Trofej

Trofej https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76565/bmid_trofej-Thm-76565.jpg 5 133 30

Matthew Shardlake série

< 5. díl >

Invaze krále Jindřicha VIII. do Francie se bezdařila. Anglie je ve válce... Detektivní román z doby Jindřicha VIII. Píše se rok 1545 a Anglie je ve válce. Invaze krále Jindřicha VIII. do Francie se nezdařila a obrovská francouzská flotila se chystá na protiútok. V Portsmouthu na ni čekají anglické válečné lodě a po celé zemi se armáda i domobrana připravují na krutý boj. V této situaci Matthew Shardlake dostává od královny Kateřiny Parrové k řešení zapeklitý právnický úkol, který ho přivádí do temných zákoutí korupcí prolezlého Poručenského soudu. Zároveň se Matthew snaží odhalit tajemství, skrývající se v minulosti choromyslné Ellen, pacientky londýnského Bedlamu. Obě pátrání se navzájem proplétají právě v okolí Portsmouthu, kde se náš hrdina setkává se starými přáteli i nepřáteli a musí riskovat život ve snaze odhalit pravdu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Heartstone , 2010


více info...

Přidat komentář

Elea
16.07.2023 3 z 5

Nejslabší díl série, nesmírně rozvláčný, překombinovaný, Matthew se snaží zachraňovat každého, kdo jde náhodou kolem, bez ohledu na to, jestli dotyčný o "záchranu" stojí.

Awča
16.08.2021 5 z 5

Myslím, že už ztrácím objektivitu, hvězdiček bych dala klidně jednou tolik!
Možná je to tím, že mohu číst celou sérii najednou, bez čekání na další díly, jsem intenzivně vtažena do doby a děje.
Kupodivu se mi líbil začátek, i když může působit rozvleklým dojmem, mě popis cesty, přípravy na válku, trable s novými mincemi, výcvik vojáků apod., velmi bavil.
Hlavní zápletka i soukromé vyšetřování byly velmi zajímavé a rozuzlení pro mě nepředvídatelné. Matthew se do pátrání dal buldočí vytrvalostí a vírou, že dobrání se pravdy pomůže všem obětem, v tomto díle byl spíše Barak ten skeptický, toužící po návratu do Londýna.
Závěr byl velmi akční. O osudu Mary Rose, vlajkové lodi Jindřicha VIII, jsem si ještě dohledala další informace.
A už mám rozečtený následující díl....


MarieH
14.02.2021

Zajímavá, čtivá série. Zatím jsem dočetla pátý díl Trofej a těším se na Lamentace.Popis měst i lidí se mi líbí a celou sérii doporučuji, zápletka je někdy dost zamotaná, ale mistr Shardlak vždy vyřeší. Dávám 4 hvězdičky.

tonysojka
02.05.2020 5 z 5

Opět zajímavě a čtivě popsaná historická doba na pozadí opravdu zapeklitého případu, a jak je u Mistra Shardlaka zvykem, přibere si ještě několik dalších.

katka134
11.04.2020 4 z 5

Tento dil mě v první polovině moc nebavil. Tak nějak se to nezáživně táhlo. Ke konci došlo na akci a 550 stran bylo konečně za mnou.

Alma-Nacida
22.09.2019 4 z 5

Tentokrát jsem do odhalení tajemství opravdu nic netušila, jen postavu Davida úplně nechápu a nepřipadá mi moc věrohodná. Ale šanci dalšímu dílu ještě dám.

marimari
01.07.2019 5 z 5

Přípojuji se ke kladnému hodnocení. I když obsáhlá, velmi zajímavá a čtivá. V každé době a každé společnosti se lidstvo chová stejně a nikdy se nepoučí. Během historie platí pro lidstvo stále totéž a vždycky menšina ovládá a využívá většinu a stále je dost těch, kteří důvěřují a nechají sebou manipulovat. Aspoň máme pořád co číst.

