Sedmeroev

Sedmeroev https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399787/bmid_sedmeroev-PdC-399787.jpg 4 65 19

Měsíc zasáhne záhadný super hustý (neviditelný) objekt a roztříští ho. Lidstvo si zprvu oddychne, že o vlásek uniklo zkáze, avšak vědci brzy zjistí, že trosky se budou dále tříštit a nakonec se zřítí na Zemi a vyhubí veškerý život. Nikdo neuteče, snad jen do vesmíru. Tam ale zatím obíhá pouze Mezinárodní vesmírná stanice ISS... Velkolepá sága o vůli přežít se opírá o vědecké poznatky a působí spíše jako dokument skutečné katastrofy. Autor obratně líčí technické detaily, fyzikální principy a sociologické jevy. Kniha zvláště ve druhé části z daleké budoucnosti hýří nápady a koncepcemi, které přes svou bizarnost mají uvěřitelný a zdůvodněný vědecký základ. Lahůdka pro milovníky klasické sci-fi.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Seveneves , 2015


více info...

Přidat komentář

pavel.2
20.04.2024 3 z 5

Sice dávám 3 hvězdičky, ale skoro bych dal 4 - už proto, že s ohledem na rozsah knihy jsem ji zchroustnul jako malinu.
Naproti tomu, daleko víc mi sednul Stephenson zamlada - jeho Sníh a Diamantový věk, to bylo něco originálního a správně ujetého. Tohle je úplně jiný typ čtení - zajímavý, s bohatým příběhem, čtivý. Ale některé popisné pasáže - a že jich bylo - byly dlouhé až nudné. K tomu mě iritovalo používání zkratek - něco se dalo vyvodit, co znamená, něco prostě vyšumělo a tak jsem se trochu ztrácel.
Považuji to za účelové natahování textu, přeci jen delší kniha je dražší a autor také víc vydělá, a ty zkráceniny zřejmě považuje za originální způsob jak charakterizovat některé specifika, ale je to spíš otravné.
Ale abych tolik nehanil - je to propracované postapo, místy akční, až se tají dech, popisy postav a charakterů skvěle sednou a knížku si stojí za to přečíst.

Veles
02.05.2023 3 z 5

Líbí se mi, jak Stephenson píše, ale má nepříjemný sklon přeplácat zakončení knihy. Tak se stalo i v tomto případě.


Bystroushaak
07.01.2021 1 z 5

Teda tady se mistr tesař utnul. Stephensonovo knihy jsou proslaveny jistou sofistikovaností a zajímavými nápady. Je to jeden z mála autorů, kteří dokáží popsat skutečně velmi inteligentní osoby uvěřitelným způsobem. Bohužel, v téhle knize se všichni chovají jako idioti, a to tak že se doslova zbytek lidstva sežere navzájem, a poslední přeživší tomu pak dají korunu, když ze svých dětí udělají random zmutovance.

Proč by někdo lítal na orbitu, když očividně v dolech zvládla přežít i parta náhodných těžařů, to mi fakt nikdo nevysvětlí.

Stauff
07.10.2020 5 z 5

(SPOILER) Zase jedna kniha, která mě nenechala spát a zase za to může Neal Stephenson. Většina toho, co popisuje, je uvěřitelné. Ale jeden moment knihy mě přesvědčil, že by se to skutečně mohlo stát.
SPOJLER: Když se do vesmíru dostala na poslední chvíli a vlastně načerno bývalá prezidentka USA a hned začala "dělat" politiku. Jak dokázala rozdrbat dosavadní spolupráci a jak si (u mě určitě) koledovala o to, aby ji někdo vykopl do vesmíru bez skafandru. Tady jsem si uvědomil reálnost všeho toho dění.
Konec SPOJLERU.
Opět jsem četl pomalu a přiznám se, že některé pasáže vícekrát. Ale kniha mě odměnila tím, že jsem občas pochopil, jak různé biče, nanoboti a další technologie fungují. Prostě super čtení!

tenlester
07.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Jsem fanouškem hard scifi a na tuhle knihu jsem se těšil. Z větší části jsem byl spokojen. K pěti hvězdičkám ale něco chybí. Autor bohužel naráží na těžko uvěřitelné pozadí sociologické a psychologické. A to i v rámci žánru, kde se s tímto tak trochu počítá.

Věřím autorovi, že by bylo možné popsaným způsobem přitáhnout kometu a udělat "Velký skok". Díky tomu je pro mne přistání v rozštěpu vlastně vrcholem knihy. Ale uvěřit v popsané chování jednotlivců a společenství mi jde jen ztuha.

