisovatelky byly velmi čtivé, ale tohle fakt nešlo.

Hani77
07.04.2026

Viděla jsem nejdřív film a teprve poté si přečetla knihu, takže jsem měla nějaké povědomí o tom, jak to bylo, ale detaily jsem si nepamatovala. Příjemné čtení, ale knihy s Poirotem mám radši.

Filomena1961
06.04.2026

Výborně napsaná detektivka, jak jsme u Agathy Christie zvyklí. Dostáváme se na malebný anglický venkov a při vyšetřování pomáhá slečna Marplovlá, která se v tomto příběhu objevuje poprvé, má smysl pro detail, nic ji neunikne, je skvělá pozorovatelka a dokáže proniknout do lidských charakterů. To všechno včetně ženské empatie ji pomáhá řešit případy a zároveň poskytovat svůj originalní pohled vyšetřovatelům. Knížka se mi líbila, měla napětí i nečekaný závěr. Všechno bylo velice dobře promyšlené a jednotlivé situace do sebe velice dobře zapadaly.

mapet85
18.01.2026

Ľudia by si mali dávať pozor na jazyk. To platí aj pre farára Clementa, ktorý jedného dňa len tak medzi rečou poznamená, že smrťou plukovníka Protheroa by sa svetu urobila veľká služba a viacerým ľuďom by sa uľavilo. Lenže ono sa to naozaj stane. A navyše priamo v kancelárii jeho fary. Od tej chvíle je v pokojnej dedinke St. Mary Mead všetko hore nohami. A podozriví sú takmer všetci.

Vražda na fare je prvým románom s ikonickou slečnou Jane Marplovou, vydaným v roku 1930. Dej sledujeme z pohľadu farára Clementa, ktorý nie je detektívom, ale len pozorovateľom s blízkym vzťahom k dedinským obyvateľom. Práve tento rozprávačský pohľad sa mi páčil. Príbehu dodáva osobitosť, jemný humor a množstvo trefných poznámok či myšlienok nielen o ľudskej povahe.

Agatha Christie tu rozohráva klasickú detektívku: veľa postáv, množstvo vzťahov, klebiet a drobných konfliktov, ktoré sa postupne ukazujú ako dôležité. Tempo je skôr pomalšie a kniha si dáva načas, no zároveň precízne rozmiestňuje indície. A keďže v jej knihách nič nie je náhodné, čitateľ musí byť veľmi pozorný.

V príbehu vystupujú aj dvaja vyšetrovatelia, ktorí pôsobia skôr okrajovo a aj samotná slečna Marplová sa spočiatku v deji trochu stráca. O to viac však vynikne v závere, keď ukáže svoj brilantný úsudok, schopnosť čítať ľudí a pochopenie dedinskej mentality.

„V Anglicku sa nenájde lepší detektív ako stará dievka neurčitého veku, ktorá nevie, čo s časom.“

„Je to najväčšia klebetnica v dedine… Vždy vie, kde sa čo šuchne, a vyvodí z toho tie najhoršie závery.“

Na knihe sa mi páčila aj atmosféra St. Mary Mead, realistické postavy a morálny rozmer príbehu, no zároveň veľké množstvo postáv a vedľajších línií môže byť pre niekoho mätúce. Samotný záver môže pôsobiť menej dramaticky než u iných autorkiných kníh. Mne však výsledok fungoval. Dostal som logicky koncipovanú, klasickú detektívku, ktorá stojí viac na psychológii než na akcii.

mapet85
18.01.2026

Ľudia by si mali dávať pozor na jazyk. Aj farár Clement len tak medzi rečou poznamená, že smrť plukovníka Protheroa by svetu urobila službu. Lenže ono sa to naozaj stane – a navyše priamo v jeho fare. Pokojná dedinka St. Mary Mead je zrazu hore nohami a podozriví sú takmer všetci.

