Šimona

Šimona https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71511/simona.jpg 4 24 5

Kniha pre mládež. Hrdinkou príbehu je 15-ročná Simona, ktorá ako sirota vyrastá u bohatých príbuzných, ktorí ju u seba trpia len ako slúžku. No Francúzsko obsadia počas 2. svet. vojny Nemci, a to zmení osud všetkých, aj Simony.... ilustrace Mario Stretti

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Simone , 1944


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.12.2022 2 z 5

Šimona Planchardová, inspirována tak trochu příběhem Johanky z Arku, o níž si čítává v podkrovní světničce strýcova honosného domu ve francouzském městečku Saint-Martin, se rozhodne vzdorovat nacistickým okupantům. Dělá to se vší odhodlaností a naivitou svých patnácti let a stejně odvážně pak přijímá i následky. Lion Feuchtwanger svým románem cílí především na mladší čtenáře, ale samozřejmě má co říct i starším generacím. Příběh o hrdé mladé dívce, která svým vlastním způsobem a aniž by si to ve skutečnosti uvědomovala, vede boj za všechny „malé“ lidi (mezi něž se sama počítá, přestože vyrůstala v zámožném prostředí), odráží rozčarování Francouzů ze spiknutí, které ukovala vládnoucí proněmecká klika s Hitlerem v začátcích druhé světové války. Feuchtwanger dává do souvislosti dávné úsilí bohem vyvolené Johanky z Arku o osvobození Francie s tím, co se děje v duši Šimony Planchardové, když zapaluje strýcův podnik v Saint-Martinu. A podobné alegorie pak nachází i ve chvíli přijímání zodpovědnosti a viny. Je to pravda malinko afektované, nabubřelé a hodně zjednodušené, ale každému co jeho jest. Své čtenáře si Šimona bezpochyby najde, můj pocit z díla však byl nemastný neslaný.

lampernaqui
15.02.2022 2 z 5

První kniha od Feuchtwangera, která mě nezaujala a i přesto, že byla ze všech nejtenčí, tak mi dala nejvíc zabrat, abych se prokousal do konce. Autor se znovu vrací do Francie za druhé světové války k příběhu mladé dívky Šimony, která se vzhlédne v životě a poselství Johanky z Arku. Pustí se proto na vlastní pěst do boje nejenom se svou rodinou a přáteli, ale i s blížícím se německým vojskem.


roso.mak
22.10.2021 4 z 5

Kniha velmi příjemně překvapila. Není tak objemná a zdlouhavá, jako jina autorova díla.

Hezký příběh o hrdince, co byla vychovávana jako hodná holka, co by "mohla dopadnout hůř",semelou okolnosti její první vzpoury.

ZuzziŠ
13.06.2018 5 z 5

Jak se asi můžu hodnotit knihu svého nejoblíbenějšího spisovatele než kladně? Ano, Feuchtwanger jistě napsal lepší, jistě napsal hlubší a ne tak průhledné.
Jenomže i přes lehkou naivitu a burcující tendenci v Šimoně, pořád je nejlepší :-)

assilem
11.01.2018 5 z 5

Byla to moje první kniha od tohoto autora. Asi v patnácti letech. Od té doby jsem vyhledala a přečetla spoustu jeho knih.