Už samotný začátek - reakce lidstva na oznámení konce je popsána jako víceméně racionální a efektivní. Když člověk sleduje jak lidstvo ve skutečnosti reaguje na globální hrozby, .... darmo mluvit. Nemohl jsem si nevzpomenout na Problém tří těles, kde je naopak reakce lidstva na krizovou situaci líčena skvěle a uvěřitelně.

A stejně tak jsem vnímal i druhou část. Popis prstence a kyvadla, výstup průzkumnice na orbitu. To je technologické porno. Ale postavy se chovají ukrutně šablonovitě podle svých ras. Společenské uspořádání prstence mi přijde neuvěřitelní a bizardní setkání s kopáči to završuje. Navíc je pro mne neuvěřitelná už představa tak dlouhé kulturní kontinuity. V Roji se za pár let lidstvo stalo nelidskými kanibaly. A pak po pěti tisíci letech tu máme společnost víceméně plně navazující na naši. Určitým problémem je i strašné množství postav s divnými jmény, kde jsem se chvílemi ztrácel, kdo s kým o kom mluví.

Ale celkově hodnotím jako vysoký nadprůměr.

pavolg
06.08.2020 2 z 5

Kniha ma vobec nezaujala. Strasne hruba - musel som sa nutit ju citat a nakoniec som bol rad, ze som sa jej zbavil. V knihe je mnozstvo siahodlhych opisov a faktografickych pasazi. Je pisana skor ako kronika a nie ako beletria. Ked bola trocha akcnejsia pasaz, tak sa jej chcel autor cim-skor "zbavit" a velmi to nerozpisoval. Vacsi spad mala az posledna cast (po tisicrociach). Moj nazor je ze to mala byt nosna cast knihy a to pred tym spomanute ako uvod alebo priebezne v texte.

jaroiva
19.07.2020 3 z 5

Myslela jsem si o sobě, že jsem fanoušek i hard sci-fi. Asi v knížce potřebuju něco víc, než jen dlouhé technické popisy. Ale možná, že jen teď na ně nemám náladu.
Začátek se mi zdál, že slibuje, že nastane něco zajímavého. Ale už jsem v půlce a pořád se nic zajímavého nekoná, takže knihu odkládám. Možná ji někdy dočtu, možná ne.
Agentura DODO se mi líbila mnohem víc. Zkusím raději nějakou jinou knihu od tohoto autora.

kolby
04.02.2020 5 z 5

Každú chvíľu som mal nutkanie odložiť knihu, zobrať do ruky papier a začať si kresliť megaobjekty s meganáročným a megadetailným opisom, princípom a popisom... a rodostromy ako bonus. Ale tešil som sa z každej pochopenej technológie. A teraz som na seba pyšný. Ápropó ku knihe: gigantická (megalomanská) freska celej jednej civilizácie skombinovaná s bohatým vnútorným svetom každej kľúčovej postavy, okorenená zaujímavými technickými vychytávkami (fyzika bičov a jej aplikácia v praxi ma dostala). Pekná knižka

SONP
01.01.2020 4 z 5

Tohle je prostě bible jedné civilizace a snad to už ani není beletrie. Je fascinující, jak autor dokázal prolnout popis několika tisíc let jeho varianty vývoje lidstva s popisem snad úplně všech technických podrobností - ať je to orbitální mechanika, politika nebo transportování ledu po oběžné dráze. Bohužel těch technikálií už na mě bylo trochu moc - nikdy jsem si nemyslel, že mě dokáže hard scifi unavit. A Stephensonovi se to podařilo - bichli jsem v průběhu čtení celkem dvakrát odložil a odskočil si k jiné knize. Vždy jsem se ale vrátil a dostal jsem se až do té vzdálené budoucnosti, kde jsem už ztratil přehled o těch všech lidských genetických frakcích. Nakonec jsem to nějak doklepal, ale pocity byly rozpačité. Přesto je to ovšem dílo monstrozní a moc obdob asi ve sci-fi mít nebude (snad jen Robinsonův Rudý Mars se s tím dá srovnávat). 70%

Belisima
20.08.2019 3 z 5

Já nevím, myslím, že se z perfektního nápadu dalo vytěžit mnohem více. V podstatě jsem postrádala jakékoliv emoce. Konec světa a se mnou to ani na vteřinu nezacloumalo. Technická stránka knihy byla fascinující, ale když to nebylo promíchané se zážitky a pocity hlavních hrdinů, tak to bylo k uzoufání unavující. Furt se soustředit na technické pasáže, které nejsou vůbec odlehčené, je u tak tlusté knihy vyčerpávající.

