Simpsonovi: Kolosální komiksové kompendium. Kniha první

Simpsonovi: Kolosální komiksové kompendium. Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495478/bmid_kolosalni-komiksove-kompendium-knih-JLs-495478.jpg 4 9 3

Simpsonovi (komiks) série

< 26. díl

Nová série, která přináší ty nejlepší simpsonovské příběhy sebrané ve velkém pytli zábavy. Pojďte spolu s Homerem a Lízou bojovat proti letnímu žáru. Vydejte se na cestu do paralelní dimenze s výjimečným týmem superhrdinů – Bartmanem, Natahovákem a Bábovčíkem. Nebo se vydejte do budoucnosti, kde Simpsonovic rodina možná ponese zodpovědnost za záchranu (nebo zničení) světa! To všechno a ještě víc vás čeká v první knize!... celý text

Literatura světová Humor Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Simpsons Comics Colossal Compendium: Volume 1 , 2013


více info...

Přidat komentář

OnivýFarmář
09.02.2023 4 z 5

Jelikož jsem fanoušek Simpsonových, tak se mi to samozřejmě líbí. Je tam více příběhů než v jednotlivých menších komiksech, ale já bych tam dal o něco více příběhů. Doma už mám i další takovou knížku a když se vám bude líbit, což mě se líbí, tak vám doporučuji i další knihy této srandovní animované rodiny. Jinak knížce dávám 4/5, protože tam mohlo být více příběhů.

instageek_cz
03.06.2022 5 z 5

Když jsem se dozvěděl název, v němž stojí slovo KOLOSÁLNÍ, oči se mi rozzářily podobně jako Homerovi při pohledu na donuty. Představil jsem si krásnou pevnou vazbu, pořádnou bichli s tvrdším lesklým papírem, zkrátka něco jako byly Propletené lapálie Simpsonových a Futuramy. Bohužel, v tomto směru se žádná revoluce nekoná, komiks má stejné rozměry i celkový formát jako předchozí sebrané „spisy“ žluté rodinky.

Což je škoda, tohle kompendium mohlo být aspoň o trochu větší, podobně jako halloweenské speciály, které kdysi Crew také vydávala. Já vím, ono to slovo KOLOSÁLNÍ bude souviset s počtem knih, které jsou v sérii v plánu. Jenže to je mi fuk!:)) Když bych si objednal ve fast foodu KOLOSÁLNÍ burger, tak budu chtít jeden gigantický, a ne tisíc malých, ze kterých si ho pak poskládám:))

No, takže to byla taková technická poznámka na úvod a nyní už k samotnému komiksu. Jedná se o u nás dosud nevydané příběhy, pokud tedy vlastníte předchozí knihy, nemusíte se bát, že by se vám něco sešlo dvakrát. A teď to hlavní – z obsahu prvního kompendia jsem přímo nadšený! Po vizuální stránce jsem dlouho neviděl hezčí a pestřejší simpsonovská dobrodružství.

Chválím překlad Filipa Škáby, na některých místech jsou fakt skvělé vtipy, a člověk úplně slyší všechny ty známé postavičky. Takže se nelze nesmát, když se Milhouse nesměle ptá školníka Willyho, jestli by si v tom kiltu nemohl stoupnout kousek dál od okraje pódia, a on ho za to nazve „čtyřvokým cimprle v kalhotách“:))) A jaké příběhy v kompendiu najdete?

Zhořklé sladkosti
Školník Willy se zlobí na děti za to, jak moc jsou z formy. Do školy je vyslán speciální inspektor dohlížející na zdravou stravu a Bart s Homerem rozjíždí byznys s pašováním hot dogů skrytých v banánových slupkách apod.! Super vtipná epizoda, mohla by být i v TV seriálu!
10/10

Mocný hněv hráčů MMORPG
Dvoudílný příběh, kde se s Bartem, Skinnerem a komiksákem vydáváme do světa parodií na online pařby Warcraft či Halo. A dorazí i sexy elfka pan Smithers!:)) Další kvalitka!
9/10

Radioaktivní Hugo
Aneb „Oficiální filmová adaptace slavného komiksu!“ Možná nejlepší příběh z celé knihy. Krásně nakreslený, vizuálním stylem a pestrostí tvarů i velikostí panelů si v ničem nezadá s komiksy od DC či Marvelu.
10/10

Magor Kombat
Bartovi hrozí nakládačka od Kearneyho, naštěstí si uvědomí, že má v podvědomí naučená bojová komba z videoher, takže ho Milhouse takto může při boji ovládat!:)) Opět není moc co vytknout.
9/10

Liga výjimečných Bartů
Simpsonovský multiverse, kde se setkává více Bartů s různými superschopnostmi. Dokážou porazit své zlé alterego? Je to fajn, ale trochu tuctovka, nic moc vás tu nepřekvapí.
7/10

Jak Simpsonovi zachránili svět
Vydejte se do světa roku 2194 a navštivte muzeum Simpsonových, kde se dozvíte, jak kdysi zachránili svět. Anebo je to trochu jinak? Opět jeden z těch vizuálně nabušenějších příběhů, pohybující se na hraně halloweenských a klasických simpsonovských „what if“ epizod.
8,5/10

Těšit se můžete ještě na dva minipříběhy (Apu vs. Haďák a The Amazing Spider-Pig;)) ), a taky moc pěknou vystřihovánku komiksákova obchodu. Takže suma sumárum, za mě jde o povinnost pro fanoušky Simpsonových:)

Hodnocení: 9,5/10

PS: Mé další (nejen) komiksové recenze najdete na Instagramu, profil instageek_cz :)


fvalek
22.05.2022 3 z 5

Jsem rád, že vychází tahle série "kolosální kompendium", protože těch Simpsonových už je tolik, že to nejde vše skupovat nanovo, tudíž tahle série je možnost nového začátku, alespoň pro mě. Bohužel ono "kolosální kompendium" není vůbec kolosální jak by mělo, když to má tloušťku běžného čísla a bude to vycházet na nekonečno dílů.

Některé příběhy jsou lepší, některé horší, ale seriálové verzi se to bohužel nevyrovná. Je jasné, že literární verze bude dost jiná, ale nějak to nemá dynamiku, spád ani patřičný vtip. Nějak to nemá pointu. Kresba není špatná, ale mohla by být více autentická, některé drobnější příběhy jsou zase až moc experimentální. Spousta příběhů je takových nic moc, konkrétně se mi víc líbily asi paralelní světy, hra a zdravá výživa ve škole. Líbí se mi, že se hodně navazuje na seriálové skutečnosti, jako třeba příběh Radioactivemana, který přesně kopíruje natáčení filmu, které bylo v seriálu, ale je tam toho víc. Opravdu fajn nápad je stavba malého Springfieldu, jenže si kvůli tomu nechci nutně ničit tohle číslo, tak si to zkusím v práci okopírovat, podlepit čtvrtkou a sestavit, ale je to hodně v okraji, tak uvidím, jak to půjde a snad to není jen epizodní nápad a skutečně to bude v každém díle. Těch dílů ale evidentně bude hodně, pokud to má ambice postavit celé město.