Sharpův nepřítel a povídka Sharpova šarvátka

Sharpův nepřítel a povídka Sharpova šarvátka https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175638/bmid_sharpuv-nepritel-a-povidka-sharpova-Erf-175638.jpg 5 93 11

Sharpe série

< 15. díl >

Sharpova šarvátka - Krátká povídka o obraně mostu přes řeku Tormes v srpnu 1812. Sharpův nepřítel - Blíží se konec roku 1812 a Richard Sharpe, čerstvě povýšený do hodnosti majora, vede malou jednotku do mrazivého chladu zimních hor. Jeho úkolem je zachránit skupinu žen, které v odlehlém opuštěném klášteře drží jako rukojmí banda dezertérů, mezi nimiž je i Sharpův starý známý a nesmiřitelný nepřítel Obadiah Hakeswill. Postupně se však ukáže, že záchranná akce není zdaleka jediný problém, před nímž Sharpe stojí. V horské soutěsce zvané Brána boží se objeví Francouzi a Sharpe si uvědomuje, že je za žádnou cenu nesmí nechat soutěskou projít. A tak, s podporou své roty a nově založené raketometné jednotky, jde do boje, v němž musí obstát, protože kdyby byl poražen, znamenalo by to těžký zásah do připravovaného tažení spojeneckých armád v roce 1813, a možná i konec války. V boji, který následuje, Sharpe zvítězí, ale přesto v Bráně boží ztratí to nejcennější, co má: svou ženu a matku svého dítěte Terezu Morenovou.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Enemy / Sharpe's Skirmish , 1981


více info...

Přidat komentář

mi-380
28.08.2022 5 z 5

„Nemám rád válku, nemám rád terorismus, nemám rád násilí“, slyšel jsem nedávno říkat známého politika. Souhlasím, Sharpe a jeho vojenská dobrodružství jsou ale jednou z výjimek. Četba Cornwellových románů mě dokáže přemístit v čase a prostoru – do romantiky mládí, do slavných dob neporazitelné Anglie, mezi statečné muže a krásné ženy, do drsného světa válčení, v němž jeho hrdina zase říká: „Vojáci jsou tu proto, aby bojovali za ty, kteří nemohou – děti, ženy, nemocné, staré.“
S Sharpem se v knize setkáváme dvakrát. Úvodní povídka je jen malá válečná epizodka, předcházející velkolepému a krutému střetnutí v románu Sharpův nepřítel. Autor dokázal pořádně zamotat vztahy mezi bojujícími národy, Sharpovými nepřáteli i přáteli, podřízenými i nadřízenými, a v (tentokrát výjimečně imaginárním) střetnutí během Vánoc 1812 nasadil do děje dostatek originálních vojenských taktik a nečekaných zvratů.
Zase po dlouhé době jsem se začetl téměř naplno: 90 % (aktuálně 73 hodnotících s průměrem 90 %).

cori
06.06.2022 3 z 5

Povídka Sharpová šarvátka se odehrává v srpnu 1812, kdy brání most přes řeku Tormes, a díky stovkám lahví vína se mu to podaří.
Sharpův nepřítel se odehrává na Vánoce 1812, kdy Sharpe jako titulární major bez regimentu osvobozuje na Štědrý den dámské rukojmí z rukou dezertérů opevněných na hradě Panny v průsmyku na hranicích s Portugalskem a brání se francouzské přesile. Richard má po boku obě své krásky bývalku Josefínu i manželku Terezu. Na scéně se objevuje jednooký kapitán střelců Sweet Willy Frederickson.


moudivlacek
09.01.2022 5 z 5

Sharpe dostane za úkol zachránit "významnou" ženu vysokého britského důstojníka, kterou zajali Francouzi a žádají za ni výkupné.
Samozřejmě, že to není jediné, Sharpe se vždy dostane do situace, kdy by to druhý vzdal a utíkal. Sharpe jen nerad utíká a i když je kolem něj vždy smrti dost, vždy bude mít kolem sebe nejen svou věrnou "partu" střelců, ale dokáže strhnout na svou stranu i další bojovníky a získat si obdiv nepřítele a samozřejmě i jejich důvod k pomstě.
A také se tu objeví skutečný nepřítel Sharpa a jeho známý a nenáviděný....
Je tu opět něco nového - začátek "raketové jednotky" v britské armádě a další zajímavosti z taktiky válčení té doby. A určitě budu dál pokračovat v sérii.

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Major Sharp dostal za úkol zachránit ženy vězněné v klášteře bandou zběhú.

Tazz1
24.02.2019 5 z 5

Opět se četlo jedním dechem. Popisy akce a bitevní vřavy to pan Cornwell opravdu umí. Škoda jen toho konce, ale asi musel Sharpe zaplatit za svůj triumf. Ale ty poslední řádky se mi nečetly lehce. Každopádně se už moc těším na další pokračování.

Ferry9
23.11.2018 4 z 5

Kniha dobrá, ale zamrzel mě ten konec.

druzickaster
12.01.2018 5 z 5

Výborný díl, musím velmi pochválit autora. Jeden z nejzábavnějších dílů této série, samozřejmě přečtených. Konec je sice tvrdý, ale takový je život. Každopádně mi Sharpe dělá neustále radost a to nemluvím o Harperovi a Fredericsonovi o těch myslím ještě uslyšíme.

tenax
07.11.2016 5 z 5

V Sharpově nepříteli se Cornwell trochu odchýlil od svého osvědčeného schématu, kdy do reálné epizody z napoleonských válek zaplete svého románového Sharpa. Tady naopak je celý příběh vymyšlený, ale jsou do něj zakomponovány dvě neuvěřitelné historické skutečnosti – banda dezertérů ze všech možných armád pod vedením Pot-au-Feua, a málo známá raketová jednotka britské armády. A tak jediné, co zůstává standardní, je skvělý příběh a vynikající líčení bojových scén i běžného života armád. Co víc si přát?

ferda
23.02.2014

Richard opět nezklamal, akorát té jeho štramandy bylo škoda.
Doufám , že v knihovně bude další díl.

klokan.1905
06.12.2013 5 z 5

Tak já jsem s tímto dílem, i s povídkou, maximálně spokojený. Pan Cornwell sice přiznává, že si děj vymyslel, že v těchto místech k žádnému střetu nedošlo, ale vše má spád, vše je krásně popsáno a ke konci je smutné vyvrcholení... Jsem rád, že mě pan Cornwell provází tímto zajímavým obdobím (1799 až 1820) a moc se těším na další díly!!! A bez Sharpa a seržanta Harpera by to již nebylo ono... Mně vůbec nevadí, že se ze všeho vystřílejí či vysekají... ;-)

ondrula
29.10.2013 3 z 5

Kdo by snad zůstal na pochybách, Sharpovým nepřítelem vždy byl především Obediah Hakeswill a zde se nám konečně dostalo velkého finále. Zbytek příběhu, ve kterém je Sharpe napaden přesilou, je celkem předvídatelný a v zásadě shodný jako v ostatních Sharpových románech, je to už dost stereotypní.

Štítky knihy

napoleonské války historické romány

Autorovy další knížky

Bernard Cornwell
anglická, 1944
2017  90%Poslední království
2007  91%Bledý jezdec
2004  91%Lučištník
2010  93%Hořící země
2006  87%Sharpův tygr

Kniha Sharpův nepřítel a povídka Sharpova šarvátka je v

Právě čtených2x
Přečtených142x
Doporučených13x
Knihotéce95x
Chystám se číst21x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x