veehell
19.07.2019 4 z 5

Prvni tretina me naprosto pohltila. Druha me opravdu bavila i pres lehce zmenene tempo. Treti cast, uz jsem se musel premlouvat ke cteni a ted jsem ve ctvrte fazi, kdy jsem radeji sahnul po jine knize a k teto se vratim.
@Lazarus a jeho srovnani se Schismatrixem, naprosto trefne. A vlastne cely komentar.
Mozna si nebudu kazit dojem a necham nedoctene.

ozzy79
27.05.2019 5 z 5

Hodnotím za třičtvrtiny knihy, ve kterých to mělo skončit. Epické, masakrální, depresivní scifi o katastrofě zdaleka přesahující biblické rozměry a o tom, jak se s tím lidstvo vypořádalo.

unavensluncem
08.04.2019 5 z 5

Ze zacatku nic moc - neverim ze by ta situace probihala tak poklidne jak ji Neal vykresluje, nicmene potom uz to jelo a byl to narez... Neal ma neuveritelnou fantazii a to jak popisuje nepopsatelne je fakt sila - jeho predstavivost nezna mezi.

lazarus
17.03.2019 4 z 5

Po dočtení musím bohužel konstatovat, že má očekávání a nadšení z nové Stephensonovi knížky byla lehce přestřelená. Dvě třetiny příběhu byly dokonalé ve finále dost mrazivé. Silně mě připomínaly Saganův Kontakt. Autor v nastalé situaci myslel na lidstvo z mnoha různých pohledů. Technologií počínaje a sociálním pozadím konče.

Ovšem Sedm Ev mělo příběh ukončit a ponechat zbytek na fantazii čtenářů, případně na dalším díle. Poslední třetina příběhu mě totiž přijde dost nedomyšlená a přestřelená. Svět který Stephenson tady vytvořil totiž dokázal mnohem lépe popsat Bruce Sterling ve Schismatrixu. Stephenson se plácá od nesmyslu k nesmyslu a konec završí úletem kterému jeho vlastní Kolébka nesahá po kotníky.

Mimochodem "vesmířan" a 5 tisíc let stará hadička od chladiče náklaďáku? Málem jsem spadl ze židle. Tady dostala logika pořádně na prdel.

Dalamar
08.03.2019 5 z 5

Stephensona jsem díky románům Sníh a Diamantový věk měl zaškatulkovaného jako kyberpunkového autora. Po letech jsem narazil na jeho další knihy.....Rtuť, Anatém a poslední jeho, do češtiny přeložené knihy, Sedmeroev. Po přečtení anotací jsem musel Neala Stephensona vyjmout ze všech imaginárních škatulek a konstatovat, že se jedná o autora jehož každá nová kniha je svým pojetím originální a nespecializuje se na jeden určitý typ fantastiky. Díky katastrofickému námětu s přesahem do vesmíru mě zaujala kniha Sedmeroev a tak jsem neváhal ani minutu.

Neal Stephenson nás hned hned na začátku knihy vrhne přímo do osudového dne, rozpadu Měsíce, proto se nemusíme bát žádných předlouhých úvodů do příběhu. Z celkového děje však na Zemi moc času nestrávíme a většina událostí se odehrává na Izzy ( rozšířenější verze současné ISS ) V tomto ohledu mě trošku mrzelo, že se více neprobírala situace na Zemi před samotným Tvrdým deštěm, ale to by počet stran narostl do astronomických výšek. Než se Měsíc rozpadne na menší částečky, které pak bombarduji naší planetu a přivodí tak zánik civilizace a lidstva samotného, sledujeme překotný závod o záchranu co největšího počtu lidí na oběžnou dráhu Země. Dochází k improvizovanému rozšiřování vesmírné stanice a rychlou dopravu zásob. Zde je vidět, že daný problém se snažil Stephenson řešit realisticky a v rámci určitých pevně daných mantinelů, jež vytyčuje fyzika a orbitální mechanika. Nepomáhá si v příběhu žádnými sci-fi vychytávkami a tímto by se dala specifikovat celá kniha. Veškeré postupy a technologie na mě působí velice uvěřitelně a je poznat, že autor si ke knize musel vytvořit obrovské množství rešerší. I přesto je kniha velice čtivá a podrobné vědecké popisy nijak nenarušují dramatičnost děje, ba naopak některé momenty tak dostávají větší grády, když si člověk (laik jako já) uvědomí, jak cizí a nehostinné prostředí tam "nahoře" na nás čeká. Poslední část knihy nás nechává nahlédnout do vzdálené budoucnosti. Nechci moc spoilerovat, proto jen zopakuji to co jsem už psal ze začátku. Škoda, že tato část není delší a mi tak nemáme možnost lépe prozkoumat tento futuristický svět se všemi jeho obyvateli a technologiemi.

