Slávne prípady sudcu Ti

Slávne prípady sudcu Ti https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44194/bmid_slavne-pripady-sudcu-ti-uaJ-44194.jpg 4 203 38

Příběhy soudce Ti série

< 17. díl

Při vyšetřování smrti mladého muže soudce Ti hodně riskuje. Nebude-li mít pravdu, ztratí nejen svou hodnost, ale i hlavu. A aby to neměl jednoduché, připletou se mu do vyšetřování další záhadná úmrtí. Jsou to také vraždy? V zajímavém úvodu a doslovu budete seznámeni i se soudnictvím, právy a povinnostmi žalobců, obžalovaných i soudců. Slavné případy soudce Ti je anotovaný překlad knihy napsané v osmnáctém století. Překladatel byl Robert van Gulik a originál byl tištěný v Tokiu v roce 1949. Později van Gulik navázal dalšími, tentokrát již svými příběhy se soudcem Ti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Celebrated Cases of Judge Dee , 1949


více info...

Přidat komentář

Usire
25.03.2024 5 z 5

Trošku recyklace, ale opět nervy drásající rozuzlení. Fantastické popsání dobových reálií, mě vždy uvede v údiv, že autor nepochází z Číny, ale je to Holanďan. Jeho láska k starověké Číně je vskutku nakažlivá.

Vlk222
22.03.2024 4 z 5

Soudce Ti jsem četl vždycky rád. Byla to moje oblíbená četba, i když mě také čínská se mi jména trošku pletla.


alabra
13.01.2024 4 z 5

Po roce poslouchám jako audiočetbu, neobvyklé případy a důmyslná řešení, vyšetřování, které okouzlilo i obyvatele hlavního města.
Chaotické se dílo jeví pro velký počet osob s čínskými jmény, které se objevují současně, protože všechny případy jsou vyšetřovány souběžně a prolínají se.

alabra
25.01.2023 4 z 5

V tomto dílu jsem se trochu ztrácela, ale pobavil i tak.

jaroiva
13.02.2022 3 z 5

Jiné díly se mi asi líbily víc, ale jinak standardní soudce Ti.

Jaruš7
10.02.2022 5 z 5

Audiokniha.
Soudce Ti v malé čínské provincii řeší podezřelý případ úmrtí. Podnětem je nejen arogantní, sebevědomé a necitlivé chování pozůstalých, ale i jejích podivné vztahy.
K tomuto se pojí další úmrtí, takže lži a pomluvy, chytračení a hloupost jsou překážky jenž snadné úsilí o vyřešení případů maří.
Zdar se koná a ohlas dojde k sluchu císařské vrchnosti.
Příjemná četba, zvuková kulisa pro zimní nečas.

666joxer
26.10.2021 odpad!

Tak osobne som z tejto knihy sklamaný. Nevládal som prečítať ani 20 strán, aké to je nezáživné. Prečítal som všetky príbehy sudcu Ti a každej som dal maximum. Táto podla mňa ani do série nepatrí, ako je avizované je to len autorov preklad nejakého starého textu. Všetky ostatné sú už z hlavy samotného Gulika a je tam vidieť obrovský rozdiel. Takže nebrať.

Han-nah
09.10.2021 4 z 5

Je to moje první setkání se soudcem Ti. Kromě popisu jeho vyšetřovacích metod různých zločinů, jsem se myšlenkově dostala do starověké Číny. Uchvátilo mě vyprávění o zvycích, pověrách, tradicích i různých společenských událostí a hierarchie, úcta a život lidí této pro mě zajímavé země.
Děkuji autorovi za úvod, kdy mě seznámil s důležitými postavami, o kterých je následná kniha. Aspoň jsem si je mohla trochu pozměnit podle sebe a lépe se mi pak četlo.

mischa.007
29.06.2021 3 z 5

Trošku jiný soudce Ti než v celé sérii. Možná pokud bych tuto knížku četl jako první, tak by se mi líbila víc. Zklamaný jsem byl hlavně se samotnou postavou soudce, který mi nepřišel takový charismatický, moudrý a důvtipný jako v celé sérii, připadal mi spíše nafoukaný, hrubý, zmatený a zbrklý ve svém úsudku. Styl jeho práce, chování k lidem, vyšetřování a vyslýchání, jako by to ani nebyl on :) Moc mi ani nesedělo zakomponování nadpřirozených jevů v příběhu a taky to, že rozuzlení bylo použito v jiných knihách v sérii. Naopak ale cením autorovy vysvětlivky a komentáře.

