Seznamte se: Válka

Seznamte se: Válka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494668/bmid_seznamte-se-valka-TDa-494668.jpg 4 11 6

Jeden z mnoha výroků o válce říká, že když zemře jeden, je to tragédie, když zemře milion, je to statistika. Kdo je ten jeden? Jak vypadá jeho životní příběh? Válečný konflikt na stránkách této knížky má reálný základ. Postavy jako Olena, Saša či Nikita mohly klidně existovat. Různé pohledy na obyčejné životy lidí, kterých se válka osudově dotkla. A co kdyby se konflikt nakonec vymkl z pantů a došel za hranice, odkud není cesty zpět? Jak by vypadal nový, poválečný svět, pokud by atomový kufřík v rukou světových vůdců nezůstal stát v koutě, ale stal by se aktivní součástí války? Měli byste ještě kočku jako domácího mazlíčka?... celý text

Přidat komentář

simona0613
18.04.2023 4 z 5

Outlonká sbírka povídek, však neskutečně silná svým obsahem. Povídky na čtenáře dýchnou svou temnou avšak realistickou podobou války.

TonyStarkless
01.12.2022 5 z 5

Všechny předchozí komentáře řekly vše a nejspíš bych se opakovala. Takže řeknu asi jen toto:
I když je to jen útlá knížečka, povídky, které obsahuje, jsou nabité emocemi a úžasnými příběhy. Každý měl v sobě něco, co se mi dostalo pod kůži. Povídky od Ondřeje Podeszwy mě vždycky rozbrečely. Musela jsem je číst jednotlivě a s odstupem času. Měly opravdu syrovou atmosféru s ostrými drápy a s vyleštěním zrcadla, které tuto krutou realitu odráželo, si dal autor hodně záležet.
Vyprávění druhého autora této super knížky o válce, Nikol Wolfové, bylo jiné. Vyprávěné v přítomném čase, který mě vždycky přinutí vnímat okamžik právě teď. Příběh se mi otírá o tělo a plyne spolu se mnou. Nejvíc se mi líbil příběh z pohledu Myšáka. Borůvka, Štěstí i Domov měli takové kouzlo, že jsem měla potřebu stát se jejich součástí a prostě jsem vklouzla jako duch bez cíle právě do těla otce. A moc jsem si to zoufalství užila.
Výhodou této kolaborace je nejenom formát do kabelky, čtení po kouskách, ale i to, že „zbytečně“ nezatěžuje mozkové buňky dlouhými popisy okolí, psychologickým profilem jednotlivých hrdinů a širokospektrálním universem (to je pro mě sprosté slovo :D). Čtenář, nebo teda aspoň já, dostal přesně nadávkované množství informací, které ho dohnalo k slzám či hluboké depresi a nebylo zapotřebí dál něco pitvat.
Tahle knížka určitě není pro ty, kteří potřebují příběh vleknoucí se minimálně v deseti svazcích, každý o pětistovce stran. Ale i tak doufám, že by byli mile překvapeni a zjistili, že i v něčem, co by jim připomínalo „tahák“, našli celý „vesmír“.
Líbilo se, moc.


janca6129
09.10.2022 4 z 5

Hrůzné události moderního světa, odehrávající se jen pár set kilometrů od nás, se dotýkají každého z nás. Někdo se to snaží ignorovat, jiní hledají pravdu na nesprávných místech, další pomáhají, jak a kde mohou, všemi různými prostředky, ať už materiálně či psychicky... a každý má nějakou potřebu se vyjádřit (nebo ne, to už je člověk od člověka). Na sociálních sítích, v médiích nebo prostřednictvím své tvorby. Třeba jako duo Wolfová a Podeszwa.

Přiznám se, že název se mi k náplni antologie příliš nehodí, ale co si pamatuji, autoři jej vybírali na základě hlasování čtenářů, tedy zde nemohu říct ani popel. :) A nebudu lhát, neuškodilo by ještě jedno kolo korektury, ač jde spíše jen o drobnosti, převážně čárky. Proto hodnotím 3,75/5.

Jinak se ale jedná o zdařilou, útlou sbírečku nadupanou mrazivými emocemi. Podeszwa se ve svých 3 povídkách zaměřil na soudobost, na krutou realitu války na Ukrajině, při bombardování Mariupolu, ač se smyšlenými hrdiny. Jenže bolestně realistickými. Obzvlášť z povídky Telefon mi mrazilo. A velmi oceňuji to drobné propojení mezi jednotlivými příběhy.

Nikol Wolfová zas prostřednictvím své fantazie ukázala, co by mohlo nastat, kdyby... kdyby se válka rozšířila za hranice. Kdyby to byla válka konečná, poslední, zničující. Jak by se tenhle svět plný krutosti ze své krutosti tak úplně nevyhrabal a jak by obyčejní lidé museli bojovat o životy své a svých milovaných – obzvlášť pak dětí.

Její tři povídky, zasazené do budoucnosti našeho světa po Konečné válce, vypráví o jedné rodině, každý z příběhů pohledem jiného z jejich členů. Ukazují jak neutuchající surovost lidí, tak ale též naději, zrození a soudržnost milovaných, kterých se celou tu poválečnou dobu držela neskutečná Štěstěna.

Tobolka
07.08.2022 5 z 5

Jednohubka na večer. Šest povídek zdánlivě na stejné téma, ale natolik odlišné svym zpracováním. Od O.Podeswzy jsem četla pouze povídku ve sborníku (bajka), tři povídky zpracovane ve sborniku SSV byly odlišné a autorův styl bych nepoznala, ale vlastně se mi jeho tvorba líbí.

N.Wolfova se, ac ne na první pohled, věnuje ve své tvorbě tématu rodině a převážně vztahu matka s dcerou. Její styl psaní je poutavý a má šmrnc. Ještě ta čeština a bude to... těším se na další díla z dílny BRKu.

Hynan
28.06.2022 4 z 5

První tři povídky jsou beletrickým zpracováním zpráv a reportáží z války na Ukrajině, dobře zpracované, při čtení mrazí z uvědomění, že se popisované události opravdu dějí. Zbylé tři sledují osudy rodiny z alternativní budoucnosti, po předchozích povídkách z kruté reality trochu odlehčení v podobě sci-fi. Všech 6 povídek jsou velmi čtivé, doporučuji přečíst pro zamyšlení nad realitou a možnou budoucností.

L.one
17.06.2022 4 z 5

Utlá knížečka se šesti povidkami. První tři jsou z dnešního světa, tak jak valka vypadá na v UA. Další tři jsou z alternativní budoucnosti. Povídky jsou čtivé, ty první tři na sobě nejsou závislé, lze vlastně číst v různém pořadí. Nejvíce se mi líbila povídka Fotka. Z těch druhých povídek se mi nejvíc líbila první Borůvka.
Hezky počin.