Vražda na fare je prvým románom so slečnou Jane Marplovou (1930) a dej sledujeme z pohľadu farára, nie detektíva. Tento rozprávačský pohľad sa mi veľmi páčil – je živý, miestami vtipný a plný postrehov o ľudskej povahe. Christie tu rozohráva klasickú dedinskú detektívku s množstvom postáv, vzťahov a klebiet. Tempo je skôr pomalšie, no indície sú rozmiestnené precízne a nič nie je náhodné.

Slečna Marplová sa spočiatku drží v úzadí, no v závere naplno ukáže svoj brilantný úsudok a schopnosť čítať ľudí. Atmosféra St. Mary Mead a morálny rozmer príbehu fungujú výborne, hoci množstvo postáv môže byť pre niekoho mätúce a záver menej dramatický. Mne však kniha sadla – dostal som poctivú, klasickú detektívku, ktorá stojí viac na psychológii než na akcii.

Viac v recenzii.

SBH
27.10.2025
SBH

(SPOILER) Mám ráda Agathu Christie, nesnáším slečnu Marplovou, všetečnou, přemoudřelou, netolerantní a škarohlídskou starou pannu.
Pátrání popisuje hlavní hrdina, farář Leonard. Z titulu své funkce se ocitá u všech výslechů, občas mu obyvatelé vesnice svěří i malé tajemství bokem. Zápletku s tajemnou paní Lestrangeovou jsem rozlouskla prakticky ihned. Ovšem pachatele jsem netipla. Tentokrát nás autorka hezky povodila za nos, když obrátila naruby jedno z ikonických pravidel detektivky. Mám takové kličky ráda, takže palec nahoru.
Těžiště textu spočívá v dialozích, jsou vtipné, přirozené a posouvají děj. Autorčin smysl pro humor mi sedí a jedná se o další velké plus. Taky oceňuji pečlivé domyšlení souvislostí a minimum logických nesrovnalostí. I když tady mám problém s Griseldou, respektive s tím, co dělala v době vraždy mezi příjezdem vlaku a příchodem domů. Ale podruhé to kvůli této drobnosti číst nebudu.
Ostatní aspekty literární tvorby jsou ale potlačené. Jak je o autorce známo, postavám nevěnuje žádnou zvláštní péči. Tady bych označila za plochý charakter i samotného vypravěče, který o sobě přece jenom sdělil nejvíce. Všichni ostatní jsou stínem skutečných lidí. Nějakými popisy se Christie také nezdržuje, takže když už vylíčí, jak dotyčné místo či člověk vypadali, je zřejmé, že to má souvislost s případem. Jedná se o obvyklé bolesti.
Čtivé, zábavné, domyšlené, literárně lehce odbyté. Marplová mi pila krev, ale přesto doporučuji.

faba
09.10.2025 audiokniha

Audiokniha. Čte Růžena Merunková a Otakar Brousek ml.
Opět skvěle načteno. Jen příběh je trochu chudší, ale to je asi proto, že tu vystupuje slečna Marplová, kterou já nemusím. Na seriály a filmy s ní se nedívám, neboť tato drbna je mi nesympatická. Nevím proč, ale je to zkrátka tak. Tady sice je trochu upozaděná vikářem, který se taky snaží přijít na to kdo je vrah. Jenže slečna Marplová na to přijde. Sice bez jediného důkazu, ale nakonec ji to vyjde.
Moje druhá kniha od ACh.

danielosbourne
05.10.2025

Moje jedenáctá kniha od Agathy Christie a třetí se slečnou Marplovou v hlavní roli. I když v této knize to není slečna Marplová, kdo vede vyšetřování, ale její hlas je tady velice důležitý. Stejně jako dvě předešlé, přečtené knihy se slečnou Marplovou, i tato dostala průměrné hodnocení...příběh se mi líbil, ale pro změnu jsem se tentokrát úplně nějak ztratil v postavách. :D