Nevím jestli jsem sám, ale myslím si, že kdyby celý děj byl rozdělen na tři tlusté svazky, které by více rozebíraly určité události, byl by jsem maximálně spokojen. A to snad mluví za vše :-)

HonzaCi
16.01.2019 5 z 5

Stejně jako ostatní knihy autory i tato se vyznačuje extrémně hlubokou "přípravou" (promyšleností i prostudováním reálií a teorie na pozadí), stejně tak i propracovaným příběhem a postavami. A opět i tyto jsou zajímavé.
Ale podobně jako u jeho ostatních knih mi opět připadá, že konec je nějak narychlo. Tentokrát to není takový akční sešup jako jinde, ale přesto "jako by jej to už přestalo bavit".
I tak ale nedokážu hodnotit jinak než za plný počet.
(čteno v originále)
PS jsem zvědav na filmové zpracování, které se údajně chystá ...

Ládja
11.01.2019 4 z 5

Komentář může obsahovat spoilery:
Už od půlky knihy jsem se rozhodoval, jestli dám 3 nebo 4 *. Nakonec ta první půlka stála za ty čtyři. Spousta technických popisů, halda nových zajímavých nápadů(aspoň pro mě nových), občas nějaký ten nečekaný zvrat, občas čekaný. Občas se připletla nějaká "náhoda", která to vše dala do pohybu, ale nějak to tam vše pasuje. Čekal jsem popravdě více popisu rozpadu společnosti než více méně pouze zaměření na Izzy a její posádku. Pohled vlád a jednotlivců na Zemi by byl také zajímavý a jestli by byl napsán podobně jako život na Izzy, tak si dovedu představit, že by celá kniha mohla mít o několik stovek stránek více.
Jen ten konec, ta poslední část. Buď bych to natáhl ještě na více stran, nebo bych ji tam nedával dále. Asi tuším, co tím chtěl autor říci, nejspíše to píše i v poděkování, ale stejně mi to tam tak úplně nesedí. Není to ono.
Někdy asi přečtu znovu, ale v dohledné době určitě ne. Zas tak dobrý to nebylo, zajímavý určitě...tak nakonec 3,5*

Dragonian
07.01.2019 5 z 5

Kniha, která bere dech. Spousta nečekaných zvratů a tak akorát akce. Při čtení mě trochu brzdily dlouhé technické pasáže, které ovšem neubírají na zajímavosti knihy.

Finn69
01.01.2019 4 z 5

Tak na tohle jsem se těšil opravdu moc a moc, vlastně jako na každou novou knihu od Neala Stephensona. On je prostě žijící legenda, a - stejně jako u Járy Cimrmana - můžete s tím polemizovat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno co se s tím dá dělat :-)

A teď co Sedmeroev? Když o tom tak zpětně přemýšlím, není to vlastně jedna kniha, ale rovnou dvě. První cca 3/4 dostáváte vynikající klasickou hard SF té nejvyšší kategorie, na kterou by byl pyšný i Arthur C. Clarke ve svých nejlepších letech. Jak se dočtete v anotaci, dojde z neznámých příčin k rozbití měsíce a konci světa jak ho známe a lidstvo najednou zjistí, že má před sebou posledních pár měsíců existence. Aby lidstvo nevyhynulo úplně, jako zoufalý pokus vzniká velmi improvizovaný "záchranný vor" pro pár trosečníků na zemské orbitě. A kronika toho, co se v těsných prostorách kosmických modulů děje v prvních několika letech po katastrofě, je opravdu parádní čtení, kterému nic nechybí. Pět hvězd je málo.
Závěrečná část knihy vás přenese cca 5000 let do budoucnosti, do doby, kdy potomci trosečníků začínají rozbitou a zničenou Zemi obnovovat - včetně atmosféry, moří, vegetace, zvířat... Tahle část mi už až tak nesedla a nesedla podle mně ani Stephensonovi. Možná to měl spíše být druhý díl, takhle to působí jako jaksi dodatek nebo přílepek k jinak vynikající knize.
Rozhodně doporučuji všem fanouškům pořádné scifi, těch 600 stran jsem přečetl za necelé tři dny a klidně bych jich bral ještě jednou tolik.