Zkouška ohněm

Zkouška ohněm https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415710/bmid_zkouska-ohnem-yFi-415710.jpg 4 182 34

Sigma Force série

< 14. díl >

Když se velitel Gray Pierce na Štědrý večer vrací domů, zjišťuje, že jeho domov někdo vyraboval, jeho těhotná přítelkyně zmizela a na podlaze kuchyně nachází ležet Kat, manželku svého nejlepšího přítele, v bezvědomí. Bez jediného vodítka, které by se dalo sledovat, je jeho jedinou nadějí, že najde milovanou ženu a svoje nenarozené dítě, Kat, jediná svědkyně toho, co se stalo. Kat je však v polovičním kómatu a nemůže mluvit – dokud geniální neurochirurg nenavrhne radikální postup, jak "odemknout" její mysl na dostatečně dlouhou dobu, aby mohla zodpovědět několik otázek. Katina slova vyšlou Sigmu Force na horečné pátrání po odpovědích, které souvisejí s tajemstvími, jež sahají do minulosti ke španělské inkvizici a k jedné z nejhanobenějších a nejkrvavějších knih v lidských dějinách: středověkému textu známému jako Malleus Maleficarum neboli Kladivo na čarodějnice. Jejich zjištění z hluboké minulosti odhalí děsivou pravdu v přítomnosti i budoucnost visící na vlásku a přiměje je, aby se zabývali nejzákladnější otázkou: Co to znamená mít duši?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

Crucible , 2019


více info...

Přidat komentář

Timkim
21.02.2024 4 z 5

Zajímavé ano, nejlepší ne. Samozřejmě v dnešní době velice aktuální a ne nepravděpodobné. Okamžitě mě napadly filmy jako " Trávníkář, Já robot, Terminátor". Každý má u sebe dnes UI v podobě telefonu.....dělá Vám autokorekce? Je to až děsivě, ale v knize malinko přehnané. Každopádně zapadá do té lepší poloviny tvorby. 85%

cubeice
28.08.2023 5 z 5

Pro mě osobně snad vůbec nejlepší "Rollinsovka". Ano, příběh jako vždy u Rollinse a příběhů Sigmy vystavěný podle stejného schématu, takže i když jde o akční a napínavý příběh, o nějaká opravdu zásadní překvapení tu "JE" tak trochu nouze. Tedy pokud už jste od Rollinse něco četli. Přesto v rámci žánru skvěle napsané, zápletka mi přijde opravdu povedená, dokonce aktuální, pasáže, v nichž se "umělá Eva" učí o životě, jsou dle mě až úžasné a krásné (děkuji za to i výbornému překladu). Jen Kowalského hlášky mi tentokrát přišly nějaké slabší. Celkově velká spokojenost (90%).


Bedřich63
23.03.2023 4 z 5

Po 4,5 letech jsem se k této sérii vrátil a pokračoval dalším dílem. Už mě to ale nějak nebavilo. Hlavní hrdinové nesmrtelní, dobro pořád vítězí a Američané zase zachraňují celý svět. Vlastně taková pohádka pro dospělé, v níž nechybí trocha toho poučení a pár historických souvislostí.
Autor ale umí vystavět příběh, i když mnohdy přitažený za vlasy a tedy i těžko uvěřitelný. Proto ty 4*.
No pro mě je načase s touto sérií skončit, dalšími díly se už prokousávat nebudu.

DarylDixon
17.11.2022 4 z 5

Napínavé akční a historicky možná podložené. Příjemné, rychlé a čtivé. Co víc k této sérii dodat...

namornice
10.10.2022 4 z 5

Rollins vždycky najde způsob jak propojit významné historické události a vetkat je do svých nervy drásajících thrillerů.
Děj jeho dalšího díla ze série Sigma Force začíná v Portugalsku, kde skupina renomovaných žen, v čele s americkou ambasadorkou, dotuje výzkum umělé inteligence. Zrovna když se jim podaří spustit jejich projekt, jsou zavražděny a upáleny tajemnou organizací, která byla založena již během španělské inkvizice a pokračuje v pálení čarodějnic. Umělá inteligence je ukradena a Sigma Force je povolána k další záchraně světa i kolegů z vlastních řad. Zajímavé a aktuální téma a opět velice čtivé.

JaneTrestry
25.12.2021 5 z 5

Jako vždy, Rollins nezklamal. Už od prvního slova je to napínavé až do konce. A zjištění, že většina část příběhu, co se zde objeví je založeno na pravdě, je někdy šokující až jde mráz po zádech. Zde jsem měla obavy, že Rollinse nebudu mít ráda, ale nakonec vše dobře dopadlo, za což jsem fakt ráda, protože bych asi sama vraždila, kdyby to nedopadlo tak, jak bych čekala. :D Všechny ze Sigmy mám v oblibě a u každého je něco, co mám na něm či na ní ráda. Jsou staří i noví nepřátelé. :D A vždy zažívám pocit napětí, šoku, ale i zasmání od srdce, když situace nevypadá dobře, ale je tu takový vždy uvolnění vsuvka, že se na chvíli zasměju, než jsem zase v napětí. Na tyto knihy prostě nedám dopustit a těším se na další knihy. :)