Shardlake
22.09.2025

Filmová zpracování mám za ta léta zhlédnuta několikrát a tak jsem se rozhodla přečíst si celou sérii se slečnou Jane Marplovou, tak jak je sepsána autorkou.Tento první případ je vyprávěn místním vikářem, kde byla mrtvola nalezena. Autorka do děje proplétá další a další postavy, jejich činy a tím zašmodrchává děj tak úžasně, že na jeho rozuzlení musí přijít na scénu se svým důvtipem slečna Marplová. Krásná detektivka.

adaben
18.08.2025

Pěkná detektivka se slečnou Marpleovou a s příjemným vypravěčem, jen jsem se místy ztrácel v postavách a jejich činech. Trošku mi to přece jen přišlo překombinované. Musel by asi mít to člověk možnost číst na jeden zátah, aby mu některé nitky neunikaly.

Veverkacz
26.07.2025

Od Aghaty Christie už mám načteno pár titulů, většina z nich byly pro mě detektivní topky. Vražda na faře k nim bohužel nepatří. Knížka se sice příjemně četla, ale nějak mě to prostě nevtáhlo. Postava faráře a Griseldy byli fajn. Finální odhalení vraha ve mě nevyvolala žádné pocity překvapení, ačkoli jsem neměla páru, kdo jím je. Jak říkám, nějak mě tahle knížka nevtáhla, mezi mé favority patří Deset malých černoušků, Vražda Rogera Ackroyda a Oznamuje se vražda(Vraždu v Orient expressu a Vraždu na Nilu znám jen ve filmovém zpracování, ale taky super naprosto)

absa2611
23.06.2025

Ne, že by to bylo špatné. Jen to nebylo nic pro mě.
Konverzační detektivka mě neskutečně nudila, těšila jsem se, až to skončí.
Knihu jsem četla pouze kvůli Čtenářské výzvě (rok vydání 1930).
První a zřejmě i poslední setkání s Agathou Christie a teď se s nadšením vrátím zpátky ke Kim Stone.

Ucitelka_s_adhd
11.05.2025 audiokniha

+ velmi dobře namluvená audiokniha, Otakar Brousek mladší excelentně hraje i několik dam
+ krásné prostředí zapadlé anglické vesničky
+ detektivní zápletku jsem neodhalila
+ některé postavy jsou prostě geniální a s hlasem pana Brouska je musíte milovat - např. Griselda nebo Denis
- v množství postav jsem se ztrácela ještě v poslední části knihy, což je hlavní důvod nižšího hodnocení, dále také nižší čtivost než jsem u knih A. Christie zvyklá

levac
27.04.2025 audiokniha

Knihu jsem si velice užila, ale až napodruhé. Když jsem ji poslouchala poprvé, ztrácela jsem se v postavách a pokaždé u toho po chvíli usnula :) Když se schylovalo k rozuzlení, dala jsem si to od začátku a teprve mě to chytlo, hrozně mě bavily ty vikářovy komentáře. Naprosto báječná kniha, povahy postav jsou úžasně stejné tehdy jako dnes. Kdo byl nakonec vrah, bylo vlastně docela podružné. Doporučuji.

Chesterton
11.03.2025 audiokniha

Zpočátku to byl chaos, děs a hrůza, trochu dost se mi osoby a osůbky staré anglikánské farnosti vikáře Clémenta a kaplana Hawese pletly a překážely si navzájem ...
Jenže pak se tenhle malý klenot usadil a v závěru se vyloupla moje milá z nejmilejších Jane Marplová v celé své prosté kráse a zralosti ...

Noblesa a laskavost staré Anglie s nezakrývanými nedostatky a věčnými zákonitostmi lidských povah a hlavně jemnými, povětšinou z nadhledu humornými detaily obého.

"Dosáhl svého nynějšího postavení tvrdou prací a služební horlivostí, tím mu nezbyl čas na méně významné životní radůstky."

"Až přijde jeho čas, nikoli slitování, ale spravedlnost mu naměří podle práva."