Makec
11.03.2019 5 z 5

Co dodat? Jen asi to, že je to zase exkluzivní příběh! Celá serie graduje.

milary
16.09.2018 5 z 5

Vážený pane Christophere Johne Sansome! Ráda bych Vám sdělila, že pokud čtenář Vašich knih večer v posteli vleže na zádech drtí ještě jednu - ale fakt, fakt poslední! kapitolu, umdlí a usne, není to, to mi věřte, při objemu Vámi sepsaných svazků žádný med. Ale i kdyby nakrásně Lamentace, takto šestka, nebyla k mání v knihovně jako e-kniha k zapůjčení, a i kdyby zmíněná kniha měla těch stránek ještě víc než má, riskovala bych znovu ochotně nosní chrupavku a četla a četla, po uši v příběhu, vděčná a radostná. S úctou a obdivem...

p.pavlina
25.08.2018 5 z 5

Skvělá detektivka. Doporučuji k přečtení.

allyce
22.08.2018 5 z 5

Skvělý detektivní, historický román. Autor dokáže vše popsat tak sugestivně, že s hlavními hrdiny prožíváte každičký okamžik nelehké doby, ve které žijí. Doporučuji!!!

Arsi
30.01.2018 5 z 5

Každá další kniha od Sansoma je lepší a lepší. Skvělé zápletky a perfektní rozuzlení. Podle mě je to jeden z nejlepších autorů historických detektivek. Rozhodně doporučuji.

ladaol
06.11.2017 5 z 5

Opět velice dobrá kniha.

Randik
01.09.2017 5 z 5

Prostĕ perfektní od začátku do konce. Sansom je prostĕ mistr historicko-detektivních románů. Je velká škoda že tĕch knížek od nĕj není víc. Můžu všem jen doporučit.

chardon
02.10.2016 5 z 5

Perfektní.

rezzba
22.07.2016 5 z 5

Neustále překvapuje a jsem rád,že laťka,která je opravdu vysoko u této série je furt vysoko. Jedním dechem přečteno a dokonce mě mrzí,že má "jenom" 550 stránek

derminator
13.07.2016 5 z 5

Sansom předvádí, že je mistr v historicko - detektivních románech musím říci, že každá jeho kniha mě baví čím dál tím více. Tuto knihu mohu jen doporučit všem milovníkům detektivek i těch historických více vám o knize prozrazovat nebudu přečtěte a uvidíte já jí četl ani ne týden. Za mě 95%.

irousek9
15.06.2016 5 z 5

Prostě opět luxusní kniha...Tak je mi smutno,že už jsem ji dočetla :-(

orinka3
16.02.2016 5 z 5

Od začátku do konce velmi čtivé. Doba, ve které se příběh odehrává, je skvěle popsaná. Čtenář je vtažen do děje. Zápletek je víc a všechny jsou logicky vyřešené. Vypátraná záhada pro mě byla nečekaným překvapením, což se mi často nestává. Je to první kniha, kterou od Sansoma čtu a budu se dívat po dalších. V jeho knihách je přesně to, co vyhledávám - historie, napětí, chytrá hlavní postava. Doporučuji všem milovníkům dobré četby.

lampernaqui
27.12.2015 4 z 5

Pro mě zatím nejlepší díl celé série. Právnický hrdina nemá jeden případ najednou, jak už jsme zvyklý, ale vždy si přidá nějaký navíc, aby se více zapotil. A že tady se zapotí pořádně. Sice má za sebou uvěznění v Toweru, ale teď se žene přímo do války. Autor na celkem nezáživném případu u poručnického soudu postaví tak skvělý román, že k pěti hvězdám chybí jen ždibíček. Blíží se francouzské loďstvo, anglický král hromadí nespokojenou mládež do vojska, chudoba, nové mince, to všechno i útroby bitevní lodě zakusíme během čtení.