ViolettaCh.
06.11.2021 4 z 5

Další Rollinsův dobrodružný román nás zavádí do světa počítačů a umělé inteligence, jejíž potenciál je schopen zahubit lidskou rasu. Aktivní podíl na tom, aby hrozba pro lidstvo byla odvrácena, mají samozřejmě členové Sigma Force. Drsný děj tentokrát zasahuje i hluboko do jejich rodinného života, ale nakonec vše dobře dopadne.

renca106
13.07.2021 5 z 5

Na to, že knihy s umělou inteligencí a s moderními výpočetními technologiemi nemusím, musím říct, že byla kniha skvělá. Jedna z nejlepších jakou jsem od Rollinse četla. Doporučuji. :)

mysce
24.05.2021 5 z 5

Sigma force nikdy nezklame. Svižný dobrodružný thriller mě (jako vždy) hned na začátku vtáhl do příběhu. Mistrná kombinace faktu a fikce je zasazená do těch pravých poutavých lokací. Téma je bohužel silně aktuální. Blížíme se možná opravdu k bodu zlomu, zpoza kterého nebude cesty zpět. V této chvíli nikdo z nás netuší, jaké pro nás bude mít umělá inteligence následky. Je to fascinující a zároveň děsivé. Doufám, že se to celé nezvrhne a ten, komu se opravdu podaří vytvořit první UI, bude stát na té správné straně.
Fakta a fikce. Bohužel pro nás, fakta výrazně převyšují. Příběh je napsaný jako varování před technologickou krizí, před pokroky na poli umělé inteligence a ukazuje naši chabou schopnost nové „mocné“ programy zvládat.
Počítač: Zahrajeme si?
Ano? (špatně)
Ne? (špatně)
Správná odpověď: Odpojte ho… a utíkejte!

derminator
07.03.2021 4 z 5

James Rollins umí napsat výborné nebo dobre knihy. Tato se řadí mezi ty dobré. Dle mého názoru nepatří k těm úplně výborným nevím proč příběh dobrý, skvělá zápletka jen ta umělá inteligence mě v knize zase tolika nesedí, ale jak se rozvíjí příběh s našimi hlavními hrdiny mě baví a celou knihu jsem měl strach o Kat. Kniha mě bavila ale za zápletku s Evou která mě tam nesedí, ale netvrdím že se to v reálu nemůže stát dávám 75%. Těším se na další příběhy.

Atak
23.12.2020 5 z 5

Další dobrodružství známých hrdinu a napětí až do poslední chvíle. Ještě že zítra dostanu další díl ;

jirimatejka
17.11.2020 5 z 5

Klasický Rollins, spokojenost jako obvykle. Technologicky celkem zmáknuté, příběh dobrý jako vždy.

zdendula31
24.07.2020 5 z 5

Bezva oddechovka..

Pavlnka
28.06.2020 5 z 5

Super, napínavé, nešlo se odtrhnout. Tato série se mi opravdu líbí.

CharlesWard
13.06.2020 3 z 5

Po posledních 6 docela strašných rollinsovkách, konečně 1 lepší.

čef
03.06.2020 4 z 5

Nenechte si spoutat fantazii nějakými nudnými technickými detaily o tom, jak funguje moderní energetika a výpočetní technika. Autor si s tím žádný problém taky nedělá a předkládá nám svoji fantazijní představu o čarodějném světě, nakonec snad k lidstvu milosrdném, s nově se rodícími miminky, a až na zloduchy, šťastně se culícími člobrdy. Dobrodružná kniha, která mne o svých kvalitách bohužel, kvůli starým schématům, nijak zvlášť nepřesvědčila.

HonzaT
18.05.2020 2 z 5

Skoro mně to připadlo jako dívčí román. Žen tam bylo nespočet, Kat, Seichan, Mara, Carly, doktorky Lisa a jiné, dcery Kat, Valja, ženský spolek. Takže za mne, poněkud slabší sigma.

Páájinka
16.04.2020 5 z 5

Precizní jako vždy. Těším se na další díl.

Šnek86
21.02.2020 5 z 5

Honba na novodobé "čarodějnice" a hrozba UI.
Opět skvělý příběh, konec sice všechno smíchá dohromady, ale na druhou stranu dává jako vždy spoustu prostoru k zamyšlení.Kdo ví, jaká budoucnost nás čeká.Zajímavé a víceméně aktuální téma.

DomenicaRisa
19.02.2020 4 z 5

Úplně se mi povedlo tuhle knihu minout a dostala jsem se k ní relativně pozdě. Oproti předchozímu dílu byl tento slabší. Stejný, ale jinak zpracovány námět jsem četla již v Počátku od Browna. Provazanost s čarodějnickymi procesy se objevilo na začátku, jinak se sotva mihlo příběhem, přitom to bylo uváděno jako stěžejní motiv. Dejova linka Seichan tam byla prostě navíc, navzdory tomu že její postavu miluju. Záhadná relikvie mě nějak na konci neoslnila. Popis technicky těžko pochopitelných principů kvantoveho počítače byl relativně srozumitelný. Jsem zvědavá s čím přijde příště.

Štítky knihy

Vánoce thrillery inkvizice kóma

Autorovy další knížky

James Rollins (p)
americká, 1961
2008  86%Amazonie
2013  81%Krvavé evangelium
2006  86%Mapa z kostí
2007  88%Černý řád
2008  88%Jidášův kmen

Kniha Zkouška ohněm je v

Právě čtených4x
Přečtených285x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených9x
Knihotéce154x
Chystám se číst62x
Chci si koupit19x