"Vyslýchal ji?"
"Ano."
"Doufám, že byl zdvořilý."
Zdvořilost je podle mého názoru umění, kterému se nikdy Slack nenaučil, ale měl jsem dojem, že vzhledem k své inteligenci zdvořilý byl a rozhodně jsem nechtěl Haydocka víc rozčilovat, vypadal ustaraně a byl nervózní, řekl jsem tedy, že Slack byl dost zdvořilý.
Výborný rozjezd nové série.
Růžena Merunková je dobrým hlasem pro Jane a Ondřej Brousek sehrál dokonale vše ostatní.
9/10

Radous
24.12.2024

No, nějak jsem se do toho nemohl pořádně začíst - a to to má jen něco přes 200 stran. Navíc je to teda dost zalidněné a já se v tom vývoji nějak ztrácel. Ale jinak to je milé čtení a i sem tam anglicko-humorné.

HáMaPé
13.10.2024

Vražda na faře - příběh vypráví pan vikář, který se jako nejvíce zainteresovaný podílí na řešení vraždy. Vraždy, kterou si tak trochu přivolal. Vražda byla velice dobře promyšlena, naplánována a posléze i provedena. Naštěstí všímavá sousedka slečna Marplová přijde záhadě na kloub dříve než se stane další vražda a vína spadne na hlavu tuneláři farního fondu.

Corso
28.06.2024

Agatha napisala Vrazdu na fare ked uz mala za sebou desiatku romanov, z toho uz zabehnutu seriu s Poirotom a pokusy s dalsimi postavami ako Tomy a Pentlicka. Rozohrala vrazednu zahadu v malebnom prostredi vidieka s hromadou postav, vobec nie komorny pribeh. Hoci tu mame hlavnu postavu rozpravaca vikara Clementa, dost vtipne karikatury policajnych vysetrovatelov, susedov, rodinnych prislusnikov, sluzobnictvo, ludi z obce, slecna Marplova sa v tom dave trosku straca. Hoci pride mi genialna myslienka, ze riesitelkou zlocinov sa stane taka ta stara tetuska susedka, co vzdy vsetko vie, kde sa co suchne. Je to take logicke popri tych zabehnutych genialnych detektivoch osviezujuci vietor do zanru. Take tetusky za plotom su nebezpecne, az raz budete chciet zavrazdit manzelku, bacha na ne :) Chvilami to vyzera, ze postavou dalsej moznej serie sa stane Clement, ma potencial stretat sa s roznymi ludmi ako sluzobnik bozi, hocico tiez vie... ale zase... nesmie vyzradit. A cela kniha sa nesie v akomsi odlahcenom, obcas az humornom duchu.
O to viac s podivom, je, ze sa k postave sl. Marplovej A.Ch. vrati az o dvanast rokov, a asi dvadsiatke dalsich romanov neskor. Citatel si ziadal dalsie a dalsie prihody Poirota, Sherlockovho nastupcu na trone. Vrazda na fare je ale za mna jedna z klucovych knih A.Ch.

Mi-šu-le
21.04.2024 audiokniha

A.Ch. mě opět převezla. Tentokrát jsem si byla fakt jistá, že vím, kdo je vrah...no a spletla jsem se. Poslouchala jsem jako audioknihu a opět skvělé. Otakar Brousek ml. je top a Růžena Merunková dává slečně Marplové hlas, se kterým si ji nyní ztotožňuji. Slečnu Marplovou mám nyní vyobrazenou živěji a barvitěji.

VetDejvid
14.03.2024

Agate Christie sa proste nedá odprieť nesmierny talent udržať čitateľa v napätí. Vždy zmením 10x svoj názor na to, kto mohol byť konieckoncov vrah. Jej falošne stopy čitateľa čsto mätú natoľko, že už si nemože byť ničím istý! Zo začiatku som mal problém zorientovať sa vo všetkých tých postavách a v okolí dedinky, ale po pár kapitolách ma to už úplne pohltilo a s napätím som sa prečítaval ku koncu príbehu. Kam sa hrabú moderné detektívky a thrillery. Nesmierne si Agathu Christie za jej prácu cením.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi