Šlechtická demokracie

Šlechtická demokracie https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98986/bmid_slechticka-demokracie-Wb8-98986.jpg 4 6 3

Anarchie, úpadek, nefunkční stát, zpupná šlechta či všemocní magnáti - to jsou obvykle pojmy, pomocí nichž je identifikována podstata politického systému polsko-litevského státu v raném novověku. Práce Jana Květiny je v českém prostředí první, která se touto problematikou zabývá detailně a jež se zároveň snaží - zčásti už svým provokativním názvem "šlechtická demokracie" - podobné stereotypy překonat. Úsilí reinterpretovat polskou politickou strukturu je opřeno zejména o analýzu šlechtického parlamentarismu za vasovské éry, jehož fungování autor ztotožňuje s ideovým dědictvím aristotelské republikánské teorie a modelem monarchia mixta. Mezi stěžejní problémy, jimž je třeba v této souvislosti porozumět, patří například otázka rozsahu politického vlivu šlechty, vztah centrální a regionální politiky či principy konsenzuálního rozhodování. S jistou mírou nadsázky lze tedy říci, že studie klade důraz na ta témata, jež jsou bedlivě sledována v aktuálním světě, avšak leckdy opomíjena při zkoumání minulosti.... celý text

Přidat komentář

Rilian
10.10.2022 5 z 5

Existují určitá témata, o nichž buďto nevíme vůbec nic nebo známe jenom široce rozšířený mýtus. Vždy jsem se učil, že Republika padla, protože každé jednání zablokoval jeden poslanec. Tato kniha vás ovšem provede stručně, ale výstižně celým procesem utváření polské monarchia mixta, přičemž samotné právo veta či absolutní konsenzus nemusely sehrát tak významnou roli, jak se často uvádí. Změna politické kultury je něco, co se samozřejmě dá velice těžko analyzovat, ale autor ji přesto upřednostnil před často zmiňovanými strukturálními nedostatky polského politického zřízení.
Knihu mohu doporučit i laikům i zájemcům o dějiny 17. století.

Anjin
25.06.2019 5 z 5

Víc než o tom, kdo a jak mohl za konečný zánik Rzeczypospolite, se jedná o zasvěcený, byť relativně útlý, popis toho, jak její politický systém doopravdy fungoval. A nutno podotknout, že to vůbec nevyznívá tak jednoznačně, jak se zdá a především, jaké je obecné povědomí. Ukazuje, že asi největší nebezpečí, které se nakonec stalo celému státu osudné, bylo obsaženo už v samotném politickém systému.


Drolreich
30.01.2014 5 z 5

Pěkný obrázek toho, jak pár mocných legálně destabilizovalo Rzeczpospolitou. Nebo spíše ji doslova srazili na kolena. Všechno skrze pokus o demokratickou vládu, která tam de facto byla, jenže většina moci byla soustředěna v rukou magnátů. Stala se tedy ze šlechtické demokracie oligarchie? Do jisté míry bezesporu. Kniha je napsána vcelku dobře, co se týče stylistiky, určitě je potřeba schopnost orientace v evropských a polských dějinách pro lepší pochopení.