Šestá kolona

Šestá kolona https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12833/sesta-kolona-12833.jpg 4 52 11

Spojené státy americké jsou okupovány! Žlutá záplava asijských dobyvatelů plení a pustoší vše, co je americkému lidu svaté. Bílí obyvatelé jsou násilně převychováváni, zavíráni do koncentračních táborů nebo – pokud se agresorům znelíbí – bez milosti zabíjeni. Jedinou záchranou může být malá jednotka amerických vojáků, skrytá v horách tak dokonale, že o ní nemá nikdo ani tušení… Brilantní dílo jednoho z nejlepších světových spisovatelů.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Sixth Column , 1949


více info...

Přidat komentář

Luigi1
16.01.2024 4 z 5

Tento spisovatel mě opět nesklamal a dobře jsem si počet

Rilian
18.03.2022 2 z 5

Rychlá a nenáročná četba z Heinleinova militaristického období. Svérázný odboj proti Panasiatskému impériu se dnes může zdát spíše naivní, ačkoliv autor nastínil některé rysy západního a asijského uvažování. Samozřejmě, že japonská a čínská kultura by se nikdy nemohla takto propojit, ale popsaný souboj pevné ruky s pedantskou přesností a volné improvizace dávající přednost úskoku nemusí být vzhledem k naší budoucnosti kompletně z říše snů. Ačkoliv jsem si četbu užil, domnívám se, že autor napsal mnohem lepší a promyšlenější knihy. Tudíž dávám lepší dvě hvězdičky.


Meda77
06.12.2021 3 z 5

Heinlein svoje kvality ukázal při psaní svých space oper, takže si svou popularitu oprávněně zasloužil. Některé hltače scifi více lákají ikony jako A. C. Clarke nebo I. Asimov, ale to je každého vkus. Kniha sama je takovou vizualizací globálního konfliktu USA vs Čína. Dnes by toto dílo nemělo šanci na otisknutí, samozřejmě z důvodů genderové vyrovnanosti a rasismu. Doufám, že autora posmrtně neobviní, schopní jsou určitě všeho. Lepší 3 určitě.

LiberX
26.05.2020 4 z 5

Představa čínsko-japonské invaze do Spojených Států Amerických je stále značně originální a neohrané téma.

Příběh začíná v tajné vojenské laboratoři, ve které se podařilo vyvinout takřka všemocnou zbraň. Ani s tou však hrstka přeživších vojáků nedokáže výsledek války změnit. Pod bičem asijských pánů je potřeba vytvořit novou organizaci, která obnoví řídící struktury, nabere počty a vytvoří základ pro novou armádu USA. Nechť přijde spása, zrodil se nový kult Mota, který přináší naději všem utlačovaným bělochům.

Jednoduchý příběh bez silných momentů a jakéhokoliv vývoje postav, který se plácá ve vodách lehkého nadprůměru. Motiv všemocné zbraně je poněkud nadsazený a zejména ze začátku podráží knize nohy. To vše však vyvažuje zajímavé téma a Heinleinův brilantní rukopis.

AnoMANder
25.02.2020 3 z 5

V krátké době druhá kniha, po Spojených státech japonských, o alternativní historii USA po prohrané válce s panasiatským národem. Kniha měla spád, hlavní zápletka je sice založena na vědeckém objevu skrytém pod rouškou vymyšleného náboženství, ale vše je vysvětleno vcelku jasně. Hlavni roli hraje opět vlastenectví Američanů a nezdolná víra.

mejpl
13.11.2019 4 z 5

Co jsem čekal, to jsem dostal. Heinleina jsem měl vždy rád, a tato kniha mě z tohoto pohledu nezklamala, avšak jeho spaceopery jsou o řád výše.

jaroiva
21.04.2018 3 z 5

První asi pětina knížky mě nebavila a nebýt to Heinlein, a nebýt čtenářské výzvy (napsáno před r. 1950), asi bych to odložila. Nakonec se to ale dostalo do otáček.
Boj Američanů s Panasiaty... je na tom poznat čerstvě poválečná nálada. Tahle knížka asi nebude moc překládaná do východních jazyků :)

Nimue
27.08.2017 5 z 5

vřele doporučuji

yerry
06.05.2016 3 z 5

Pôvodne som nemal v pláne túto knihu ani čítať ale po zopár záporných reakciách na ňu som podľahol. Bol som pripravený na jednu z najhorších Heinleinových kníh a dobrý výplach mozgu. Ako to začalo odsýpať, pomaly som menil názor…

Jasné, je to totálne nekorektné, primitívne a do určitej miery rasistické. Pozri si dátum vydania originálu a možno sa dovtípiš prečo. Heinlein jednoducho tie ploché žlté ksichty, teda Panaziatov nemusí a vyhladzuje ich na rasovom princípe a má aj prečo. Panaziati to je akási zmiešanina japoncov a číňanov, ktorý dobyli vpodstate celý svet plus samozrejme USA a pretvárajú ho na svoj obraz. Ešte aj komunisti sú oproti nim slabý odvar, a to je u Heinleina čo povedať. Škrt cez rozpočet im však spraví maličká skupina samozvaných diverzantov Made in U.S.A., pre ktorých nič nie je nemožné.

Ak by som to mal zhodntiť, bola to kravina ako hrom. Ak by to nepísal Heinlein, totálny prepadák. Nebyť jeho hlášok a podania príbehu neviem, neviem… Pri čítaní, ktoré inak odsýpa kvalitne, len krútiš hlavou a pomyselné hodnotiace body len naskakujú. Musím však ubrzdiť, aby som to hodnotenie neprepálil. Napriek všetkému a sebe napodiv knihu odporúčam všetkým nadšencom pre klasickú scifi a alternatívnu históriu zvlášť, ak ti teda nevadí určitá nadsádzka.

karvak
04.06.2012 5 z 5

Kniha o napadení a zotročení Spojených států Panasiaty a o následném vedení partizánské války hrstkou přeživších vojáků skrze náboženství ve spojení s převratnou technologií pomocí které lze vytvořit prakticky cokoliv. Spíše akční vyprávění bez hlubších filozoficých úvah, s občasnými nástiny myšlenek v rámci děje. Čtivé a jako vždy až utopicky fungující a promyšlené. Nechybí ani Heinleinova obvyklá postava archetypu či inteligentního vůdce, v tomto případě stratéga velícího celé akci.

vic11
24.08.2011 5 z 5

Ukázka jak neznalost kultury nepřátel může nepříteli pomoci.