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

Finn69
23.10.2020 4 z 5

Soudce Ti je už můj starý známý, známe se už desítky let - jak v knižní podobě, tak i v audio. A teď mi po delší době padl v knihovně do oka a dopadne to zřejmě tak, že si postupně znovu přečtu všechno co mám či seženu. Je to prostě klasika a doporučuji všem bez rozdílu věku, pohlaví, či sexuální orientace :)

martin_aston
03.09.2020 4 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang.
Táto prvá kniha o sudcovi Ti nie je van Gulikov román, ale jeho preklad (a popularizácia) pôvodného čínskeho románu.
Kniha sa (aspoň mne) nečíta tak dobre, ako Gulikove romány. Má však neoceniteľný význam jednak ako pôvodný čínsky román, a jednak v tom, že táto kniha vlastne inšpirovala van Gulika k písaniu jeho vlastných románov o sudcovi Ti.

Oplak
17.06.2020 4 z 5

Tento bezvýznamný človek je vďačný za možnosť sledovať sudcu Ti pri práci.
Inšpiratívny výlet do starej Číny.

Poznámka:
Ako milovníka psov ma mrzí, že sudca Ti použil túlavého psa na overenie si prítomnosti jedu v čaji.
S mučením obvinených som problém nemal. :D

alekis
27.05.2020 5 z 5

Příběhy soudce Ti můžu číst stále dokola a pořád mě budou bavit. Dokonale přiblížená stará Čína (nebo se aspoň domnívám, že dokonale - bylo to tam opravdu tak, autore?), perfektně popsané postavy i prostředí, a soudce Ti, který, s pokorou sobě vlastní, s podporou svého bystrého rozumu a svých skvělých pobočníků, řeší zapeklité kriminální případy.
Když je krize, když čtenářka, ačkoliv disponuje ještě nepřečtenými knihami, do žádné z nichž se nějak nemůže začíst, nakonec sáhne po některé této osvědčené literární perle, nemůže udělat chybu!
Soudce Ti - můj favorit! Historické detektivky - můj hit! :-)

karelk
27.09.2019 4 z 5

První kniha o soudci Ti, která se ke mně dostala. A hned mě zaujala. Netypická detektivka, vhled do čínské historie. Za mě super.

Pavka.n
22.04.2019 5 z 5

Už dlouho jsme si chtěla nějakou tu knihu se soudcem Ti přečíst.Teď jsem se k tomu dostala hlavně díky Čtenářské výzvě. A jsem ráda. Kniha mne nadchla! Nemůžu se od této série odtrhnout :) Čtu další a další... Škoda jen, že autor už nežije a za moment tyhle úžasné knihy budu mít všechny přečtené :)

marek1278
13.03.2019 4 z 5

Moje první kniha se soudcem Ti a byl jsem příjemně překvapený - těším se na další díly a vřele doporučuji

kyssling
27.01.2019 4 z 5

Velmi zajímavý příběh a hlavně styl vyprávění, první díl je tedy napsán úplně jiným způsobem nežli další příhody. (duchové, sny apod.) a je tomu dobře. Nějak mě to jako "evropanovi" k detektivnímu příběhu nesedí. (což správně rozebírají v předmluvě a doslovu)

akdar72
04.12.2018 5 z 5

Moje první setkání s čínskou detektivkou. Líbí se mi styl psaní a postupné odhalování faktů.

Pepasch1
12.08.2018 5 z 5

Gulik spolu s V. Vondruškem jsou mí nejoblíbenější autoři historických románů. Proto i tady musím hodnotit všechny knihy o soudci Ti za plný počet!!